Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI

In aceasta sectiune se poarta discutii despre baza melifera existenta in Romania . Poze si informatii despre plante , arbustii si arbori cu potential melifer.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Floarea soarelui

Mesajde gabimihai » 26 Iul 2013, 22:33

Dificil an , dar tot floarea m-a salvat. Media, 9,5 kg /stup in conditia in care am lasat 1 rama full de miere in cat la fiecare pentru iernare in afara de celelalte rame care mai au ceva miere. Din cuib nu am am extras nimic,las totul pentru albine, vremea e capricioasa, se pare ca vom avea seceta.
Pagubasii incep prin a vinde ceea ce stiu a pot produce; castigatorii incep prin a produce ceea ce stiu ca pot vinde.
gabimihai

Mesajde kiloz » 27 Iul 2013, 00:21

Mircea_63 scrie:Daca bine am retinut, in 89 erau mai multi stupi decat acum. Daca e asa, ce se intampla? S-au redus suprafetele de FS, ori intamplarea face ca au dat navala apicultorii in pusta? (asa-i zice in Banat la zona aia de campie). Sau nu se facea pe vremea aceea atat de mult pastoral?

Ca la prima vedere pare ca e invazie de stupi, dar repet: in 89 erau si mai multi.

Poate pe hirtie ca planul de cincinale.Stupine cu efective mari au fost o raritate.
La ora actuala cred ca nimeni nu stie exact nr famililor de albine ,dar simtind toate zonele supra aglomerate se pare ca fata de 89 sint dublu.Daca ati vazut viata satului de duminica trecuta ,in judetul Vilcea sa declarat 100.ooo de familii.Spunetimi cine poate asigura baza melifera pt un asemenea efectiv?
Asta ar fii numai unu din cauzele scaderi productivitatii.
Daca ne uitam inapoi putem trece si alti factori - apare varoa
-vine catrastrofa de la cernobil
-marea democratie cu super firme de seminte hibridizate
-chimizarea escesiva,tara ajunge lada de gunoi al firmelor producatoare de otravuri interzise in alte tari
-si mai nou visul fondurilor nerambulsabile,dar platite prin alta parte si de zece ori mai scump.
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde yulian » 27 Iul 2013, 15:27

Am fost in zona Gottlob, o saptamana nu a dat absolut nimic, desi inginerul ne-a asigurat ca e poliflora. Suprafata aprox 300ha. A inceput furtisagul, a trebuit sa ne mutam. Noua zona, suprafata 500ha, mutati de acum doua sapt, a inceput mai slab cu 2-300gr. Alaltaieri 600 gr, ieri 1,5kg. In total plus 10kg la noul lan. Mai avem un lan in fata neinflorit si am vorbit cu un coleg apicultor si a zis ca e mai melifera decat ce e acum....asta inseamna cel putin inca doua sapt de stat pe aici. Sa dea Domnul sa fie bine.
Miere multa tuturor!
yulian

Mesajde alt stupar » 27 Iul 2013, 17:44

Yuliane... astept un feed-back de la tine privitor la stupii aia de ti-i i-am "pasat" in rapita ;)
cum au evoluat in sezon? Pe unde i-ai plimbat ?
facusi ceva miere cu ei ?
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde lucky5strike » 29 Iul 2013, 10:15

DaniApis scrie:Alaltaieri cantarul a fost 1kg iar ieri 1.8kg eu zic ca este un lucru bun la data aceasta si inca mai este fs de inflorit...

cristi_vidican scrie:La mine doar după 10 iulie a început să dea, până atunci, deși aveam ceva parcele cu FS, n-a dat nimic, din contră...

paul scrie:Asta-i discutabil , functie de zona ...

Mai tine si de zona. Dar anul asta e atipic (vedeti pe la pag. 8-10), avem culturi neuniforme, iar canicula abia ce a inceput... Anii trecuti, pe la 10 iulie, deja te topeai de caldura. Plus uzura familiei, ca polenul de floare nu-i cel mai grozav, nici familia nu-i sanatos sa fie toata ziua in bataia soarelui...
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde lucky5strike » 29 Iul 2013, 10:22

Ma rog sa aiba fermierii pret bun de achizitie, ceea ce deocamdata nu aud. :oops:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde ANITEI » 30 Iul 2013, 20:48

In ultimele 5 zile câte 1,25 kg la zi.
" Luaţi seama, dar, la felul cum ascultaţi; căci celui ce are, i se va da; dar celui ce n-are, i se va lua şi ce i se pare că are.” Luca " ISUS HRISTOS
ANITEI

Mesajde lucky5strike » 31 Iul 2013, 12:11

E de ciuguleala. Ce soi, ce incarcatura la ha?
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde ANITEI » 31 Iul 2013, 16:27

Nu știu ce soi ,nici proprietarul (sau proprietarii) nu-i cunosc, sunt mai multe tarlale care împreuna fac vreo 20 de hectare, noi 3 avem vreo 150 de stupi si nu știu dacă mai sunt alții pentru ca nu-s in tara
" Luaţi seama, dar, la felul cum ascultaţi; căci celui ce are, i se va da; dar celui ce n-are, i se va lua şi ce i se pare că are.” Luca " ISUS HRISTOS
ANITEI

Mesajde talex » 31 Iul 2013, 19:47

pai la 20 de hectare ar trebui maxim 40 de familii...
talex

Mesajde Florin Dobre » 31 Iul 2013, 21:41

Pentru cules de intretinere, merge.
Unde am fost eu, cazuse culesul la floare de o saptamana cand am plecat. Ma asteptam sa iasa macel. Dar fetele s-au reprofilat rapid: albastrita, lucerna, bostan, etc. Dar mi se luase de dormit in masina; mai era de stat macar 2-3 saptamani.
Daca imi ies socotelile, la anul poate imi iau rulota. :)
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde ANITEI » 01 Aug 2013, 07:29

Prima fs la care am fost nu a dat nimic si nici nu s-a luat, aici da ceva dar cumnatului meu i s-au "luat " doi stupi .Mie au vrut sa-mi fure un nucleu dar l-au lăsat la câțiva metri, era prea ușor!
ANITEI

Mesajde DaniApis » 01 Aug 2013, 17:27

Vis-a vis de "furt" si la noi aseara tot la fs dadea unul tarcoale cred ca la baloti de lucerna. Ca a intrat pe miristte si nu am stat sa-l urmaresc dar la baloti se ducea. Mare grija cu furatul ca unui coleg i s-au sustras 42 de fam primavara aceasta din propria gradina !! :!:
DaniApis

Mesajde ANITEI » 01 Aug 2013, 23:39

Nu am păzit deloc studii toată vara, doar ca ii am fixati de suport, cumnatul meu avea câțiva nefixati ,i-am pus chiar la intrare, hotul aproape ca nu are nici o vina! ;)
ANITEI

Mesajde Daniel Popovici » 06 Aug 2013, 01:49

Adi Hodis scrie:Daniel, te stiu un baiat istet.
De ce mai tii stupina la o asa concurenta ?. Si de ce nu ai cautat alte locatii imediat ce ai aflat ca se va supraincarca locatia ?.

Sint curios ce răspuns ar da stuparii de acolo, la întrebarea ... care este încărcătura de fam. ( nr-l de fam. ) la ha pentru a obţine o recoltă bună ?.

- Pentru ca nu e nevoie sa pazesc - sunt ("intr-o vagauna") la 2 km de casa, merg cu bicicleta in control.
Cand am venit erau cam 500 de familii in total.
- Pentru ca m-am saturat sa incarc si sa descrc manual, sa merg dupa miraje, iar dupa 2-3 zile sa ma trezesc cu alte invazii si pe deasupra naveta - distante - drumuri - paza.
Intre timp au cedat nervii vecinului de la 650 de m - un alt localnic din satul vecin cu 300 de familii (ale lui, ale prietenilior si ale prietenilor prietenilor) si a plecat la 30 de km, unde sta de paza in plina pasune la umbra pavilionului si a microbuzului., deci s-a mai "aerisit" ceva- ceva.
Mai am vecini la 2 km in dreapta, iar in stanga la 7-800 de m si la 1,5 km.
- Pentru ca acum toate campurile inflorite arata la fel, au rasarit concomitent dupa o ploaie si au inflorit toate de-odata de-abia pe 28 iulie (dupa 2 saptamani de faza de imbobocire care parea ca mai dureaza 2 zile, dar de fapt stagna, stagna, taragana)
- Pentru ca unde mai am relatii si facilitati fie e la fel de aglomerat, fie culesul e cam pe final sau terminat deja, iar unde ar fi bine, e nevoie de paza.
- Pentru ca obisnuiesc sa mai las stupii "la floarea soarelui" pe camp daca mai au cules de intretinere, iar distantele si paza m-ar omori (de obicei vin la floarea soarelui in apropiere de casa, dar anul acesta au nimerit cam multi in apropierea satului meu)

Dar principalul motiv este - ca nu pot (inca) "sa dau cheie si sa plec" - incarcat, descarcat, nopti pierdute, oboseala, imunitate slabita, coloana vertebrala uzata, toropeala la volan.
Daniel Popovici

Mesajde Daniel Popovici » 06 Aug 2013, 01:53

lucky5strike scrie:Ma rog sa aiba fermierii pret bun de achizitie, ceea ce deocamdata nu aud. :oops:

De cand se produce biodiesel, pretul uleiului nu scade sub cel al motorinei/benzinei in nici un sezon.
Inainte erau fluctuatii, dar acum oleaginoasele (dar si cerealele, ca produc alcool) au pret sigur, doar cu conditiile meteo mai au fermierii riscuri.

Cum productia de miere/ ha e cum e...
Eu ma rog sa mai vina mintea la cap posesorilor de albine si sa se distribuie rational in teritoriu.
Daniel Popovici

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI