Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Despre blindetea albinelor

Mesajde proapis13 » 09 Oct 2011, 18:36

Despre blindetea albinelor se face vorbire inca din vremuri imemoriale insa prima dovada scrisa
se gaseste in povestile despre viata sfintilor si aici ma refer la Viata Parintelui Ambrozie
episcopul Mediolanum-ului - actualul Milano din Italia;

....fiind el prunc înfăşat şi dormind odată ziua afară cu gura deschisă, deodată, zburînd un roi de albine, a venit asupra lui, acoperindu-i faţa şi gura; apoi se vedeau albinele intrînd şi ieşind din gura pruncului, unde puneau miere pe limba lui. Văzînd aceasta, doica lui a vrut să izgonească albinele, temîndu-se să nu vatăme pruncul; dar tatăl lui, care privea acea minune, a oprit-o vrînd să vadă în ce chip va fi sfîrşitul acelei minuni. După puţin timp albinele, ridicîndu-se, au zburat pînă nu s-au mai văzut. Iar tatăl lui, înspăimîntîndu-se, a zis: "De va trăi pruncul acesta va fi mare în popor, pentru că încă de acum din pruncie a arătat Domnul pe sluga Sa. Căci se va împlini asupra lui la vreme Scriptura care zice; Fagur de miere sînt cuvintele cele bune şi dulceaţa lor este vindecarea sufletelor....

La aceasta poveste m-am gandit cand am vizionat videoclipul de mai jos ;

Am avut cateva familii blinde pe care asi fi dorit sa le inmultesc sa nu mai duc grija mastii si a fumului
insa le-am pierdut sau si-au pierdut aceasta insusire - blindetea - anul trecut cand le-am avut in pastoral
Anul acesta la reginele facute in stationar a reaparut acea blindete si calmitate pe care nu credeam sa o
mai vad curind printre albinele mele
Sper sa-si pastreze aceste insusiri si la anul cand intentionez sa le multiplic
O parte din materialul biologic cu care mi-am improspatat limfa in stupina este de la Lucky Strike iar o parte de la vecinii sarbi

Doresc pe aceasta cale ca cei mai vechi in bransa sa ne destainuie din taina obtinerii de familii calme
Cei ce poseda filmulete cu aceste minunate fiinte si blinde sa le posteze sa ne edificam asupra originii si rasei
salve :D

Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Re: Despre blindetea albinelor

Mesajde Bee Happy » 09 Oct 2011, 20:54

Fara sa fac nici un fel de selectie a factorului ''blandete'', pot sa spun ca am si eu albine blande, ca in video-ul pus de tine. Aici este vorba de un roi proaspat, despre care se stie ca sunt blanzi. La scuturarea unui roi, mi-a cazut jumatate in cap si cealalta in galeata. Nu m-a intepat nici una.
Personal cred ca factorul ''blandete'' tine mai mult de factori externi, decat de gene.
In conditile de seceta si lipsa de nectar din toamna asta, pe timpul stimularii si hranirii, lucram fara sa incasez intepaturi. Albinele imi tolerau miscarile, chiar daca erau mai bruste. Dar nu tolerau prezenta in apropierea stupului, a nici unei alte insecte.
In schimb, aceleasi familii ma intampinau cu ferocitate, in timpul culesului la salcam 1.

Ave :P
Drumul spre succes, este tot timpul in constructie.
Bee Happy

Mesajde balu » 09 Oct 2011, 21:26

Totusi, eu parca vad puiet capacit pe rama, parerea mea
balu

Mesajde popageorgian » 09 Oct 2011, 21:31

si eu am o parte din stupi blanzi. cu cat umbli mai des in ei cu atat se familiarizeaza albina cu tine.
http://popageorgian86.sunphoto.ro/

Un om cinstit este cea mai nobila lucrare a Lui Dumnezeu
popageorgian

Mesajde jonny_it » 09 Oct 2011, 21:32

proapis13 scrie:Anul acesta la reginele facute in stationar a reaparut acea blindete si calmitate pe care nu credeam sa o
mai vad curind printre albinele mele
Sper sa-si pastreze aceste insusiri si la anul cand intentionez sa le multiplic

Vrei ca albinele sa fie blande si cu viespile, soarecii sau alti daunatori? Veci ce iti doresti ca este posibil sa reusesti si sa nu fii foarte fericit. :)

(Eu personal selectez albinele doar tinand cont de transmiterea mai departe a anecbaliei si a productiei de miere. Nu stiu daca "selectie" este cuvantul potrivit in ideea ca nu fac nimic foarte stiintific; doar inmultesc prin metode artificiale familiile care dau cele mai bune rezultate)
jonny_it

Mesajde Mishu05 » 09 Oct 2011, 21:40

In toamna asta in ultimele 4-5 saptamani nu cred ca am luat mai mult de 5-6 intepaturi in conditii de cel putin 20-22 de zile lucrate 6-8 ore/zi si stupi deschisi si lucrati din toate pozitiile. De exemplu am schimbat la toti fundurile prin ridicarea cuibului 1/1, asezarea in spate pe un cat, fixarea pe suport a unui fund de stup nou, cu bloc de urdinis redus. In mod normal din anii trecuti la o astfel de miscare sosetele mele erau ciuruite de albine care ieseau din cuib si cand vedeau ca sunt la 1m mai in spate dadeau atacul cel mare.
Anul asta, liniste TOTALA. Aproape ca tin minte cum si de la ce stupi am luat intepaturile ....au fost zile multe in care nu au existat nici macat tentative de intepatura..
Precizez ca pe timpul verii ( iulie-august) albinele au stat linistite in zona de deal (400-450m altitudine) si le-am adus la campie ( 200m altitudine) incepand cu 10 septembrie. Seceta si sus, seceta si jos. Cuminti-cuminti..o desfatare sa lucrezi in ele, mai ceva ca in timpul unui cules.
La voi cum a fost? A fost ceva normal la toate stupinele sau s-au cumintit ale mele daca le-am lasat pe caldura sa isi vada de treaba?:) :?:
Mishu05

Mesajde proapis13 » 09 Oct 2011, 21:57

In film se vede ca rama pe care o duce spre fata este cam
30% cu puiet capacit si este vorba despre hibridul Buckfast
In stupina am carpatina noastra,carnica si ligustica mai mult
sau mai putin hibridizate asa ca inclin sa-i dau dreptate lui
jonny cu anecbalia insa ma incanta sa am labine blinde

P.S. Era un video pe you tube cu o familie de elvetieni ce
lucrau impreuna la stupi de la cel mai mic la cel mai mare
si nici macar nu erau bagati in seama de albine
Poate cineva sa dea un link cu filmuletzul respectiv sau sa-l posteze aici??
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde jonny_it » 09 Oct 2011, 22:15

proapis13 scrie:In film se vede ca rama pe care o duce spre fata este cam
30% cu puiet capacit si este vorba despre hibridul Buckfast
In stupina am carpatina noastra,carnica si ligustica mai mult
sau mai putin hibridizate asa ca inclin sa-i dau dreptate lui
jonny cu anecbalia insa ma incanta sa am labine blinde

Am testat carpatina,carnica si buckfast - nu am vazut diferente in ce priveste agresivitatea; mi-am luat intepaturi si de la buckfast de m-au zapacit, chiar daca in filmele de prezentare( a se citi reclame) arata copilasi si domnisoare care desvhid stupii si nu sunt intepati.

Vrei albine din astea nu:

Nu ai fi vrut sa ma vezi cu 1 luna inainte sa filmez cum eram echipat! Nici Dumitru Prunariu cand a plecat in spatiu nu era echipat asa de bine :lol:
Asa cum a scris Mihai conteaza mult si vremea. La fel de mult conteaza si modul de lucru(includem si timpul cat sta deschisa o familie).
jonny_it

Mesajde proapis13 » 09 Oct 2011, 22:32

jonny_it scrie:Vrei albine din astea nu:La fel de mult conteaza si modul de lucru(includem si timpul cat sta deschisa o familie).

DA,insa distanta e prea mare
Am familii de albine la care NU folosesc afumatorul nici vaporizatorul
De multe ori conteaza si dispozitia in care se afla si apicultorul
proapis13

Mesajde proapis13 » 12 Oct 2011, 17:16

Catzi dintre voi ati mangaiat albinele in toamna asta la fel ca si colegul??
Fişiere ataşate
Bee-Hives-Honeybee28.jpg
proapis13

Mesajde Bee Happy » 12 Oct 2011, 18:03

Ne pui vigilenta la incercare, Proapis?
Aia sunt trantori :mrgreen:
Drumul spre succes, este tot timpul in constructie.
Bee Happy

Mesajde jonny_it » 13 Oct 2011, 09:57

Bee Happy scrie:Ne pui vigilenta la incercare, Proapis?

:lol: :lol: :lol:

Asa poate oricine!
jonny_it

Mesajde popageorgian » 13 Oct 2011, 11:16

jonny_it scrie:
Bee Happy scrie:Ne pui vigilenta la incercare, Proapis?

:lol: :lol: :lol:

Asa poate oricine!

si ficamea care are 1 an si 8 luni nu se joaca cu trantori! intr-o zi s-a dus cu un bat si a scormonit cu el pe urdinisul stupului , a avut noroc pt ca aintepat-o doar una!
http://popageorgian86.sunphoto.ro/

Un om cinstit este cea mai nobila lucrare a Lui Dumnezeu
popageorgian

Mesajde proapis13 » 13 Oct 2011, 23:05

La albine de-astea ma refer eu
Mai sus a fost un test de perspicacitate

proapis13

Mesajde liviu1965 » 14 Oct 2011, 11:04

no comment......
liviu1965

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE