Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Ignatov Andrei

Mesajde joohny » 10 Dec 2013, 19:02

Va salut.Referitor la impartirea acestui stup in 3.Acest lucru se poate face si inainte de capacirea botcilor ?Multumesc.Sanatate.
joohny

Mesajde ignatov andrei » 10 Dec 2013, 19:12

Nu are importanta. Doar ca e bine sa se evite scuturarea ramelor cu botci! La cele cu botci de SL, putem spune ca botcile sunt apropiate ca varsta, dar la familia roitoare avem mai mult ca sigur botci de toate varstele!
ignatov andrei

Mesajde un OM » 10 Dec 2013, 19:39

Pentru ca sunt la dumneavoastra in "casa", va invit sa detaliati de ce nu agreati matcile crescute in celule care au fost initial construite pentru ponta sau depozit.
un OM

Mesajde ovidiu_78 » 10 Dec 2013, 22:40

si tot in adaugare la intrebarea colegului despre matcile din celule de ponta sau depozitare...se pot face roi doar cu rame de puiet,oua,fara nici o botca?mai bine zis e in regula daca procedam in felul acesta?
nu ma intereseaza acest gen de matci ce rezulta,dar ca exemplu,vreau sa fac roi imediat dupa salcam...dar matcile imperecheate nu vor veni numai in iunie,si normal dupa aceea le schimb
sau sa le fortez spre roit(inghesuite sau alte metode) si sa fac cu botcile acelea pana imi vin matcile imperecheate?
cum ati proceda?

sanatate
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde BogdanU » 10 Dec 2013, 23:14

Va salut !
Domnule Andrei, am si eu urmatoarea intrebare pentru dumneavoastra si astept un raspuns cand aveti timp :

Avem urmatoarea situatie cand o familie a intrat in frigurile roitului si a construit botci. Luam matca din familie asa cum spuneti dvs. cu rama ei si o rama cu puiet alb iar in locul initial ramane familia orfanizata care beneficiaza de aportul culegatoarelor.
Ce sanse sunt sa avem roire atat din roiul format cu matca cat si din familia orfanizata in cazul in care in familia orfanizata raman multe botci de roire iar in roi rama matcii sau cea cu puietul alb contine deasemenea mai multe botci de roire ?

Va multumesc ! :)
Cand e prea mult lapte in stup nu e miere deloc!!!
http://bogdanungureanu.sunphoto.ro
BogdanU

Mesajde liviutzbogos » 10 Dec 2013, 23:28

BogdanU scrie:Va salut !
Domnule Andrei, am si eu urmatoarea intrebare pentru dumneavoastra si astept un raspuns cand aveti timp :

Avem urmatoarea situatie cand o familie a intrat in frigurile roitului si a construit botci. Luam matca din familie asa cum spuneti dvs. cu rama ei si o rama cu puiet alb iar in locul initial ramane familia orfanizata care beneficiaza de aportul culegatoarelor.
Ce sanse sunt sa avem roire atat din roiul format cu matca cat si din familia orfanizata in cazul in care in familia orfanizata raman multe botci de roire iar in roi rama matcii sau cea cu puietul alb contine deasemenea mai multe botci de roire ?

Va multumesc ! :)

Iertati-mi interventia, dar...in roiul cu matca, banuiesc ca e clar ca nu mai lasi nici o botca. In celalalt roi...astept si eu raspunsul d-lui Andrei.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde ignatov andrei » 10 Dec 2013, 23:54

Liviutz si Bogdan, pe ramele cu matca nu las nicio botca! Pe ramele de la roi pastrez doar botcile mature ( nu multe cand vorbim de roii facuti cu rame de la stupul in friguri). Aceasta operatie o execut a doua zi dupa ce am facut lucrarile amintite la metoda de roire!
ignatov andrei

Mesajde BogdanU » 10 Dec 2013, 23:58

Cate lasati mai exact ?
BogdanU

Mesajde ignatov andrei » 11 Dec 2013, 00:00

ovidiu_78 scrie:si tot in adaugare la intrebarea colegului despre matcile din celule de ponta sau depozitare...se pot face roi doar cu rame de puiet,oua,fara nici o botca?mai bine zis e in regula daca procedam in felul acesta?
nu ma intereseaza acest gen de matci ce rezulta,dar ca exemplu,vreau sa fac roi imediat dupa salcam...dar matcile imperecheate nu vor veni numai in iunie,si normal dupa aceea le schimb
sau sa le fortez spre roit(inghesuite sau alte metode) si sa fac cu botcile acelea pana imi vin matcile imperecheate?
cum ati proceda?

sanatate

Cu o zi inainte de a veni matcile, as face roii. Nu m-as complica sa mai fortez nicio familie.
Se pot face roi doar cu rame de puiet alb, albinele isi vor "trage" botci, iar mai tarziu pastram doar 2-3 botci mai frumoase!
Repet, eu nu m-as complica in niciun fel, daca stiu ca voi dispune de matci imperecheate!
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 11 Dec 2013, 00:02

BogdanU scrie:Cate lasati mai exact ?

Eu nu las nimic, pentru ca eu imi cresc matci si lucrez doar cu matci imperecheate.
Conform metodei prezentate, 2-3 botci!
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 11 Dec 2013, 00:08

un OM scrie:Pentru ca sunt la dumneavoastra in "casa", va invit sa detaliati de ce nu agreati matcile crescute in celule care au fost initial construite pentru ponta sau depozit.

Botca trebuie sa aiba, la inaltimea de 5mm, diametrul intre 8,9mm si 9mm (la mine au 8,94mm)! Cele facute din conversia celulelor cu alta destinatie initiala, ating diametrul maxim la o inaltime de minim 10mm, deci se ofera un spatiu mai mic dezvoltarii larvei, plus riscul de a fi hranite si cu altceva decat cu laptisor!
ignatov andrei

Mesajde BogdanU » 11 Dec 2013, 00:13

Va multumesc si o seara placuta!
Sper sa nu va suparati ca va mai stresez cu cate o intrebare la dvs. in "batatura" da' ... mi-e cam sete ... !!! :)
BogdanU

Mesajde ignatov andrei » 11 Dec 2013, 11:54

Cladirea fagurilor. Obtinerea de rame noi.

Introduc faguri la cladit, cand apare "semnalul", adica incep sa se albeasca fagurii in partea superioara. Merg pe principiul ca nu strica un fagure in plus! Cantitatea (numarul) mai mare de faguri introdusi la cladit are loc in "momentul fiziologic" optim, al familiei de albine. In acest "moment fiziologic" (10-16 zile) pot obtine o suprafata cladita, echivalenta cu 20-25 de rame dadant/familia de albine, indiferent de intensitatea culesului (din natura sau stimulare). DUPA acest "moment fiziologic", obtin faguri claditi, chiar daca culesul are o intensitate foarte mare... pe ici pe colo (ca si suprafata cladita dar ca si nr. de faguri).

Referitor la cele spuse mai sus, putem sa "ne dam cu parerea" despre cantitatile de hrana consumate pentru obtinerea unei cantitati de ceara. In literatura de specialitate gasim diferite calcule si valori, cum ca familia ar consuma x hrana/y ceara.
Una este sa calculam consumul familiei de albine in cele 10-16 zile de "moment fiziologic"=>putina hrana/multa ceara.
Alta e sa calculam acest consum, in afara acestui "moment fiziologic"=> multa hrana/putina ceara!

Stimati colegi, cei care "puneti frana" dorintei de a introduce faguri la cladit pe considerentul ca pierdeti din productie, revizuiti-va atitudinea. "Momentul fiziologic" este cel care conteaza!
Vorba unui coleg de pe forum, care a zis (foarte bine):
- daca nu faci o lucrare, trebuie sa stepti un an ca s-o poti face!
Altfel zis, la o anumita familie, n-o mai faci NICIODATA!
ignatov andrei

Mesajde liviutzbogos » 11 Dec 2013, 13:34

Pana aici am priceput tot. Frumos explicat si pe intelesul tuturor. Mare multumire. Un singur lucru nu mi-e in clar...cum putem aprecia cand are loc "momentul fiziologic"? Eu il inteleg ca o scurta perioada in care albinele construiesc mult mai muli faguri fata de restul anului. Este corect?
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde redoo » 11 Dec 2013, 13:37

Salut Andrei! In perioada asta se pare ca tu esti "de serviciu" asa ca vin si eu cu ale mele.Nu am mai crescut matci pana acum si pt anul urmator o sa am nevoie de 15-20 matci,pt roiuri si schimbat cele batrane.Cum gandesc sa fac eu:
1.Caut familia cu cel mai mult puiet necapacit si scot rama pe care se afla matca formand un roi care ramane pe loc cu toata culegatoarea.
2.Scutur toata albina de pe restul de rame intr-o alta cutie in care se afla doar rame cu mancare...ma gandesc sa pun ramele marginase din alti stupi
3.Mut cutia orfana pe alt loc si bag si o rama cu puiet care eclozioneaza
4. Bag si rama PB in familia orfana
5.Dupa 2-3 ore scot rama PB si tranzvazez larvele din familia din care vreau sa selectionez.
6.Cresterea matcilor o sa fie facuta in familia orfanizata.
7.Dupa capacirea botcilor voi vorma nuclee de imperechere dintr-un corp 1/1 impartit in 3 compartimente.
Acum te rog sa-mi dai palme unde gresesc si mangaie-ma pe cap unde fac bine :D
Life is BEE...utiful!!!
http://e-redoo.ro/
redoo

Mesajde popik50 » 11 Dec 2013, 13:47

ignatov andrei scrie:Liviutz si Bogdan, pe ramele cu matca nu las nicio botca! Pe ramele de la roi pastrez doar botcile mature ( nu multe cand vorbim de roii facuti cu rame de la stupul in friguri). Aceasta operatie o execut a doua zi dupa ce am facut lucrarile amintite la metoda de roire!

D-le Andrei, va prezint o situatie de la mine din stupina. Familia intra in frigurisi face in jur de 50 de botci. Pun matca batrana impreuna cu alte 3 rame cu puiet in alt stup si il duc in alta locatie. Ramele care au plecat cu matca au fost curatate de botci. Pana aici totul a fost bine. Celelalte rame din stupul ramas sunt si ele curatate de botci cu exceptia la 2(una capacita si una necapacita). Dupa 5-6 zile stupul roieste cu prima doamna iesita. Prind roiul si mai departe va iesi urmatoarea regina si totul este bine. Intrebare: Este bine sa las 1 sau 2 botci la stupul intrat in friguri?
popik50

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?