Adi Hodis scrie:BUNKA scrie: ...
Deja se pare ca m-am imbogatit din vanzarea Delonilor modificati, asa se aude numai ca eu nu am simtit asta
...
Dar cu roirea, nu ai simtit ca s-a rezolvat ? ... ca nu roieste din Deloni.
Daca e rezolvata treaba, promit solemn ca schimb si eu.

Adi, ce naiba..sutem apicultori, albinele roiesc oricum din orice, e instinctul lor natural.
Pot sa spun ca din asa zisul Delon ca de fapt e modificat prin toate partile...roieste la fel de mult ca din ME dadant, sau alte sisteme...favorizarea roitului o face si lipsa de fagure construit...problemele la Warre fix de aici au aparut la Delonul asta modificat e mult mai bine...adica ele isi vad de treaba fara ca eu sa mai am grija foitelor..da, toate la timpul lor, o sa vedeti imagini.
Tehnica e sa muti una doua rame cladite in corpul de jos unde urmeaza sa coboare si ele construiesc paralel cu acei faguri.
O treaba interesanta, nu am facut masuratori la limba, aripi, lungimea abdomenului si a aripilor ca nu am cu ce...pun materialul didactic la dispozitie pt oricine are scule si stie cu ce sa faca asemenea masuratori...banuiesc ca nu se inghesuie multi la asta asa ca ...pe rand nu toti odata va rog...deci cum ziceam, okiometric am constatat ca desi albina este mult mai mica aduce polen la fel de mare adica am reusit sa colectez polen cu placile cu gauri de 4,9mm desi albina e mai mica si teoretic trece mai usor, deci cara la fel de bine ca albina asta tunata care o are toata lumea in lazi.
Alta treaba e ca au un alt tip de aranjare a puietului rezervelor ..nu stiu daca e influienta lazii, sau a faptului ca s-au mai modificat si alte chestii pe acolo...colegul Ignatov mi-a recomandat sa iau notite, sa fac masuratori etc din ce se intampla acolo, sincer nu am avut timp ca m-am bagat intr-un mare rahat din care incerc sa ies, si pana nu rezolv asta nu am timp de bibileala cu albinele, ma multumesc ca le mai bag rame sa creasca si atat.
Per total sentimentul e de mare multumire cand ma duc la ei...miere baga, polen la greu au rame intregi in corpul inferior, consumul in iarna trecuta a fost in jurul a 6 kg, rezistentza la iernare e super..interventii 0, si supravietuire 100%, matcile se imperecheaza rapid, roiurile se fac usor construiesc fagure natural fara probleme, si poate mai sunt multe de zis dar sfatul meu este sa nu incercati
Ma duc eu inainte pe sistemul asta ca un spargator de gheatza si cand o sa am 500 "va dau voie" sa testati .
Deci Adi...pana sistemul asta de lucru nu isi dovedeste calitatile, te rog sa nu risti nimic...iar cu 3 lazi ici si 2 colo nu cred ca putem numi asta testare...singurul mare test se va da in batatura mea, ca eu am sa elimin celula de 5,4mm definitiv din schema, inca ramane de vazut ce si cum cu varoa, inca se poate observa cum matcile ponteaza compact si cum dupa capacire apar 15-20 de celule goale pe fatza unei rame...deci se lucreaza intens si impotriva varoa...vom vedea !