Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupul Roger Delon ca alternativa in stuparit

Mesajde un OM » 08 Feb 2014, 10:34

Si cu mizeria, ceva mai marisoara, ce nu cade prin ochiurile sitei, sau in cazul fundului plin, ce faceti cu ea? Obligati albina sa o cara prin urdinisul superior?
un OM

Mesajde un OM » 08 Feb 2014, 10:36

O rezolvare a faptului ca albina se strange sub fundul cu sita este adaugarea unei scanduri sub urdinis. Tava se va trage prin spatele stupului, nu prin fata.
un OM

Mesajde BUNKA » 08 Feb 2014, 10:53

danman scrie:A nu se intelege ca fetele reglau ventilatia pe sub site in sensul de a o reduce. Nu cred ca faceau asta, desi nu exclud. Dar daca o faceau o faceau pt ca era prea cald si nu pt ca era prea curent. Urdinis superior aveam si eu dar inchis pe timp de vara cu o plasa (pt ventilatie). Nu-mi prea place urdinisul superior vara - sunt probleme cu furtisagul, viespile, ingreuneaza lucrul la stup, etc. asa ca pe timp de vara il tin doar pt ventilatie, inchis cu o plasa. Poate voi mai incerca variante, dar pana acum sita pe fund nu m-a multumit tocmai din cauza asta. Cred ca prefera sa faca barba acolo sub sita din cauza ca acolo simt mai bine hormonul de matca; probabil ca si ventilatia o fac mai usor stand acolo decat chinuindu-se la urdinis. (pt ca oricata sita ai avea in stup tot va fi prea cald vara daca-i ai in soare). Ramane sa mai experimentez, dar deocamdata prefer un fund plin, un urdinis superior si eventual chiar un stup la umbra. Bunka, ce zici de un urdinis superior si punct? Oare n-ar merge doar cu urdinisul de sus si sita pe fund? Poate ca zburand doar pe sus ar fi si mai bine aparat, dar tot nu-mi place ideea ca toamna viespile sa intre direct in miere.

Am mai citit despre treaba cu albinele acumulate sub sita...in primul an cand am folosit AV am avut si eu, de atunci nu s-a mai intamplat.
Motivul a fost atunci starea de roire, adina nu neaparat iminentza roitului cat intrarea in friguri care este premergatoare...daca folosesti o metoda prin care colonia sa-si continue activitatea linistita nu ai treaba cu albina sub plasa. Nu am mai avut nici barbi nici nik...indiferent cata albina a fost in lazi...o alta treaba observata, daca stupul are mai multe urdinise sau porti de intrare albinele isi intensifica instinctele de aparare, acopera atata fagure cat pot pazi, incalzi apara...de zona aia nu se atinge nimeni, nici mama viespiei... daca e relaxat ca e pazit de "ziduri groase"in interior vigilentza generala scade..credeti-ma folosesc stupii cu mai multe urdinise de mai multi ani. Inca un lucru..albina nu mai sta alandala prin lada, ele atata cat pot pazi si incalzi apara cu sfintzenie, si reglajul de temperatura umiditate il fac cu corpurile lor, blocand urdinisele sau deblocandule si ventiland...urdinisul de jos este necesar, pe acolo se cara afara eventuale cadavre.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 08 Feb 2014, 10:55

un OM scrie:Si cu mizeria, ceva mai marisoara, ce nu cade prin ochiurile sitei, sau in cazul fundului plin, ce faceti cu ea? Obligati albina sa o cara prin urdinisul superior?

Tocmai..ajunge fundul sitei un fel de cimitir si nu e ok..trebuie lasat deschis pt menaj !..dar se ajunge sa se zboare mai mult pt curatenie jos :P si pt cules sus..e mai intens sus !
BUNKA

Mesajde danman » 08 Feb 2014, 14:14

Vara nu ai cadavre in stup si nici alte rosaturi... cred ca ar merge si cu el inchis, dar n-am incercat.
danman

Mesajde BUNKA » 08 Feb 2014, 16:56

Am incercat eu..nu e ok..devine un cimitir acolo, cadavrele se usuca pe sita si nu pot fi scoase afara pe urdinisele superioare..nu e ok!
BUNKA

Mesajde un incepator » 15 Feb 2014, 20:06

Salut !mai pune si tu niste poze cu atelierul ............ :D sa mai vedem sferele :twisted: :lol: :lol:
un incepator

Mesajde Badea Alin » 15 Feb 2014, 22:41

in ceea ce priveste albinele acumulate sub sită eu nu cred că este o problemă, poate chiar un avantaj; să vă spun ce am observat eu: în timpul culesului nu am avut albine sub sită, acestea au început să se strângă când am venit de la f.s. și n-au mai avut cules. Eu cred că se acumulează sub sită pentru a nu ridica temperatura în interiorul cuibului, nefiind astfel nevoite să ventileze suplimentar.
Parerea mea .... :roll:
Unde ești nea`Gică, să ne lămurești ...
Badea Alin

Mesajde broodness » 15 Feb 2014, 22:52

eu zic ca se acumuleaza din cauza culesului ridicat si la mirosul matcii si raman acolo blocate.
broodness

Mesajde Badea Alin » 15 Feb 2014, 22:57

Eu am spus că n_am văzut albine sub sită în timpul culesului
Unde ești nea`Gică, să ne lămurești ...
Badea Alin

Mesajde BUNKA » 16 Feb 2014, 13:27

Am dat un copy-paste un raspuns dat la "folia..." care se potriveste si aici ...Scriu de pe tel, nu stiu să citez de pe tel dar...Andrei, Alin, Nae...ce am observat eu legat de fundul cu sita..albina care sta pe acolo uneori(la mine nu sta) o bate in cap, de regula sunt primele semne ale intrării în friguri sau o sita deschisa complet primăvară pana in mai cand nopțile sunt reci si imediat deasupra sitei un cuib cu puietul duce la acumularea albinelor in spatiul liber de sub spetezele inferioare...încearcă sa blocheze aerul rece din apropierea ghemului...eu nu mai țin cuibul imediat deasupra sitei de mult și nu am sita blocată de albina! Stupii ar trebui sa fie suficient de înalți încât sa aibă spațiu pt miere sus, sa aibă spațiu de cuib la mijloc si spațiu "tampon" sub cuib care ferește cuibul de curenți reci, permite albinelor să atârne sub forma de căciulă și să se dezvolte in jos,,,este o fotografie undeva cu un waree din plexiglas transparent..acolo se poate vedea cum sta albina pe faguri, sau cum ar trebui sa stea și în dadanti...pt cei care încă folosesc acest stup :) între faguri sus se vede mai putina albina, acolo e mierea, de regula măturată, nu necesita încălzire...doar paza, mai jos este puietul, este ceva albina care mentine temperatura, umiditatea si ingrijeste puietul..densitatea cea mai mare de albina se observa atarnand imediat sub cuib ca așa cum stau in roi pe copac, acolo ele construiesc, se extind IN JOS...albinele VOASTRE neavând unde sa atârne" imediat sub cuib, "atârnă" la sita :)...in sistemul meu albina nu ajunge la sita de jos, îi las posibilitatea să își regleze singura tirajul blocand sau deblocand urdinisul superior..si încă ceva..am vazut ca scrieți nu stiu ce de curenți..ca sa ai curent iti trebuie o incinta cu doua găuri amplasate preferabil opus...in cazul folosirii sitei in sistem clopot nu ai curenți, ai doar schimb de gaze si de umiditate, in cazul folosirii sisistemului horn ai curenți...eu am la deloni un horn pe care albinele il transforma in clopot cand au nevoie și invers..în funcție de necesități!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 16 Feb 2014, 13:34

un incepator scrie:Salut !mai pune si tu niste poze cu atelierul ............ :D sa mai vedem sferele :twisted: :lol: :lol:

Trebuie sa fac noaptea cu blitz pe intuneric..cred ca asa ies cel mai bine! :mrgreen:
O sa fac cateva asa de curiozitate..
Deocamdata is un pik in corzi, tre sa fac 550 de lazi si mi-am chemat ajutoare...timpu-i scurt, acusi incep albinele sa zboare, numai maine nu-i poimaine!!!
Ultima oară modificat de BUNKA pe 16 Feb 2014, 13:35, modificat 1 dată în total.
BUNKA

Mesajde danman » 16 Feb 2014, 13:34

Ai dreptate aici. Si eu cred la fel. E nevoie ca cuibul sa nu fie chiar pe fund ci un pic mai sus. Un beci, un corp gol, orice e binevenit. S-au facut studii in privinta curentilor de aer si a urdiniselor din stupii naturali in scorburi si se pare ca toti au un fel de beci sub nivelul urdinisului, iar cuibul ceva mai sus. Acum, nu zic ca ar trebui sa avem urdinisele mai sus, e greu din privinta curateniei, dar cuibul il putem ridica mai sus cel putin la orice tip de stup vertical, iernand cu un corp gol sub cuib. Lucrul asta va fi benefic si pentru puiet in prima parte a primaverii. Erau niste grafice care aratau traiectoria curentului de aer intr-un astfel de stup si mi s-a parut foarte interesant.
danman

Mesajde BUNKA » 16 Feb 2014, 13:42

La Dadanti se poate pune un cat de jumate..
BUNKA

Mesajde danman » 16 Feb 2014, 13:45

Era un stup de pe la sasii din transilvania (pe rama Dadant) care avea un fel de cat de jumate cu o grila de lemn deasupra si forma un fel de beci in care albinele puteau sa atarne inclusiv pe timpul transportului, etc. Am inteles ca era un stup foarte bun.
danman

Mesajde nae » 16 Feb 2014, 13:50

danman scrie:Era un stup de pe la sasii din transilvania (pe rama Dadant) care avea un fel de cat de jumate cu o grila de lemn deasupra si forma un fel de beci in care albinele puteau sa atarne inclusiv pe timpul transportului, etc. Am inteles ca era un stup foarte bun.

Grila/brau se foloseste in principal pt trecerea de la o dimensiune la alta a ramei si pt transport si pt intoarcerea unei rame peste cuib si...,inclusiv sub corp (cand nu construiesc faguri ).
nae

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR