Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: PRETUL MIERII 2013

Mesajde csaa » 04 Aug 2013, 22:16

Am citit si de doua pagini nimeni nu spune un pret. Se poate sa dati un pret la fs?
csaa

Mesajde teinegru64 » 04 Aug 2013, 23:15

Dragos2006 scrie:Spuneti dumneavoastra , daca actualul pret de achizitie este jalnic , care credeti ca ar fi normal ?

Un kg de branza ...un cartof...un troc continuu...si astfel viata va fi maI ......si eco.Eu am renuntat la cele tone de miere care se duceau pe medicamente si analize medicale.Recunosc ...au inceput sa barfeasca prietenii cand vad un pachetel de servetzele in cosul de la supermarket.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde filip » 05 Aug 2013, 15:31

Cand fiecare apicultor are in vedere doua alternative,pretul va fi cel corect
1 Vanzarea directa catre client
2 Surplusul eventual catre diversi,pietari,procesatori ,etc.
Eu am ramas la primul punct de ani buni.
filip

Mesajde Daniel Popovici » 06 Aug 2013, 01:19

Dragos2006 scrie:Spuneti dumneavoastra , daca actualul pret de achizitie este jalnic , care credeti ca ar fi normal ?

Faceti comparatie intre preturile de achizitei in in tarile din vestul Europei, versus preturile de achizitie din Romania pentru:
- cereale
- rapita
- floarea soarelui
- berbecuti
- taurasi
- carne de porc
- carne de pasare
(etc. - am insirat principalele produse agricole care se tranzactioneaza)

Veti constata ca e cel putin egal sau chiar pe alocuri e mai mare in Romania.

Care credeti ca e pretul normal, daca nu pretul din Europa?

Nu stiu prin ce mijloace si de ce se intampla aceasta anomalie cu mierea, dar mi se pare ca e dirijata cu buna stiinta.
(am trait sa vad anul trecut si criza de miere de salcam, si faza cu plantele modificate genetic)
Tare mi-ar placea sa vad si o chestie cam imposibila in Romania burtilor goale: Ca toti producatorii de miere romani sa se trezeasca (dupa model vestic) si sa tina de pretul normal (cel din Franta, Germania, Austria, Marea Britanie), fara de care sa nu livreze nici un gram.
Tare-as fi curios ce "sperieturi" s-ar mai vehicula din partea celor care au de castigat din aceasta anomalie.
Daniel Popovici

Mesajde Daniel Popovici » 08 Aug 2013, 02:16

Si inca ceva: Energia si tehnologia (masini, instalatii, unelte, etc.), nu doar alimentele - sunt platite de romani tot la preturi europene, fara nici un rabat.
Costurile de producere a mierii sunt ca in Europa sau pe alocuri (la cine nu s-a tehnologizat inca) mai mari.

Toate-s aliniate.

Pretul mierii ... nu-i aliniat. De platit mierea ni se plateste cumva discriminatoriu.
Suntem invatati cu raul ca si cu binele, bine macar ca supravietuim.
Daniel Popovici

Mesajde Dragos2006 » 08 Aug 2013, 08:35

Pretul este dat de cerere si oferta , cat timp anul acesta pretul s-a rupt la 16 pt. salcam si 9,5 pentru poli , asta este pretul pt. Romania. Daca era prea mic nu mai dadea nimeni mierea la en-gros . Din ce am vazut eu pe aici oamenii au facut o medie de cel putin 30 kg. / colonia de albine , ceea ce inseamna un venit brut de 360 lei . La 100 familii de albine inseamna un venit lunar mediu pe economie.
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde Mircea_63 » 08 Aug 2013, 09:11

Dragos2006 scrie:La mine in zona se organizeaza iarna inlalniri intre apicultori , un bilant se face cam asa :
- pe miere am incasat X lei
-pe polen am incasat Y lei
- pe materiaal biologic am incasat Z lei
- am avut cheltuieli de T lei
Dupa ce am tras linie am ramas in buzunar cu atati lei din care am facut urmatoarele lucruri : A, B , C .

parerea mea : a fost un an mediocru dar cum din apicultura daca nu curge , pica tot a ramas de o ciorba.

Dragos2006 scrie: La 100 familii de albine inseamna un venit lunar mediu pe economie.

Le cam incurci! Cum e cu bilantul de care pomeneai? De data asta n-ai scazut cheltuielile, iar omul traieste cu ce-i ramane in buzunar. Una-i venitul si alta profitul.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Jean Valjean » 08 Aug 2013, 14:52

Ba le-a scazut, ca zice ca venitul brut este de 360 lei/ familie, adica 36000 la 100 de familii.
Considerand 16000 cheltuieli, venitul net de 20000 impartit la 12 luni da o valoare apropiata salariului mediu pe economie (1666 lei).
Se pune problema: e corecta aprecierea cheltuielilor?
Cel mai mare risc in viata este sa nu-ti asumi nici un risc!
Jean Valjean

Mesajde Donbazil » 08 Aug 2013, 15:31

Sal'tare!
Mai fratzilor, eu atata stiu: daca fac peste 20 de kile pe an/ stup sunt in castig. Daca fac sub 10 kile pe an/stup - sunt in pierdere.
Multzi nau auzit de UCM ( unitatzi conventzionale miere) - termen comunist, de pe vremea mea, dar care s-a dovedit valabil....
Orice produci are o echivalare. Incepand cu polenul si terminand cu pastura. Faci totalul si abia atuncea potzi vedea cat de rentabil a fost anu'....
Nici un an nu e ca cel dinainte....Sunt ani mai buni, sunt ani mai rai.....Sunt ani in care din varii motive pierzi trenu'.....Sunt altzii in care prinzi tot si-ti faci casa din castig.....Asta-i apicultura....Nu te potzi imbogatzi din primu' an da' nici nu crapi de foame si daca ai peste 75 de stupi si-i gospodaresti cum se cuvine te p*si pe el servici la strat..... :idea: :idea: :idea:
Pretul miertii e cel dictat de vanzatorii cu amanuntul. Eu o dau la Blaj cu 9 lei, el o vinde cu 15. Daca el capata 20 sigur o s-o ia de la mine cu 12.....asa merge si nu trebuie sa ne facem ca nu vedem.
Eu dau multa la pietzari ca nu-s nebun sa stau in piatza s-o frec 12 ore pe zi si sa vand cinci borcane.....Pietzarul ( prieten de douaj' de ani) vine si-mi cere 200 de kile de zmeura. El stie c-o vinde cu 200 / kilu....Da si io stiu- ca nu-s' dus cu pluta.....I-o dau cu 140 da numa' daca ia si 100 de floarea- soarelui cu 125/kilu' . Si ne intelegem ....Nici el sa nu moara da nici io.....Asta-i viatza!....
Baiu dreaq e ca ne-am invatzat sa ne tot vaitam , sa ne tot plangem de mila, da' cand bagam la rachiu cu sutele de kile sa scoatem mai mult nu mai zicem nimica, ne credem smecheri....
Hai sa fim onesti si sa ne folosim castigul muncit, mult - putzin cat este, e agoniseala noastra si sa zicem " DOAMNE MULTZAM! :idea:
Sal'tare!
Donbazil - Faget
Donbazil

Mesajde Dragos2006 » 08 Aug 2013, 22:05

au avut grija chinezii sa astupe golul si noi pe unde am putut . ;)

sa nu-i plangem pe francezi pt. ca au sistem bine pus la punct de subventii.
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde teinegru64 » 09 Aug 2013, 23:30

... povestita de un sofer ce duce miere in Germania.La prima cursa scoate din butoaie un bidon de 60 l Ajunge la destinatie acolo nici vorba de cantarire ...deja ii parea rau ca nu a mai luat un bidon.La sfarsit vine neamtul si ii spune ca lipsesc 85 de kg.....motostivuitorul avea cantar.Supararea lui era ca a furat 60 de kg si i se imputau 85 kg :D
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde Daniel Popovici » 12 Aug 2013, 01:01

Donbazil scrie:Sal'tare!
Mai fratzilor, eu atata stiu: daca fac peste 20 de kile pe an/ stup sunt in castig. Daca fac sub 10 kile pe an/stup - sunt in pierdere.

Pragmatic – 100% dreptate. Perceptia acestui « sunt in pierdere » difera de la om la om :
- Daca n-ai putut aplica la fonduri europene sau daca dosarul ti-a fost "perfect, dar trecut pe lista de asteptare" vezi cu niste ochi ;
- daca ai luat fonduri europene vezi cu alti ochi ;
- Daca ai o a doua sursa de castig, citez : "te p*si pe" ea de miere si astepti anul urmator pentru castig ;
- Daca traiesti din miere si poate ai de hranit mai multi copii (poate "pierzi trenu'", poate esti "prins pe picior gresit", poate fara vina ta anul este prost sau pica pretul)… este cam DISPERARE.
Cunosc un om (si voi sigur ati auzit de numele lui) care A TRAIT DIN miere, el si familia lui, fara sa produca si polen, pastura, propolis sau alte cele. Inca traieste din albine, a avut la un moment dat mai multi copii minori de intretinut si n-as vrea sa trec vre-o data prin ce a trecut el cand a fost mierea la 2,5 lei / kg (25000 vechi) sau prin situatia de a face sub 10 kg / familie fara a avea stocuri de miere disponibile sau bani pusi de-o parte.

Donbazil scrie:… daca ai peste 75 de stupi si-i gospodaresti cum se cuvine te p*si pe el servici la strat.....

Dar pe ea pensie de la stat? (surse alternative)

Donbazil scrie:…Pretul miertii e cel dictat de vanzatorii cu amanuntul.

Pe de o parte ar fi nedrept un pret european pentru bietii romani.
Pe de alta parte cantitatea consumata pe piata interna este o "minoritate" fata de cat se produce.
Ce e mai mult si (tragic) ce e mai bun merge la export.
Sper ca nu va trebui sa asteptam putere de cumparare nemteasca in Romania pentru un pret normal (european) la miere, dar se pare ca sper de geaba.
Pana atunci, costurile fixe, dotarile si investitiile se fac tot la preturi europene.

Donbazil scrie:…Hai sa fim onesti si sa ne folosim castigul muncit, mult - putzin cat este, e agoniseala noastra si sa zicem " DOAMNE MULTZAM!

De voie, de nevoie, n-avem incotro.
Nu doar sa ne folosim – cel putin cei fara 2 surse de bani (care traim din albine), ci sa si chivernisim.
Eu daca nu aveam stocuri de miere de pe un an (bun) pe altul (slab), trebuia sa ma angajez la patroni. Nu stiu cum as face fata unei crize a preturilor cum a fost prin 2005 sau 2006.
Daniel Popovici

Mesajde Donbazil » 12 Aug 2013, 13:38

Sal'tare!
Doctore, da' vad ca ma iei la "analiza pe text"..... :lol: :lol: :lol:
Sincer nu stiu sa ma bucur ori sa .... :evil:
Sper ca n-ai facut-o cu rautate pentru ca doar ma stii, eu spun doar ceea ce cred si doar din experientza proprie ca Doamne-Multzam, am destula, iar viatza mi-a cam oferit si d'alea si d'alealalte......
Si io, ca fraieru' saptamana trecuta cand am trecut pe la tine prin sat nu te-am cautat sa te pagubesc de-o berica sau de-o rachie.....Ca deh!...Acuma de vreo luna suntem vecini- peste holde.....
Sper ca ultima parte de la floarea sorelui ti-a priit, mai ales ca multi, dupa ce au vazut la inceput ca 1-2 saptamani nu merge, si-au luat catrafusele si-au plecat....Cei mai rabdatori si cu ceva experientza au ramas.....Si bine au facut....
Cat despre "veniturile alternative" la voi in zona cam avetzi posibilitatzi ( pamant bun, agricultura brici, prunii se rup de roada si granitza cu sarbii-i la doi pasi) si cred ca se descurca oricine, d'apai un om cu multa carte....
Sal'tare!
Donbazil - Faget
Donbazil

Mesajde csaa » 12 Aug 2013, 21:23

Face analiza dar nici el nu da un pret. Sa inteleg ca si asta a devenit un secret profesional?
csaa

Mesajde bucursorinelionel » 13 Aug 2013, 12:22

Poliflora, tei, f.s...între 12..14 lei/kg.
Salcâm 16..20 lei/kg.
Depinde de societatea la care apelezi, și de condițiile de livrare/distanță.
Pentru o mai bună și corectă informare, intră pe site-ul MADR, programul apicol (PNA), și au acolo listele cu societățile comerciale /procesatorii, cu date de contact.Selectezi pe cei aproape de tine și suni/dai mail..și afli ce te interesează și în ce condiții..!
Baftă..!!
bucursorinelionel

Mesajde csaa » 13 Aug 2013, 14:40

Oooo! Doamne, cand o sa am eu miere de dat la procesator..... poate la anu'. In discutia asta ma supara ca toti se invart in jurul cozii si nu spun asa cum ai spus dumneata: fs - ....lei, salcam -....lei, etc.
csaa

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE