Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stup fara matca (bezmetic)

Mesajde stelica » 02 Dec 2013, 18:54

Dl Dicu multumesc pentru sfat si celorlalti apicultori dar azi dimineata am intodus stupul bezmetic linga roi si am pus diafragma etansa cu sita prin care nu pot terce albinele.Dca nu intra in ghem pina mine am sa scutur albinele de pe rame si procedez
la unirea treptata dupa vreo 2-3 zile .Eu cred ca daca intra in ghem au primit mirosul de matca de la roi si pot sa le unesc mult mai tirziu .Roiu este in ghem si cred ca matca este protejata,Stupul bezmetic are foarte multa albina in comparatie cu roiul.
stelica

Mesajde TDI » 02 Dec 2013, 19:15

Albina din besmetic e mult mai uzata decat cea tanara. E probabil sa moara mult inainte fata de cealalta.
TDI

Mesajde steliica » 03 Dec 2013, 20:45

Azi am desfacut stupul bezmetic si surpriza, nu era in ghem .Duminica am intodus 2 rame cu miere dupa ce am scos
3 rame cu puiet de trintor si azi pe o rama iar am gasit o multime de oua .Daca si miine gasesc o rama ouata aplic metoda scuturari tuturor ramelor si il las asa vreo 3 zile apoi fac o gaurica in diafragma etansa pentru a trece in roi in mod treptat .Cred ca imi asum un risc mare sar putea sa imi omoara matca CE SFAT IMI DATI. Diafragma are o sita de 15 /15 cm.
steliica

Mesajde proapis13 » 03 Dec 2013, 21:38

Intreaba pe colegul Stelica memberlist.php?mode=viewprofile&u=294
a pus aceeasi intrebare ca si tine si se pare ca a si gasit raspunsul intre timp ;)
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde mercioiu.marian » 03 Dec 2013, 22:17

Domnule Stelica lasa-l .te rog,roiul in pace si nu-i mai tulbura linistea si organizare in perioada asta.E tardiv sa faci ,,experiente"de genul unificarii .Riscuri mari,agitatie si cred ca-ti dai seama ce inseamna si pierderea (Doamne fereste!)a matci,din roi! Cat despre bezmetic cred ca ar trebui sa il impachetezi,separat si Dumnezeu cu mila,pana prin martie.Acum ORICE ALBINUTA DIN FAMILIE ESTE FOARTE IMPORTANTA.Eu nu concep sa risc ,constient, viata uneia dintr-o familie nici daca ar ar inlocui-o 1oo dintre bezmetice.Lasa bezmeticului sansele pe care le are in mod natural si nu vei avea regrete.Selectia naturala o sa-si spuna cuvantul in primavara.
mercioiu.marian

Mesajde dicu.ion57 » 04 Dec 2013, 19:38

Domnule Stelica aplica asa cum am descris data trecuta .Scutura bezmeticul ,lasal fara rame si fara mincare citeva zile,izoleaza bine sa nu treaca dintro parte in cealalta,si numai dupa citeva zile faci orificiu dar mic ,cit trece oa albina sa se uneasca progresiv.Daca albinele outoare nu are unde sa depuna oua la o mare parte din ele se atrofiaza ovarele mai ales ca si flaminzeste.Daca eventual iti omoara matca eu promit ca la vara daca esti di Ialomita s-au de ori unde si ai posibilitatea sa vi la Urziceni eu pe cuvint de onoare iti dau o matca gratis pe alese,numai sa fi baiat serios nu sa-ti moara alta si sa zici nea Ioane a murit reg din st bezmetic .Succes Stelica si mult curaj ca daca nu incerci nici nu sti ca merge .Astept rezultatul.
dicu.ion57

Mesajde dicu.ion57 » 04 Dec 2013, 19:48

Aveti perfecta dreptate ,dar se chinuie si colegul nostru sa mai scape si el unul,ca am inteles ca are doar zece.Nu ma pretind atot stiutor ,dar eu am salvat multi bezmetici in felul in care am prezentat mai pe larg bineinteles.Ati vazut si noi cind aveam putini ne parea rau cind pierdeam cite unul ,de aceia zic sa ne dam cu parerea si sa-l ajutam cu ce stie fiecare dar in final hotarirea ii apartine Toate cele bune si dv.
dicu.ion57

Mesajde ignatov andrei » 04 Dec 2013, 20:08

ignatov andrei scrie:Daca sita nu permite circulatia albinelor, ce te complici s-o mai scoti?!? Ierneaza-l langa roi si vei vedea la primavara!

Ori omoara toata albina, ori face ce am scris mai sus! Este parere de rau, dar e totusi 4 decembrie!
ignatov andrei

Mesajde MIHALACHE » 05 Dec 2013, 20:13

Cu aproape o luna an urma am gasit si eu unul bezmetic l-am cuplat cu un roi mic regina a fost acceptata dar de atunci tot oua si regina si albinele au consumat mai bine de jumatate din hrana dar nu am vazut larve sau puiet capacit cu doua zile an urma am scos o rama cu oua si putina miere si am pus una plina am deschis urdinisul la maxim si podisorul neizolat poate se linistesc din cauza frigului daca nu probabil ca se vor uza si ancarca de fecale si totul va fi an zadar.
MIHALACHE

Mesajde steliica » 05 Dec 2013, 20:18

Azi m-am uitat la stup si surpriza a intrat in ghem. In prima zi nu a intrat pentru ca am apropiat ramele linga sita pe care o are diafrgma si practic nu cred mai trecea mirosul de la roi . Apoi am departat ramele de sita si albinele sau reetras pe rama iar sita a ramas descoerita si cred ca mirosul de le roi sa transmis si stupului bezmetic. M-am hotarit sa il iernez asa . Intrbarea pe care o am e CE SE INTIMPLA CU ALBINELE OUATOARE DACA ALBINELE AU SIMTIT CA AU O REGINA IN APROPIERE ,vor disparea prin reducerea copleta a capacitati de a oua. Oricum daca prind o zi mai buna am sa ma uit daca nu am iar puiet.
steliica

Mesajde gica.mosu » 05 Dec 2013, 21:57

Stelicaaa,leatuleee,mie imi plac oameni incapatinati(in sensul bun al cuvintului) ca tine :D ....De ouat va oua incontinuare chiar daca vine frigul :mrgreen: si vei gasi curind si puiet de trintor capacit...Iti mai dau o solutie: cind ai 6-8* afara,ia cite-o rama din st bezmetic si dupa ce o stropesi(pulverizezi)cu poslete de tuica o pui la alti stupi intre DF si ultima rama cu albina,iar in locul ac stup aduci un roi pe3-4rame s-au un stup pe 4-6 rame cu matca batrina....Cind albinele va iesi la zbor de curatire se va intoarce la vechiul loc(o parte din ele)iar restul se vor alipi in ghem si vor trai pina la adinci batrineti-Bafta sa ai-Mosu!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde paul » 05 Dec 2013, 22:35

steliica scrie: Intrbarea pe care o am e CE SE INTIMPLA CU ALBINELE OUATOARE DACA ALBINELE AU SIMTIT CA AU O REGINA IN APROPIERE ,vor disparea prin reducerea copleta a capacitati de a oua. Oricum daca prind o zi mai buna am sa ma uit daca nu am iar puiet.

Steliica (n-am inteles de ce cu doi de i) ... teoretic feromonul de matca trebuie sa inhibe capacitatea de a oua a albinelor. Spun teoretic deoarece conteaza foarte mult cat e de "feromonoasa"regina . Eu cred ca se vor opri din ouat.
Dupa ce se vor opri din ouat eu zic ca-i bine sa le scuturi peste ghemul roiului ! Frigul si feromonul reginei vor face ca totul sa fie OK !
LE ... ca sa nu se mai deranjeze "amicii"mei cu ... contre, le spun ca am indreptat doi roi bezmetici asta vara cu regine tinere, imperecheate !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde steliica » 06 Dec 2013, 00:19

Mosule leatuleeee multumesc pentru povete am sa ma uit daca mai am rama ouata
dar asa e cind ai stupi putini te mai incapatinezi ,mai cistigi ,mai pierzi asta eeeee.
E steliica cu 2 de i pentru ca nu ma lasat forumu sa ma inregistrez cu un singur i,
a zis ca mai e cineva asa incapatinat cu un singur i .
steliica

Mesajde proapis13 » 06 Dec 2013, 09:26

steliica scrie:E steliica cu 2 de i pentru ca nu ma lasat forumu sa ma inregistrez cu un singur i,
a zis ca mai e cineva asa incapatinat cu un singur i .

Cind ai pus prima intrebare la inceputul topicului aveai un singur i
La a doua intrebare aveai doi de i :lol:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Closcutz » 06 Dec 2013, 15:01

Tare de tot asta cu i-urile. Aveti ochi de vultur dle Proapis. :lol:
Closcutz

Mesajde Aurel1959 » 06 Dec 2013, 15:28

dicu.ion57 scrie:Aveti perfecta dreptate ,dar se chinuie si colegul nostru sa mai scape si el unul,ca am inteles ca are doar zece.Nu ma pretind atot stiutor ,dar eu am salvat multi bezmetici in felul in care am prezentat mai pe larg bineinteles.Ati vazut si noi cind aveam putini ne parea rau cind pierdeam cite unul ,de aceia zic sa ne dam cu parerea si sa-l ajutam cu ce stie fiecare dar in final hotarirea ii apartine Toate cele bune si dv.

Domnu Ion, personal nu ma indoiesc deloc de cunostintele pe care le ai in domeniu.Dimpotriva se vede din postari ca ai habar.Metoda descrisa, este intradevar o metoda numai ca din puncutul meu de vedere, ea nu salveaza o familie.Nu putem spune ca am salvat un stup, din moment ce din doi, ramanem cu unu.Putem spune ca am recuperat albina-asta in cazul in care iese bine pana la urma.
Ca sa se numeasca salvare, ar trebui ca dintr-un numar de stupi cu probleme , in urma interventiei sa rezulte acelas numar, dar fara acea problema.Asta e mai greu de realizat.Nu zic ca e imposibil dar eu am renuntat la a mai pierde timpul cu asa ceva.Chiar daca iti reuseste, treaba este de durata iar acea familie nu mai este in parametri normali.Se poate intampla ca peste iarna sa intepenesca si-mi mai da si de lucru ,rame infestate etc.Asa ca in asfel de situatii (anul asta sa-ntaplat parca mai des la matcile tinere) l-am scuturat albina care a fost acceptata sa recuperat intrand in ceilalti stupi, care nu... la revedere!
Bafta tuturor si s-auzim de bine!
" In viata la toti li-e greu,dar nu la toti deodata si nu la toti la fel"
Aurel1959

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR