Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: concurs

Mesajde paul » 08 Dec 2013, 10:04

proapis13 scrie:Rama a fost scoasa de catre apicultor la un control amanuntit
In imagine se poate vedea
- albina putina si uzata facuta ghem sa-si apere regina
- hrana buna si de calitate este undeva sus
- hrana cristalizata din doua cauze;albina putina ce nu a putut sa proceseze siropul sau izosirop administrat tirziu
- rama se scutura in cuib si se scoate afara; in primavara se da la curatat deoarece rama este curata
- daca este numai o rama ca asta nu-i bai iar daca sunt mai multe se administreaza hrana corespunzatoare
- unificare si salvare regina in nucleu daca nu familia o pierdem in iarna
salve :D

Stai asha ca nu-i ... asha ! Ce se vede ?
-cuib lasat "in larg", depopulare masiva (varooa, albina batrana)sau o apreciere incorecta a nr. de rame lasate pt. iernare.
Cum as proceda eu ? Sa presupunem ca te trezesti cu situatia asta in miezul iernii: as duce stupul intr-o camera incalzita, l-as lasa cateva ore sa se dezmorteasca albinele, as restrange la jumatate nr. de rame din cuib si mai ales as intoarce ramele (banuiesc ca albinele din photo si-au format ghemul in partea din fata a lazii, cea cu urdinisul) . De ex: daca familia a fost restransa pe 5 rame, as lasa maximum 3 si prin manevra de intoarcere ar rezulta un cuib format in partea din spate a lazii iar dinamica deplasarii ghemului ar fi de la rece (din spate) spre cald (fata expusa la soare). Teoretic ar trebui sa rezulte un ghem pe 2 intervale care sa ocupe binisor cate o jumatate de rama! As mai izola cu 2 diafragme de polistiren extrudat (stg.-dr.) si dupa o aclimatizare intr-un spatiu mai rece l-as duce inapoi pe pozitie !
Spui ca daca sunt mai multe rame dintr-astea ar trebui administrata "hrana corespunzatoare". Daca te referi la turta eu zic ca nu-i bine ! Daca te referi la punga cu miere ... cred ca ar merge!
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde gica.mosu » 08 Dec 2013, 10:15

paul scrie:
proapis13 scrie:Rama a fost scoasa de catre apicultor la un control amanuntit
In imagine se poate vedea
- albina putina si uzata facuta ghem sa-si apere regina
- hrana buna si de calitate este undeva sus
- hrana cristalizata din doua cauze;albina putina ce nu a putut sa proceseze siropul sau izosirop administrat tirziu
- rama se scutura in cuib si se scoate afara; in primavara se da la curatat deoarece rama este curata
- daca este numai o rama ca asta nu-i bai iar daca sunt mai multe se administreaza hrana corespunzatoare
- unificare si salvare regina in nucleu daca nu familia o pierdem in iarna

Stai asha ca nu-i ... asha ! Ce se vede ?
-cuib lasat "in larg", depopulare masiva (varooa, albina batrana)sau o apreciere incorecta a nr. de rame lasate pt. iernare.
Cum as proceda eu ? Sa presupunem ca te trezesti cu situatia asta in miezul iernii: as duce stupul intr-o camera incalzita, l-as lasa cateva ore sa se dezmorteasca albinele, as restrange la jumatate nr. de rame din cuib si mai ales as intoarce ramele (banuiesc ca albinele din photo si-au format ghemul in partea din fata a lazii, cea cu urdinisul) . De ex: daca familia a fost restransa pe 5 rame, as lasa maximum 3 si prin manevra de intoarcere ar rezulta un cuib format in partea din spate a lazii iar dinamica deplasarii ghemului ar fi de la rece (din spate) spre cald (fata expusa la soare). Teoretic ar trebui sa rezulte un ghem pe 2 intervale care sa ocupe binisor cate o jumatate de rama! As mai izola cu 2 diafragme de polistiren extrudat (stg.-dr.) si dupa o aclimatizare intr-un spatiu mai rece l-as duce inapoi pe pozitie !
Spui ca daca sunt mai multe rame dintr-astea ar trebui administrata "hrana corespunzatoare". Daca te referi la turta eu zic ca nu-i bine ! Daca te referi la punga cu miere ... cred ca ar merge!

F corect Paul cu mentiunea ca eu as pune cite doi intr-un stup+DF cu sita...Asa patesc cei care dau(completare)numai Api......ri :mrgreen: (cristalizeazaaaa)!!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde Mircea_63 » 08 Dec 2013, 10:18

Imi declar nepriceperea si solicit deslusirea imaginii.

Ce vad eu: o rama cu niste albine -nu am de unde sa stiu ca sub ele este o matca sau nu, nici daca sunt moarte sau nu, ca nu misca in poza- rama care pot presupune dupa data de pe imagine ca a fost facuta la inceput de ianuarie daca e bine setat aparatul foto, desi nu inteleg de ce la vremea aceea a deschis cineva stupul.
Pe rama in partea de sus vad miere capacita iar sub ea celule cu ceva alb in ele. Nu-mi dau seama daca e puiet larvar necapacit sau altceva, n-am de unde sa stiu daca rama e scoasa din marginea cuibului sau din mijloc, desi daca e vorba de puiet presupun ca din mijloc, n-am de unde sa stiu daca la frigul normal la acea data au cazut din albinele de pe rama sau nu.

Deslusiti-mi si mie ce vedeti acolo si de unde stiti ce vedeti. ;) Ce e alb in celulele acelea? Ce e cu atat de putine albine, au cazut de pe rama sau doar atatea sunt. Dar pe fundul stupului?
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde paul » 08 Dec 2013, 10:31

Mircea_63 scrie:
Deslusiti-mi si mie ce vedeti acolo si de unde stiti ce vedeti. ;) Ce e alb in celulele acelea? Ce e cu atat de putine albine, au cazut de pe rama sau doar atatea sunt. Dar pe fundul stupului?

In celulele respective este apipix (sirop) semicristalizat !
Treaba cu albinele putine ... restrangere defectuoasa a cuibului, depopulare din varii motive .................etc !
LE ... am intalnit si eu in primavara (la o familie moarta :( ) situatia de mai sus. Cu mentiunea ca albinele care mai erau pe rama erau ... profund moarte ! :( In poza de mai sus, cred ca inca mai respira ... Sper !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde proapis13 » 08 Dec 2013, 10:41

paul scrie:
Mircea_63 scrie:In celulele respective este apipix (sirop) semicristalizat !
Treaba cu albinele putine ... restrangere defectuoasa a cuibului, depopulare din varii motive .................etc !
LE ... am intalnit si eu in primavara (la o familie moarta :( ) situatia de mai sus. Cu mentiunea ca albinele care mai erau pe rama erau ... profund moarte ! :( In poza de mai sus, cred ca inca mai respira ... Sper !

Paule vad ca ti s-au largit orizonturile cunoasterii si privesti alcumva o rama acum si ma bucur
Tot patitu-i priceput ;)
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde proapis13 » 08 Dec 2013, 10:54

Mircea_63 scrie:Imi declar nepriceperea si solicit deslusirea imaginii.

Detaliile le-am descris mai sus mai putin ora si data ; 05 01 2013 ora 17.58
Asta inseamna ca rama a fost scoasa si dusa undeva la caldura pt a reorganiza stupul sau pt a salva regina
La data respectiva la mine in zona este o portita cu vreme buna in care poti administra turta si de aceea s-a umblat la stupi
Tipul a stat cu ochii pe stup stiind ca nu a actionat corespunzator in toamna si a intervenit la timp
Albinele nu sunt moarte deoarece se vad in josul ramei cateva ratacite si daca erau moarte nu era densitatea asa de mare
iar cind mor se vede albina si celula moarta inauntru; se pot observa albinele negre si lucioase uzate peste masura
Foto nu-mi apartine dar am pus-o deoarece multi s-au confruntat cu aceasta imagine neplacuta la stup
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Mircea_63 » 08 Dec 2013, 10:56

Multumesc! Sper sa vad asa ceva numai in poze.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde proapis13 » 08 Dec 2013, 11:21

Ce avem noi aici??
Ce se intimpla cu albinele pe rama asta,de ce stau prinse una de alta??
Au ros fagurele,daca da, de ce si unde ar trebui sa-i fie locul ramei asteia in stup??
Am dat intimplator de foto si nu stiu ce se intimpla aici; nu stiu sa o ,,citesc''....
Fişiere ataşate
1234972_581182225272901_1123162009_n.jpg
proapis13

Mesajde ignatov andrei » 08 Dec 2013, 12:34

Mircea_63 scrie:Imi declar nepriceperea si solicit deslusirea imaginii.

Pai eu de ce am spus ca nu vad bine, ca daca te uiti mai atent, printre albine, in partea superioara a pozei, se vad cateva celule care par a fi celule descapacite unde a fost puiet de trantor. Aici e ca la interpretarea formelor norilor, adica fiecare vede ce crede!
ignatov andrei

Mesajde TDI » 08 Dec 2013, 12:57

Cules putin peste medie. Poate sa fie rama claditoare de pe care s-au decupat trantorii, intr-un stup foarte bine populat - neavand poterasi sau botci as spune ca e un stup bun si revin la afirmatia cu cules putin peste medie, posibil sa fie la pomi fructiferi dar e putin probabil - undeva dupa salcam, fagurele nu e suficient de alb pentru salcam.
Acolo ar fi trebuit introdusa rama artificiala sau lasata asa pentru recoltarea fagurilor cu miere, a apilarnilului, sau a trantorilor capaciti cu varroa.
P.S. Poate sa fie si o rama topita in cat din varii motive (caldura, transport, etc.) pe care albinele incearca sa o repare acum.
TDI

Mesajde traian » 09 Dec 2013, 22:30

cules bun,matca tinara,celulele sint de albina gata insamintate. poate fi un roi natural care are un instinct mai pronuntat de cladire.
traian

Mesajde joohny » 10 Dec 2013, 10:44

Va salut.Parerea mea este ca asa se construieste un fagure natural(in lipsa FA).
joohny

Mesajde ignatov andrei » 10 Dec 2013, 11:31

Si de jos in sus?????
ignatov andrei

Mesajde bucursorinelionel » 10 Dec 2013, 12:13

Căt de departe de adevăr să fie afirmația că poza prezintă fenomenul de „remaiere„ a unei rame/fagure decupate pentru cutia Nicot?
bucursorinelionel

Mesajde Jean Valjean » 10 Dec 2013, 13:38

Nu stiu despre ce este vorba in acea poza, insa acolo de unde a fost luata scrie un lucru interesant: este nevoie, in medie, de 6 ore pentru ca o suta de lucratoare sa construiasca o celula!!
Credeti ca e corecta aceasta informatie?
Ar insemna ca 5000 de lucratoare sa construiesca 300 de celule in 6 ore. Adica 1200 in 24 de ore, ceea ce mie mi se pare cam putin.
Cel mai mare risc in viata este sa nu-ti asumi nici un risc!
Jean Valjean

Mesajde bucursorinelionel » 10 Dec 2013, 15:20

Jean Valjean, dacă se referă la fagure natural, aproximația este corectă, socotită ca medie pe sezon.
Dacă alegi 5000 de cerese și le dai o foaie de artificial, să zicem la pomi fructiferi, maxim 48 de ore le ia să o construiască.Mă refer la mărime DB, familie pe 8 r, vreme favorabilă, minim 200ml. de nectar pe zi, minim 200 gr. de polen/zi.
bucursorinelionel

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR