danman scrie:A nu se intelege ca fetele reglau ventilatia pe sub site in sensul de a o reduce. Nu cred ca faceau asta, desi nu exclud. Dar daca o faceau o faceau pt ca era prea cald si nu pt ca era prea curent. Urdinis superior aveam si eu dar inchis pe timp de vara cu o plasa (pt ventilatie). Nu-mi prea place urdinisul superior vara - sunt probleme cu furtisagul, viespile, ingreuneaza lucrul la stup, etc. asa ca pe timp de vara il tin doar pt ventilatie, inchis cu o plasa. Poate voi mai incerca variante, dar pana acum sita pe fund nu m-a multumit tocmai din cauza asta. Cred ca prefera sa faca barba acolo sub sita din cauza ca acolo simt mai bine hormonul de matca; probabil ca si ventilatia o fac mai usor stand acolo decat chinuindu-se la urdinis. (pt ca oricata sita ai avea in stup tot va fi prea cald vara daca-i ai in soare). Ramane sa mai experimentez, dar deocamdata prefer un fund plin, un urdinis superior si eventual chiar un stup la umbra. Bunka, ce zici de un urdinis superior si punct? Oare n-ar merge doar cu urdinisul de sus si sita pe fund? Poate ca zburand doar pe sus ar fi si mai bine aparat, dar tot nu-mi place ideea ca toamna viespile sa intre direct in miere.
un OM scrie:Si cu mizeria, ceva mai marisoara, ce nu cade prin ochiurile sitei, sau in cazul fundului plin, ce faceti cu ea? Obligati albina sa o cara prin urdinisul superior?
un incepator scrie:Salut !mai pune si tu niste poze cu atelierul ............sa mai vedem sferele
![]()
![]()
danman scrie:Era un stup de pe la sasii din transilvania (pe rama Dadant) care avea un fel de cat de jumate cu o grila de lemn deasupra si forma un fel de beci in care albinele puteau sa atarne inclusiv pe timpul transportului, etc. Am inteles ca era un stup foarte bun.
Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 9 vizitatori