Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Condensul

Mesajde sti » 05 Feb 2014, 21:06

lucky5strike scrie:Grija cu ziarele puse direct peste rame, n-au ce cauta acolo. Blocheaza circulatia normala a aerului.

Si la prima ocazie, il rod.

Asa este rod ziarul. Cum recomandati sa impachetez familiile pentru iarna?
sti

Mesajde dicu.ion57 » 05 Feb 2014, 21:10

Foarte corecta observatia.
dicu.ion57

Mesajde nae » 05 Feb 2014, 21:29

sti scrie: Cum recomandati sa impachetez familiile pentru iarna?

Sistem ME .
Jos o galeata de albine .
Sus o galeata de mancare .
Asta vreau eu ; momentan am 1/1 si mate lesinate = nu merge .
-galeata cu albine =bani si minte ,
-galeata cu miere = bani .
:D
nae

Mesajde liviutzbogos » 05 Feb 2014, 22:03

sti scrie:
Asa este rod ziarul. Cum recomandati sa impachetez familiile pentru iarna?

Daca iernezi clopot (fund av jos, inchis etans sus), sus trebuie etansat si izolat cat mai bine pentru a nu condensa folia, nici dedesubt - in stup, nici deasupra - in capac. Daca iernezi horn (fund plin), pui deasupra podisorul cu ceva sita si peste sita, materiale absorbante. La tipul horn e necesara fanta de aerisire in capac. Cea mai buna impachetare e aia cu cat mai multa miere in cuib. Daca ai miere mai mult decat necesara, nu ai nevoie de atatea infofoleli.

A nu se intelege ca ceea ce spun, spun din practica. Nu, spun din cele citite pe forum. Spun cum as vrea sau cum ar trebui sa fac si eu :)
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde danman » 05 Feb 2014, 22:15

Foarte importanta ultima idee. Intr-adevar, indiferent de sistem (clopot, horn, etc) mierea conteaza cel mai mult. Mi-am adus aminte de asta chiar azi cand am aruncat o privire la cativa stupi pe care nu i-am extras anul trecut si au miere din belsug - sunt cei care ierneaza cel mai bine acum. Nu au pic de condens, ghemul e undeva jos toarce frumos, in timp ce altii sunt sus pe rame intr-o forfota nu tocmai benefica.
danman

Mesajde manu8388 » 05 Feb 2014, 22:48

Pot sa spun ca sunt foarte stresat, azi am bagat o turta la un stup care mi se parea mie ca e cam zgomotos si cand am deschis stupul, am vazut pe peretii lui alb, cam cum e bruma cand cade iarna, impachetajul e la fel ca iarna trecuta, doar ca acum stupii sunt in pat cald. ce as putea sa fac in aceste conditii? pun turte si astept sa vina primavara? scot blocurile de la urdinish de tot? nu stiu daca mai este vreun coleg care a trecut prin aceasta situatie.
manu8388

Mesajde sti » 06 Feb 2014, 19:58

[quote="liviutzbogos"]
Daca iernezi clopot (fund av jos, inchis etans sus), sus trebuie etansat si izolat cat mai bine pentru a nu condensa folia, nici dedesubt - in stup, nici deasupra - in capac. Daca iernezi horn (fund plin), pui deasupra podisorul cu ceva sita si peste sita, materiale absorbante. La tipul horn e necesara fanta de aerisire in capac. Cea mai buna impachetare e aia cu cat mai multa miere in cuib. Daca ai miere mai mult decat necesara, nu ai nevoie de atatea infofoleli.

Iernez clopot dar cu fund plin, am stup vertical, rame 1/1. peste rame am pus ziare si cartoane. In capace am polistiren de 2 cm extrudat.
Prin decembrie la sfirsit de luna cind a fost mai cald am umblat la ei si am gasit condens in stupi: apa pe podisoare(nu am deloc sita in podisoare, sunt din PFL cu rama de lemn) si la unii stupi aveam picaturi de apa pe margine.
Am inlocuit podisoarele ude cu altele uscate, am sters apa de pe margine si peste ziare am pus material din saci de iuta in speranta ca vor absorbi condensul. Mincare au, chiar am rame cu mincare sa le mai dau in primavara. Am si niste roiuri pe 4 rame cam subtiri. Sper sa iasa in primavara.
sti

Mesajde mosneagu » 06 Feb 2014, 20:13

Nu exista iernare in clopot cu fund plin. Nu au aierisire deloc si se face sauna in stup.
Incearca sa faci aerisire pe sus. Scoate podisoarele din PFL (sau taie o deschidere in ele), pune pe rame o bucata de material textil (mocheta necauciucata, folie anticondes sau orice prin care trec vaporii de apa) lasata in jos dupa diafragma, care lasa sa treaca aerul in tiraj mic si nu lasa sa se piarda prea mult din caldura ghemului si fa o aerisire cit de mica in capac ca sa iasa vaporii de apa si sa nu condenseze pe interior.
Eu asa as face.
Succes!
mosneagu

Mesajde sti » 06 Feb 2014, 20:30

mosneagu scrie:Nu exista iernare in clopot cu fund plin. Nu au aierisire deloc si se face sauna in stup.
Incearca sa faci aerisire pe sus. Scoate podisoarele din PFL (sau taie o deschidere in ele), pune pe rame o bucata de material textil (mocheta necauciucata, folie anticondes sau orice prin care trec vaporii de apa) lasata in jos dupa diafragma, care lasa sa treaca aerul in tiraj mic si nu lasa sa se piarda prea mult din caldura ghemului si fa o aerisire cit de mica in capac ca sa iasa vaporii de apa si sa nu condenseze pe interior.
Eu asa as face.
Succes!

Multumesc pentru sfat! Acum am inteles ce am de facut. Din pacate acum nu pot umbla la ei, sper sa se indrepte vremea si sa umblu la ei.
Sanatate!
sti

Mesajde liviutzbogos » 06 Feb 2014, 21:34

sti scrie:
Multumesc pentru sfat! Acum am inteles ce am de facut. Din pacate acum nu pot umbla la ei, sper sa se indrepte vremea si sa umblu la ei.
Sanatate!

Dar de ce nu te-ai informat cat de cat in toamna, inainte de a-i impacheta? Mai largeste urdinisul si fa neaparat o fanta in podisor si in capac.

Acum eu vin cu o intrebare adresata celor cu experienta...raspunsul ne e de folos si mie si tie :) Daca in loc de podisor pui doar niste materiale textile sau acei saci de iuta pe care spui ca ii ai, cu o aerisire mica in capac, tirajul ar fi prea mare oare? Urdinisul reglat in functie de condensul din stup, marit pana nu mai gasesti condens in lada... Asteptam un raspuns :)
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde sti » 06 Feb 2014, 21:43

liviutzbogos scrie:
sti scrie:

Dar de ce nu te-ai informat cat de cat in toamna, inainte de a-i impacheta? Mai largeste urdinisul si fa neaparat o fanta in podisor si in capac.

Acum eu vin cu o intrebare adresata celor cu experienta...raspunsul ne e de folos si mie si tie :) Daca in loc de podisor pui doar niste materiale textile sau acei saci de iuta pe care spui ca ii ai, cu o aerisire mica in capac, tirajul ar fi prea mare oare? Urdinisul reglat in functie de condensul din stup, marit pana nu mai gasesti condens in lada... Asteptam un raspuns :)

Iarna trecuta am iernat in aceleasi conditii si mi-au iesit toti in primavara insa am gasit mucegai si condens in unii stupi, nu toti. In fine invat din greseli insa mi-ar parea rau sa pierd vreun stup.
Referitor la intrebare cred ca fara podisor ar fi curentul prea mare. Probabil ca de la condens am trece la congelat, da, tirajul ar fi prea mare. dar este doar o parere personala.
sti

Mesajde liviutzbogos » 06 Feb 2014, 22:51

sti scrie:
Iarna trecuta am iernat in aceleasi conditii si mi-au iesit toti in primavara insa am gasit mucegai si condens in unii stupi, nu toti. In fine invat din greseli insa mi-ar parea rau sa pierd vreun stup.
Referitor la intrebare cred ca fara podisor ar fi curentul prea mare. Probabil ca de la condens am trece la congelat, da, tirajul ar fi prea mare. dar este doar o parere personala.

Nu stiu, un urdinis potrivit si o tesatura deasa deasupra ramelor, care sa nu permita trecerea aerului ca prin sita, ci "sacadat"...cred ca ar fi o varianta.
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde mosneagu » 07 Feb 2014, 00:44

sti scrie:
liviutzbogos scrie:
sti scrie:

-aici este un raspuns de la un coleg care stie ce spune;
- de la min 30 incolo se vorbeste despre apicultura () de la min. 35 despre impachetare)

http://www.tvrplus.ro/editie-ferma-81234
mosneagu

Mesajde liviutzbogos » 07 Feb 2014, 02:03

mosneagu scrie:-aici este un raspuns de la un coleg care stie ce spune;
- de la min 30 incolo se vorbeste despre apicultura () de la min. 35 despre impachetare)

http://www.tvrplus.ro/editie-ferma-81234

Exact ceea ce gandeam eu...deci, se poate folosi. Pentru iernarea stil horn, acea impachetare mi se pare pe cat de simpla, pe atat de utila.
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde ves.lucian.zabrani » 07 Feb 2014, 02:28

Liviutz , ieri nu am rezistat si dupa ce am " colectat " rosatura , am deschis 3 stupi !!!
de fapt am ridicat doar podisoarele !!!
nici un strop de condens !!!
am fund AV !!!
am suberele bagate , dar nu sunt etanse perfect !!!
am poze destule cu penele cu care ridic suberele ca sa etansez stupii la tratamente !!!
nici o familie nu a urcat inca in corpul 3 !!!
le-am vazut , sunt bine si linistite in corpurile 2 !!!
doar cate una , mai curioasa , s-au apropiat de mine !!!
la cei 10 de acasa peste corpul 3 am pus un polistiren extrudat de 6mm grosime , peste care vine podisorul !!!
la ceilalti 10 inca nu am fost !!!astia nu au polistiren !!!sunt curios de ei !!!
poate ajung duminica !!!
se anunta vreo 14 grade !!!
in iarna asta am renuntat la folie si nu-mi pare rau !!!
:P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde BUNKA » 07 Feb 2014, 03:48

Condens..ce-i ala..nu am asa ceva, am renuntzat la folie, folosesc capac de lemn 20-25mm grosime si izolatie de polistiren peste el iar peste polistiren ..o tabla :D
Sita jos si jubarul la jumate la deloni, la ME fund de lemn si blocul de urdinis scos de tot.
BUNKA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR