Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupul Roger Delon ca alternativa in stuparit

Mesajde BUNKA » 23 Noi 2013, 10:47

La punctul 1...ce sa facem, nu suntem perfecti, doar pasionati :P
La punctul 2...se pot creste rame fara foita cu celula de lucratoare daca se foloseste doar o mica fasie de ceara sau leatz in V sau in loc de fasia de ceara o bagheta subtire de lemn lipita in canalul ramei unde vine foitza si apoi ceruita bagheta. Se baga la crescut intre doi faguri cu puiet si se pune lada cat de cat dreapta.
La punctul 3...poti sa incerci, nu am testat dar mai sunt si alte variante de a cladi rame de genul asta...in doua corpuri Delon introducem 6 sau 7 rame normale dadant in picioare, intre ele dam la construit odata la 3 sau 4 zile cate o rama Delon dupa care o mutam sus intr=un al trei=lea corp Delon, si tot asa pana avem o laditza sus completa cu rame Delon construite, atunci putem face roi cu zburatoarea si cu matca si acel corp cladit plus galetusa de hrana si un alt corp cu rame goale jos.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 23 Noi 2013, 11:12

Multa lume ma tot intreaba cum obturam gaura de hranire...foarte simplu, ne imaginam un dop, in pozele de mai jos se vede la ce m=a dus capul pe mine..mai sunt si alte variante. Mai sunt intrebat de impachetaj...in afara de acel capac de lemn si de niste polistiren deasupra si o protectie la infiltrarea apei din zapada si ploi nu e necesar...eu cred ca un capac de tabla simplu telescopic care sa imbrace polistirenul si sa cada peste capacaul de lemn..nu e cazul, se mai poate folosi un sac de gunoi negru tras pe lada ca o caciula si in situatia asta nu mai folosesti tabla.
Cam asta e tot impachetajul, nu e nevoie de tzoale, diafragme, folii si alte acareturi...
Sorry pt dimensiunea si calitatea pozelor...nu am fost pe faza cu setarile ..
Fişiere ataşate
SP_A2279.jpg
doua foi de polistiren
SP_A2279.jpg (25.07 KiB) Vizualizat de 12064 ori
SP_A2278.jpg
se observa dopul care obtureaza gaura din capac
SP_A2278.jpg (22.95 KiB) Vizualizat de 12064 ori
BUNKA

Mesajde BUNKA » 23 Noi 2013, 11:29

si niste ladite noi care au capacul putin diferit de cei facuti anterior...
Fişiere ataşate
rsz_dsc03881.jpg
si ...
rsz_dsc03882.jpg
acelasi capac
rsz_dsc03884.jpg
capac cu dop
BUNKA

Mesajde BUNKA » 23 Noi 2013, 13:26

Unul din astia doi pleaca la colegul nostru Summy...il asteapta deja ca pe nu stiu ce :P altul a ajuns deja la un coleg stupar din zona Sucevei undeva intre Falticeni si Gura Humorului...un apicultor cu ME si Layensi in batatura la care sigur voi face o vizita in primavara sa vad Layensul in actiune...una peste alta am o lista intreaga de colegi care vor testa Delonul in perioada urmatoare...sper sa mearga frumos la toata lumea asa cum a inceput sa mearga la mine. Oricum voi consilia pe toata lumea ce si cum sa procedeze cu ei.
Fişiere ataşate
rsz_dsc03891.jpg
Deloni
BUNKA

Mesajde broodness » 24 Noi 2013, 16:13

Salut Bunka!!! am citit cu atentie de mai multe ori toate postarile tale, legate de Deloni, doresc si eu sa trec cu 50 de familii pe acest sistem din primavara, doresc sa te intreb daca ai de gand sa folosesti gratie Han. peste primele doua corpuri sau vei merge fara, asa ca sa pot face un calcul legat de investitie.
In alta ordine de idei crezi ca acel capac fara tabla o sa reziste peste an impregnat cu ulei de in? eu am folosit in acest sezon un model de capac ca al tau si nu vreau sa-ti spun cum a ajuns...tot s-a ondulat(placile lipite intre ele cu D4 cumparat de la o firma Norden... din Tg Mures si vopsit cu vopsea pe baza de apa O.K. de la Baumax).Legat de rame, lungimea spetezei cred ca va fi de 32 dupa calculele mele, nu crezi ca e mai usor sa lipim de ea o fasie (1-2 cm)de ceara din care sa inceapa albinele claditul.Legat de cladit crezi ca un roi facut din lucratoare,in iunie, cu matca poate sa cladeasca 2 corpuri pana in toamna(cu stimulare normal).Mersi!!! si FELICITARI!!! te urmaresc de cativa ani si am stiut ca ai sa aduci o revolutie in apicultura romaneasca sau macar incerci...si ce ma distreaza e ca mai marii forumului nu sunt nici pro nici contra Deloni.....pur si simplu nu comenteaza....cand asta ar trebui sa faca sa vina cu argumente pro si contra,.....de ce oare?????? :roll: asa interese mari sunt pentru Dadant????
Eu din primavara trec si am sa vin cu cat mai multe poze si sa vedem ce o sa iasa,dar cred ca o sa iasa bine 8-)
broodness

Mesajde BUNKA » 24 Noi 2013, 18:03

Salut, iti apreciez deschiderea si curajul si te sustin in ideea de a trece pe sistemul asta in numar asa important...e o vorba care zice, pune albine intr=o cutie si ele vor face miere...asa ca oricum ar fi albinele vor face ceea ce stiu ele sa faca mai bine in noile conditii, logica mea imi spune ca noile conditii vin si in sprijinul albinei dar si a apicultorului...timpul insa va decide daca este sau nu asa.
Nu voi folosi gratii, motivul e ca doua corpuri sunt echivalentul a aproape 12 rame dadant mari, loc suficient de ouat si de depozitat ceva hrana, metoda de lucru cu ei nu impune rotiri de corpuri si nici necesitatea folosirii gratiilor.Caturile cu miere se vor scutura direct in lazi inaintea extragerii in felul asta eliminam riscul pierderii matcilor si necesitatea folosirii gratiei.
Capacul ...e bine sa dai ceva ceara pe el dupa ce l=ai tratat cu ulei, asta pt linistea ta, ceara nu parafina ca aia nu stiu cat de sanatoasa e, si ceara vei avea suficienta. Sa respecti constructia capacului...se face o placa ale carei margini se fixeaza cu un leatz cu canal, in felul asta placa aia nu se curbeaza in veci. Nu mai vopsi lazile...nu e bine!
E bine si cu fasia de ceara insa e laborioasa...mie nu imi convine metoda asta.
Da roiul va cladi doua corpuri daca e ajutat cu hrana si va intra la iernat cu sanse mari de a iesi in primavara daca e facut in iunie, adica nu mai exista riscul de deces la roiuri ca in cazul celor pe sistem conventional unde de multe ori suntem nevoiti sa unificam roii formati care nu s=au dezvoltat suficient tocmai pt a elimina riscul de a=i pierde la iernare. pe sistemul asta cam tot ce ocupa minim 9 rame adica un corp va fi capabil sa treaca iarna...inmultirea va fi mult mai eficienta!
Da, interesele pt dadant sunt mari..oricine multiplica dadant pt vanzare nu va dori ca in piatza asta sa prinda un locusor si alte sisteme, ME, Layens etc..cu atat mai mult aparitia unei lazi care rezolva atat de multe probleme legate in principal de iernare... care practic garanteaza o iernare fara pierderi chiar si la cei mai incepatori dintre incepatori...daca un sistem din asta incepe sa prinda, din punct de vedere economic pt cei ce multiplica Dadant este similar cu un dezastru, deoarece nemaiavand mortalitati chiar si apicultorii incepatori nu vor mai veni an de an la cumparat familii pt refacerea septelului, ci isi vor indrepta atentia spre rezolvarea altor probleme...supravietuirea la iernare fiind rezolvata si rata de multiplicare a familiilor fiind mai mare.
Este un dezastru pt multiplicatorii pe rama Dadant daca un sistem ca asta incepe sa prinda si sa isi arate eficientza...
Daca nu vor mai pieri colonii iarna in stupinele cu Deloni atunci asta va fi un exemplu si pentru restul colegilor si cu cat va prinde mai mult cu atat mai putini vor fi cei care vor vrea sa cumpere albina...eu nu vreau sa omor o piatza...pur si simplu nu vreau sa mai vad albine moarte cu hrana langa ele, nu vreau sa mai vad condens, mucegai si altele care se gasesc in stupinele patriei.
Multumesc de aprecieri, si asigur pe toata lumea ca intentiile mele sunt bune in primul rand in ce priveste albina.
Faptul ca unele pietze se inchid si altele se deschid...asta e viatza !!
Delonii vor prinde extraordinar de bine in anii urmatori in Romania.
BUNKA

Mesajde broodness » 24 Noi 2013, 18:43

Mersi pentru raspunsuri,sunt curios cum va merge, oricum eu cei 50 de stupi am sa-i tin intr-o zona de munte unde nu exista alte stupine si vreau sa incerc sa renunt la tratamentul conventional (varachet--tac-tic)din primul an,sa vedem cum se descurca albina, dau eventual acid oxalic toamna.De mult mi-am dorit trecerea in sistem bio( bio 100%,nu cum fac multi care sustin ca fac bio si dau cu varachet ;) ),consider ca asta va fi viitorul-produsele cat mai naturale pe care o sa se poata cere un pret mult mai bun.Consider ca mai bine faci ceva mai putin si de calitate decat ceva mult si da kk.....de exemplu fagurele cu miere are cautare foarte mare in tarile arabe....iar daca reusim sa dovedim ca nu folosim placa cu parafina....pretul va fi ridicat,va garantez!
Si pentru cei care sunt pe bio ii obligam de la bun inceput sa nu foloseasca placa de ceara parafinata,tratata,....daca tot ne laudam ca facem bio.....sunt curios cati din bio au incercat sa faca un studiu pe varoua cu celula redusa......
broodness

Mesajde BUNKA » 24 Noi 2013, 19:01

Si acizii organici sunt nocivi pt ele ..ideal e sa formezi roiuri pe Delon cu albina scuturata sau zburatoare si matci imperecheate, in felul asta in primul sezon reusesti sa le scapi de multi varoa pe cale mecanica prin inlaturarea puietului, reusesti sa cladesti direct celule reduse dar nu complet, albinele au timp sa manifeste caracterul VSH, in prima iarna nu cedeaza presiunii Varroa, iar ana in anul 2 si 3 au timpsa se adapteze ...trebuie ca sa avem grija unde facem pastoral...acolo infestam stupii cu varoa...va fi o munca laborioasa de selectie, trebuie sa ne inarmam cu multa rabdare si atentie.
Trerbuie sa dam importantza micilor detalii care vor face diferentza in materie de selectie.
BUNKA

Mesajde sammy » 24 Noi 2013, 21:28

BUNKA scrie:Unul din astia doi pleaca la colegul nostru Summy...il asteapta deja ca pe nu stiu ce :P altul a ajuns deja la un coleg stupar din zona Sucevei undeva intre Falticeni si Gura Humorului...un apicultor cu ME si Layensi in batatura la care sigur voi face o vizita in primavara sa vad Layensul in actiune...una peste alta am o lista intreaga de colegi care vor testa Delonul in perioada urmatoare...sper sa mearga frumos la toata lumea asa cum a inceput sa mearga la mine. Oricum voi consilia pe toata lumea ce si cum sa procedeze cu ei.

Multumesc, Adi, arata foarte bine! Vorba unui alt coleg, "mobila, nu stupi". Sper ca ai pus la punct ateleriul. La mai multi!

Referitor la impregnarea capacului, are Michael Bush o reteta cu fierbere in baie de ulei si ceara. Pare mai dificil de realizat ,dar, pt cine vrea sa faca treaba by the book...
Relativ la tratamente. Toata vara am dat cu bee vital de vreo 2 ori si zahar pudra o data. O schema de 2 lei, recunosc, dar n-am mai vrut subst de sinteza in stupi. La tratarea cu AO in toamna am avut famile de baza la care a picat mult, cred ca peste 1000 de paraziti( am aplicat de 3 ori, ca picau intr-o veselie), dar am avut si altele care nu au sarit din ceeea ce ar fi norma la un tratament de toamna. Dar, va dati seama ca nu merge sa ai o asemenea bomba cu varoa in stupina si sa treci familii in sistem natural (fara tratamente). Vor fi coplesite. Am avut si un astfel de roi cu celula naturala. De la el au picat aprox o suta de paraziti.

Pt colegul Broodness: suna foarte bine proiectul cu stupii in zona de munte, izolata. Ai sanse mari sa reusesti in sistem natural, fara presiunea infestarii cu varoa de la alte stupine, cu posibilitatea reala de a face selectii, material genetic bun sa ai. Pe resistantbees , paraca, am citit recomandarea de a nu trece familii de baza in sistem natural. Se pare ca divizate cresc mai bine in ce priveste raportul de celule lucratoare/trantori. (O idee ar fi sa lasi matca si zburatoarele in zona si sa le ridici ramele cu puiet si ,implicit, cu varoa, si sa faci ce vrei cu ele, roiuri pe care sa le vinzi, de exemplu. Ar fi un start bun in sistemul natural.)Alt aspect ar fi sa nu ai flux mare de nectar la constructie, maresc celulele. Sa ai spor!
sammy

Mesajde broodness » 25 Noi 2013, 00:00

Am posibilitatea sa tin stupii pe doua vetre,una la munte si una in zona submontana.In zona montana sunt izolat de alti stupi si pot sa creez acolo o vatra permanenta doar pentru Deloni si sa incep un studiu pe 4-5 ani,sa vedem ce se intampla daca nu aplicam tratamente....dar din pacate acest studiu va fi concludent pentru familii de albine care sunt izolate....ce facem cu stupii care vor merge in pastoral,pentru ca acolo apare marea infestatie.M-am gandit si la o varianta de rotatie anuala a familiilor(gen filmuletul IWF),sa efectuam doua tratamente pe an,celor doi roi la pachet.Dar cu ce substanta?pentru a afecta cat mai putin albina si pentru a aparea cat mai putine urme in faguri... :roll:
broodness

Mesajde broodness » 25 Noi 2013, 00:04

Bunka la galetuse cate gauri ai dat si ce diametru au acestea?Mersi!
broodness

Mesajde comi » 25 Noi 2013, 00:18

Cu MAQS pe baza de acid formic nu da reziduri in ceara si miere .Acidul formic este in miere la nivelul de 2000 ppm(parti pe milion)iar la tratamentul cu MAQS nivelul este de sub 100 ppm.Il gasiti si in Ungaria sub denumirea de APISTONIK .Am scris cindva la tratamente si bolile albinelor despre acest produs
Daca lupul ti-a mancat un dusman asta nu inseamna ca lupul este prieten cu tine
comi

Mesajde Badea Alin » 25 Noi 2013, 22:53

comi scrie:Cu MAQS pe baza de acid formic nu da reziduri in ceara si miere .Acidul formic este in miere la nivelul de 2000 ppm(parti pe milion)iar la tratamentul cu MAQS nivelul este de sub 100 ppm.Il gasiti si in Ungaria sub denumirea de APISTONIK .Am scris cindva la tratamente si bolile albinelor despre acest produs

din câte știu eu acidul formic atacă metalul, astfel că este mai greu de aplicat cutiilor cu fund AV.
Unde ești nea`Gică, să ne lămurești ...
Badea Alin

Mesajde BUNKA » 27 Noi 2013, 16:35

broodness scrie:Bunka la galetuse cate gauri ai dat si ce diametru au acestea?Mersi!

8 sau 1o gauri de 1mm facute cu un ac
BUNKA

Mesajde BUNKA » 27 Noi 2013, 17:01

comi scrie:Cu MAQS pe baza de acid formic nu da reziduri in ceara si miere .Acidul formic este in miere la nivelul de 2000 ppm(parti pe milion)iar la tratamentul cu MAQS nivelul este de sub 100 ppm.Il gasiti si in Ungaria sub denumirea de APISTONIK .Am scris cindva la tratamente si bolile albinelor despre acest produs

Acizii organici sunt la fel de periculosi ... atentie la ce zice Michael Bush aici http://www.youtube.com/watch?v=5DFKqgWuCBA am mai facut referire la treaba asta...treaba cu tratamentele e delicata, e complexa, putem ajunge sa multilicam si sa selectionam o albina rezistenta la Varoa insa trebuie sa fim atenti la metoda pe care urmeaza sa o folosim...altfel vom urmari acest tel fara sa il atingem niciodata, va fi ca o fata morgana...cu pastoralul si albina rezistenta la varoa intr=adevar e o poveste foarte complicata, nu pot sa zic ca intrevad o rezolvare dar ma gandesc in continuare la problema asta.
Ce cred eu ca e important acum, e ca lumea trebuie sa inteleaga ca albina in mod natural are capabilitatea sa lupte cu varoa singura si are si sanse de a castiga aceasta lupta daca noi suntem de partea ei...noi acum din pacate selectionam un superparazit si o albina din ce in ce mai handicapata, mai distrusa imunitar, mai inadaptata ...asta este tristul adevar si se poate si argumenta foarte solid afirmatia asta.
Eu deocamdata sunt in faza ca am niste Deloni populati in primul an de la infiintzare, fara a primi tratament, pe o vatra stationara cu un nivel de infestare mic care au inceput sa faca ce trebuie...voi vedea care este urmatorul pas pe care trebuie sa il fac in ce priveste selectia unei albine capabile sa faca fatza singura la atac...probabil inmultire pe aceeasi vatra de stationar pt dilutia infestarii cu Varoa, formare roiuri tot pe zburatoare si prin scuturare urmand ca cei ce pastreaza puietul sa primeasca si multe pudrari cu zahar...monitorizarea infestatiei in toata aceasta vatra si vedem daca e cazul sa tratez sau nu anul viitor in toamna si cu ce...e complicat, oricum va trebui sa ma ocup de selectie in sensul asta serios la anul...am o supercampioana in lupta cu varoa...are si o fiica deja si din mama ei o sa tot trag la anul sa vedem care din fiice isi pastreaza caracterele de razboinic si supravietuitor al mamei...si cu trantorii e problematic...
Oricum e o lupta de uzura, de guerilla ...ia timp, trebuie sa fim pregatiti de asta asa cum zicea un coleg mai sus !!
...si ramane pb pastoralului care este necesar dar care implica un mare risc de infestare...vom trai si vom testa albina rezistenta intrun mediu neprietenos PASTORALUL
BUNKA

Mesajde BUNKA » 27 Noi 2013, 17:04

broodness scrie:Am posibilitatea sa tin stupii pe doua vetre,una la munte si una in zona submontana.In zona montana sunt izolat de alti stupi si pot sa creez acolo o vatra permanenta doar pentru Deloni si sa incep un studiu pe 4-5 ani,sa vedem ce se intampla daca nu aplicam tratamente....dar din pacate acest studiu va fi concludent pentru familii de albine care sunt izolate....ce facem cu stupii care vor merge in pastoral,pentru ca acolo apare marea infestatie.M-am gandit si la o varianta de rotatie anuala a familiilor(gen filmuletul IWF),sa efectuam doua tratamente pe an,celor doi roi la pachet.Dar cu ce substanta?pentru a afecta cat mai putin albina si pentru a aparea cat mai putine urme in faguri... :roll:

O sa vedem, rasPunsurile vor veni Pe Parcurs...o luam cu Pasi maruntzi.
BUNKA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR