proapis13 scrie:Rama a fost scoasa de catre apicultor la un control amanuntit
In imagine se poate vedea
- albina putina si uzata facuta ghem sa-si apere regina
- hrana buna si de calitate este undeva sus
- hrana cristalizata din doua cauze;albina putina ce nu a putut sa proceseze siropul sau izosirop administrat tirziu
- rama se scutura in cuib si se scoate afara; in primavara se da la curatat deoarece rama este curata
- daca este numai o rama ca asta nu-i bai iar daca sunt mai multe se administreaza hrana corespunzatoare
- unificare si salvare regina in nucleu daca nu familia o pierdem in iarna
salve
Stai asha ca nu-i ... asha ! Ce se vede ?
-cuib lasat "in larg", depopulare masiva (varooa, albina batrana)sau o apreciere incorecta a nr. de rame lasate pt. iernare.
Cum as proceda eu ? Sa presupunem ca te trezesti cu situatia asta in miezul iernii: as duce stupul intr-o camera incalzita, l-as lasa cateva ore sa se dezmorteasca albinele, as restrange la jumatate nr. de rame din cuib si mai ales as intoarce ramele (banuiesc ca albinele din photo si-au format ghemul in partea din fata a lazii, cea cu urdinisul) . De ex: daca familia a fost restransa pe 5 rame, as lasa maximum 3 si prin manevra de intoarcere ar rezulta un cuib format in partea din spate a lazii iar dinamica deplasarii ghemului ar fi de la rece (din spate) spre cald (fata expusa la soare). Teoretic ar trebui sa rezulte un ghem pe 2 intervale care sa ocupe binisor cate o jumatate de rama! As mai izola cu 2 diafragme de polistiren extrudat (stg.-dr.) si dupa o aclimatizare intr-un spatiu mai rece l-as duce inapoi pe pozitie !
Spui ca daca sunt mai multe rame dintr-astea ar trebui administrata "hrana corespunzatoare". Daca te referi la turta eu zic ca nu-i bine ! Daca te referi la punga cu miere ... cred ca ar merge!