Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: iernarea pe un singur corp de ME

Mesajde kamy » 13 Oct 2013, 20:38

Mere si cu o singura gaura la mijloc cu 2 gauri e mai bine ,ca sa nu masori cu metru am spus patru deste sau un lat de palma masura orizontala si verticala la ambele capete cand stai subtire cu papica,nu e metoda ghicita de mine un stupar batran din vatra dornei era in 87 la spital la dr. Puscas in Simleu,dansul mi-a spus si de atunci aplic cand pot!
kamy

Mesajde jenica67 » 13 Oct 2013, 21:03

Eu roii mei facuti anul acesta pe ME, ca sa nu am nici o surpriza in trecerea iernii, i-am introdus pe ambii in aceiasi lada cu doua corpuri si diafragma etanse pe mijloc. Ambii au 4 rame sus si 4 rame jos. Problema este ca al din stanga, are toate cele 8 rame full de miere iar cel din dreapta are 3 rame sus si 3 rame jos la fel, full (pentru celalalte 2 mai are si acolo ceva). Credeti ca poate fi o problema in trecerea, de pe ramele de jos pe cele de sus, in tumpul iernii ?
jenica67

Mesajde RazvanTi » 14 Oct 2013, 14:40

ionutzdrobis scrie:Nu vad care ar fi problema iernarii pe un singur corp....
Eu lucrez pe me de 10 rame 1/1 ...

pai hai sa-ti spun eu:
ia rama ta "me" 1:1 (adica DADANT 1:1) din cuib si taie coronita de miere de deasupra (adica 7cm mai exact) si rezulta ME-ul din acest topic adica LANGSTROTH... (adica rama de 23 cm inaltime)
ia incearca acum fara acea coronita sa iernezi....
ti-am spus sa tai coronita pentru ca in rama ME, PUIETUL primeaza pana acum aproape cand nu mai e cules
acum ai inteles diferenta?!?!?
si inca o treaba: ME-ul tau are maxim 2 corpuri.
asta despre care e vorba aici, poate ajunge in unele cazuri exceptionale si la 4 corpuri.
RazvanTi

Mesajde pin » 14 Oct 2013, 15:37

RazvanTi scrie:
asta despre care e vorba aici, poate ajunge in unele cazuri exceptionale si la 4 corpuri.

Hai sa ne dam mari!

Daca ME-ul ala de care esti tu asa mandru ajunge DOAR in cazuri exceptionale la 4 corpuri (din care doua sunt cu puiet) atunci inseamna ca te lauzi degeaba.
pin

Mesajde Adi Hodis » 15 Oct 2013, 04:54

RazvanTi scrie:
ionutzdrobis scrie:Nu vad care ar fi problema iernarii pe un singur corp....
Eu lucrez pe me de 10 rame 1/1 ...

pai hai sa-ti spun eu:
ia rama ta "me" 1:1 (adica DADANT 1:1) din cuib si taie coronita de miere de deasupra (adica 7cm mai exact) si rezulta ME-ul din acest topic adica LANGSTROTH... (adica rama de 23 cm inaltime)
ia incearca acum fara acea coronita sa iernezi....
ti-am spus sa tai coronita pentru ca in rama ME, PUIETUL primeaza pana acum aproape cand nu mai e cules

Razvan, de ce pui rama Langshtrot in postura ireala ?.
La aceasta data, chiar asa arata ramele din stupii ME, fara coronita de miere ?.
Eu zic sa te mai gandesti putin ... ca nu e chiar asa. O buna de pregatire a rezervelor pt. iernat, poate avea coronite suficiente pina in luna aprilie spre sfarsit.

Daca Ionut a data dovada ca nu cunoaste termenii apicoli, eu zic sa nu-l iei tare ... ca are timp sa invete si sa ajunga un stupar iscusit. Dar asta-l priveste ...
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde RazvanTi » 15 Oct 2013, 11:57

mda.... am fost inteles gresit...
nu am tras de urechi pe nimeni... eu i-am explicat lui @ionutzdrobis care este intr-adevar stupul ME
poate ca exprimarile mele au lasat sa se inteleaga contrariul.

@pin:
anul asta la salcam in plina dezvoltare stupii mei (cei 5 mari si lati) erau pe 24 rame dadant full de albina din care 12 full de puiet capacit. adica jos 10 si a urcat doamna si sus ca nu mai avea loc.
in acel moment am rupt toti stupii in privinta inmultirii. si de asemenea ce a ramas am taiat in carne vie sa trec pe ME...
eu vad "cazurile exceptionale" cu 4 corpuri asa:
primele 2 corpuri sunt cuibul. peste, gratie hanemann si apoi corpul 3 (magazia)
eu corpul 4 il vad pus numai in cazul in care nu pot lua catul plin la extras.
de-asta am spus cazuri exceptionale.
in incheiere eu NU ma dau mare cu tipul meu de stup sau rama.

@AdiHodis
In marea majoritate a timpului cald ( ca sa ii spunem asa) rama de puiet langstrath este asa cum am spus eu. adica full de puiet din stanga in dreapta si de sus pana jos.
Langstroth NU face coronita. esti de acord cu mine?
la ME problema e alta: trebuie avut grija sa punem NOI de-o parte mancarea pentru iernat.
adica in momentul asta cand deja INTR-ADEVAR incep si ele sa-si bage ceva miere si pastura la greu in ramele cu puiet, sa le adaugam in "cap" corpul cu ramele full cu mancare.
in felul asta puietul va manca ce e in ramele din corpul de jos si mancarea de deasupra e de iernat.
este asa au ba?
eu cel putin asa am observat (acum am 12)
chiar si la familiile mari a trebuit sa reorganizez un pic ramele cu mancare.
e posibil sa fie vorba de acea "obisnuinta" a lor pe alt tip de cutie de care pomenea nea Gica.

deci, ca sa revenim ontopic, la stupul ME NU se poate ierna pe un singur corp din cauza ramelor (prea putin inalte pentru o rezerva suficienta de mancare-celule goale pentru formarea ghemului).
ca argument solid cititi povestioara mea de aici:
viewtopic.php?f=4&t=4367&p=152443#p152443
RazvanTi

Mesajde Adi Hodis » 15 Oct 2013, 14:23

Nu sint de acord cu tine Razvan, eu nu procedez aşa. Nu pun rame pline peste cuib.
Extrag mierea din magazii si la ultimul cules de la fl. soarelui. Atunci, pun magazia sub cuib si mut stupina la un cules de întreţinere. Urmaresc evoluţia cantarului si daca trebuie, intervin cu sirop/stimulare. Astfel se formează coroniţele şi are şi matca spaţiu suficient pt. ponta.
La familiile medii, cu preponderenţă la matcile care merg in regres cu ponta din cauza vârstei, s-au altă cauză , ramele din cuib, in catul II au coroniţe. Cel mai des, apare in a doua decadă a sezonului.

Rame Dadant, fără coroniţe se gasesc in coloniile cu matci foarte bune. La acestea, daca nu se înlătura magaziile, coroniţele vor fi insuficiente pt. iernat.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
Adi Hodis

Mesajde pin » 15 Oct 2013, 17:12

Zi-ne te rog si cate caturi ai.
pin

Mesajde ionutzdrobis » 15 Oct 2013, 18:44

RazvanTi
Me cu 3/4 o consider solutia optima pt un profesionist,si cazurile exceptionale cu 4 corpuri sunt exceptionale la inceput de rapitza(aprilie) ,in practica fara exceptional putem ajunge la 7 sau mau"rau" la 8 si crede-ma ca la 1.65 ai mei am avut mult de furca incepand de la 6 tinand cont ca de regula 6-7 sunt indesate cu miere.
ionutzdrobis

Mesajde RazvanTi » 16 Oct 2013, 08:35

Adi Hodis scrie:Nu sint de acord cu tine Razvan, eu nu procedez aşa. Nu pun rame pline peste cuib.
Extrag mierea din magazii si la ultimul cules de la fl. soarelui. Atunci, pun magazia sub cuib si mut stupina la un cules de întreţinere. Urmaresc evoluţia cantarului si daca trebuie, intervin cu sirop/stimulare. Astfel se formează coroniţele şi are şi matca spaţiu suficient pt. ponta.
...

pai asta nu inseamna o munca in plus? ca trebuie mai tarziu sa le inversezi iar...sau nu?
hai ca nu mai inteleg nimic. :?
ionutzdrobis scrie:Me cu 3/4 o consider solutia optima pt un profesionist,si cazurile exceptionale cu 4 corpuri sunt exceptionale la inceput de rapitza(aprilie) ,in practica fara exceptional putem ajunge la 7 sau mau"rau" la 8 si crede-ma ca la 1.65 ai mei am avut mult de furca incepand de la 6 tinand cont ca de regula 6-7 sunt indesate cu miere.

pe asta de unde o stii? de la margarit? daca da vezi ca la noi nu se aplica ;)
aaa e posibil sa ajungi pe la 6-7 corpuri dar cu o conditie:
sa extragi tota mierea de pe tot sezonul la finele florii soarelui. :P
RazvanTi

Mesajde Adi Hodis » 16 Oct 2013, 14:35

Răzvan, păi ce e aşa greu de înţeles ?.
Care-i subiectul ? ... munca s-au coronita de miere.

Noi nu discutam despre cine munceste mai mult s-au mai putin ... ci despre rezervele de iernare din stupii ME, respectiv lipsa coronitei la rama ME-lui. Nu asa ai scris ?.
Ei ... nu-i asa ! ... ca d'aia am intervenit, ca-l bagi in ceatza pe Ionut.

Pa !.
Adi Hodis

Mesajde balu » 16 Oct 2013, 21:29

un stup bine populat, 10 D cu cat 1/1, f agresiv, cred ca de la furtisag. Recent l-am redus la corpul de sus, am lasat 9 rame fuul capacite total, ramele de jos aveau miere doar la colturile de sus. Acum am facut bine sau nu :?: , era un ME mai mare ;) , m-am temut de furtisag
balu

Anterior

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE