Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: August -pregatirea urmatorului an.

Mesajde Mishu05 » 06 Aug 2013, 12:57

Daniel Popovici scrie:Eu obisnuiesc sa nu hranesc imediat dupa ce se termina culesul de la floarea soarelui (ultimul cules de productie din zona mea).
Si anume, de cele mai multe ori am avut cules de intretinere de la diverse buruieni inca 1-3-4 saptamani (de obicei pana in 20 august- 1 septembrie), in care las stupii pe loc, cu caturile pline si nu ma ating de ei pana cand cantarul nu trece pe minus.
Am constatat ca (desi teoretic, hranirea se face perfect in mijloc de august):
- familia se simte mai bine si face mai mult puiet cu catul plin decat cu catul luat (chiar daca planul final al albinei nu coincide cu al nostru pentru acele rezerve de miere)
- fagurii de cuib pe care se va ierna (in sistem Dadant) sunt cam ocupati cu puiet in august, deci siropul va ajunge in ei "pe ocolite" (o complicatie in plus)
- riscam sa blocam cuibul prematur

Asa ca de multe ori pe la 1 septembrie ridic mierea (caturile), iar in intervalul 1-10 septembrie hranesc (in Banat). Pana atunci au la dispozitie rezervele, dar mai ales campul.
Data de 1 septembrie nu e batuta in cuie, cea ce dicteaza e cantarul - cand trece pe minus.
Dupa 7-8 septembrie, n-as mai recomanda hranirea cu zahar - parerea mea!

Daniel multumesc pentru postul asta. Sunt fix in aceeasi situatie ( dar undeva un pic la sud de Bucuresti) si albinele stropesc caturile intr-un ritm de 2-300g/zi ( nu am cantar doar estimare ochiometrica) asa ca am hotarat sa le las caturile de 1/2 deasupra sa faca ce vor ele. In cuib sunt 5-7 rame puiet si 3-4 rame pline cel putin pe jumatate cu miere de la floarea-soarelui. Sper sa fie mai rapide matcile decat albinele si sa faca puiet nu sa blocheze ( de asta le-am lasat caturile).
Mishu05

Mesajde pescaru » 06 Aug 2013, 13:40

Mishule vezi ca fara cantar nu-ti dai seama daca baga sau nu pentru ca in perioada asta dupa deblocarea de floarea soarelui majoritatea stupilor cara mierea de jos sus in caturi pentru a avea matca unde sa oua iar tu ochiometric ai impresia ca deja ai caturile jumatate pline pe cand de fapt nu ai nimic ,uitate si jos vezi de puiet si constati singur. ;)
pescaru

Mesajde Geocrin » 06 Aug 2013, 13:42

Foloseste cineva STARTOVIT in loc de protofil pentru stimulare?
Salutare ;)
Vincit omnia veritas-Adevarul invinge totul
Geocrin

Mesajde proapis13 » 06 Aug 2013, 14:33

Citeste aici viewtopic.php?f=8&t=1493&hilit=startovit+sau+protofil#p36702
parerile sunt impartite
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde clabescu.marius » 06 Aug 2013, 14:36

Am vazut pe internet o reteta din sirop 1\1 10 litri si jumatate de kg drojdie de bere.Intrebarea mea este cum sa dizolv drojdia de bere total in sirop merge si cand este rece siropul?
Când îmi face vre-o figură
Vreo albină oarecare,
Generos, pe-nţepătură,
Pun tot eu un praf de sare.
clabescu.marius

Mesajde proapis13 » 06 Aug 2013, 15:01

In mod normal amesteci praful ala de drojdie de bere inactivata cu aceeasi cantitate de sirop cald
si dupa aceea diluezi cantitatea rezultata in sirop pt a evita aglomerarea produsului
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde balu » 06 Aug 2013, 15:02

clabescu.marius scrie:Am vazut pe internet o reteta din sirop 1\1 10 litri si jumatate de kg drojdie de bere.Intrebarea mea este cum sa dizolv drojdia de bere total in sirop merge si cand este rece siropul?

Drojdia inactivata o amesteci cu apa, intr-un bidon si apoi faci ce vrei cu ea, daca o pui direct in sirop face cocoloase
balu

Mesajde balu » 06 Aug 2013, 15:07

la familiile DB pe 10 rame, situatia e naspa, caturile sunt goale, mierea care mai e pe acolo au carat-o in cuib, coroane groase, sau ram e pline si puiet f putin. In alti ani nu stiam ce sa le fac sa aduca mierea din caturi.
in orizontali situatia parca e mai buna
balu

Mesajde Bambucha » 06 Aug 2013, 15:53

Daniel Popovici scrie:Eu obisnuiesc sa nu hranesc imediat dupa ce se termina culesul de la floarea soarelui (ultimul cules de productie din zona mea).
Si anume, de cele mai multe ori am avut cules de intretinere de la diverse buruieni inca 1-3-4 saptamani (de obicei pana in 20 august- 1 septembrie), in care las stupii pe loc, cu caturile pline si nu ma ating de ei pana cand cantarul nu trece pe minus.
Am constatat ca (desi teoretic, hranirea se face perfect in mijloc de august):
- familia se simte mai bine si face mai mult puiet cu catul plin decat cu catul luat (chiar daca planul final al albinei nu coincide cu al nostru pentru acele rezerve de miere)
- fagurii de cuib pe care se va ierna (in sistem Dadant) sunt cam ocupati cu puiet in august, deci siropul va ajunge in ei "pe ocolite" (o complicatie in plus)
- riscam sa blocam cuibul prematur

Asa ca de multe ori pe la 1 septembrie ridic mierea (caturile), iar in intervalul 1-10 septembrie hranesc (in Banat). Pana atunci au la dispozitie rezervele, dar mai ales campul.
Data de 1 septembrie nu e batuta in cuie, cea ce dicteaza e cantarul - cand trece pe minus.
Dupa 7-8 septembrie, n-as mai recomanda hranirea cu zahar - parerea mea!

Si eu confirm acelasi lucru (Bucuresti) mi-a luat-o Mishu inainte. La mine cantarul merge cu 100-200 g/zi. Chiar si anul trecut in conditii de seceta tot era ceva de intretinere in august, asa ca am preferat sa fac completarile dupa 1 sept. Anul asta pentru mine fiind unul extraordinar nu mai am nevoie de ele. Iernare 100 % miere! La ora actuala se baga polen destul de bine si la camp (violet-roz-verde-albicios) si puietul nou merge ceas dupa o prealabila blocare-deblocare a cuiburilor pe FS! MER-ul ma face efectiv sa somez si deja sunt pregatiti pentru iarna, "noroc" ca mai am ceva dadanti ce-mi aduc aminte sa mai trec pe la ei.

Acum lucrari majore la mine sunt: mai un tratament, mai o transvazare, mai gadilat roii, si deja ne gandim cum vom aborda 2014!
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde samuellazea » 06 Aug 2013, 16:01

Bambucha scrie:Acum lucrari majore la mine sunt: mai un tratament, mai o transvazare, mai gadilat roii, si deja ne gandim cum vom aborda 2014!

Cum zici tu Bambucha?? Mai o trasvazare?? La ora asta? :shock: Nu e prea tarziu pentru asa ceva?

Toate cele bune
Sami
samuellazea

Mesajde clabescu.marius » 06 Aug 2013, 16:32

proapis13 scrie:In mod normal amesteci praful ala de drojdie de bere inactivata cu aceeasi cantitate de sirop cald
si dupa aceea diluezi cantitatea rezultata in sirop pt a evita aglomerarea produsului

Am incercat asa si siropul a fermentat probabil din cauza drojdiei de bere,deoarece nu mi sa mai intamplat pana acum.Pe punga scrie ca este inactivata dar se poate sa nu fie??!!! :)
Când îmi face vre-o figură
Vreo albină oarecare,
Generos, pe-nţepătură,
Pun tot eu un praf de sare.
clabescu.marius

Mesajde Bambucha » 06 Aug 2013, 20:12

Atat timp cat in natura este oferta (cules de intretinere si polen variat) iar in stupi musteste de "baieti destepti" mai am de facut 2 serii pentru a satisface numarul necesar de regine noi. Produc doar pentru uzul propriu si din pacate primele 3 serii au avut rate nesatisfacatoare de acceptare/fecundare raportat la numarul de nuclee pe care-l detin. Asadar pentru mine nu e prea tarziu! Intodeauna o regina este "fundatia" unei familii.
Nu e musai de facut ca mine ;) La mine matcile tinere, selectionate fac parte din pregatirea urmatorului an.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde paul » 07 Aug 2013, 07:22

De vreo 3 zile s-a declansat un puternic cules de mana de la tei. Pur si simplu, ploua din tei.Albine, mai ceva ca atunci cand era in floare ... Aceasta miere este imprastiata pe toate ramele din cuib. Exclus sa o pot extrage in vreun fel.
Intrebare: daca continui stimularea cu sirop nu se mai dilueaza pentru a atinge niste parametri optimi pentru iernat ??? Mentionez ca nu mai am rame goale construite pentru a putea inlocui macar in parte ramele cu miere de mana. Cum ar trebui sa procedez ???
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Mircea_63 » 07 Aug 2013, 07:49

Nu mai da sirop, ci lasa-le sa culeaga cat o fi de cules. Chiar daca se face Septembrie si ele culeg, nu-i capat de lume. Cand s-a terminat culesul, extrage mierea de mana, trimite-mi si mie un borcan :? , apoi umple hranitoarele cu sirop invertit.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde dorualbină » 07 Aug 2013, 13:39

La mine,cules de întreţinere de la fâneaţă,nu au ce urca în magazie,blochează cuibul.O să iau rame cu puiet de la familiile ajutătoare şi le voi schimba cu rame cu miere de la familiile de bază.Astfel,asigur întărirea familiei de bază şi depozitez în familia ajutătoare fagurii de rezervă pentru iernat.
dorualbină

Mesajde octav79 » 07 Aug 2013, 21:04

Fiind profan, intreb si eu:
Si nu crezi ca risti sa nu mai iesi din iarna cu familia ajutatoare?
Sau intentionezi sa faci unificare in toamna intre familiile de baza si cele ajutatoare?
http://jimm69.sunphoto.ro/

Fa cat mai multe greseli cu putinta, dar tine minte un singur lucru; nu fa de doua ori aceasi greseala. Si te vei dezvolta ---
OSHO - Curajul Placerea de a trai periculos
octav79

Localitate: Bucuresti; Locatii de interes: Bucuresti, Golesti (VN)

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR