Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupul Roger Delon ca alternativa in stuparit

Mesajde stupul » 03 Aug 2013, 16:37

BUNKA scrie:...de ce sa lucrez cu 9 corpuri de 10cm, cand pot lucra cu 3 corpuri de 31 cm inaltime, ...

Pentru ca sunt mai usoare.

rama este alpine cu acel v...

Pui te rog o fotografie cu rama sa se vada V-ul!
stupul

Mesajde BUNKA » 04 Aug 2013, 17:06

Poza cu rama am pus-o, vezi ca e in urma pe pagina mea...cat despre corpuri, eu cred ca mai bine lucrez cu 3 corpuri sau maxim 4 decat cu 9 sau 12 de alea mici, pt ca sunt mai putine acareturi, rame, corpuri pe langa stupina, mai tin cont si de ce are nevoie albina nu numai ce avem noi nevoie, si pe langa asta un corp de aproximativ 20kg cu tot cu lada pt un barbat care zice ca detine stupi nu credca e o problema...daca vrem sa facem balet, putem sa facem si balet insa daca e de munca..apoi balerinele nu prea au ce cauta pe campuri noroioase sau prin paduri.
E o diferenta intre felul cum privesc unii dintre noi problema si cum o privesc altii..in timp ce unii sunt pregatiti sufleteste pt orice altii sunt mai comozi si nu sunt atat de dispusi sa mearga pana la capat.
Un stup pe 3 corpuri ca ale mele are 2 zone de fragmentare, fund si capac...mai putine elemente care sa fuga unele de pe altele...in pastoral la haiala conteaza asta !!
Legat de rama..prefer sa fac "biceps" cu macar doua kg cand pun mana pe o rama decat sa ma plictisesc facand multe repetari cu 700-800g...e si asta un aspect.
Daca ai sti cat timp se pierde cu ia catul, pune-l pe banc, scoate 9 rame descapaceste si baga in centrifuga, umple una de 40 de rame si apoi dupa ce ai extras baga totul la loc si repeta procesul...daca o faci pt 40 rame ori 2 kg pe tura adica 80kg miere extrasa pe tura merita...daca o faci pt 32 kg pe tura...automat o sa pierzi mult mai mult timp cu extractia...se schimba "distractia" :)
Ma rog...sunt multe, eu consider ca un "ME" de al meu e mai bun decat un ME clasic si ca un corp de al meu e ceva mai usor decat un corp ME clasic, sunt multe de zis dar eu am tot zis...acum e momentul pozelor, al filmelor, al demonstratiilor :) eu deja sunt foarte multumit de ceea ce vad !!
BUNKA

Mesajde stupul » 04 Aug 2013, 18:24

Am tot respectul pentru ceea ce faci .
Argumentele tale sunt bune. Dar sunt unele situatii in care esti obligat sa ridici mai putin ( din motive de sanatate - cazul meu) si in acest caz rama mai mica este mai indicata.
M-am uitat la pozele si filmele tale, dar nu am observat cum este facut v-ul .O sa ma mai uit odata.
stupul

Mesajde BUNKA » 05 Aug 2013, 19:42

Stai sa vad pe unde am pus poza si pun link aici...apropos de ridicat greutati, eu in octombrie anul trecut am suferit o operatie de peritonita si recuperarea a fost lenta..durerile au fost crancene si nu m-am gandit niciodata ca voi mai fi ca inainte..acum dupa cateva luni bune ma simt grozav, am doua luni de cand m-am apucat din nou de fiare si pot spune ca trag la fel de tare ca in "tinerete"..nu ma doare nik si mi-am revenit foarte bine, am peste 90 kg si sunt in urcare spre 100 kg...nu mi-am imaginat nici o secunda ca va fi atat de bine dupa..deci eu cred ca problemele de sanatate se pot rezolva cu putina vointa.
Acuma depinde si de natura problemelor..daca e ceva pe la coloana..e mai nasol!!
Daca despre asta e vorba cu siguranta ca varianta de Delon a rusului Vladimir Khomich cu caturile alea de 108mm inaltime se poate aplica si la noi fara probleme.
Ce vad eu prin lazi la momentul asta imi da un foarte mare curaj si abia astept sa vad iernarea pe asa ceva si dezvoltarea de primavara iar cu timpul am sperante si la chestiuni mai complicate precum rezistenta la varoa si altele...dar, le luam pe rand!!
O sa mai pun poze si filme Stupu-le si sigur o sa-ti placa ce o sa arat ...sa vad unde e poza aia cu V-ul !!
BUNKA

Mesajde proapis13 » 08 Aug 2013, 17:12

BUNKA scrie: Daca despre asta e vorba cu siguranta ca varianta de Delon a rusului Vladimir Khomich cu caturile alea de 108mm inaltime se poate aplica si la noi fara probleme.!

Ai la adresa asta un disp de ridicare al stupilor R.D. facut de rusi simplu si eficient
http://www.ulei.150pr-rogovo.edusite.ru/p1aa1.html
salve :D
Fişiere ataşate
ux (Copy).jpg
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde BUNKA » 09 Aug 2013, 20:29

Mai au astia cu Warre tot asa un lift pt stupi, insa daca tot te apuci de treaba asta eu zic ca trebuie sa si poti, chiar daca faci corpurile de 108mm ca ale rusului, macar sa le poti ridica si pe alea si tot e bine...
La mine nu se mai pune problema ca nu de mult impingeam la camion :) ...eram impotmoliti la extras la tei!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 21 Aug 2013, 16:46

Asta e o colonie mutata pe Delon pe 2 august si pana pe 18 august cam asta au facut http://www.youtube.com/watch?v=pQzKGs6O0l4
BUNKA

Mesajde delorin I » 21 Aug 2013, 17:13

Daca nu as fi vazut intr-un stup Dadant de al meu in weekend, intr-o roi fara prea multa miere dar cu pastura, care mi-a construit deja 2 faguri 100% naturali, albine prinse in lant as fi spus ca ce ai pus tu acolo este incredibil! Dar daca inca o mai fac pe Dadant- de ce nu ar s-ar intampla cu atat mai mult pe DELON? Mai ales ca in cazul meu e vorba in princiopiu de roi natural! Frumos! Bravo!
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde delorin I » 21 Aug 2013, 17:36

In filmul asta http://www.youtube.com/watch?v=jNJbgr25Dw4folosesti in corpul 2 un urdinis secundar! Ce vei face cu el pe timp de iarna? Cum il utilizeaza albina acum? Nu pare foarte solicitat!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde BUNKA » 21 Aug 2013, 17:54

Asta de sus e urdinisul principal de fapt, acum e mai mic, e redus...are cam 5 cm pe 1 cm suficient pentru o buna ventilatie intre sita de jos si urdinisul superior, au inceput sa fie nopti reci si inca vreau sa mai cladeasca de asta incerc sa le fac viata mai usoara.
Pe masura ce se raceste acel urdinis superior va fi redus si in final inchis ele ramanand sa circule numai prin gaura din corp, in timpul iernii acea gaura va fi obturata cu un dop iar primele zboruri de curatire din primavara se vor face pe gaurice, in rest totul va fi blindat la capac, bine izolat cu un polistiren gros peste capac, peste care cred ca o sa pun o folie cu bule si un capac de tabla care sa imbrace totul etans, sita de jos va fi deschisa partial si clopotul va fi perfect, albina va sta cu mierea in cap toata iarna inaintand in sus!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 21 Aug 2013, 17:56

A..mai e un lucru, pe masura ce reduc zborul la capac, multe vor zbura pe gaura, acum nu fac asta foarte mult insa o vor face...albina se poate dresa si cine stie asta poate sa aplice fel de fel de chestii prin stupina!
BUNKA

Mesajde Stoican » 05 Sep 2013, 17:50

Bunka.... Am o mare intrebare.
Mi-am facut corpuri roger delon si ma gandesc sa fac si ramele cu sarma de inox. Acum te intreb, pentru ca ai o mare experienta pe stupul asta si rama cu celula naturala. Crezi ca daca pun 9 rame in corp si fara foita dar cu speteaza superioara in "v" or sa creasca corect faguri?

Multumesc mult!
Stoican

Mesajde BUNKA » 06 Sep 2013, 22:05

Da, dar trebuie sa pui si stupii la boloboc ca sa poata cladi liber frumos...problema e si de prinderea de sarma aceea a fagurelui...trebuie testat!
Cand se foloseste sarma in combinatie cu foitza treaba e clara...foitza se lipeste de cadru, insa la liber...trebuie facut un test, eu personal cred ca merge!
BUNKA

Mesajde delorin I » 06 Sep 2013, 23:05

Speteaza asta in v, mie unul, dupa experienta cu 3 rame lasate in scorbura unui copac de unde aveam sa scot un roi, mi se pare exceptionala. Sigur pana acum nu am testat sa vad daca acele limbi de ceara crescute de albine sunt lipite si de o rama normala, dar incercand in scorbura cu rama in v, in doar 24 de ore, am descoperit ca deja au fost lipite...daca aveam rabdare si nu ma pripeam, as fi ajut cel putin inca 2 rame din puzzel-ul de faguri perfect lipite! Orcium de aici incolo, nu voi mai pune la topit limbile de ceara noi, ci voi incerca sa le folosesc la construit faguri naturali noi!

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde Stoican » 07 Sep 2013, 23:36

BUNKA scrie:Da, dar trebuie sa pui si stupii la boloboc ca sa poata cladi liber frumos...problema e si de prinderea de sarma aceea a fagurelui...trebuie testat!
Cand se foloseste sarma in combinatie cu foitza treaba e clara...foitza se lipeste de cadru, insa la liber...trebuie facut un test, eu personal cred ca merge!

Trebuie testat , iar la anul la salcam am sa testez asta si am sa revin cu poze. Multumesc f mult pentru raspuns!
Stoican

Mesajde Livius » 23 Sep 2013, 11:43

ronin scrie:
cantemir scrie:
ronin scrie:... azi am sunat si de fapt ar fi cam 4.4euro/kg +tva, ceea ce duce cam la 1.3 ron/m.

Inox-ul alimentar e 16E/ kg, pret final.
Inox-ul industrial e 11E/kg.
La 5,46E/kg, TVA inclus, nu stiu ce inox e ala...,ce sa zic...
Problema cu coroziunea apare la tratamentul cu acizi. Cea mai sensibila e sarma galvanizata ( de fapt zincul de pe ea)!
Eu am luat bare de sudura 3,2mmx1m.
10kg= 176m. Pret vreo 530lei, adus acasa! Suficient pentru 250 rame Alpin!

Sigur nu e alimentar dar daca nu rugineste e OK...Buna ziua,
Urmare a solicitarii dvs va transmit oferta pentru:
-Bara inox W 4301 diam.3 mm -pret 4,4 EUR/kg-stoc
Pretul nu contine TVA si se calculeaza la cursul BRD din ziua facturarii.
Cantitatea minima de livrare 1 bara.
Oferta este valabila 10 zile de la data prezentei, in limita stocului.
O zi buna,

Dir.Comercial
N.MOCANU
Tel : 021 220.31.10
Fax : 021 220.94.51
Mobil : 0720 077.994
office@grantmetal.ro
http://www.grantmetal.ro

Da, cam acesta este pretul corect la bara de inox, undeva pe la 4,5 Euro + TVA /kg. Eu am cumparat de la Direct Line Cluj, au un depozit si in Bacau, si mi-au trimis marfa cu masina lor la Piatra Neamt. Asa ca nu mai cumparati bare pentru sudura, la 1 metru, pentru ca veti plati dublu. Calitativ sunt foarte multumit de inoxul cumparat la acest pret.
Simplu, practic, eficient!
Livius

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR