Indreptarea unui stup bezmetic s-au recuperarea unei mari parti din albinele bezmetice prin unificarea cu un roi s-au cu o fam slaba.
Procedez in felul urmator;
Dupa ce am descoperit stupul bezmetic daca nu am reg de rezerva,caut sa-l unific cu un roi s-au cu o fam mai slabain felul urmator:
Las pe loc roiul si pregatesc cutia dupa cum urmeaza:
Asez in fata urdinisului ramele cu miere si cu pastura ,iar mai in spate ramele cu puiet daca se poate necapacit.Ultimile doua rame caut sa aiba mai multe celule goale ca reg sa poata continua ouatul.Dupa aceste doua rame mai goale bag rama despartitoare avind toate orificiile blocate,lateralele ,fundul dar si podisorul sa fie bine ermetizat ca albinele sa nu patrunda dintro parte in cealalta.
Intre ultimile doua rame si rama despartitoare pun o gratie Haneman ca regina sa ramina izolata pe aceste doua rame ,ca sa fie cit mai aproape de albinele bezmetice.
Prin prezenta matci ,a larvelor necapacite dar mai ales a oulelor feromoni se imprastie foarte repede astfel ovarele nu se mai dezvolta iar unificarea are sorti de izbinda.
Dupa ce am terminat de format cuibul asa cum am prezentat stropesc stupul cu tuica s-au frec cu ceapa pun podisorul peste roi ca sa nu mai treaca albina in partea unde va fi scuturate albinele din stupul bezmetic.
Acuma merg la st .bezmetic aduc ramele ,le cutur in spatiul gol adica dupa diafragma despartitoare.
Las albinele fara nici o rama ca albinele outoare sa nu aiba unde oua,si va ramine captiva 3-4 zile.
In timpul captivitati se poate hrani cu sirop dar in cantitati mici pentru supravietuire dar si pentru necesarul de apa.
Albinele se vor stringe pe sita de la rama ,vor lua contact cu albinele cu reg ,si treptat se vor acepta reciproc,si chiar se vor hrani prin ochiurile de la sita.
Cutia unde a fost st .bezmetic il mut in alta parte.
Dupa cele 3-4 zile deblochez orificiul de trecere albinele vot trece dintro parte in cealalta progresiv ,unificarea facinduse lent.
Albinele de roi sint foarte agresive cu albinele outoare si cu sigurana vor fi omorite.De fiecre data cind am unificat in felul acesta am gasit un nr mai mare s-au mai mic de albine moarte parerea mea este ca depinde si de nr de albine outoare au fost s-au chiar si neoutoare ca tot se mai bate ,dar mortalitatea nu este atit de mare.
Avind posibilitatea sa iasa afara albinele din st bezmetic ,o mare parte va ramine pe ramele cu puiet ,si aici cu siguranata va ramine albina mai tinara ,iar albinele batrine se vor intoarce la vechiul loc.Nemaigasind stupul la locul lui se vor imprastia la stupi vecini ,dar aici la noroc ori le acepta ori le omoara.
Vreau sa va spun ca de fiecare data cind am folosit aceasta metoda nu am avut probleme ca albinele bezmetice sa omoare reg ,si datorita faptului ca este pazita de propriile albine.Am reusit de multe ori sa intaresc cite un stup s-au un roi cu albine bezmetice ,prin procedeul descris.
Albinele cre paraseste stupul nu mai prezinta interes ca deja este batrina si uzata ,dar cel putin nu se pierde in totalitate.
Pun o foto la rece cum organizez stupul unde ete roiul.