georgeanelka scrie:...
Acum vreau sa le mut din trei motive:
1-pentru a fi pe o vatra mai luminoasa,dupa cum spuneam,cred ca la soare sant conditi mai optime pentru dezvoltarea familiei de albine mai ales in primavara si la inceputul veri
2-pt a fi intrun loc din curte mai larg,mai spatios care sa imi permita la primavara (sper eu, doamne ajuta)dublarea numarului de famili
3-pentru a fi mai feriti stupi de un pradator de temut, "lupul albinelor cu doua picioare",lup ce isi face simtita prezenta din ce in ce mai des printre stupi, dupa cum am auzit pe la apicultori din zona si am citit pe ambele forumuri in ultimi doi ani.
Cam astea sant motivele pt care vreau sai mut si nu de placere sau pt a avea activitate.Sanatate
Te salut George
Vin si eu cu niste constatari din trecutul meu, referitor la cele de mai sus.
1. Ai dreptate, intotdeauna stupii care mi-au fost incalziti de razele soarelui s-au dezvoltat mai repede decat altii care erau la umbra, sub un shopron.Ca urmare, am desfiintat shopronul.
Cum orice avantaj, are si dezavantaj, expunerea stupilor in fetzia soarelui, vara ajunge sa fie dezavantajoasa pt. colonie si pt. stupar din cauza caniculei.
Remediul pt. colonie este fundul stupului cu sita si/s-au acoperirea cu fan ori altceva care sa-i tina umbra si o sursa de apa curata in apropiere.
Remediul pt. stupar ... sa faci dush imbracat

... glumesc.Preferabil sa lucrezi in afara orelor critice de canicula, asta e.
2. Locul ... pai zic asa ... Doamna ajuta sa nu-ti mai ajunga.
3. Sa te fereasca Domnul de lacomia acelui soi de "lup" ... iar pt. orice eventualitate, poti sa faci insemnari pe spetezele ramelor si pe stupi.
De ex. iti faci din fier beton de 6 mm initialele numelui tau, sudate pe/in un cadru cu maner. Inrosheshti in foc initialele si le imprimi in speteze si pe stup.
S-au orice alte semne care sa fie foarte greu de eliminat.
Ma bucur de faptul ca iti dai interesul sa le fie bine albinelor.
Iti urez mari succese si multe satisfactii.