Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI

In aceasta sectiune se poarta discutii despre baza melifera existenta in Romania . Poze si informatii despre plante , arbustii si arbori cu potential melifer.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Facelia

Mesajde rabinupit » 12 Ian 2013, 23:03

emi_coman scrie:Cine a plantat facelia anul trecut, au fost multumiti? sau e o mare teapa?
Ar fi bine sa ne spuneti experientele dvs. de anul trecut. Care este pro/contra.

Eu am pus 2 ani la rand facelia (samanta luata de la cineva de prin Constanta). Ce-i drept n-am pus supraf mare, vreo 2-3 ari si n-am nici stupi numerosi (adica doar 4 ca e mai mult pasiune). Am tras insa urmatoarele concluzii:
- se prinde usor si ajuta spatiile din gradina impotriva imburuienirii (am pus o parte prinre randurile de coacazi si n-am mai avut treaba cu buruieni)
- miroase foarte frumos cand infloreste si mi s-a parut destul de vizitata de albine
- cand e seceta mare nu se simte un aport considerabil de miere. (in 2011 parca a dat ceva mai bine)
- are avantajul ca poate fi plantata esalonat astfel incat inflorirea sa fie intre culesurile mari sau chiar dupa floarea soarelui
- cea care a inflorit la sf. lui iunie anul trecut am cosit-o si in octombrie a dat din ea iar (nu la fel de deasa)

poate cei cu suprafete mai mari cultivate vor putea trage o concluzie vis a vis de rentabilitate facelii la noi.
pana atunci e buna de ingrasat pamantul!
pacea e de 3 ori mai mare decat dreptatea
rabinupit

Mesajde rabinupit » 13 Ian 2013, 17:51

si-o poza la inceputul infloririi
Fişiere ataşate
Faceliajpg.jpg
Faceliajpg.jpg (48.22 KiB) Vizualizat de 21615 ori
pacea e de 3 ori mai mare decat dreptatea
rabinupit

Mesajde ovidiu_78 » 13 Ian 2013, 23:08

Anul trecut am plantat si eu o bucata de pamant (2-3 ari) cu facelia,am cumparat 5kg de seminte,si initial am vrut sa plantez inca 40ari dupa ce am recoltat ovazul de pe acea parcela,dar...seceta a fost mare si nu s-a putut ara,udate nici vorba,si in plus am dus familiile la cules la floare la un prieten si acolo au ramas,dar anul asta voi planta undeva intre tei si floare sa infloreasca
Era vizitata de albine,nu exagerat,in schimb atitia bondari nu am vazut niciodata la un loc :))
Plus ca gunoiaza pamantul,pt mine e important si acest aspect
Vom vedea
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde Cristian Chirculescu » 08 Feb 2013, 21:49

Cate kg de facelia sunt necesare la un ha|?
De unde se poate cumpara?
Alias FreeCristian 0764514729

www.freecristian.ro
Cristian Chirculescu

Mesajde kimi » 10 Feb 2013, 15:00

Cristian Chirculescu scrie:Cate kg de facelia sunt necesare la un ha|?
De unde se poate cumpara?

eu am luat-o de la o firma din Oradea,tel.0744647257.Sunt multumit de calitate,e adevarat ca le-am pus intre randrile de arbusti de goji
kimi

Mesajde eugen67 » 23 Mai 2013, 10:11

Imagine01322.JPG

iata cultura mea de facelia azi 21.05.2013......arata promitator nu?
vom vedea rezultatul.....
chiar daca este greu inceputul.....nimic nu este imposibil !!
eugen67

Mesajde delorin I » 30 Sep 2013, 20:14

Salut! Am experimentat si eu cultura de facelia! Dupa ce au fost scosi cartofii pe rand, i-am inlocuit cu facelia semanata in mai multe faze! Chestia e ca am cam toate fazele de crestere si stau si ma intreb in conditiile in care vine iarna daca plantele acum de o palma au sanse sa treaca iarna si sa infloreasca in primavara? Sa ma risc? Oricum cele cateva flori pe care le am si care au avut oricum nevoie de mai mai mult de 50 de zile sa ajunga sa infloreasca sunt vizitate chiar de mai multe ori pe zi...
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde clucian » 30 Sep 2013, 22:50

Nici o șansa, Facelia nu e ca Rapita.
http://clucian.sunphoto.ro | Am cerut toate lucrurile care ma puteau face fericit, Dar mi s-a daruit viata, ca sa ma pot bucura de toate.
clucian

Mesajde vslsilviu » 16 Oct 2013, 10:07

delorin I scrie:Salut! Am experimentat si eu cultura de facelia! Dupa ce au fost scosi cartofii pe rand, i-am inlocuit cu facelia semanata in mai multe faze! Chestia e ca am cam toate fazele de crestere si stau si ma intreb in conditiile in care vine iarna daca plantele acum de o palma au sanse sa treaca iarna si sa infloreasca in primavara? Sa ma risc? Oricum cele cateva flori pe care le am si care au avut oricum nevoie de mai mai mult de 50 de zile sa ajunga sa infloreasca sunt vizitate chiar de mai multe ori pe zi...

Eu spun ca depinde. Pot sa afirm cu certitudine ca rezista la temperaturi de pana la -10 grade fara probleme.
Daca temperaturile mai scazute o vor prinde sub un strat gros de zapada, eu zic ca o sa reziste. La mine anul trecut a inghetat puternic prin februarie cand au fost undeva pe la -18 si pe camp nu mai era zapada (ger uscat).
vslsilviu

Mesajde RazvanTi » 16 Oct 2013, 13:01

cine vrea cultura de facelia ca la carte in intervalul de tip salcam-floarea soarelui, trebuie sa aiba acum facelia crescuta cat rapita.
clucian scrie:Nici o șansa, Facelia nu e ca Rapita.

ba TOCMAI ca ESTE ca rapita.
daca o insamantezi primavara, facelia va inflori o data cu FS si va fi slaba calitativ.
verificat de mine 3 ani la rand in toate posibilitatile ;)
RazvanTi

Mesajde MyBees » 16 Oct 2013, 13:55

@Delorin I, imi pare rau ca nu ti-am aratat mai de aproape cand ai fost la mine... Eu am insamantat facelia in primavara anului trecut. A mers foarte bine, am avut noroc de umiditate si a inflorit la fix, in golul de cules de dupa salcam/gladita/amorfa.

Intentionand sa recoltez ceva seminte am lasat-o pe teren pana tarziu in toamna cand a inceput sa rasara din nou, din samanta cazuta. Nu am mai recoltat seminte, dar am lasat-o acolo. Apoi a venit iarna si nu a apucat sa infloreasca. In primavara insa, fara nicio interventie din partea mea aveam covor de facelia. Inflorirea insa s-a suprapus cu rapita si nu m-a mai ajutat foarte mult.

Nu stiu daca a rasarit din semintele cazute sau daca au rezistat si plantele peste iarna(eu asa cred, ca rezista si cele deja rasarite) insa cred ca e bine sa faci tu singur acest experiment pentru ca nu te convinge nimeni altcineva.

Spor!
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life"
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
MyBees

Mesajde delorin I » 16 Oct 2013, 14:02

RazvanTi scrie:cine vrea cultura de facelia ca la carte in intervalul de tip salcam-floarea soarelui, trebuie sa aiba acum facelia crescuta cat rapita.
clucian scrie:Nici o șansa, Facelia nu e ca Rapita.

ba TOCMAI ca ESTE ca rapita.
daca o insamantezi primavara, facelia va inflori o data cu FS si va fi slaba calitativ.
verificat de mine 3 ani la rand in toate posibilitatile ;)

Ma mira! E drept ca dureaza cresterea mai mult decat 50 de zile pana in faza de inflorire! Eu am pus asta pe faptul ca suntem in zona montana! Pana acum sunt chiar multumit de plantele cu flori! Restul cresc foarte greu! Oricum nu am vazut pana acum floare sa fie vizitata in mod repetat la cateva minute distanta de albina! La mine, in zona de depresiune montana inghetul a uscat dovlecii care se infiltrasera prin cultura de facelia! Facelia insa, in afara de o usoara inegrire in partea dinspre radacina nu a avut de suferit! Deci nu e chiar o planta sensibila! Acum daca plantutele mele de 10 cm vor trece iarna...nu stiu! Dar vom vedea! Cea mai amre parte a culturii este in aceasta faza de crestere!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde delorin I » 16 Oct 2013, 14:08

Mybees ideea mea a fost sa ingras si terenul cultivat cu cartofi sa folosesc si un teren pe care altfel ar fi crescut cel mult buruieni! Desi culmea am ajuns sa vad albine vizitind niste flori foarte mici ale unei buruieni cunoscuta pe la noi drept buruiana ruseasca sau ceva de genul asta! Ma interesa sa am cules in perioada de gol de cules dar am ajuns cu cresterea mult dincolo! Calculele initiale nu s-au potrivit! Poate din cauza vremii! Sau pentru ca la noi este destul de frig noaptea chiar si vara! Cert e ca cea mai devreme pusa facelia, undeva prin iunie in fata stupilor a crescut cel mai greu si abia acum are floare! Planta este oarecum liliputana si nu s-a dezvoltat ca celelalte desi terenul a fost foarte bun!

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde MyBees » 18 Oct 2013, 12:12

Uite facelia inflorita in acelasi timp cu rapita. De fapt putin mai devreme. Ce se vede in planul indepartat este lanul de rapita, la inceputul infloririi.

Da facelia este un bun ingrasamant organic si impiedica si aparitia altor buruieni pe teren.

Spor!

Imagine
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life"
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
MyBees

Mesajde clucian » 21 Oct 2013, 22:28

Foarte interesanta informatia, am sa notez e foarte bine de stiut.
http://clucian.sunphoto.ro | Am cerut toate lucrurile care ma puteau face fericit, Dar mi s-a daruit viata, ca sa ma pot bucura de toate.
clucian

Mesajde delorin I » 22 Oct 2013, 10:11

Cel putin deocamdata, facelia strabate valurile succesive de bruma...

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI