Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupul Roger Delon ca alternativa in stuparit

Mesajde Trantorul@ » 01 Apr 2014, 23:44

Other scrie:
Hai sa iti dau un pont...dute la ei si sub pretextul ca vrei un kg de miere....vei sti ce fel de familii au.
PS. :D

Inca nu am eu abilitatea de a "citi" ceea ce vad. M-as uita la ei ca, curca in lemne. Pot sa disting doar tipurile de stupi -sunt Dadant. :mrgreen:

:lol:

Teiu o vrut sa spuna ca daca au sa-ti vanda miere au familii bune daca se plang ca nu au , nu prea au familii bune , nu trebuia sa citesti nimic , de la familiile slabe nu scoti nimic , nici mancarea nu o culeg daca nu ai o zona melifera foarte buna.
Mai sunt si ani cand nu scoti mai nimic indiferent de ce familii ai functie de zona si de vreme .... ( cei ce le tin in gradina si mai e si zona melifera slaba si efective mari pe zona respectiva , ploi si seceta ).
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde Other » 02 Apr 2014, 09:21

Aaa... pe asta nu o stiam :) Imi inchipuiam ca scoti cel putin 10-20 kg de miere/stup in cele mai proaste conditii. :D
Uite ca am mai invatat ceva: ca poti avea albine si sa nu scoti nimic, ba chiar sa iesi in pierdere. :mrgreen:
Other

Mesajde un incepator » 06 Apr 2014, 13:05

Mai fa o pauza de la treaba si mai spune ce fac delonii ?
un incepator

Mesajde Livius » 21 Apr 2014, 17:52

Delonii, foarte activi in primavara, inaintea ultimii saptamani de ploi. De fapt nu toate corpurile sunt Delon, unele sunt Warre, dar treptat voi renunta la ele, sau le voi folosi doar la roiuri. Acesta din fotografie este un Delon cu corpuri h 108 mm, cu rame pe cadru de inox.
Fişiere ataşate
DSC00178.jpg
Simplu, practic, eficient!
Livius

Mesajde BCM » 26 Mai 2014, 14:02

Vineri (23.05) am transferat 11 rame de dadant in delon. O treaba anevoioasa pentru ca am trecut de la tipul de rama 1/1 modificat (vezi foto in pagina 22). S-au adaptat la noua casa in jumatate de ora. Au pus pe fuga si un vecin curios care n-a scapat de intepatura si care cred ca m-o fi injurat, ca seara cand finisam un soclu (si chiar in momentul in care ma gandeam ca ar trebui sa ma opresc ca sunt obosit) am reusit sa-mi tai cu dalta nervul si artera de la indexul stang. Am condus imediat spre spital si intr-o ora eram ca nou. Sambata, cu oarecare jena prin partile vatamate am terminat de finisat soclul.
Imi pare rau dar ca nu am putut face foto (am fost contra timp cam toata ziua), dar curios, am masurat celule crescute natural pana in momentul transferului si cu "ochiul meu de vultur" am apreciat ca sunt intre 4.95 si 5.00 mm (cele de langa leatul superior erau mai mari). Cu siguranta pot spune ca au mai putin de 5.00mm.
Acum ca am scapat rezonabil de problema transferului de pe dadant pe delon lucrurile vor fi mult mai usoare.

O precizare: rama modificata am taiat-o inainte de a o folosi in dadant; am prins apoi cele doua parti deasupra si dedesubt cu niste lemne de latimea leatului, 5mm grosime si prinse in cuisoare, dar cuisoarele nu batute de tot (au fost usor de dezmembrat chiar si cu albina pe ele); fagurele crescut pe partea mai mica a acestei rame se poate prinde pe o alta
BCM

Mesajde un incepator » 26 Mai 2014, 17:16

BCM scrie:Vineri (23.05) am transferat 11 rame de dadant in delon. O treaba anevoioasa pentru ca am trecut de la tipul de rama 1/1 modificat (vezi foto in pagina 22). S-au adaptat la noua casa in jumatate de ora. Au pus pe fuga si un vecin curios care n-a scapat de intepatura si care cred ca m-o fi injurat, ca seara cand finisam un soclu (si chiar in momentul in care ma gandeam ca ar trebui sa ma opresc ca sunt obosit) am reusit sa-mi tai cu dalta nervul si artera de la indexul stang. Am condus imediat spre spital si intr-o ora eram ca nou. Sambata, cu oarecare jena prin partile vatamate am terminat de finisat soclul.
Imi pare rau dar ca nu am putut face foto (am fost contra timp cam toata ziua), dar curios, am masurat celule crescute natural pana in momentul transferului si cu "ochiul meu de vultur" am apreciat ca sunt intre 4.95 si 5.00 mm (cele de langa leatul superior erau mai mari). Cu siguranta pot spune ca au mai putin de 5.00mm.
Acum ca am scapat rezonabil de problema transferului de pe dadant pe delon lucrurile vor fi mult mai usoare.

O precizare: rama modificata am taiat-o inainte de a o folosi in dadant; am prins apoi cele doua parti deasupra si dedesubt cu niste lemne de latimea leatului, 5mm grosime si prinse in cuisoare, dar cuisoarele nu batute de tot (au fost usor de dezmembrat chiar si cu albina pe ele); fagurele crescut pe partea mai mica a acestei rame se poate prinde pe o alta

Si eu am transferat sambata trei roi in deloni.La fel am procedat si eu ,am avut cateva rame crescute in orizontali .le-am dat siropel in galetusa si sper ca o sa mearga treaba .Sunt curios cand o sa ajung data viitoare la ei sa vad cum decurge treaba.Numai bine si spor la miere !
un incepator

Mesajde Trantorul@ » 30 Mai 2014, 16:36

Bunkane ce faci ? esti bine sanatos ? Pune si tu o poza cu albinele alea pitice sa vedem stiu sa faca miere ... :lol: , le-ai colorat sa vedem si noi cat traiesc ? :lol: Nu de alta da sa stiu mai cumpar faguri sau nu ... :lol:

Asa arata stupii mei Delon modificati astazi 2014:

nr. 1
http://i59.tinypic.com/2ujt45y.jpg
http://i61.tinypic.com/bg722a.jpg
http://i61.tinypic.com/wtg28.jpg
http://i61.tinypic.com/2m3h65w.jpg
http://i59.tinypic.com/5v83vb.jpg

nr.2
http://i61.tinypic.com/ve6ds9.jpg
http://i60.tinypic.com/vcxy8m.jpg

Sa se vada de catre unii ca pozele au fost facute cand afara mizguia si fara fum si masca , albina sta si isi vede de treaba ei si era toata in stup , grija mare la ras .... sa nu dauneze :lol:

Deci forma lazii ajuta destul/mult familia( am vazut asta de cativa ani) , daca aveam pe rama dadant doar atatea albine si rezerve identice chiar si iarna asta blanda nu treceau iarna ,nicidecum sa ajunga cum sunt acum delonii mei , e drept doar 2 am din 2013 ( mai am vreo 4 de vreo 7 ani pe rama cu cativa cm mai lunga) si am mai mutat vreo 5 in timpul salcamului anu asta (culegatoarea si matca din 2013 sa creasca rame , da la ce secretie ... ) si o sa mai populez cativa anu asta (mai am cateva lazi pregatite) .

Stupii nu au fost stimulati , nu am tot invartit la rame , nu am inversat corpuri , doar i-am verificat de vreo 3 ori pana acum sa vad papa si cum arata ca deh tre sa vad io tot....

Si uitati cum o ajuns sa arate ramele alea noi/aporoape noi in 1 luna si ceva , e drept cu folie pe ei , cam asa calduri si diferente de temp o fost pe la mine... , excluzand saptamana trecuta cand a fost 28-30 grade ziua si nopatea 10 grade maxim , e drept ca nici nu sunt sus asa izolati doar folia , scandurele de aprox 2 cm si tabla peste ele , asa au si iernat dar fara folie.

Ce e inauntru e la secret ( 5 albine pe 10 rame cum se si vede )... doar o poza asa de sus ... ploua si nu am insistat ...

P.S. Sa nu-i deocheati ca am zis ca nu mai pun poze si chiar nu o sa mai pun! ( sa scuipati pe ei!).
Un pierde vara!!!

Trantorul@

Mesajde Trantorul@ » 30 Mai 2014, 17:16

Am scris da am pierdut primul mesaj si vad ca in al doilea am uitat sa mai scriu cata albina am avut la iernat 5 rame din alea mici ~ a 2,5 rame dadant 1/1 asa cu indulgenta , faguri cei mai vechi au iesit 2 generatii din ei ... si uite-i .... si inca ceva sunt albine din alea si cu inele la reginele carora io le tot rupeam capul ...
Un pierde vara!!!

Trantorul@

Mesajde marco68 » 01 Iun 2014, 17:05

Buna ziua tuturor,
intrebare pentru trintorul, acesti deloni pozati , au aceleasi dimensiuni interioare(30x30 pe inaltime 31)??ca ale lui bunka, vreau si eu sa schimb , si de proba am facut din 4 ware pe care ii aveam, deloni dar din doua corpuri de 21 am facut unul de 42..........din frica de a nu se opri la speteze iarna, nu stiu daca e motivata frica mea asa ca prefer sa intreb .
Fii ca apa, prietene!
marco68

Mesajde Trantorul@ » 01 Iun 2014, 21:02

Sanatate ,

Daca citeai de la inceput pe pagina 2 vedeai ce cote am la ei si de ce i-am facut asa , numa ca prima cota de acolo am gresit si am trecut-o pe cea de la exterior :D deci is asa cotele la interior:

L = 29,8 cm poti face si 30 ;
l = 38cm exact cat are si dadantul de 10 ;
H = 25,2 sau 25,4 la mine ca am leaturile ramelor partea de jos mai groase sa pot intinde bine sarma fara sa se curbeze ( imi fac io toate) ... ( si tot ca o complectare ca se plang unii de tamplari de unii pe buna dreptate si nu si de materie prima , io mi le fac io la ce cote vreu io da cum materia prima clasa A pleaca la export noi adica majoritatea cumparam materie prima clasa C , D , E la pret de clasa A , noduroasa , plina de mucegai rosu , ...albastru , ..... , fibra este ca si inexistenta asa de rara ii si .. io am facut 8-9 mm intre corpuri , ghici cat am acum cand is pline de apa 1,3 cm si sunt care se umfla si mai mult si nu mai revin inapoi la 8-9 mai scad ceva da nu destul ) ... NU AM VANDUT SI NU VAND TAMPLARIE !!! si sunt flambate interior si imbibate anul trecut in ulei de in si ....

S-a mai scris si ca ex. la iernare daca ai 20 kg miere pentru iernat 17- 18 kg sa fie in corpul de sus si jos maxim 3 kg si alea sa fie in coronite impartite pe cate rame ai jos ca sa le pape si sa muste din corpul de sus pana vine geru ... daca ai multa miere jos e grav ... poti sa nu ai deloc miere jos da sus sa fie spre full ... si nu se mai opresc la speteaza ca is trecuti de ea cand vine frigul mare...
Un pierde vara!!!

Trantorul@

Mesajde marco68 » 02 Iun 2014, 10:31

multumesc trintorul, pentru dimensiuni, cindva le-am citit (pentru ca de cinci ani citesc tot ce se scrie, in special asta cu delonul modificat , sau acel cuib ce seamana cu ce fac ele in natura)dar sint multe informatii si nu le mai tin minte pe toate.
Fii ca apa, prietene!
marco68

Mesajde marco68 » 20 Iun 2014, 10:01

Buna ziua tuturor,
cum stam cu stupii delon(Bunka)??, beneficii, siguranta , simplitate............cei ce deja sint avansati, ajutati incepatorii(hobistii) cei care nu facem apicultura pentru bani.............Suna ca o mina intinsa pe treptele bisericii :lol: :lol:
Fii ca apa, prietene!
marco68

Mesajde BUNKA » 12 Iul 2014, 12:15

Cu rabdarea treci si marea, sau ...lucrurile bune se intampla celor ce stiu sa astepte..
Sa se faca vreme frumoasa si o sa fac niste filme...ca idee pot sa zic de acum ca lucrurile merg cum nu se poate mai bine cu Delonii...acuma, or sa ma injure toti cei carora trebuia sa le trimit ladite si inca nu am reusit.
Eu zic ca merita asteptarea...daca nu anul asta or sa populeze la anul, ce Dumnezeu...astia vor sa aiba mai multi Deloni modificati decat mine :lol: eu care totusi am teoretizat si citit si scris de mi-a venit rau, pana am venit cu propunerea asta de sistem de lucru !!
Deja se pare ca m-am imbogatit din vanzarea Delonilor modificati, asa se aude numai ca eu nu am simtit asta :lol:
Deci vin si cu filmele...
BUNKA

Mesajde Adi Hodis » 13 Iul 2014, 00:28

BUNKA scrie: ...
Deja se pare ca m-am imbogatit din vanzarea Delonilor modificati, asa se aude numai ca eu nu am simtit asta :lol:
...

Dar cu roirea, nu ai simtit ca s-a rezolvat ? ... ca nu roieste din Deloni.
Daca e rezolvata treaba, promit solemn ca schimb si eu. :)
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde BUNKA » 13 Iul 2014, 12:11

Adi Hodis scrie:
...

Adi, ce naiba..sutem apicultori, albinele roiesc oricum din orice, e instinctul lor natural.
Pot sa spun ca din asa zisul Delon ca de fapt e modificat prin toate partile...roieste la fel de mult ca din ME dadant, sau alte sisteme...favorizarea roitului o face si lipsa de fagure construit...problemele la Warre fix de aici au aparut la Delonul asta modificat e mult mai bine...adica ele isi vad de treaba fara ca eu sa mai am grija foitelor..da, toate la timpul lor, o sa vedeti imagini.
Tehnica e sa muti una doua rame cladite in corpul de jos unde urmeaza sa coboare si ele construiesc paralel cu acei faguri.
O treaba interesanta, nu am facut masuratori la limba, aripi, lungimea abdomenului si a aripilor ca nu am cu ce...pun materialul didactic la dispozitie pt oricine are scule si stie cu ce sa faca asemenea masuratori...banuiesc ca nu se inghesuie multi la asta asa ca ...pe rand nu toti odata va rog...deci cum ziceam, okiometric am constatat ca desi albina este mult mai mica aduce polen la fel de mare adica am reusit sa colectez polen cu placile cu gauri de 4,9mm desi albina e mai mica si teoretic trece mai usor, deci cara la fel de bine ca albina asta tunata care o are toata lumea in lazi.
Alta treaba e ca au un alt tip de aranjare a puietului rezervelor ..nu stiu daca e influienta lazii, sau a faptului ca s-au mai modificat si alte chestii pe acolo...colegul Ignatov mi-a recomandat sa iau notite, sa fac masuratori etc din ce se intampla acolo, sincer nu am avut timp ca m-am bagat intr-un mare rahat din care incerc sa ies, si pana nu rezolv asta nu am timp de bibileala cu albinele, ma multumesc ca le mai bag rame sa creasca si atat.
Per total sentimentul e de mare multumire cand ma duc la ei...miere baga, polen la greu au rame intregi in corpul inferior, consumul in iarna trecuta a fost in jurul a 6 kg, rezistentza la iernare e super..interventii 0, si supravietuire 100%, matcile se imperecheaza rapid, roiurile se fac usor construiesc fagure natural fara probleme, si poate mai sunt multe de zis dar sfatul meu este sa nu incercati :lol:
Ma duc eu inainte pe sistemul asta ca un spargator de gheatza si cand o sa am 500 "va dau voie" sa testati .
Deci Adi...pana sistemul asta de lucru nu isi dovedeste calitatile, te rog sa nu risti nimic...iar cu 3 lazi ici si 2 colo nu cred ca putem numi asta testare...singurul mare test se va da in batatura mea, ca eu am sa elimin celula de 5,4mm definitiv din schema, inca ramane de vazut ce si cum cu varoa, inca se poate observa cum matcile ponteaza compact si cum dupa capacire apar 15-20 de celule goale pe fatza unei rame...deci se lucreaza intens si impotriva varoa...vom vedea !
BUNKA

Mesajde teinegru64 » 13 Iul 2014, 14:08

Adi Hodis scrie:
...

Adi,eu cred ca ai facut alergie la roitul in MEA si Delon....dar asta e ...nici la mine nu au roit .Recunosc ...inaintea culesurilor am avut toti stupiii pe picior de plecare.Am riscat ....neintervenind,si ghici cine ma tradat.......? MER=iii.Asa ca eu te inteleg :lol:
PS
Tu ai ceva MEA ori Delon?
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR