de 7Rame » 28 Dec 2013, 16:33
Am intalnit aceasta manifestare de 2 ori, numai in toamna, august septembrie.
In acest moment nu gasec pozele, le-as fi postat sa se vada ca nu culoarea stupului este de vina. Intr-un an a fost pe alb, anul acesta pe galben.
Stupii, dupa FS, la maracine, menta, la balta.
FAmilia de acest an, una reprezentativa, fara probleme de matca, orientare, furtisag, rezerve, tratament, sau orice altceva evident, sa zic. Poate doar canicula, dar intrebare: de ce vad asa ceva o data pe an, intr-o stupina de regula cu 60-80 unitati? Nu toti au stat in soare? Daca e un comportament de curatire generala, pentru ca asa pare, ca matura efectiv suprafata lazii, prin miscari repetate, scurte, de dute-vino, de ce nu se manifesta la mai multe familii? Pentru ca seara, daca se observa atent, suprafata pe care au stat albinele...este lustruita!
M-am intrebat tot timpul, am studiat evolutia si istoricul familiei, nu am concluzionat absolut nimic.
Nu pot sa spun ca are legatura cu orientarea, cu feromonii, toti stim cum fac daca scuturam 2 rame in fata stupului, sau in aer..stau cu abdomenul intors, in sus, si orienteaza, cred, restul albinei, sau e un comportament usor defensiv. Saucum fac iarna, cand e mai caldutz, si sunt deranjate, se intorc, cu acul in sus si se simte miros de venin
As tinde sa cred mai mult ca ar fi un comportament defensiv exagerat, mai ales ca el se mainifesta de regula dupa amiaza, cand le apuca toti dracii..cu toate ca nu am observat ca cineva sa atace stupul. Poate e doar "preventiv"
In orice caz, albinele aistea' au un nivel de comunicare mult peste ceea ce credem noi, sau stim deocamdata noi. Sau credem ca stim..
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!