Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Momente critice in dezvoltarea stupinei

Mesajde alt stupar » 12 Noi 2013, 19:32

As zice ca in fiecare an exista cel putin cate un "moment critic" in dezvoltarea stupinei, si nu tine de neaparat de "liga", zona ori ani in meserie.
Intodeauna exista !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde liviutzbogos » 12 Noi 2013, 19:40

Moment critic la mine...anul trecut, prin februarie, mi-a murit efectivul in proportie de 100%...unul singur aveam si ala s-a dus... Acu' stai si te gandesti, mai cumpar altii? Dau lada inapoi omului (ca era cu imprumut) si ma las pagubas? Nuuuu. o luam de la capat in primavara. Si am luat-o, cu ajutorul unor oameni cu suflet mare mi-am umplut curtea de stupi. Da' lazile ce le am sunt vechi, luam altele noi. Ia si foite, ia si sarma, vorba lui Puia: Baga, baga, baga bani :D Deja intampin inca un hop: rame, foite pentru caturi...
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde State » 12 Noi 2013, 20:45

paul scrie:In concluzie ... un moment critic in dezvoltarea stupinii este ... NEVASTA !!! :o

Cel mai bun raspuns de pana acum !

Multi ar trebui sa scrie asta undeva , de 100 de ori zilnic. :lol:

Citate din "momentele critice" :

Iar cumperi zahar ? N-ai mai cumparat ?
Iar dai banii pe lemne ? Nu ti-ai mai luat ?
Dar cati stupi vrei sa ai, nu-ti ajung astia ?
La ce le mai tii daca tot cumparam miere ? (aici ii dau dreptate in sinea mea dar nu sunt prost sa recunosc)
De ce le dai iar cu fum, nu le-ai mai dat ? Iar te duci acolo ?

Si ar mai fi... :oops:
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde almasel » 12 Noi 2013, 21:01

In primavara lui 1991 (aveam 15 ani) am primit de la "al batran" 3 stupi. Tare mandru ca sunt si eu stupar (batranul meu avea aproape 200, iar eu 3!!! Si imi faceam planuri sa il ajung din urma!) mi-am facut planu' ce si cum.
Cred ca era prin martie- aprilie. Dupa ce i-am puricat la sange, mi-am dat seama ca unu-i bun, unu-i fara matca de ceva vreme :( (nu avea puiet deloc), iar al treilea mai avea o mana de albine (avea si o baba de matca)... I-am unificat pe cei doi din urma... asa am ramas cu 2 stupi, unul bun si unu' prapadit.
Pe la inceputul lui mai am plecat la salcam in zona Geoagiu, batranu' cu vreo 140 de stupi, eu cu doi... Pentru cei mai tineri pot sa spun ca vremurile alea erau destul de "grele"- lazile majoritare erau orizontalele de 24 rame, transportul il faceam cu un tractor cu remorca, cazarea era intr-un cort casat de catre pompieri prin 85 (cred)...
Mai fusesem in pastoral cu batranu', dar asta era primul meu pastoral cand aveam si eu stupii mei...
Salcamul "a dat" bine, am umplut butoaiele, eu am stat mai mult prin pomi dupa roi... Nu mai stiu cati am prins.
Apoi am fost la tei in Valea Muresului. A fost bine si acolo.
Apoi la floarea soarelui... Bine si acolo!
In iarna am intrat cu cei doi stupi plus inca 17 roi. Atat tata, cat si batranul mi-au dat pace sa ii pregatesc eu de iernare. In primavara am iesit cu 4. De fiecare data cand gaseam cate unul mort, am plans. Copilul din mine nu intelegea ce se intampla.
Batranul mi-a spus ca ii vina mea, ca nu i-am pregatit asa cum trebuia. In stilu-i caracteristic de ardelean de la munte mi-a spus "no, lasa mai fecior, anu' trecut ai avut 2, acu' ai 4, inseamna ca ai mers inainte. Ai grija, numa sa nu mergi- napoi". Am simtit ca se pravaleste cerul pe mine...
De atunci incerc ca nu merg inapoi. Si chiar de-o fi sa cad, ma ridic si tot inainte voi merge.
almasel

Mesajde topy » 12 Noi 2013, 21:06

liviutzbogos scrie:Moment critic la mine...anul trecut, prin februarie, mi-a murit efectivul in proportie de 100%...unul singur aveam si ala s-a dus... Acu' stai si te gandesti, mai cumpar altii? Dau lada inapoi omului (ca era cu imprumut) si ma las pagubas? Nuuuu. o luam de la capat in primavara. Si am luat-o, cu ajutorul unor oameni cu suflet mare mi-am umplut curtea de stupi. Da' lazile ce le am sunt vechi, luam altele noi. Ia si foite, ia si sarma, vorba lui Puia: Baga, baga, baga bani :D Deja intampin inca un hop: rame, foite pentru caturi...

acum e fain. gasesti sa cumperi orice. candva nici sarma nu gaseai. am mers la mare si ca suvenir am venit cu 12 kg de sarma in bagaj. a fost cea mai mare realizare in concediul ala pt mine...„am sarma!” :D
topy

Mesajde IGNITE » 12 Noi 2013, 21:17

paul scrie:
Mircea_63 scrie:
Sper ca ai simtul umorului la tine si nu o interpretezi ca referitoare la persoana ta.

"Bai", acuma ma ... inervezi ! :lol:
Am rezervorul full ! :lol:

se inervează, precum muşchiul. sau precum nevasta.

nu nevasta este baiul, deşi, pe scurt s-ar putea spune şi aşa. ci, faptul că, ele, dânsele, cum se spune prin Moldavia (inclusiv, la câine, un alt animal aciuat pe lângă casa omului :) :D , dar şi la...alte lucruri mai neînsufleţite), dânsele, cum spuneam, au mania controlului. să ştii frate că ai nevastă! că de n-ar fi, nu s-ar mai povesti!

în fine...ne învârtim noi, că doar nu ne lăsăm aşa uşor...dar preţul plătit pentru apicultura de o practicăm, include şi costul, mituirea nevestei, doar ca să tacă din gură, plus, ore în şir de convins că aşa şi pe dincolo...

eu îi zic, întotdeauna, la finalul discuţiei...LASĂ, CĂ O SĂ VEZI TU, CÂND O SĂ-MI IASĂ ŞI ASTA! NA!

legat de ce a scris liviu sus...precum şi de păţania lui paul (care sper să nu fie şi a mea, că aşa...chiar îmi mor argumentele), de aia, se recomandă să ne apucăm cu mai puţin stupi: nici puţini, că dacă ai unul şi moare, te desumfli repede, nici prea mulţi, că dai de greu din prima şi nu eşti obişnuit.

p.s. paul ştiu că sunt şi alte costuri, nu doar ultima treime. oricum, la voi este mai simplu. până la acest moment al vieţii, veţi fi realizat una alta, o casă, o masă...bă, esenţialul a fost realizat, acum, e momentul să încercaţi ceva aşa...mai exotic. însă...la mine...nu e aşa...ci e aşa...cum am descris mai sus. şi e bai...adică, bă... tu cât mai ai de gând să bagi în muştele alea? dacă mă apuc să explic ce vreau să cumpăr în iarna asta: 15 cutii, 1 centrifugă, gratii haneman, polen (n kg), nişte zahăr pentru turte, nişte hrănitoare de urdiniş, nişte feromoni, iar în primăvară, nişte mătci, care, toate, costă...iese...ceva...minunat...chiar că se lasă cu pietre.

sper să nu vadă mesajul ăsta! mircea ... fii pe fază! nu eu l-am postat. :D
IGNITE

Mesajde almasel » 12 Noi 2013, 21:27

State scrie:
paul scrie:
La ce le mai tii daca tot cumparam miere ? (aici ii dau dreptate in sinea mea dar nu sunt prost sa recunosc)

Chestia cu nevasta am "rezolvat-o" iarna trecuta. Pentru vatra stupinei am cumparat o casuta batrana cu o gradina, la o oarecare distanta de oras (vreo 25 km). Am pus problema asa: o cumpar eu, fara sa te intereseze pe tine ce si cum cu banii. Ma superi, plec la stupi si stau acolo pana ma suni sa vin acasa.
A carait o data, am stat o saptamana acolo. A venit dupa mine. A vazut ca in frigider ii supa proaspata. Pai, ce, crede ea ca prin sat nu-s destule babe sa-mi faca o supa? De atunci nu am mai auzit nici un bazait de la ea!
almasel

Mesajde Dila Daniel » 12 Noi 2013, 21:31

almasel scrie:... A venit dupa mine....

ai grije ca momentul critic poate sa fie ala in care nu mai vine dupa tine! :D
...glumesc...sper ... :)
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde Florin Dobre » 12 Noi 2013, 21:35

Dila Daniel scrie:

Pare c-a ajuns sotia lui Daniel la taste... :D
Glumesc...Sanatate D.D.! Salutari doamnei!
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde almasel » 12 Noi 2013, 21:53

Dila Daniel scrie:

Daniele, pai nu am zis ca gasesc eu babe destule prin sat? Ca alea tinere... ehe...
almasel

Mesajde ves.lucian.zabrani » 12 Noi 2013, 21:56

asta cu nevasta , ce sa zic !!! greu sa gasesti o sotie intelegatoare !!! greu , dar nu imposibil !!!
am inceput acum 3 ani cu 2 stupi , apoi 3 si am intrat in iarna cu 4 !!!
unul a brancotat , asa ca am ramas cu 3 !!!
am cumparat de la un vecin 10 slabi primavara , de la un altul inca 6 , am mai facut inca 7 roi si am intrat in iarna cu 26 !!!
in acel an am incercat un 141 !!! ESEC TOTAL !!!
in primavara urmatoare am ramas fara bani si am ajuns la fundul sacului !!!
am zis ca ori raman cu toate , ori ci niciuna !!!
nu am vrut sa vand o parte !!!
le-am vandut pe toate !!! cu tot cu lazi !!!
acesta a fost intr-adevar un moment critic !!! CRITIC RAU DE TOT !!!
acuma am puterea sa recunosc ca a fost o gresala ceea ce am facut !!!
trebuia sa ma imprumut sa pot supravietui pana incepeau sa produca fetitele mele ceva , cat de cat !!! dar aveam banca , copiii , bunici la tara etc. si n-am vrut sa ma afund in noroi si mai tare !!!
banii s-au dus , si nu pe prostii !!!
am rezistat fara albine vreo luna si jumatate !!! primul roi cadou ( sa-ti dea Dumnezeu sanatate , Florinelu ) cu tot cu lada +magazie , apoi inca 2 cumparati la pret simbolic , inca 5 , plus 1 cadou ( Domnul sa te ocroteasca Cristi Baicu ) !!!
si am reusit sa adun 10 roi !!!
alte lazi ( Ovidiu 78 , Domnul sa te pazeasca ) , sita AV , tabla , ceara etc !!!
acuma cu ajutorul Domnului am 20 ( 10 cumparate in toamna asta ) si la anul mi-as dori inca 20 de roi !!!
cel mai mult am avut 26 de familii !!!
cand voi avea iarasi 26 , mi-am propus ca primul lucru pe care il voi face va fi sa cad in genunchi si sa multumesc lui Dumnezeu pentru ca m-a ajutat sa ajung din nou unde am fost odata !!!
si de la 26 m-as duce incet incet in sus , in limita posibilitatilor !!!
sanatate maxima tuturor !!!
:P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde liviutzbogos » 12 Noi 2013, 23:20

State scrie:Cel mai bun raspuns de pana acum !

Multi ar trebui sa scrie asta undeva , de 100 de ori zilnic. :lol:

Citate din "momentele critice" :

Cat de frumos ai spus toate astea :) Hai ca dau si eu una din casa: "Spune-mi, sincer, cat timp petreci cu mine si cat petreci la albine?"...Sincer? cam 50-50 :lol:
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde janese » 13 Noi 2013, 09:14

1. prima casnicie s-a destramat din cauza albinelor.
si acu daca ma pune cineva sa aleg intre familie si albine,aleg albinele. ma intreb daca as paraliza...sau un alzehaimer...cum as proceda?macar unu as putea sa mai tin?
de-ale nevestei si prima si a doua.......ce dracu tot faci la albine?-le numeri?
parca am mai zis pe undeva.....in primii ani de stuparit....aveam vreo sapte...i-am stors de le-a iesit ochii si am dus mierea acasa....nevasta!!!!miere de la stupii nostri!!..si nevasta a dat-o la tot neamu ca deh...miere de la stupii nostri!...in toamna aia am mai tras si din ramele ce le-am scos la restrangerea cuibului si s-a dus si aia!...in iarna au inchis ochii toti!!!nu i-am spus nevestei...si am plecat cu cutiile goale de acasa ..am luat trei in primavara... vorba aia...de-atatzia bani..atata peste!!! deci prosti...si m-am dus cu ei la salcam la vreo saizeci de km..nu am facut nimic ca nu aveam popor!...la floare la fel...ca deh ...i-am inmultit!!!...si ce ii zic unui unches care ma luase pe langa el?...da-mi bre si mie un bidon d-ala de lapte de 25 litri cu miere si ti-o platesc eu!!!mi-a dat!..si l-am dus acasa..si nevasta iar a inceput sa dea cu borcanelu...pe degeaba.lu nasu...lu varu...la neamuri!!!..ca deh...miere de la stupii nostri!...ma durea sufletu nu alta!!!aveam de platit 1800 lei(pana in 89) pe bidon.....peste o luna ala mi-a cerut banii pe miere....numai eu stiu cum am strans din c*r si am platit-o!!!!
Ultima oară modificat de janese pe 13 Noi 2013, 09:28, modificat 1 dată în total.
janese

Mesajde jenica67 » 13 Noi 2013, 09:27

Janese, dar mai ai stupi, ca nu ne-ai mai spus nimic de ei. Nici rezultatele din pod, nici despre crescatoria de matci. Eventual initiaz-o in forum pe mama soacra, poate ne spune ea. Cred ca si acolo ai avut un moment de cotitura, cand i-ai cedat stupina ei. :D
jenica67

Mesajde janese » 13 Noi 2013, 09:33

maaa!!! iti zic si tie!!!!pana acu in pod am doua ,,inventiuni" dar astept sa va dau peste nari cand s-o termina iarna si nu mai aveti timp sa ma palmuiti sau sa mai faceti si voi cate ceva!!!!rabdare!!!!
ps..acu in stupina cresc soricei (cred,dar sper ca nu!!!)...ca nu m-am vrednicit sa pun gratii......rabdare ca va sparg, eu!!!!!

si anu asta... INCEPAND DE-ACU....TURTA LA PUTEREEEEE!!!!!!!!!!! :lol: NICI O CUTIE FARA TURTA!!!!!
janese

Mesajde jenica67 » 13 Noi 2013, 09:41

Janese daca turta e la putere, deja este un moment critic, :lol: Eu sper ca nu o s-o mai folosesc, dar am sa incerc zmantana aia pe rame. :lol:
jenica67

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE