BUNKA scrie:Unul din astia doi pleaca la colegul nostru Summy...il asteapta deja ca pe nu stiu ce

altul a ajuns deja la un coleg stupar din zona Sucevei undeva intre Falticeni si Gura Humorului...un apicultor cu ME si Layensi in batatura la care sigur voi face o vizita in primavara sa vad Layensul in actiune...una peste alta am o lista intreaga de colegi care vor testa Delonul in perioada urmatoare...sper sa mearga frumos la toata lumea asa cum a inceput sa mearga la mine. Oricum voi consilia pe toata lumea ce si cum sa procedeze cu ei.
Multumesc, Adi, arata foarte bine! Vorba unui alt coleg, "mobila, nu stupi". Sper ca ai pus la punct ateleriul. La mai multi!
Referitor la impregnarea capacului, are Michael Bush o reteta cu fierbere in baie de ulei si ceara. Pare mai dificil de realizat ,dar, pt cine vrea sa faca treaba by the book...
Relativ la tratamente. Toata vara am dat cu bee vital de vreo 2 ori si zahar pudra o data. O schema de 2 lei, recunosc, dar n-am mai vrut subst de sinteza in stupi. La tratarea cu AO in toamna am avut famile de baza la care a picat mult, cred ca peste 1000 de paraziti( am aplicat de 3 ori, ca picau intr-o veselie), dar am avut si altele care nu au sarit din ceeea ce ar fi norma la un tratament de toamna. Dar, va dati seama ca nu merge sa ai o asemenea bomba cu varoa in stupina si sa treci familii in sistem natural (fara tratamente). Vor fi coplesite. Am avut si un astfel de roi cu celula naturala. De la el au picat aprox o suta de paraziti.
Pt colegul Broodness: suna foarte bine proiectul cu stupii in zona de munte, izolata. Ai sanse mari sa reusesti in sistem natural, fara presiunea infestarii cu varoa de la alte stupine, cu posibilitatea reala de a face selectii, material genetic bun sa ai. Pe resistantbees , paraca, am citit recomandarea de a nu trece familii de baza in sistem natural. Se pare ca divizate cresc mai bine in ce priveste raportul de celule lucratoare/trantori. (O idee ar fi sa lasi matca si zburatoarele in zona si sa le ridici ramele cu puiet si ,implicit, cu varoa, si sa faci ce vrei cu ele, roiuri pe care sa le vinzi, de exemplu. Ar fi un start bun in sistemul natural.)Alt aspect ar fi sa nu ai flux mare de nectar la constructie, maresc celulele. Sa ai spor!