Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: GEORGEANELKA/INCEPATOR

Mesajde FLORINELU » 16 Oct 2011, 17:26

georgeanelka scrie:Divizarea am facuto la 15.05,au iesit doi roi pe 6/7 rame,se cam depopulase in perioada urmatoare insa am inversat lazile cu cele vechi unde era culegatoare din abundenta si sau echilibrat ca si putere in scurt timp.Matcile eclozionate la roi sau inperecheat, au inceput ponta insa unul din stupi vechi nu se linistea si cladea botci de roire in continuare,am tot rupt la botci pana pe 18.06 cand am luat o botca si am mai facut un roi pe 6 rame.Tot atunci am inprumutat centrifuga de la un apicultor din sat si am extras primele 20 kg de miere. :)

bravo.
FLORINELU

Mesajde FLORINELU » 16 Oct 2011, 18:01

georgeanelka scrie:Scriam undeva mai sus ca in iulie ma bucuram de cules intens la floarea soarelui cu cei 5 stupi ai mei(fiind foarte multe culturi în zona anul acesta),dar cum erau culturile la doar 200-300metri,începator fiind am reusit sa blochez toate cuiburile. Este adevarat ca iam neglijat cam 10 zile, iar asta sa datorat faptului ca in cei doi ani de cand am albinele nu am mai avut un cules asa de intens si nu stiam cum se conporta in astfel de situati.

ATENTIE!CUM LUCREZI CU FAGURII?CA SANT CAM DEFORMATI SI NU E PERMIS. :x :roll: :?: 8-)
FLORINELU

Mesajde georgeanelka » 17 Oct 2011, 22:23

FLORINELU scrie:inainte de a taia toti copacii din imprejurimi,fa bine si insoara-te,ca sa ai cu cine impartasi bucuria dulcetii mierii.

multumesc pentru sfaturi domnule FLORINELU, lucrez intens la partea cu insuratoarea, caci este cam tarziu, iar la partea cu taiatul copacilor, sa inteleg ca dumneavoastra optati pentru o vatra luminoasa fara copaci, expusa razelor solare.Eu ma gandeam ca in aceasta perioada odata cu incetarea zborurilor si intrarea albinelor in ghem sa mut stupii intro zona din curte unde bate soarele mai toata ziua si am spatiu mai mare pentru dublarea numarului de stupii la primavara.dar despre partea cu dezvoltarea mai vorbesc dupa ce ajung cu ei in primavara. scuzatima ca va intreb dar nu gasesc pagina dumneavoastra personala, nu vreti sa ne inpartasiti si noua din experienta dumneavoastra?multumirii si sanatate
Existam vremelnic prin ceea ce luam din jur, dar vom trai vesnic prin ceea ce daruim!
georgeanelka

Mesajde georgeanelka » 17 Oct 2011, 23:00

ieri 16.10.2011 imi spune un vecin ca intro teava (stalp ce sustine cablurile de troleu),taiata si culcata la pamant se afla un roi de albine.bineinteles ca in 5 minute am fost acolo cu fratele meu, iar in alte 30 min reusisem sa il luam de acolo si sa l punem intro galeata, insa mare nea fost mirarea cand am gasit intre faguri din stalp doar un pumn de albine.Acum cred ca majoritatea dintre dumneavoastra ar spune unificare,insa eu dorindumi mult sa sporesc numarul de stupi si pentru ca pumnul acela de albina avea si o regina frumusica, probabil si tanara, am hotarat sa incercam sa luam din doua famili mai bune cate o rama de albina si patru rame de miere pentru a incerca sa iernam acest roi, desi stim ca este foarte greu si riscant sa petreaca iarna.insa neam zis ca nu avem ce pierde cu acest experiment, decat cel mult cate un pumn de albine din fiecare stup,Astfel am luat un stup si am inprovizat in mijlocul lui din poliestilen o cutie in care sa intre ramele in pat cald, izoland toate laturile si decupand in zona urdinisului poliestilenul.citind cele de mai sus realizez si eu ca sant o gramada riscuri care le pandesc pe parcursul intregi ierni, stiam asta si ieri cand faceam isprava, (condens in pereti aceia de poliestilen,fiind prea mic o incapacitate d e asi asigura caldura necesara in ghem,mortalitate multa din cauza epuizari fizice si sant convins ca mai sant multe alte pericole care le pandesc),insa nu neam indurat de biata regina si am zis sai dam o sansa.in momentul in care leam pus in stup am pus si foi de ceapa pt a evita luptele si (speram noi)sa accepte regina .accept orice critici dar si pareri sper eu pertinente despre aceasta situatie.multumesc!sanatate
Existam vremelnic prin ceea ce luam din jur, dar vom trai vesnic prin ceea ce daruim!
georgeanelka

Mesajde georgeanelka » 22 Oct 2011, 21:30

Pe 20.10.2011 am fost la tara sa verific starea roiului facut in urma cu patru zile si din fericire cred ca roiul acceptase regina pentru ca aceasta se plimba linistita printre rame,in interiorul ghemului rasfirat de razele soarelui.Am gasit si un pumn de albina moarta pe fundul lazi mai mult ca sigur in urma luptelor ce au avut loc dupa unificare,cu toate ca am pus pe fundul lazi foi de ceapa. Ghemul este format pe patru intervale dar cred ca se va mai strange odata cu venirea ierni.Daca este bun gemul pt iernare sau este prea mic am sa vad din pacate abia la primavara.Astept cu nerabdare pareri legate de aceasta situatie,cam care ar fi sansele sa ajunga acest roi in primavara?Multumesc anticipat,sanatate!
georgeanelka

Mesajde FLORINELU » 23 Oct 2011, 12:26

georgeanelka scrie:
FLORINELU scrie:inainte de a taia toti copacii din imprejurimi,fa bine si insoara-te,ca sa ai cu cine impartasi bucuria dulcetii mierii.

multumesc pentru sfaturi domnule FLORINELU, lucrez intens la partea cu insuratoarea, caci este cam tarziu, iar la partea cu taiatul copacilor, sa inteleg ca dumneavoastra optati pentru o vatra luminoasa fara copaci, expusa razelor solare.Eu ma gandeam ca in aceasta perioada odata cu incetarea zborurilor si intrarea albinelor in ghem sa mut stupii intro zona din curte unde bate soarele mai toata ziua si am spatiu mai mare pentru dublarea numarului de stupii la primavara.dar despre partea cu dezvoltarea mai vorbesc dupa ce ajung cu ei in primavara. scuzatima ca va intreb dar nu gasesc pagina dumneavoastra personala, nu vreti sa ne inpartasiti si noua din experienta dumneavoastra?multumirii si sanatate

NU DOMNULE,EU OPTEZ PENTU A NU SACRIFICA UN COPAC PENTRU FIECARE ROI. INVATA-TE SA CULEGI ROIUL DIN COPAC,NU CU TOT CU COPAC. :lol: :lol: :lol:
FLORINELU

Mesajde FLORINELU » 23 Oct 2011, 12:39

georgeanelka scrie:ieri 16.10.2011 imi spune un vecin ca intro teava (stalp ce sustine cablurile de troleu),taiata si culcata la pamant se afla un roi de albine.bineinteles ca in 5 minute am fost acolo cu fratele meu, iar in alte 30 min reusisem sa il luam de acolo si sa l punem intro galeata, insa mare nea fost mirarea cand am gasit intre faguri din stalp doar un pumn de albine.Acum cred ca majoritatea dintre dumneavoastra ar spune unificare,insa eu dorindumi mult sa sporesc numarul de stupi si pentru ca pumnul acela de albina avea si o regina frumusica, probabil si tanara, am hotarat sa incercam sa luam din doua famili mai bune cate o rama de albina si patru rame de miere pentru a incerca sa iernam acest roi, desi stim ca este foarte greu si riscant sa petreaca iarna.insa neam zis ca nu avem ce pierde cu acest experiment, decat cel mult cate un pumn de albine din fiecare stup,Astfel am luat un stup si am inprovizat in mijlocul lui din poliestilen o cutie in care sa intre ramele in pat cald, izoland toate laturile si decupand in zona urdinisului poliestilenul.citind cele de mai sus realizez si eu ca sant o gramada riscuri care le pandesc pe parcursul intregi ierni, stiam asta si ieri cand faceam isprava, (condens in pereti aceia de poliestilen,fiind prea mic o incapacitate d e asi asigura caldura necesara in ghem,mortalitate multa din cauza epuizari fizice si sant convins ca mai sant multe alte pericole care le pandesc),insa nu neam indurat de biata regina si am zis sai dam o sansa.in momentul in care leam pus in stup am pus si foi de ceapa pt a evita luptele si (speram noi)sa accepte regina .accept orice critici dar si pareri sper eu pertinente despre aceasta situatie.multumesc!sanatate

TE FELICIT PENTRU ISPRAVA CU ROIUL DIN TEAVA DE LA TROLEIBUS(de ce nu ai luat teava si troleibusul acasa ca pe copaci?( AM GLUMIT),deci se poate.sanse ai cu acel roi 0,5% dar ai o sansa.incearca in ianuarie sa-i dai ceva mancare pe podisor,ev entual miere zaharisita,in nici un caz sirop. dupa umila mea parere ar fi bine sa-l iernezi in casa. mai vorbim,si eu sant curios cum iesi cu el din iarna. DA-I -NAINTE CU TUPEU.sper ca-i corect gramatical.
FLORINELU

Mesajde jenica67 » 23 Oct 2011, 16:39

Apropo, buduroaie se pot face numai din busteni, nu se pot face si din tevi, de stalpi de trolebuz ?? :lol:
Si daca tot te-ai chinuit atata, sa ai noroc sa iti treaca si iarna !
jenica67

Mesajde FLORINELU » 25 Oct 2011, 17:47

georgeanelka scrie:Am o nedumerire privind pozitionarea stupilor in curte, caci acolo ii tin.Anul trecut am avut unu iar anul asta doi stupi la umbra sub pomi, iar ceilanti trei sant la soare si am vazut o dezvoltare mai inceata la cei de la umbra, acestia fiind mai slabi.Am gasit pe forumul vechi dar si pe acesta pareri impartite, uni spun ca este utila expunerea la soare, incalzind stupul mai de dimineata si mai ales primavara, lucru ce stimuleaza activitatea in stup inplicit ponta matci si cresterea de puiet.Iar alti recomanda plasarea stupinei in livezi, sub pomi pentru ai proteja de arsita veri.In cazul meu nu poate fi vorba nici de curenti reci iarna caci stupi sant amplasati intre case si garduri de lemn, fiind oarecum protejati.Aici ma refer la dezvoltarea din timpul veri, caci atunci raman in urma cei de la umbra cu dezvoltarea.Cand se vor strange in ghem albinele vreau sa ii mut si pe cei doi la soare, dar astept cu nerabdare si parerile dumneavoastra, eventual si alte sfaturi legate de intretinerea albinelor pentru a putea sa contribui cat mai mult atat iarna cat si vara in dezvoltarea lor.Multumiri anticipate!Sanatate

eu am un pic de vechime in ale stuparitului,cu rezultate (zic eu)bune. nu muta toata ziua stupii de la umbra la soare si invers . ele se adapteaza in functie de locul unde sant .eu nu-i mut niciodata. daca ai avaea 100 de stupi si atunci o sa-i tot muti? :?: :lol: :x
FLORINELU

Mesajde georgeanelka » 27 Oct 2011, 04:29

FLORINELU scrie:
georgeanelka scrie:
FLORINELU scrie:

NU DOMNULE,EU OPTEZ PENTU A NU SACRIFICA UN COPAC PENTRU FIECARE ROI. INVATA-TE SA CULEGI ROIUL DIN COPAC,NU CU TOT CU COPAC. :lol: :lol: :lol:

multumesc pentru sfat domnule florinelu, daca va referiti la cei doi copaci taiati pt a lua roi din ei acum doi ani, va asigur ca acei copaci nu puteau fi considerati in nici un caz,copaci sanatosi, avand scorburi foarte mari in interiorul trunchiului,pomi bonlavi care oricum trebuiau taiati pentru a permite dezvoltarea puietilor din jurul lor. Nu va imaginati ca am taiat pomi doar pentru ca sa asezat roi pe ramurile lor,caci roiurile erau in scorburile copacilor si nu pe ramuri. Va asigur ca nu sant genul de om care neglijeaza mediul,defriseaza,vandalizeaza dupa bunul plac doar pentru asi atinge scopul dorit.La momentul acela, desi gasisem pe vechiul forum si alte metode de a recupera roiurii din scorburi, am apreciat ca optima metoda taieri pomilor date fiind circumstantele.Va asigur ca nu am facut o obisnuinta din aceasta metoda.In speranta ca m ati inteles,va multumesc.Sanatate!
georgeanelka

Mesajde georgeanelka » 27 Oct 2011, 05:39

FLORINELU scrie:
georgeanelka scrie:Am o nedumerire privind pozitionarea stupilor in curte, caci acolo ii tin.Anul trecut am avut unu iar anul asta doi stupi la umbra sub pomi, iar ceilanti trei sant la soare si am vazut o dezvoltare mai inceata la cei de la umbra, acestia fiind mai slabi.Am gasit pe forumul vechi dar si pe acesta pareri impartite, uni spun ca este utila expunerea la soare, incalzind stupul mai de dimineata si mai ales primavara, lucru ce stimuleaza activitatea in stup inplicit ponta matci si cresterea de puiet.Iar alti recomanda plasarea stupinei in livezi, sub pomi pentru ai proteja de arsita veri.In cazul meu nu poate fi vorba nici de curenti reci iarna caci stupi sant amplasati intre case si garduri de lemn, fiind oarecum protejati.Aici ma refer la dezvoltarea din timpul veri, caci atunci raman in urma cei de la umbra cu dezvoltarea.Cand se vor strange in ghem albinele vreau sa ii mut si pe cei doi la soare, dar astept cu nerabdare si parerile dumneavoastra, eventual si alte sfaturi legate de intretinerea albinelor pentru a putea sa contribui cat mai mult atat iarna cat si vara in dezvoltarea lor.Multumiri anticipate!Sanatate

eu am un pic de vechime in ale stuparitului,cu rezultate (zic eu)bune. nu muta toata ziua stupii de la umbra la soare si invers . ele se adapteaza in functie de locul unde sant .eu nu-i mut niciodata. daca ai avaea 100 de stupi si atunci o sa-i tot muti? :?: :lol: :x

scuze domnule florinelu,dar se pare ca,incepator fiind,nu reusesc sa ma fac inteles in totalitate atunci cand prezint pe forum o situatie din stupina.Cand scriam ca am avut intrun an unul iar in anul urmator doi stupi la umbra, insemna ca pe cel din primul an lam divizat in anul urmator si astfel aveam doi la umbra în urma unei divizari si nu a unei mutari.Nu iam mutat nici odata, cu exceptia cazurilor de divizare cand inversam lazile intre ele pentru a castiga culegatoarele stupului din care am divizat.Acum vreau sa le mut din trei motive:
1-pentru a fi pe o vatra mai luminoasa,dupa cum spuneam,cred ca la soare sant conditi mai optime pentru dezvoltarea familiei de albine mai ales in primavara si la inceputul veri
2-pt a fi intrun loc din curte mai larg,mai spatios care sa imi permita la primavara (sper eu, doamne ajuta)dublarea numarului de famili
3-pentru a fi mai feriti stupi de un pradator de temut, "lupul albinelor cu doua picioare",lup ce isi face simtita prezenta din ce in ce mai des printre stupi, dupa cum am auzit pe la apicultori din zona si am citit pe ambele forumuri in ultimi doi ani.
Cam astea sant motivele pt care vreau sai mut si nu de placere sau pt a avea activitate.Sanatate
georgeanelka

Mesajde horia_ch » 27 Oct 2011, 07:09

georgeanelka scrie:3-pentru a fi mai feriti stupi de un pradator de temut, "lupul albinelor cu doua picioare",lup ce isi face simtita prezenta din ce in ce mai des printre stupi, dupa cum am auzit pe la apicultori din zona si am citit pe ambele forumuri in ultimi doi ani.

Vezi că poate citeşte LU, să vezi atunci!
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde Adi Hodis » 08 Ian 2012, 12:55

georgeanelka scrie:...
Acum vreau sa le mut din trei motive:
1-pentru a fi pe o vatra mai luminoasa,dupa cum spuneam,cred ca la soare sant conditi mai optime pentru dezvoltarea familiei de albine mai ales in primavara si la inceputul veri
2-pt a fi intrun loc din curte mai larg,mai spatios care sa imi permita la primavara (sper eu, doamne ajuta)dublarea numarului de famili
3-pentru a fi mai feriti stupi de un pradator de temut, "lupul albinelor cu doua picioare",lup ce isi face simtita prezenta din ce in ce mai des printre stupi, dupa cum am auzit pe la apicultori din zona si am citit pe ambele forumuri in ultimi doi ani.
Cam astea sant motivele pt care vreau sai mut si nu de placere sau pt a avea activitate.Sanatate

Te salut George
Vin si eu cu niste constatari din trecutul meu, referitor la cele de mai sus.
1. Ai dreptate, intotdeauna stupii care mi-au fost incalziti de razele soarelui s-au dezvoltat mai repede decat altii care erau la umbra, sub un shopron.Ca urmare, am desfiintat shopronul.
Cum orice avantaj, are si dezavantaj, expunerea stupilor in fetzia soarelui, vara ajunge sa fie dezavantajoasa pt. colonie si pt. stupar din cauza caniculei.
Remediul pt. colonie este fundul stupului cu sita si/s-au acoperirea cu fan ori altceva care sa-i tina umbra si o sursa de apa curata in apropiere.
Remediul pt. stupar ... sa faci dush imbracat :lol: ... glumesc.Preferabil sa lucrezi in afara orelor critice de canicula, asta e.

2. Locul ... pai zic asa ... Doamna ajuta sa nu-ti mai ajunga. :)

3. Sa te fereasca Domnul de lacomia acelui soi de "lup" ... iar pt. orice eventualitate, poti sa faci insemnari pe spetezele ramelor si pe stupi.
De ex. iti faci din fier beton de 6 mm initialele numelui tau, sudate pe/in un cadru cu maner. Inrosheshti in foc initialele si le imprimi in speteze si pe stup.
S-au orice alte semne care sa fie foarte greu de eliminat.

Ma bucur de faptul ca iti dai interesul sa le fie bine albinelor.
Iti urez mari succese si multe satisfactii. :)
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde namzeb » 08 Ian 2012, 22:29

Am locuit si eu in Bucuresti 22 ani din care 12 in Baneasa pe malul lacului si am avut si atunci albine si chiar o fata a facut liceul apicol dupa care a plecat la apicultura in Austria. Mi-au placut ramele tale pline cu puiet pe toata rama ai grija la asemenea matci am avut si eu asemenea matci si productive in puiet si o albina foarte blinda si harnica . Ele mi-au fost trimise de fica mea din Austria.Cu respect
Toate fiintele au un rol in viata pe pamint.http://bismark.sunphoto.ro/
namzeb

Mesajde georgeanelka » 08 Ian 2012, 23:08

LA MULTI ANI 2012, salutarii domnu ADI HODIS si multumesc frumos pentru sfaturii, incerc sa "fur" si eu cat pot de mult de la profesionistii :) (referitor la canicula; stupi sa am sa lucrez in ei, caci voi gasi eu remedi penrtu mine inpotriva calduri, cum ar fi: umbrela, ventilator si cel mai placut remediu=berea) :lol: :lol: :lol:
Sanatate va doresc dumneavoastra si familiei dumneavoastra, dar nu in ultumul rand ALBINE SANATOASE SI IERNARE USOARA!
georgeanelka

Mesajde georgeanelka » 08 Ian 2012, 23:44

namzeb scrie:Am locuit si eu in Bucuresti 22 ani din care 12 in Baneasa pe malul lacului si am avut si atunci albine si chiar o fata a facut liceul apicol dupa care a plecat la apicultura in Austria. Mi-au placut ramele tale pline cu puiet pe toata rama ai grija la asemenea matci am avut si eu asemenea matci si productive in puiet si o albina foarte blinda si harnica . Ele mi-au fost trimise de fica mea din Austria.Cu respect

Multumesc domnule namzeb penrtu aprecieri, dar nu eu sant de vina pentru calitatea matcilor ci CEL DE SUS, EL a hotarat ce regina sa plece din nu stiu ce colonie de albine de prin sat si sa poposeasca in scorbura unui copac din curtea mea. Eu sant inca prea incepator sa fac o selectie de genul acesta, dar ma gandesc ca in ani urmatori , treptat sa introduc ceva regine noi din alte stupine mai indepartate pentru a schimba sangele in stupina. sanatate
georgeanelka

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?