Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA POZE

Sectiune pentru poze , unde poti incarca diferite poze care au ca subiect apicultura.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Dispozitive apicole

Mesajde dicu.ion57 » 29 Dec 2013, 18:09

Indreptarea unui stup bezmetic s-au recuperarea unei mari parti din albinele bezmetice prin unificarea cu un roi s-au cu o fam slaba.
Procedez in felul urmator;
Dupa ce am descoperit stupul bezmetic daca nu am reg de rezerva,caut sa-l unific cu un roi s-au cu o fam mai slabain felul urmator:
Las pe loc roiul si pregatesc cutia dupa cum urmeaza:
Asez in fata urdinisului ramele cu miere si cu pastura ,iar mai in spate ramele cu puiet daca se poate necapacit.Ultimile doua rame caut sa aiba mai multe celule goale ca reg sa poata continua ouatul.Dupa aceste doua rame mai goale bag rama despartitoare avind toate orificiile blocate,lateralele ,fundul dar si podisorul sa fie bine ermetizat ca albinele sa nu patrunda dintro parte in cealalta.
Intre ultimile doua rame si rama despartitoare pun o gratie Haneman ca regina sa ramina izolata pe aceste doua rame ,ca sa fie cit mai aproape de albinele bezmetice.
Prin prezenta matci ,a larvelor necapacite dar mai ales a oulelor feromoni se imprastie foarte repede astfel ovarele nu se mai dezvolta iar unificarea are sorti de izbinda.
Dupa ce am terminat de format cuibul asa cum am prezentat stropesc stupul cu tuica s-au frec cu ceapa pun podisorul peste roi ca sa nu mai treaca albina in partea unde va fi scuturate albinele din stupul bezmetic.
Acuma merg la st .bezmetic aduc ramele ,le cutur in spatiul gol adica dupa diafragma despartitoare.
Las albinele fara nici o rama ca albinele outoare sa nu aiba unde oua,si va ramine captiva 3-4 zile.
In timpul captivitati se poate hrani cu sirop dar in cantitati mici pentru supravietuire dar si pentru necesarul de apa.
Albinele se vor stringe pe sita de la rama ,vor lua contact cu albinele cu reg ,si treptat se vor acepta reciproc,si chiar se vor hrani prin ochiurile de la sita.
Cutia unde a fost st .bezmetic il mut in alta parte.
Dupa cele 3-4 zile deblochez orificiul de trecere albinele vot trece dintro parte in cealalta progresiv ,unificarea facinduse lent.
Albinele de roi sint foarte agresive cu albinele outoare si cu sigurana vor fi omorite.De fiecre data cind am unificat in felul acesta am gasit un nr mai mare s-au mai mic de albine moarte parerea mea este ca depinde si de nr de albine outoare au fost s-au chiar si neoutoare ca tot se mai bate ,dar mortalitatea nu este atit de mare.
Avind posibilitatea sa iasa afara albinele din st bezmetic ,o mare parte va ramine pe ramele cu puiet ,si aici cu siguranata va ramine albina mai tinara ,iar albinele batrine se vor intoarce la vechiul loc.Nemaigasind stupul la locul lui se vor imprastia la stupi vecini ,dar aici la noroc ori le acepta ori le omoara.
Vreau sa va spun ca de fiecare data cind am folosit aceasta metoda nu am avut probleme ca albinele bezmetice sa omoare reg ,si datorita faptului ca este pazita de propriile albine.Am reusit de multe ori sa intaresc cite un stup s-au un roi cu albine bezmetice ,prin procedeul descris.
Albinele cre paraseste stupul nu mai prezinta interes ca deja este batrina si uzata ,dar cel putin nu se pierde in totalitate.
Pun o foto la rece cum organizez stupul unde ete roiul.
Fişiere ataşate
phpiYA1z7AM.jpg
dicu.ion57

Mesajde dicu.ion57 » 29 Dec 2013, 18:14

Acest mod de a recupera albina de la un stup bezmetic se adreseaza celor care au stupi putini si care au rabdare sa faca aceasta lucrare ,dar si timp.Oricum tot cistgam ceva daca incercam ,fie un stup fie mai multa experienta.Va doresc toate cele bune.
dicu.ion57

Mesajde dicu.ion57 » 02 Ian 2014, 15:38

CUM TOPESC EU CEARA
O alta lucrare de mare insemnatate in stupina este si topirea cerei.
Am incercat prima data sa topesc ceara cu topitorul care l-am mai prezentat cu ajutorul arzatorului ,dar timpul de topire a fost nesadisfacator din punctul meu de vedere pentru ca a durat foarte mult.Fenomenul se explica prin faptul ca bazinul unde se incarca ceara este mare,si dureaza pin fierbe apa ,sa creeze aburi care sa tipeasca ceara.Puterea calorica la gaze ete mult mai mica ca la lemne,in plus la arzator flacara bate numai la fund ,iar la pirostrei flacara bate si in lateral depinde de maiestria apicultorului cum face ca lucrurile din dotare sa mearga eficient.La topitoarele mai mici tip ACA merge foarte bine si pe aragaz.
Fişiere ataşate
phpH7L9bxAM.jpg
dicu.ion57

Mesajde dicu.ion57 » 02 Ian 2014, 15:47

Daca am vazut ca randamentul pe arzator aste nesadisfacator am trecut si am pregatit pirostreile si topitorul pentru at topi ceara la foc cu lemne.
Fişiere ataşate
phpsplqKNAM.jpg
dicu.ion57

Mesajde dicu.ion57 » 02 Ian 2014, 15:50

La o incarcare intra faguri din 25 de rame ,iar daca sint maruntiti mai bine intra 30.
Fişiere ataşate
phpAyeEjsAM.jpg
dicu.ion57

Mesajde dicu.ion57 » 02 Ian 2014, 16:02

Dopa ce am incarcat pun capacele deasupra la topitor.Vreau sa va spun ca topitorul este dublu ermetizat .Am la bazinul unde se pune ceara un capac,iar al doilea se pune deasupra bazinului exterior si care este prins cu un colier pentru a nu permite pierdere de abur ,care ar ingreuna topirea .
Fişiere ataşate
phpDQEhX0AM.jpg
dicu.ion57

Mesajde delorin I » 02 Ian 2014, 16:06

Adaugati si otet asa cum fac unii pentru a scoate o ceara curata?
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde dicu.ion57 » 02 Ian 2014, 16:23

Topirea se realizeaza relativ repede.Am cronometrat si din momentul incarcari bazinului cu ceara si pina la terminarea topiri a trecut o ora si un sfert.Daca apa este deja fierbinte la urmatoarele sarje timpul este si mai mic.Pe timpul topiri se poate adauga apa ca bazinul sa nu ramina fara apa ca se poate deteriora.Eu faguri care sint mai vechi ii bag in apa cel putin doua zile ca sa se mai spele si sa se inmoaie camasilede ninfa ,ca topirea se face mai repede ,si cantitatea de ceara creste ,pe motivul ca nu mai trage ceara daca faguri sint deja umeziti.Este bine ca la spalare sa se foloseasca apa de ploaie ,iar daca nu eu pun otet in apa de la topitor ca ceara sa iasa mai curata.Datorita focului intretinut dar si ermrtizari ambelor recipiente sa nu piarda caldura si aburi debitul de ceara la teava de scurgere este destul de bun.
Fişiere ataşate
phpRRdnVhAM.jpg
dicu.ion57

Mesajde delorin I » 02 Ian 2014, 16:29

Dumneavoastra ati realizat cazanul de topire? Sau e cumparat? Oricum astept produsul final ...racit!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde dicu.ion57 » 02 Ian 2014, 16:32

Dupa ce am terminat de topit scot tot jarul de sub topitor ,si asez tuciul pe pirostrei care un timp mai mentine caldura. Peste tuci pun un capac si ceva presuri etc.ca racirea sa se faca lent ,ca ceara sa se decanteze bine.
Fişiere ataşate
php6tHFsDAM.jpg
dicu.ion57

Mesajde dicu.ion57 » 02 Ian 2014, 16:42

Da domnul DELORIN eu l-am facut iar acuma lucrez la un proiect sa fac unu mai mare sa se poata topi in jur de 100de rame dar bagate cu totul in topitor sa se realizeze si dezinfectarea ramelor ,pentru cine doreste sa le foloseasca de mai multe ori.
dicu.ion57

Mesajde delorin I » 02 Ian 2014, 16:45

De ce ar fi nevoie pentru confectionarea unui astfel de cazan?

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde dicu.ion57 » 02 Ian 2014, 17:10

delorin I scrie:Adaugati si otet asa cum fac unii pentru a scoate o ceara curata?

Cea mai curata ceara se obtine cind se topeste cu apa de ploaie s-au zapada.In lipsa se pune otet pentru a deduriza apa.Se obtine rezultate foarte bune cu apa distilata ,deci folositi ce aveti la indemina.
dicu.ion57

Mesajde dicu.ion57 » 02 Ian 2014, 17:42

Domnul Delorin ,este foarte necesar un asemenea cazan .In primul rind reduce mult munca in stupina,chiar daca cei mai multi apicultori topeste ceara cind nu se mai lucreaza in stupi ,dar si asa la o stupina mare este mult mai avantajos sa se topeasca un nr mare de faguri odata ,decit cu tiriita ca dupa cite am vazut si in afara la acest capitol numai cine are posibilitatea investeste in topitoare performante si chiar daca arata bine la exterior capacitatea de topire este mica.Am vazur ceva pe forum o instalatie de topit sub presiune folosea trei butelii odata si multe alte acareturi.Este intradevar ceva modern dar intrbarea se pune romanasul nostru are asemenea posibilitati?.Inplus am vazut acolo si citeva ajutoare.Daca la noi nu ne ajutam in fam .mai platim si ajutoarele falimentul este aproape vorbesc de cei cu stupine mai mici 200-300de stupi iar cu cei mai multi Dumnezeu cu mila s-au patronul cu buzunarul larg deschis.Eu propun lucruri simple care se poate realiza cu usurinta si cu cheltuieli minime dar cu efecte cel putin bune daca nu foarte bune.In plus de asta faptul ca s-ar putea realiza si dezinfectaera ramelor este iar un beneficiu ca daca ramele sint capsate si insirmate cu sirma de inox nu trebuie decit trecut cu ondulatorul peste sirme si gata si cu intinsul sirma si poate omul sa foloseasca aceste rame fara o cheltuiala in plus.Acest topitor este in faza de proiect ,un singur lucru ramine de rezolvat dar aceasta intro discutie particulara ca inca nu stiu ce va iesi ,iar colegi dupa forum sa ma ia in pleazna.In momentul cind va fi gata si testat cu multa placere dau mai departe.Ar fi economic ca un singur om poate face ce am vazut pe forum ca facea patru .Domnul Delorin sint mai multe avantaje le vom mai discuta dupa ce testez ce am in cap.
dicu.ion57

Mesajde gabi bee » 02 Ian 2014, 18:19

La multi ani domnule Dicu ! la cazanul de mai sus pt topit ceara , aveti facuta si vreo poza cu interiorul complet al topitorului , fara faguri in el [stiti ce vreau sa spun] ? va salut si numai bine !
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde gabi bee » 02 Ian 2014, 20:44

A , si inca ceva , bostina ramasa mai trebuie trecuta printr-o presa de ceara, sau deja iese cam tot din ea inca din topitor ?
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

AnteriorUrmătorul

Înapoi la POZE