Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Explicatie?????

Mesajde rihmond » 27 Dec 2013, 19:23

S-ar putea sa fie de vina picmentul din vopsea.
rihmond

Mesajde peterneamt » 27 Dec 2013, 20:40

Se pare că nimeni nu dă un verdict :
1. răcesc stupul 2.imprimă feromoni 3. curătă stupul.
Personal cred că că răcesc stupul şi imprimă feromoni în acelaşi timp, pentru că nu pot regurgita fără a adăuga şi salivă (enzime ) :D
peterneamt

Mesajde danusor » 27 Dec 2013, 21:28

peterneamt scrie:Se pare că nimeni nu dă un verdict :
1. răcesc stupul 2.imprimă feromoni 3. curătă stupul.
Personal cred că că răcesc stupul şi imprimă feromoni în acelaşi timp, pentru că nu pot regurgita fără a adăuga şi salivă (enzime ) :D

Din ce am gasit pana acum pe internet se pare se pare ca nimeni nu a fost în măsură să ofere o explicație concretă .
Uitati si un link unde e postat un studiu pe aceasta tema pacat ca e in engleza, pt cei care nu stiu engleza folositi google translate
http://iussi.confex.com/iussi/2006/tech ... /P2650.HTM
danusor

Mesajde jenica67 » 27 Dec 2013, 21:49

Aici spune ca il acopera cu un strat de ceara :
http://www.youtube.com/watch?v=lbwumXVTOz8
jenica67

Mesajde neculai.luca » 27 Dec 2013, 23:13

Cred că mai toți am văzut acest comportament.
M-am întrebat și eu ce poate însemna dar n-am găsit o explicație cât de cât plauzibilă.
Mi-am spus că-i o ciudățenie rară, fără mare importanță.
Dar e o curiozitate care nu poate lăsa indiferent pe un apicultor pasionat.
Cărțile nu descriu acest comportament. De ce oare? Nu cred că-i un comportament mai ”nou”.
Părerea mea :
1.Foarte puține familii procedează așa (cam una din 50 ).
2.Comportamentul nu pare să aibă legătură cu vre-o necesitate vizibilă, cel puțin nu la nivel de stupină, de ex. așa cum multe fac bărbi când e prea cald.
3.Comportamentul nu pare să remedieze o situație evident periculoasă pentru familie, încetează la fel de subit cum a și apărut.
4.Deci nu știm încă dacă ar trebui să intervenim într-o astfel de familie pentru a corecta ceva. Poate doar pentru a descifra ceva ( dar se pare că mai avem de așteptat ).
Acestea cred eu că ar fi parte din motivele pentru care fenomenul nu a fost abordat în manuale până acum.

Personal aș opta pentru varianta lui Adi Hodiș : un instinct igienic mult mai pronunțat față de medie.
Asta și legat de faptul că am observat cam la fel de puține familii care rod uneori porțiuni mari din fagurii vechi din cuib.
bucură-te de ce ai, nu fi nefericit pentru ce nu ai !(dar nu fi leneş!)
neculai.luca

Mesajde mihai33 » 28 Dec 2013, 00:47

acest fenomen il gasesc :
-saptamanal la starteri...cand reginele virgine gresesc , ele neputand sa intre prin gratia haneman de la urdinis, se refugiaza sub capac
- la o familie normala cu un grad foarte mare de curatenie,
-la nucleii de imperechere cand matca este la imperecheat...
Apicultura este o arta, multi pot desena, dar putini isi pot vinde lucrarile!!!
mihai33

Mesajde proapis13 » 28 Dec 2013, 09:35

mihai33 scrie:acest fenomen il gasesc :
-saptamanal la starteri...cand reginele virgine gresesc , ele neputand sa intre prin gratia haneman de la urdinis, se refugiaza sub capac
- la o familie normala cu un grad foarte mare de curatenie,
-la nucleii de imperechere cand matca este la imperecheat...

Deci este posibil sa aibe dreptate Hristea :!:
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde 7Rame » 28 Dec 2013, 16:33

Am intalnit aceasta manifestare de 2 ori, numai in toamna, august septembrie.
In acest moment nu gasec pozele, le-as fi postat sa se vada ca nu culoarea stupului este de vina. Intr-un an a fost pe alb, anul acesta pe galben.
Stupii, dupa FS, la maracine, menta, la balta.
FAmilia de acest an, una reprezentativa, fara probleme de matca, orientare, furtisag, rezerve, tratament, sau orice altceva evident, sa zic. Poate doar canicula, dar intrebare: de ce vad asa ceva o data pe an, intr-o stupina de regula cu 60-80 unitati? Nu toti au stat in soare? Daca e un comportament de curatire generala, pentru ca asa pare, ca matura efectiv suprafata lazii, prin miscari repetate, scurte, de dute-vino, de ce nu se manifesta la mai multe familii? Pentru ca seara, daca se observa atent, suprafata pe care au stat albinele...este lustruita!
M-am intrebat tot timpul, am studiat evolutia si istoricul familiei, nu am concluzionat absolut nimic.
Nu pot sa spun ca are legatura cu orientarea, cu feromonii, toti stim cum fac daca scuturam 2 rame in fata stupului, sau in aer..stau cu abdomenul intors, in sus, si orienteaza, cred, restul albinei, sau e un comportament usor defensiv. Saucum fac iarna, cand e mai caldutz, si sunt deranjate, se intorc, cu acul in sus si se simte miros de venin
As tinde sa cred mai mult ca ar fi un comportament defensiv exagerat, mai ales ca el se mainifesta de regula dupa amiaza, cand le apuca toti dracii..cu toate ca nu am observat ca cineva sa atace stupul. Poate e doar "preventiv"

In orice caz, albinele aistea' au un nivel de comunicare mult peste ceea ce credem noi, sau stim deocamdata noi. Sau credem ca stim..
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde liviutzbogos » 14 Ian 2014, 00:08

danusor scrie:Uitati si video-ul....
http://youtu.be/C4hw52xhJgI

Dupa miscarile astea de inainte-inapoi, si eu tind sa cred ca e o activitate de igienizare a stupului...
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Anterior

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE