Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Condensul

Mesajde proapi » 29 Dec 2013, 17:03

Tavitele de la fundurile antivarooa, folosite in lunile ianuarie-aprilie, la observatii in tratamentul antivarooa (pentru rapel sau nu) sau in cazul noilor tratamente.
proapi

Mesajde tiih » 29 Dec 2013, 17:14

sau pentru o mai buna ventilatie in timpul verii la pastoral cand afara e 30 ...35..grade C si avem stupi puternici la tei ,floarea soarelui,folsind sita atat la capac cat si la fundul stupilor verticali...
tiih

Mesajde nae » 29 Dec 2013, 17:33

tiih scrie:sau pentru o mai buna ventilatie in timpul verii la pastoral cand afara e 30 ...35..grade C si avem stupi puternici la tei ,floarea soarelui,folsind sita atat la capac cat si la fundul stupilor verticali...

Mrgi matale cu geamul putin lasat cand sunt T* afara sa vezi ti se umfla ochii sau iti pleznesc urechile de la curent !?
Nu-ti dau lectii ca pana ieri, pana m-a tras Nea Gica de urechi,aveam aceeasi parere .
Raza incalzeste intai pamantul , daca-i ridici putin ;) , daca-i pui cu curu-n soare ;) , daca izolezi capacul ;) si -i aduci apa aproape , mai aproape .. si mai aproape - asta o stiu de la Craiova :D
nae

Mesajde tiih » 29 Dec 2013, 18:24

nae scrie:
tiih scrie:sau pentru o mai buna ventilatie in timpul verii la pastoral cand afara e 30 ...35..grade C si avem stupi puternici la tei ,floarea soarelui,folsind sita atat la capac cat si la fundul stupilor verticali...

Mrgi matale cu geamul putin lasat cand sunt T* afara sa vezi ti se umfla ochii sau iti pleznesc urechile de la curent !?
Nu-ti dau lectii ca pana ieri, pana m-a tras Nea Gica de urechi,aveam aceeasi parere .
Raza incalzeste intai pamantul , daca-i ridici putin ;) , daca-i pui cu curu-n soare ;) , daca izolezi capacul ;) si -i aduci apa aproape , mai aproape .. si mai aproape - asta o stiu de la Craiova :D

Sa/ti spun drept stimate coleg nu am inteles daca chiar aveai aceleasi pareri despre fundul antivaroa sau despre condens cum le am eu acum...eu sint total impotriva folosirii fundurilor antivaroa si a plasticului in iernarea familiilor de albine,eu iernez clasic precum facea odinioara,Balmez,Hristea,Antonescu si din pacate ,destui de putini colegi de pe forum... nu ca/n filmuletele de pe you toube...,nu ridic capacul stupului intre 15 octombrie si 1...15 martie,depinde de vreme...si daca am avut rar pierderi la cele cateva mii de stupi introdusi la iernat de/a lungul a zeci de ani,NU LE/AM AVUT DIN CAUZA CONDENSULUI....sa facem o statistica la sfarsitul iernarii sa vedem cati stupi mor din cauza condensului si cati din cauza <<altor boli<<exceptand varoza...sau a folosirii unor tehnologii sub senmul intrebarii.... ;)
tiih

Mesajde joohny » 29 Dec 2013, 18:32

Va salut,d-le Tiih.Nu v-am vazut de mult pe forum.Va doresc sarbatori fericite in continuare sanatate si un an mai bun.Sanatate.
joohny

Mesajde nae » 29 Dec 2013, 18:42

Pai .. sa ne hotaram cum facem ?
Folosim AV(fund cu aerisire ) cand afara sunt 30-35*(putin zic eu) sau nu-l folosim deloc ?
Cel mai bun/scurt drum e cel cunoscut , matale tine calea/drumul , eu mai caut .
nae

Mesajde B.K » 30 Dec 2013, 00:01

tiih scrie:
nae scrie:

Sa/ti spun drept stimate coleg nu am inteles daca chiar aveai aceleasi pareri despre fundul antivaroa sau despre condens cum le am eu acum...eu sint total impotriva folosirii fundurilor antivaroa si a plasticului in iernarea familiilor de albine,eu iernez clasic precum facea odinioara,Balmez,Hristea,Antonescu si din pacate ,destui de putini colegi de pe forum... nu ca/n filmuletele de pe you toube...,nu ridic capacul stupului intre 15 octombrie si 1...15 martie,depinde de vreme...si daca am avut rar pierderi la cele cateva mii de stupi introdusi la iernat de/a lungul a zeci de ani,NU LE/AM AVUT DIN CAUZA CONDENSULUI....sa facem o statistica la sfarsitul iernarii sa vedem cati stupi mor din cauza condensului si cati din cauza <<altor boli<<exceptand varoza...sau a folosirii unor tehnologii sub senmul intrebarii.... ;)

Poate n-ai avut pierderi de la condens , dar cu siguranta nu e benefic in stup in perioada asta.
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde catalin_CJ » 01 Ian 2014, 17:53

Am plasa pe toata suprafata fundului citi centimetri imi recomandati sa trag subaru pentru ventilare in perioada asta ? Stupi mis pe 5 ,6 rame majoritatea.
catalin_CJ

Mesajde iulians » 01 Ian 2014, 17:59

De tot. Eu n-am folosit niciodata subarul, tabla, osb, etc. iarna.Astup fundul numai la tratamente, dar depinde si de zona geografica a fiecaruia unde are stupina.
iulians

Mesajde BUNKA » 01 Ian 2014, 18:10

catalin_CJ scrie:Am plasa pe toata suprafata fundului citi centimetri imi recomandati sa trag subaru pentru ventilare in perioada asta ? Stupi mis pe 5 ,6 rame majoritatea.

5cm e arhisuficient parereamea deoarece cand tragi subarul se fac 5 cm fanta in fatza si 5 cm fanta in spate...acolo la nivelul fundului se produce o ventilare destul de eficienta cat sa mature CO2 ul de jos si sa intre aer proaspat inauntru cu oxigen care faciliteaza arderile si in acelasi timp sa se elimine din apa !
Conteaza mult felul in care iernati..parerea mea e ca un clopot inalt bine izolat sus e mai bun decat iernarea pe un singur corp.
Am iernat si pe uun corp si pe doua, si cu subere si fara si partial, si sistem horn si clopot...cea mai buna iernare este cu stupii amplasati pe paleti, aproape de sol, pe 2 corpuri unul gol si unul cu ramele pline cu hrana si albina, sau cel de la baza cu rame goale si cel de sus full, izolat cu folie dar mai bun e fara folie, cu un simplu podisor din lemn distantzat de rame la 1o mm peste care sa puneti polistiren !
Folia este buna, sau ...mai buna din februarie martie incolo cand incepe puietul si albinele reusesc sa valorifice o parte din condensul de pe folie...dar eu la Delonii mei si la ME am renuntzat definitiv la ea !! ...prefer lemnul propolizat si spatiu mic de comunicare (1o mm) in care albinele sa poata comunica!!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 01 Ian 2014, 18:13

iulians scrie:De tot. Eu n-am folosit niciodata subarul, tabla, osb, etc. iarna.Astup fundul numai la tratamente, dar depinde si de zona geografica a fiecaruia unde are stupina.

Dvs sunteti la Alexandria...cred ca si in problema asta trebuie sa nuantzam lucrurile in functie de zona geografica luata in discutie...la Alexandria nu cred sa fie probleme cu iernarea fara subar !! La noi insa albinele toaca multa mancare daca se ierneaza mai ales pe un corp si fara subere.
Catalin e din Cluj banuiesc...nu cred ca e nici ca la noi sau la Suceava sau alte zone reci, dar nici ca la Arad, Craiova sau Alexandria...deci trebuie cumva stilul adaptat la felul cum intretinem albinele, sistemul de lucru si zona geografica !
BUNKA

Mesajde BUNKA » 01 Ian 2014, 18:20

Apropos de asta iata un film in care cel care la facut zice ca nu ai convine fundul cu plasa din diferite motive http://www.youtube.com/watch?v=WQ5xjAMSbHU
Eu i=am zis cateva lucruri pt care cred ca este mai mult decat util, acuma..cred ca si la noi pe forum, parerile sunt impartite !!
BUNKA

Mesajde iulians » 01 Ian 2014, 18:30

Asa este, de aceea eu am specificat de pozitia geografica de locul unde isi are fiecare stupina. In aceasta iarna testez modul de iernare raportat la distanta stupului de sol.Am o parte a stupilor pe suporti metalici la 50 de cm de sol si mai am alti stupi asezati pe cauciucuri auto.Fac precizarea ca toti stupii sunt cu fund antivaroua.
iulians

Mesajde lucky5strike » 14 Ian 2014, 01:12

Transportul in pastoral te obliga la sita, si cea mia eficienta e cea pe fund, unde albina nu da buzna ca nebuna.

Cu condensul, e alta mancare de peste. Daca am avea peretii corpului inveliti, condensul nu s-ar mai produce.

PS: daca avem sa zicem, o lada de polistiren cu fund fix, un podisor de lemn plin, paturica, capac etc: vor condensa vaporii sau vor iesi afara?
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde ves.lucian.zabrani » 23 Ian 2014, 23:33

in primele 2 poze de pe acest topic ( ale mele sunt ) vedeti 2 imagini cu folie peste stupi !!!
in iarna asta am folosit 2 metode de iernare FARA FOLIE !!!
concluziile le voi trage mai spre primavara !!!
dar tare ma gandesc ca nu voi mai folosi folie la iernat !!!
poate in sezonul activ !!!
dar la iernat ... nu cred !!!
:P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde misustuparelu » 24 Ian 2014, 18:03

Pe podisor pun numai o bucata de carton dintr-o cutie de ambalaj,apoi las o fanta deschisa de cca 2 cm in podisor si totul e ok. nu se mai pune problema condensului...
misustuparelu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR