Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: cata miere sa las in stupi pentru iernat

Mesajde rihmond » 11 Sep 2013, 16:51

salutare tuturor :)
nu ma supar tin la glume :mrgreen: foarte buna idea cu butoiul avind in vedere ca toti vecini mei au vii si le guleg in perioada aceasta albinutele decit trec peste gard si hopa in jgeaburile unde pistosesc struguri.(cam am probleme ca ai cam capacit)
nici asta vara la culesul de la fs nu am vazut atita activitate la urdinisuri.
cum adica sa dau dupa diafragma mirea de la struri ele nu o depoziteaza peste cea din cuib actuala nu se amesteca cu cea ne capacita :?:
rihmond

Mesajde namzeb » 11 Sep 2013, 17:51

Cit este necapacita poti sa-ti dai seama,daca o capaceste nu-i nimic inseamna ca-i maturata si nu are apa in ea sa produca diarie.Nu-i normal sa ramina necapacita pentru iarna.Albina nu-si aglomereaza cuibul cu miere diferita numai in cazul cind intervine apicultorul si baga in cuib miere necapacita sau cind din cauza ca hapsinul le-a luat totul si o obliga cu sirop si nu mai are timp sa se evaporeze apa din ea(sa se matureze) pentru a fi capacita.Cu respect
Toate fiintele au un rol in viata pe pamint.http://bismark.sunphoto.ro/
namzeb

Mesajde rihmond » 11 Sep 2013, 21:40

in perioada aceasta se mai poate completa rezervele de iarna cu sirop de zahar tinind cont ca matcile sunt de anul acesta si una de anul trecut si oua in continoare avind din 8 rame 3 cu puiet si oua si rezerve cam pe jumatate de rama inafarra de cele de capete care sunt pe treisferturi cu miere. :shock:
rihmond

Mesajde un OM » 11 Sep 2013, 22:04

Daca dai cat de urgent sirop 2/1 sau chiar 3/1 da. Mai poti completa ceva mai tarziu si cu siroape de cumparat. Acelea sunt deja invertite. Baga mare!
un OM

Mesajde unincepator » 11 Sep 2013, 22:27

buna seara la toti care vreau sa o primeasca si accepta o antrebare:cum procedati la controlul stupilor,restringere cuib pe timp de zi ca eu nu pot lucra ca apare furtisag, mai fac ceva noaptea dar e greu pe timp de seara tirziu,noapte.Va rog oparere,un sfat.Multumesc tare mult si succes si d-voastra.
unincepator

Mesajde danutcusnir » 11 Sep 2013, 22:54

sunt daunt cusnir din darmanesti suceava vara asta am cumparat 2 roiuri slabe 2rame fiecare dar cu sfaturi de pe sait am reusit sa-i aduc in toamna la 6 rame fiecare(stimulare cu sirop) cred ca sfaturile care leam obtinut mau ajutat suficient de mult ca incepator am foarte multe de invatat de la apicultori cu experienta totusi am sa va intreb (de ce dupa ce le torn siropul devin agitate cam 25-30 de minute) multumesc
danutcusnir

Mesajde mercioiu.marian » 11 Sep 2013, 23:13

Stai linistit,albina simte hrana si se agita putin pana o gaseste,de aceea e bine sa administrezi siropul cat mai tarziu spre seara.Eviti furtisagul ,albina retragandu-se in familie...
mercioiu.marian

Mesajde un OM » 11 Sep 2013, 23:20

"unincepator"
- ceva fum pe stanga si pe dreapta
-nu se intarzie pentru admirarea matcii, fotografii, rupt crescaturi dintre rame
-se stabilesc ramele pentru iernare
-ce este in plus se ia in ladita de transport,se noteaza la fiecare stup cam ce miere trebuie de completat, se descapaceste in casa, cabina de pavilion , este introdusa rama sau ramele dupa diafragma, folie etc.

"danutcusnir"
-siropul , daca este din zahar, se toarna spre inserare, pentru evitarea furtisagului, mai ales cel la care se adauga protofil sau ceaiuri. La siroapele de cumparat nu prea sunt probleme.
-albinele ies din stupi pentru a cauta sursa siropului pentru a -l aduna, din acesta cauza poate apare furtisagul, roi mult prea slabi, matci cu defecte.
un OM

Mesajde mirel » 12 Sep 2013, 10:12

unincepator scrie:buna seara la toti care vreau sa o primeasca si accepta o antrebare:cum procedati la controlul stupilor,restringere cuib pe timp de zi ca eu nu pot lucra ca apare furtisag, mai fac ceva noaptea dar e greu pe timp de seara tirziu,noapte.Va rog oparere,un sfat.Multumesc tare mult si succes si d-voastra.

incearca sa pui ceva sirop de zahar la tava ,afara, la 30 40 de metri de stupi ,inainte cu aproximativ 30 minute (atat cat sa simta si sa apara ''distractia'') sa te apuci de treaba si sa ai grija sa completezi.....pe seceta de anul trecut am procedad asa...si cum a spus Un Om, te misti in viteza, fara rame lasate pe langa stupi,urdinis cat sa treaca o albina iar daca vezi ca forteaza hoatele poti sa l inchizi de tot pana se potolesc.....
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce. (nea' Gica).
0761194759
mirel

Mesajde B.K » 12 Sep 2013, 16:20

un OM scrie:Daca dai cat de urgent sirop 2/1 sau chiar 3/1 da. Mai poti completa ceva mai tarziu si cu siroape de cumparat. Acelea sunt deja invertite. Baga mare!

Eu fac completare cu sirop 1/1 , poate fi o problema daca nu e 2/1 ?
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde rihmond » 12 Sep 2013, 16:30

un roi cu matca de anul acesta avind 7rame la ora actula ,pe cite rame trebuie sa ramina pentru iernat momentan am o rama dupa diafragma cu ceva miere pe ia acesta find a 8 rama pe care am extraso din cuib.
rihmond

Mesajde apivasmob » 12 Sep 2013, 17:00

BeeeK scrie:
un OM scrie:Daca dai cat de urgent sirop 2/1 sau chiar 3/1 da. Mai poti completa ceva mai tarziu si cu siroape de cumparat. Acelea sunt deja invertite. Baga mare!

Da are cam multa apa si uzezi albina.
Nimeni nu este perfect
apivasmob

Mesajde apivasmob » 12 Sep 2013, 17:04

rihmond scrie:un roi cu matca de anul acesta avind 7rame la ora actula ,pe cite rame trebuie sa ramina pentru iernat momentan am o rama dupa diafragma cu ceva miere pe ia acesta find a 8 rama pe care am extraso din cuib.

Eu sa fiu in locul tau maxim 5 R si hrana 14-16Kg.(fagurii noi scosi din cuib) si in cuib nici o rama fara minim 2.5kg de miere capacita.
Nimeni nu este perfect
apivasmob

Mesajde liviutzbogos » 12 Sep 2013, 19:43

apivasmob scrie:
BeeeK scrie:

Da are cam multa apa si uzezi albina.

De uzat albina o uzezi si cu sirop 2/1 sau 3/1... ce e mai grav e ca siropul 1/1, avand prea multa apa, albinele nu mai au vreme si nici timpul nu mai permite evaporarea apei si maturarea siropului in faguri, intra in iarna cu "mierea" necapacita, se altereaza si se strica toata treaba. De aceea obligatoriu trebuie sirop 2/1 sau chiar 3/1. In plus, de acum inainte e cam tarziu pentru administrarea siropului de zahar, mai ales daca matca nu mai ponteaza. Albina cu care intri in iarna se uzeaza prea tare si in primavara vei avea niste familii foarte slabe. Chiar astazi dimineata spunea cineva la radio ca la aceasta data se mai administreaza doar miere, rame descapacite dupa diafragma. Cel putin eu asa gandesc si asa fac.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde jenica67 » 12 Sep 2013, 20:03

Daca siropul de zahar este invertit, uzura albinei este mica. Si cum spunea Janese o data, mai bine uzate si cu hrana, decat sa moara de foame. Eu la temperaturile din vest, am dat sirop invertit 2:1 pana la inceputul lui noiembrie daca nu si mai tarziu, cand a fost cald si nu am avut probleme, iar albinele mele avand rezerve arhisuficiente, nu mi-au mancat nici o data turta.
jenica67

Mesajde liviutzbogos » 12 Sep 2013, 20:28

jenica67 scrie:Daca siropul de zahar este invertit, uzura albinei este mica. Si cum spunea Janese o data, mai bine uzate si cu hrana, decat sa moara de foame. Eu la temperaturile din vest, am dat sirop invertit 2:1 pana la inceputul lui noiembrie daca nu si mai tarziu, cand a fost cald si nu am avut probleme, iar albinele mele avand rezerve arhisuficiente, nu mi-au mancat nici o data turta.

Aici va dau dreptate, daca temperaturile permit si chiar mai exista polen in natura, matca mai ponteaza inca, asa cum e in zona noastra, se poate da sirop, dar, asa cum ati spus, 2:1. Dar vin cu o intrebare, de curiozitate doar, ce preferati, sau ce este mai bine pentru albine, sirop de zahar sau rame descapacite dupa diafragma?
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR