Daniel Popovici scrie:Eu obisnuiesc sa nu hranesc imediat dupa ce se termina culesul de la floarea soarelui (ultimul cules de productie din zona mea).
Si anume, de cele mai multe ori am avut cules de intretinere de la diverse buruieni inca 1-3-4 saptamani (de obicei pana in 20 august- 1 septembrie), in care las stupii pe loc, cu caturile pline si nu ma ating de ei pana cand cantarul nu trece pe minus.
Am constatat ca (desi teoretic, hranirea se face perfect in mijloc de august):
- familia se simte mai bine si face mai mult puiet cu catul plin decat cu catul luat (chiar daca planul final al albinei nu coincide cu al nostru pentru acele rezerve de miere)
- fagurii de cuib pe care se va ierna (in sistem Dadant) sunt cam ocupati cu puiet in august, deci siropul va ajunge in ei "pe ocolite" (o complicatie in plus)
- riscam sa blocam cuibul prematur
Asa ca de multe ori pe la 1 septembrie ridic mierea (caturile), iar in intervalul 1-10 septembrie hranesc (in Banat). Pana atunci au la dispozitie rezervele, dar mai ales campul.
Data de 1 septembrie nu e batuta in cuie, cea ce dicteaza e cantarul - cand trece pe minus.
Dupa 7-8 septembrie, n-as mai recomanda hranirea cu zahar - parerea mea!
Daniel multumesc pentru postul asta. Sunt fix in aceeasi situatie ( dar undeva un pic la sud de Bucuresti) si albinele stropesc caturile intr-un ritm de 2-300g/zi ( nu am cantar doar estimare ochiometrica) asa ca am hotarat sa le las caturile de 1/2 deasupra sa faca ce vor ele. In cuib sunt 5-7 rame puiet si 3-4 rame pline cel putin pe jumatate cu miere de la floarea-soarelui. Sper sa fie mai rapide matcile decat albinele si sa faca puiet nu sa blocheze ( de asta le-am lasat caturile).