Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: CRESTEREA MATCILOR

Mesajde dicu.ion57 » 11 Mar 2014, 20:11

Domnule Thomas intradevar sint foarte multi apicultori care cresc regine de mare calitate .
Nu ascunde nimeni nimic ,este o falsa impresie ca si noi apicultori mai in virsta ,tot acele carti am citit,s-au aproximativ aceleasi,fiecare am facut multe incercari,si nu au reusit ,dar nu am renuntat ,poate nici la a cita nu stiu incercare.
Cresterea matcilor este un punct sensibil,si nu se poate ajnge intrun an s-au doi ,sa stapineasca cineva in totalitate tehnica de transvazare ,ca aici este tot sucesul,bineinteles si cele premergatoare transvazari.
Mare grsala face multi colegi mai tineri,cind spune :SA IASA GREII: sa spuna.. nu stiu daca in meseria noastra se poate autointitula cineva GREU ,in tot cazul se poate numi : cu ceva mai multa experienta:
Nu vreau sa ma laud dar prin mina mea au trecut citiva tineri ,si bineinteles ca personal m-am bucurat ca eu sa le fiu mentor.Apicultori au iesit destul de buni ,dar matci doar doi creste.Motivul ,nu are rabdare ,li se pare mult prea greu,ca pierde mult timp,iar cind vede ca din 20-30 de larve transvazate ,albinele ia in crestere doar citeva ,renunta sa continuie sa invete si sa-si perfectioneze tehnica de crestere,si atunci afirma ca cineva tine ceva ascuns.Tehnica de crestere a matcilor sint prezentate in multe materiale,dar acest lucru nu este de ajuns daca o parte numai citim ,si nu practicam dar in modul cel mai serios ,si pe parcursul a mai multor ani.Practica in cresterea matcilor este cu mult superiora teoriei ,dar nu ne putem lipsi nici de literatura ,cel putin la primi pasi.
Eu va sugerez multa practica ,nu renuntati chiar la primele incercari nu va iese,ca si la noi mai incercati ,nu intodeauna avem rezultate de exceptie.Axativa pe o tehnica care vi sa parut ca va dat rezultate personale ,ca daca expermentati in fiecare an cite ceva atunci o sa treaca multi ani si matci tot no sa invatati sa cresteti,Folositi metode simple,ca daca va complicati rezultatele vor cu mult sub asteptari.Folositi materialele care ati citit in carti dar duceti pina la capat ce ati citit si este imposibil ca in citiva ani sa nu invatati sa stapiniti bine tehnica de crestere a matcilor.se poate vorbi foarte mult eu mi-am permis doar citeva sfaturi ,dar totol depinde de dv ,de implicarea personala ,iar GREII nu au ce sa va spuna mai mult decit munciti dv mai mult ,iar rezultatele vor fi pe masura munci fiecaruia .GREII va spune ce sa faceti dar in stupina munca este a dv .Va doresc toate cele bune.
dicu.ion57

Mesajde thomas » 11 Mar 2014, 21:49

Aveti dreptate, dar ideea e ca nu prea expune nimeni mai amanuntit metode de crestere pas cu pas. Si sa fim sinceri, in carti e una, in realitate e alta. Chiar si cele mai bune carti de crestere nu spun tot, si cand te apuci sa faci, vezi ca'ti lipsesc niste pasi mici, dar esentiali.
In fine, mai sunt multi care practica apicultura doar din interes financiar si nu iubesc albinele, nu au pasiune si implicit rabdare. Speram ca in acest topic sa se expuna de fiecare, incepator, mediocru sau profesionist metoda lui de crestere. Sa nu fie intrerupt, contrazis sau sa se strice in vreun fel topicul..
Sa stiti ca multi si-ar dori sa citeasca metode de crestere aplicate real, chiar daca toti citim la inceput aceleasi carti sau materiale..

In calitate de incepator, va expun si eu doua metode:

1. Are la baza metoda Piana, prin care se cresc matci intr-un stup orizontal, in prezenta matcii acelui stup, care este izolata de corpul de crestere cu o diafragma despartitoare total. Stupul are urdinise diferite pentru cele doua compartimente. Mi se pare o metoda medie ca dificultate, si este dedicata celor care au o stupina stationara, relativ mica (pana in 50 de stupi), si se preteaza si incepatorilor chiar foarte bine. Ca toate altele, necesita ceva timp si planificare exacta.

2. Este o metoda mai neprofesionala, are la baza transvazarea mai rudimentara si este potrivita pentru un numar mic de stupi, sau pentru cazuri de urgenta. Astfel, un stup -care a pierdut matca, sau un roi care nu si-a acceptat noua regina, sau a fost format mai "romaneste" cu rame de puit crud, pentru a-si creste el regina, dar de salvare. In acest caz, asteptam sa-si formeze botci de salvare, le lasam sa si le creasca si sa le hraneasca. Deoarece puietul este neuniform intr-acest tip de roi, botcile vor avea varste diferite. Dupa ce incep sa-si hraneasca larvele, oprim 2, 3 cele mai dezvoltate botci si eliminam larvele din ele. Marcam ramele care le contin si transvazam in botcile goale larve de o zi ca si la transvazarea normala in rama de crestere Nicot. Daca operatiunea se face ok, larvele vor fi luate in crestere. Urmarim in zilelele urmatoare sa nu mai apara alte botci de salvare. Iar o data capacite, larvele transvazate de noi, sunt lasate sa eclozeze, iar natura va face selectia..

Cum am zis, asteptam si metode profesionale, descrise pe indelete..
Stationar. Dadant 1/1 10 rame. Cat 3/4.
thomas

Mesajde ignatov andrei » 11 Mar 2014, 23:24

Toti, dar toti, confundati cresterea matcilor cu metodele de crestere! Eu când am facut referire la mărcile de calitate, am vrut sa spun ca nu contează metodele!
"Eu fac prin metoda Piana, "eu fac prin metoda Nicot", "eu fac prin metoda..."!
Durea-m-ar capu'!
Sa cresti mărci, nu înseamnă si calitate, oricate metode stapanesti!
ignatov andrei

Mesajde thomas » 11 Mar 2014, 23:49

Pai expuneti-va ideile mai pe larg, ca sa fiti inteles. E adevarat, calitatea se obtine mai intai nu prin metode, ca la matematica, ci prin selectie si alegerea rasei potrivite la locul potrivit. Dar rezultatul final tot prin metode se afla.. Orice documentatie despre crestere vorbeste despre aceasta propriu-zis, dar apoi expune si metode.. topicul asta are zeci de pagini, dar tot la contradictii se ajunge.. :))
thomas

Mesajde peterneamt » 11 Mar 2014, 23:58

ignatov andrei scrie:Toti, dar toti, confundati cresterea matcilor cu metodele de crestere! Eu când am facut referire la mărcile de calitate, am vrut sa spun ca nu contează metodele!
"Eu fac prin metoda Piana, "eu fac prin metoda Nicot", "eu fac prin metoda..."!
Durea-m-ar capu'!
Sa cresti mărci, nu înseamnă si calitate, oricate metode stapanesti!

:D Aşa este.....şi primul lucru care trebuie realizat este atingerea fazei de pre roire.....
ps. hai că iar mă scăpai........ ;)
peterneamt

Mesajde dicu.ion57 » 12 Mar 2014, 06:50

Domnule Thomas ,eu va promit cind incep anul acesta sa cresc matci,o sa fac o descriere la litera ,cu toti pasi insotita si de fotografii,sa fie treaba demonstrata corect ,dar acest lucru nu inseamna ca eu sint buricul pamintului si alti colegi nu ar face treaba buna,dar tineti minte un coleg spunea ca un pas mic daca lipseste treaba sete compromisa si are dreptate.
Rar se intimpla ca doi apicultori sa faca exact aceiasi pasi la crestere desi ambi scot regine destul de bune.
Si pentru mine subiectul ramine deschis pentru comentarii,si cu multa placere din ce stiu o sa va impartasesc si dv..
dicu.ion57

Mesajde thomas » 12 Mar 2014, 08:18

Normal ca n-are cum sa semene un apicultor cu altul. Chiar imi spunea cineva, ca folosind aceeasi metoda, are rezultate diferite.. Asteptam un tutorial de la dvs! Si eu cand o sa cresc matci in vara, voi posta poze si pasii facuti. Daca va iesi ceva.. :D Sanatate!
thomas

Mesajde Bambucha » 12 Mar 2014, 21:13

Thomas,
"Rezultatul final" in privinta calitatii rezulta dupa ani, zeci de ani... de observatii, incrucisari, evaluari, selectari, ameliorari, nicidecum ca s-a tras dintr-o botca de ... Metoda de crestere in sine nu conteaza prea mult, ci materialul genetic e baza calitatii. Pedigree-ul!

Imagine
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde dicu.ion57 » 13 Mar 2014, 08:15

Foarte corect Bambucha ,pentru asta am spus si eu ca nu se invata intr-un an sau doi oricit s-ar explica aici ci totul depinde de multa rabdare de selectia cit mai riguroasa a fam din care se face matci dar sa nu uitam si trintori care este mult mai greu de selectat ,daca nu sintem intr-un spatiu izolat fata de alte stupine.Totusi cu multa migala se poate obtine matci de buna calitate ,daca sintem atenti la materialul biologic cind facem selectia .Succes tuturor.
dicu.ion57

Mesajde joohny » 13 Mar 2014, 09:43

Va salut.D-le Marian ,toate aceste lucruri merg cam la fel la toti,insa vine trintorul si daca nu e armasar bun de prasila atunci toata munca aceasta este cam in zadar.Deci eu consider ca trintorul de prasila este cheia calitatii matcii,dupa care vin altele.Sanatate.
joohny

Mesajde italianu » 13 Mar 2014, 21:35

marian sima scrie:Va salut si eu,calitatea matci o da cumulul de factori ,ca un exemplu,poti sa ai de toate insa daca ai depasit timpul optim in care matca trebuia sa se imperecheze a .....

Marian,si care ar fii timpul optim de imperechere al matcii?
Intelepciunea vine (o)data cu virsta,...dar nu la toti!
italianu

Mesajde un OM » 13 Mar 2014, 22:21

Probabil se gandea la timpul nefavorabil, de mai multe zile saptamani, ce se suprapune cu momentul zborului de imperechere, sau la faptul ca unii incepatori tin un numar de matci in cutii de transport pana se elibereaza un nucleu de imperechere.
un OM

Mesajde ignatov andrei » 16 Mar 2014, 21:38

Pomeneam cândva, pe acest topic, de "fasonarea botcilor"!
Daca spuneti ca mătcile de salvare sunt de proasta calitate, atunci botcile din starter nu sunt si ele de proasta calitate, deci trebuie făcută o sortare si "fasonare"???
Când continuam cresterea in familii fără matca, nu e clar ca obtinem mătci de salvare si le punem eticheta... "mătci selectionate"???
Deci, a creste mătci, înseamnă si CALITATE???
ignatov andrei

Mesajde ovidiu_78 » 16 Mar 2014, 21:48

Atunci cele crescute cu matci sunt selectionate? Ce influenta are prezenta matci la selectie?
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde ignatov andrei » 16 Mar 2014, 21:59

ovidiu_78 scrie:Atunci cele crescute cu matci sunt selectionate? Ce influenta are prezenta matci la selectie?

N-am observat ca pricepi mai greu!
Oare nu tot domniile voastre, adică membrii acestui forum, bateati moneda pe mătcile de schimbare linistita si cele de roire?!?
Pai, stimate domn, nu cumva se cresc in prezenta matcii???
Sau, "crescătorii" s-au gândit, conform "noilor tehnologii si tendinte" sa invete albinele ce este calitatea?!?
ignatov andrei

Mesajde alt stupar » 17 Mar 2014, 00:05

ignatov andrei scrie:
ovidiu_78 scrie:Atunci cele crescute cu matci sunt selectionate? Ce influenta are prezenta matci la selectie?

N-am observat ca pricepi mai greu!
Oare nu tot domniile voastre, adică membrii acestui forum, bateati moneda pe mătcile de schimbare linistita si cele de roire?!?
Pai, stimate domn, nu cumva se cresc in prezenta matcii???
Sau, "crescătorii" s-au gândit, conform "noilor tehnologii si tendinte" sa invete albinele ce este calitatea?!?

Andei, te rog frumos sa-ti controlezi aprecierile subiective la adresa unor colegi.
O fi duminica seara dezlegare la etilice insa pana una-alta aici nu e bodega !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR