... si cu cantitati de pastura egale in faguri ... ca la farmacie, ceea ce e cam greu de masurat... Si sa marchezi albine proaspat eclozate cand au consumat jumate din turta, ceea ce am ratat anul acesta si am ignorat din lipsa de timp la toate experimantele de pana acum si sa ai o evidenta a evolutiei Nosemei (mai nou, mai ales daca te apuci si de marcat pentru determinarea longevitatii)BUNKA scrie:trebuie sa experimentezi pe familii egale ca populatie si ca stare fiziologica, cu matci cat de cat apropiate ca varsta si valoare, si sa hranesti un esantion cu lapte praf combinat cu polen si un esantion cu drojdie combinat cu polen
BUNKA scrie:sa compari apoi suprafetele de puiet
Pai nu e nimic surprinzator ca proteine din surse diferite sa aiba calitati diferite (ca si raport al cantitatii unor/diferitilor aminoacizi fata de cerintele concrete). De aici nu e surprinzator ca acelasi gramaj de proteine provenit din surse diferite sa dea rezultate diferite.
Ideea nastrusnica e ca aminoacidul "stie" de unde provine si unde "trebuie" sa se duca.
Fenomenul general valabil in nutritie este ca o combinatie de proteine din surse diferite da rezultate mai bune decat oricare dintre proteinele din amestec luata in parte.
Eu am comparat drojdoa cu proteina de soia (ca lapte fara lactoza n-am avut). Separate au dat cam putin puiet amandoua, iar combinate au ajuns aproape de rezultatele polenului. (poate daca erau 3 surse era si mai bine)
Explicatia este ca deficitele uneia sunt de obicei acoperite de excesele alteia si se completeaza reciproc.
In nici un caz, drojdia nu este de anulat din amestecuri pentru motivul ca "n-ar sti sa se duca in organismul albinei decat la corpul gras si evita glanda faringiana".
Aminoacidul intrat in hemolimfa merge peste tot unde e nevoie de el, doar sa fie in cantitati suficiente.
Problema majora in substituenti este cocktail-ul de vitamine si minerale adugat (sau nu prea), substantele toxice din furaje, digestibilitatea prea mica ("balastul" prea mare), pH-ul, etc. - de aici ca rezultat longevitatea prea mica.