Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupul Roger Delon ca alternativa in stuparit

Mesajde un incepator » 16 Feb 2014, 15:10

BUNKA scrie:
un incepator scrie:Salut !mai pune si tu niste poze cu atelierul ............ :D sa mai vedem sferele :twisted: :lol: :lol:

Trebuie sa fac noaptea cu blitz pe intuneric..cred ca asa ies cel mai bine! :mrgreen:
O sa fac cateva asa de curiozitate..
Deocamdata is un pik in corzi, tre sa fac 550 de lazi si mi-am chemat ajutoare...timpu-i scurt, acusi incep albinele sa zboare, numai maine nu-i poimaine!!!

Bine ca ai de lucru,te descurci tu ...ca doar esti baiat mare ,apropo- bagi si delonii acum sau tura urmatoare ?
un incepator

Mesajde BUNKA » 17 Feb 2014, 01:52

O sa bag si o promotie de 40-50 de Deloni dar mai am ceva stringent acum...
BUNKA

Mesajde Rândaşiţa » 23 Feb 2014, 00:54

Salut si bine v-am gasit,

E prima postare pe acest forum desi il studiez de mai bine de un an.
Am invatat multe din cele scrise pe aici si am si pus in practica cu succes uneori ;).
Sunt pasionat de apicultura, am primit un stup cu vreo 6 ani in urma pe care l-am neglijat o perioada
dar pana la urma m-a prins microbul...
Felicit moderatorii pentru initiativa de a ajuta apicultorii incepatori si de a dezbate diverse subiecte de interes general. Este greu uneori sa filtrezi sfaturile bune de cele poluante, sper ca am depasit acest obstacol pana acum...sunt de parere ca unele prostii ar trebui insemnate cu rosu ;)...
Anul trecut, pe langa cei 3 Dadant 12 rame din ograda, am populat 2 stupi Warre facuti de mine dupa ce am studiat cartea abatelui - multumesc d-nlui Cernagor Nicolae a carui topic l-am urmarit in detaliu...
Din pacate nu au trecut cu bine pana anul acesta, putina albina scuturata nu a fost tanara si s-a intors in stupul mama, nu i-am dus pe alta vatra, si nu i-am hranit suficient.
Dupa ce unul din ei a fost bezmetic, am reusit dupa multe aventuri (donatii de puiet proaspat decupat de la altii) sa-i dau matca dar ramas tot slab.
In toamna l-am unit (unul din ei fiind mai puternic) dar nu au apucat sa isi mai revina si sa se intareasca pentru iarna. Iernare pe un corp cu hrana putina...
Nu am reusit sa-l mentin la nivel ne-interventionist precum este precizat in carti si nu as reusi chiar daca as reincerca repopularea lor in acelasi model Warre.

Doresc folosirea cutiilor Warre modificate eventual, dar de data aceasta cu rama mobila - pentru ca este greu sa nu intervin ca incepator si sa ii tin sub observatie, sa nu ii prapadesc ca anul trecut.
Dle Bunka, scuzati-mi prezentarea pe topic, imi puteti trimite va rog dimensiunile folosite pentru lada?
Am urmarit si acest topic si pagina personala dar nu mai tin minte pe la ce pagina se gasesc dimensiunile finale ce le-ati testat. Va felicit pentru initiativa si spiritul inovator.
Doresc popularea a 2 sau 4 astfel de stupi cu fagure natural in aceasta primavara cu scurturare albina din dadant, eventual folosire rama provizorie.

Multa bafta cu noul plan de atac si sutele de lazi...
Va multumesc..
Sa facem sa fie bine sa nu fie rau..
Rândaşiţa

Mesajde Rândaşiţa » 23 Feb 2014, 01:07

Am o intrebare referitor la acest tip de stup, credeti ca lada superioara pusa 90 grade peste cea de jos ar fi un avantaj semnificativ ca si trecere a albinei dintr-un corp in celalalt ca si iernare?
Studiez modul de lucru Alpine in care se foloseste rama perpendiculara pe corpul inferior.

Multumesc..
Rândaşiţa

Mesajde valigorj » 23 Feb 2014, 05:38

bine ai venit[LA VEDERE] pe forum.
Solutia exista, trebuie doar sa o gasim!
valigorj

Mesajde BUNKA » 23 Feb 2014, 12:07

Am urmarit si acest topic si pagina personala dar nu mai tin minte pe la ce pagina se gasesc dimensiunile finale ce le-ati testat. Va felicit pentru initiativa si spiritul inovator.

Corpul are 30/30cm cu 31 cm inaltime. 9 rame pe corp cu hofman de 32mm.
Multumesc si bine ai venit!
BUNKA

Mesajde sammy » 23 Feb 2014, 12:34

Salut! Aici http://pcela.rs/alpine_hive_1.htm , in ultimul paragraf, se spune de pozitionarea ramelor la 90
Ideea e ca vor creste punti de ceara la fiecare intersectie, astfel trecerea dintr-un corp in altul va fi mai usoara.
Un posibil dezavantaj ar fi ca nu mai poti experimenta efectele pozitionarii Housel.
sammy

Mesajde Rândaşiţa » 23 Feb 2014, 23:33

Salutari si multumesc de primire,

Din cate am inteles anul acesta este interesant pentru a trage concluzii importante atat pentru varianta Delon modificata cat si pentru varianta Antonescu prezentata de d-nul Activ.
Sunt curios anul acesta daca in planul de atac varianta Delon se doreste urmarirea schemei prezentata in pag2 (Beekeeping technology) din linkul Alpine precizat de Sammy:
Daca se ierneaza pe 2 corpuri - se pune corpul 3 (daca nu a fost scos in toamna) sub primele 2 pentru a inalta cuibul si a determina matca sa inceapa ponta.
Avem de sus in jos 1/2/3.
Pana aici imi este clar.
Corpul 4 se pune in plin cules intre 1 si 2. De sus in jos: 1/4/2/3.

Aici am cateva nelamuriri - banuiesc ca se sparge cuibul cu un corp cu faguri claditi, nu gol pentru cladit. Problema la inceput de drum este lipsa de fagurilor claditi. Fiind in plin cules, se poate pune si un corp gol, eventual cu starter ceara sau fagure lipit de leatul de sus?
Se coboara rame cu puiet din cuib pentru a stimula albinele sa cladeasca noul corp?
Poate fi considerata varianta punerea corpului 4 preferabil cu faguri claditi peste 1 si 2 si apoi urmatorul corp 5 sub 4 ca si corp de cladit?

Din cele prezenate in link, corpul 5 apoi se pune sub cel de sus : 1/5/4/2/3.
4 sub cel de jos: 1/5/2/3/4
Corpul 6 intre 3 si 4 dar cred ca se refera nu la numerele initiale ci la cele actuale:
1/5/2/3/4 devine 1/5/6/2/3/4 pentru a limita matca la 3 corpuri jos 2/3/4 si evitarea roitului.

Care este schema ce se doreste a fi implementata?

Multumesc si spor in toate...
Rândaşiţa

Mesajde un incepator » 09 Mar 2014, 18:04

Buna Adrian ! Ce se mai intampla cu delonii ?Ce mai fac albinutele ,ai mai fost pe la ele?(stiu ca stai prost cu timpul)
un incepator

Mesajde Badea Alin » 09 Mar 2014, 23:05

Rândaşiţa scrie:
Aici am cateva nelamuriri - banuiesc ca se sparge cuibul cu un corp cu faguri claditi, nu gol pentru cladit. Problema la inceput de drum este lipsa de fagurilor claditi. Fiind in plin cules, se poate pune si un corp gol, eventual cu starter ceara sau fagure lipit de leatul de sus?

eu clădesc natural de circa 3 ani. Din cele observate, în culesurile puternice albinele clădesc haotic, chiar dacă se introduce ramă goală între 2 cu puiet.
Unde ești nea`Gică, să ne lămurești ...
Badea Alin

Mesajde Livius » 12 Mar 2014, 10:51

Rândaşiţa scrie:Am o intrebare referitor la acest tip de stup, credeti ca lada superioara pusa 90 grade peste cea de jos ar fi un avantaj semnificativ ca si trecere a albinei dintr-un corp in celalalt ca si iernare?
Studiez modul de lucru Alpine in care se foloseste rama perpendiculara pe corpul inferior.

Multumesc..

Nu cred ca ar fi cine stie ce avantaj. Chiar si cu corpurile puse cu ramele pe aceeasi directie, intre corpuri tot mai fac punti, din loc in loc. Deci nu vad cu ce-ar ajuta sa le punem la 90 de grade. Singura diferenta este ca sunt in "pat cald" sau rece, desi nici asta nu stiu cat conteaza la un stup din acesta ingust si inalt. Doar corpul de jos sa zicem ca sufera ceva influente in functie de cum sunt asezate ramele, corpurile superioare nu mai conteaza in ce fel de "pat" sunt. Asta teoretic, dar, in fine, merita incercat. Daca sesizeaza cineva vreo diferenta, il rog sa ne spuna.
Simplu, practic, eficient!
Livius

Mesajde un incepator » 16 Mar 2014, 14:52

Sa pui pozele cu delonii si aici,sa le vada si altii ;)
Bafta multa!
un incepator

Mesajde Other » 25 Mar 2014, 15:47

O sa mizez si eu pe Roger-Delon.
Anul trecut, pe cand citeam topicul cu stupi Warre, voiam sa fac din aceia insa, cu cat inaintam in topic, cu atat semnele erau mai rele. Intr-un final am citit topicul pe nerasuflate si am pus o mare frana. Tocmai trecuse si sezonul salcamului si am zis ca, daca cumpar albine, nu mai au albinele ce sa adune.
La mine, in sat, sunt multi salcami si corcodusi. Rapita si foarea-soarelui sunt la distante incepand cu minim 2 km. Tei nu sunt.
Doar 2 persoane se ocupa cu albinaritul aici si nu stiu cum le merge fiindca nu practica pastoralul si ma gandesc c-or avea familii slabe.

Roger Delon, plimbat de colo-colo cred ca ar merge la mine.
Other

Mesajde teinegru64 » 25 Mar 2014, 16:17

Other scrie:
Doar 2 persoane se ocupa cu albinaritul aici si nu stiu cum le merge fiindca nu practica pastoralul si ma gandesc c-or avea familii slabe.

Hai sa iti dau un pont...dute la ei si sub pretextul ca vrei un kg de miere....vei sti ce fel de familii au.
PS.
Pentru a evita situatiile penibile ...sa ai in buzunar macar 20 de lei. :D
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde un incepator » 30 Mar 2014, 14:26

Da................!!!asteptam noutati :cry:
un incepator

Mesajde Other » 31 Mar 2014, 21:27

Hai sa iti dau un pont...dute la ei si sub pretextul ca vrei un kg de miere....vei sti ce fel de familii au.
PS. :D

Inca nu am eu abilitatea de a "citi" ceea ce vad. M-as uita la ei ca, curca in lemne. Pot sa disting doar tipurile de stupi -sunt Dadant. :mrgreen:
Other

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR