Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde murarudumitru » 04 Feb 2014, 20:30

ghitacusman scrie:salut murarudumitru ! Ai putea sa ne spui varsta reginei ? (cea care a fost stapana ramelor pozate )

matca de anul trecut
murarudumitru

Mesajde murarudumitru » 04 Feb 2014, 20:39

Sper miine sa pot intra de noroi la ei sa scot mai multe rame din ei ,ca albina am scuturato si ramele leam bagat in cuti inapui, o sa va arat care am avut matca de 2 ani si puiet ff mult capacit acu nu toti sunt la fel dar de murit au murit
murarudumitru

Mesajde 7Rame » 04 Feb 2014, 20:45

Asta e o poza facuta in ianuarie. Uita-te bine la ea. E un stup bun, e drept, dar incerca sa vezi diferenta, si de pozitie, si de pop, si intuieste ce este sub leatz.
iti mai pot arata una, sa vezi cum arata a 9-a rama. Sa tragi niste concluzii. Acuma nici eu nu sunt, cum sa zic, exemplu de urmat, dar chiar daca familia e la 5-6 rame, trebuie sa fie populata. Din ce am vazut la tine, nu pare a fi asa, si cu cat e mai slaba, cu atat se chinuie mai rau, indiferent ca, dai turte, deranjezi, e frig, e cald, pasari samd.
Fişiere ataşate
1.jpg
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde alexx » 04 Feb 2014, 20:47

murarudumitru scrie:Sper miine sa pot intra de noroi la ei sa scot mai multe rame din ei ,ca albina am scuturato si ramele leam bagat in cuti inapui, o sa va arat care am avut matca de 2 ani si puiet ff mult capacit acu nu toti sunt la fel dar de murit au murit

Domnule dumitru imi pare sincer rau de pierderea dv sa va dea dumnezeu sanatate sa va ridicati din nou si sa treceti peste si sa inmultiti usor dar sigur
alexx

Mesajde lucky5strike » 04 Feb 2014, 20:50

Mortalitatea, hm... era ghem prea mic... si ala nu e usor de gestionat. :(

Toti am fost candva la inceput.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde 7Rame » 04 Feb 2014, 20:50

uite-o s pe asta. Vezi-o si pe a 8-a rama.
Asta e cam larg, statea mai bine fara o rama, dar nu e bai.
Si chiar daca e pe 5 rame, (am jumate din ei asa) ele tot asa trebuie sa fie, daca nu e tabla, macar trei sferturi, ca sa fii linistit macar pana la 15 februarie,pe dadant
Fişiere ataşate
2.jpg
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde murarudumitru » 04 Feb 2014, 21:02

7Rame scrie:Asta e o poza facuta in ianuarie. Uita-te bine la ea. E un stup bun, e drept, dar incerca sa vezi diferenta, si de pozitie, si de pop, si intuieste ce este sub leatz.
iti mai pot arata una, sa vezi cum arata a 9-a rama. Sa tragi niste concluzii. Acuma nici eu nu sunt, cum sa zic, exemplu de urmat, dar chiar daca familia e la 5-6 rame, trebuie sa fie populata. Din ce am vazut la tine, nu pare a fi asa, si cu cat e mai slaba, cu atat se chinuie mai rau, indiferent ca, dai turte, deranjezi, e frig, e cald, pasari samd.

Stiu ce ziceti in ianuarie la inceput cind am pus turtele, chiar zburau afar si inca ff frumos atunci era populatie nu mai erau 7 rame cite am lasat in toamna dar 4/5 erau ,totusi populate in ianuarie ,acu ce sa mai cea fost a fost vreau sa uit si gata pentru mine e o pierdere care ma macina ,multumesc la toti pentru sfaturi com,poate timp pierdut cu problema mea doamne ajuta
murarudumitru

Mesajde titico » 04 Feb 2014, 22:09

cerne albinele de pe fundul stupului cu o sita cat mai mare deasupra unei coli albe daca gasesti varooa pe coala cauza mortalitati este varooa daca nu ramane deranjul, eu am o sonda de foraj intre stupi unde s-a forat pana pe 22 dec si de pe 7 pana pe 20 ian am verificat 5 fam. si se prezentau f bine cu un consum un pic mai mare ca intr=o iarna normala si in mana poti sa freci usor albinele de pe fundul stupului si varooa va ramane printre degete sanatate si noroc
titico

Mesajde murarudumitru » 04 Feb 2014, 22:17

titico scrie:cerne albinele de pe fundul stupului cu o sita cat mai mare deasupra unei coli albe daca gasesti varooa pe coala cauza mortalitati este varooa daca nu ramane deranjul, eu am o sonda de foraj intre stupi unde s-a forat pana pe 22 dec si de pe 7 pana pe 20 ian am verificat 5 fam. si se prezentau f bine cu un consum un pic mai mare ca intr=o iarna normala si in mana poti sa freci usor albinele de pe fundul stupului si varooa va ramane printre degete sanatate si noroc

astazi mam uitat la albina moarta si cu lupa nu am gasit varoua deloc chiar leam pus pe un cearcaf alb
murarudumitru

Mesajde titico » 04 Feb 2014, 22:36

imi poti spune cate tratamente ai facut perioadele si ce medicament
titico

Mesajde clncatalin » 04 Feb 2014, 22:48

murarudumitru scrie:Astazi am verificat ,stupi 23 pierduti,mincare este ramele pline miere capacitan necristalizata,albina moarta pe fundul stupului, atit cea consumat numa unde era format ghemul,am gasit puiet capacit pe 2 chiar si 3 rame unde a fost format ghemul,in uni am gasit puiet estit tinar si matca vie o mina de albina nu stiu ce sa intinplat o intrebare ce as putea face cu 100 de rame pline cu miere capacita multumesc

E greu sa iti dai seama din poze, dar eu zic ca albinele au murit de foame si uzura.
Astfel in foto se poate vedea ghemul mic ce a trebuit sa incalzeasca puietul, iar deasupra lui lipsa coronitei de miere.
Albine putine, cuibul nu a fost strans suficient(zic eu ca trebuiau scoase inca jumatatte din rame, la cat de mic se vede ghemul), mancare insuficienta pe rame. Daca matca a fost tanara si a pontat pana tarziu, o parte din albine s-au uzat la cresterea puietului, iar puietul iesit tarziu nu a fost viabil pentru iarna. Vremea calda din ianuarie a declansat ponta. Ghemul a fost mic. A mancat repede pana sus la speteaza, dar nu a parasit puietul pentru mierea din apropiere. Daca ghemul este mic nici macar hranirea cu turta pe rame nu asigura iesirea din iarna, deoarece este foarte greu pentru un pumn de albine sa asigure permanent o diferenta de temperatura de vreo 40-45 de grade C.(diferenta dintre temperatura exterioara si cea necesara cresterii puietului).
Daca ziceti ca nu ati stimulat in toamna, se intelege slabirea familiilor, in lipsa unui cules de intretinere si a unei toamne secetoase.
Stimularea de august, in lipsa unui cules de intretinere este obligatorie, nu doar cu hrana energetica, ci si cu hrana proteica, mai ales in toamne secetoase..
Imi pare rau pentru pierderea dumneavoastra.
"Cuvintele sunt ca albinele: unele fac miere, altele te inteapa." - Bisanne de Soleil
https://www.facebook.com/catalin.calin.353
clncatalin

Mesajde lucky5strike » 04 Feb 2014, 23:26

7Rame scrie:uite-o s pe asta. Vezi-o si pe a 8-a rama.

Vrei sa pleci cu ea acasa?

Bag-o inapoi ca in martie va valora dublu.

:lol:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde nae » 04 Feb 2014, 23:40

lucky5strike scrie:
7Rame scrie:uite-o s pe asta. Vezi-o si pe a 8-a rama.

Noroc si miere multa .
La mine nu se vad cutiile din zapada si voi rasuciti cutitul ...
''Maine le pun sirop , na! , cu bunatati de la bunica .'' :lol:
(maine fac partie )
nae

Mesajde murarudumitru » 05 Feb 2014, 00:07

titico scrie:imi poti spune cate tratamente ai facut perioadele si ce medicament

3 tratamente cu varachet 2 in septembrie si unu in octombrie cam pe la jumatea luni cred
murarudumitru

Mesajde lucky5strike » 05 Feb 2014, 00:09

Parca se incepea la 1-5 august, seria de 3 fumigatii.

:(
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde State » 05 Feb 2014, 00:28

Eu cred ca saraca sonda n-are nici o vina..
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR