Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: rama mucegaita

Mesajde gica » 06 Noi 2011, 17:55

regina e dincolo pin.Asta e semnificatia.
gica

Mesajde proapis13 » 06 Noi 2011, 18:32

genutzu scrie;,,Nu este adevarat ce zici tu. chiar daca pare ilogic albinele prefera pentru iernare
ramele negre si care au multe celule goale adica o suprafata cat mai mare fara miere.'' - perfect adevarat
Asa le este mai cald com[parativ cu ramele care au miere capacita. - la fel
Dar............daca ai o diafragma sunt sanse mici ca ele sa treaca dincolo daca ai numai o rama de acest fel. Daca ai avea mai multe rame goale exista aceasta posibilitate si numai in acele zone unde temperatura o permite. Acum deja ghemele de iernare sunt bine formate si la locuul lor deci pericol de mutare a ghemului aproape nul
...Si totusi in foto e o rama aproape plina cu miere si este dupa diafragma mobila
si este si folie iar albinele NU fac ghemul acolo si nici nu o cara cu toate ca ar avea unde.
UNDE?? acolo unde ai precizat tu mai sus in mijlocul cuibului unde sunt celule goale
salve :D
Fişiere ataşate
rama dupa diafragma.JPG
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde victor s » 06 Noi 2011, 19:36

nu contrez pe nimeni, spun doar ceea ce am vazut la unul din stupii mei... densitate mare de albina (probabil) spatiu destul de strans (doar 6 intervale de albina) in ideea de a aplica sfatul lui janese de a-i tine cat mai stransi, diafragma si 2 rame dupa...surpriza...sambata , ridicand podisorul o parte din albine se stransesera pe cele 2 rame de dupa diafragma. le-am scuturat in cuib si am scos cele 2 rame aproape goale de dupa...
intrebare- exista posibilitatea sa gasesc albinele de dupa diafragma, moarte de foame pana la primavara, sau daca timpul le permitea (o fereastra de timp calduros) se intorceau inapoi in cuib?
i-mi pare rau ca nu am fotografiat situatia expusa aici...!
victor s

Mesajde jenica67 » 06 Noi 2011, 19:50

victor s si eu din 6 familii, una mai idioata, a trecut dupa diafragma, unde aveam numai o rama la lins si se apucasera sa faca aripioare de ceara unde sa se aseze, si asta numai dupa o saptamana. Mai mult ca sigur, ca mor de foame si frig, daca le prinde frigul acolo. Este ilogic sa stea dupa diafragma dar eu stiu ce le-o fi apucat ?
jenica67

Mesajde Bambucha » 06 Noi 2011, 19:59

Migreaza in cazuri particulare dincolo de diafragma (cand temperatura permite) si transporta mierea in cuib, noaptea s-ar putea sa le prinda pe unele acolo (nimic grav) vor reveni in cuib manate de feromonul matcii. Sunt cazuri si cazuri
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde cristi_vidican » 06 Noi 2011, 20:21

victor s scrie:nu contrez pe nimeni, spun doar ceea ce am vazut la unul din stupii mei... densitate mare de albina (probabil) spatiu destul de strans (doar 6 intervale de albina) in ideea de a aplica sfatul lui janese de a-i tine cat mai stransi, diafragma si 2 rame dupa...surpriza...sambata , ridicand podisorul o parte din albine se stransesera pe cele 2 rame de dupa diafragma. le-am scuturat in cuib si am scos cele 2 rame aproape goale de dupa...
intrebare- exista posibilitatea sa gasesc albinele de dupa diafragma, moarte de foame pana la primavara, sau daca timpul le permitea (o fereastra de timp calduros) se intorceau inapoi in cuib?
i-mi pare rau ca nu am fotografiat situatia expusa aici...!

Eu am patit anul trecut asa ceva. Le-am surprins destul de tarziu si nu mai puteam sa intervin. In ianuarie a venit un val de caldura, zbor de curatire si atunci le-am scuturat peste cuib si s-a rezolvat problemea. Asa ca, daca nu interveneam, ramaneau acolo si cu siguranta mureau, pt ca nu prea mai era miere pe acele rame.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 06 Noi 2011, 20:23

proapis13 scrie:
cristi_vidican scrie:Daca o pui dupa diafragma, sa o pui mai departata de cuib, cat mai departata. Eu am avut, nu o data, surpriza ca o parte din ghem sa migreze acolo si sa-l prinda iarna acolo.

Parinte,
NICIODATA albina nu migreaza dupa diafragama sa faca ghem acolo DACA are de mancare in cuib
In cel mai rau caz merge si cara mancare de acolo dar NU ramane acolo;e ilogic

Experienta mea contrazice ce spuneti dumneavoastra. Trebuie sa precizez ca la mine diafragma e din folie, si nu inchide ca o diafragma clasica. Uneori folia nu culca chiar pana jos, asa ca albinele trec mai usor dupa. Si au ramas acolo pana la primul zbor de curatire, cand le-am scuturat peste cuib.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde dorindafi » 06 Noi 2011, 20:34

pin scrie:Vreau sa va intreb ceva. Pe rama de dupa diafragma albinele erau cu fundul arcuit in sus si mi s-a parut ca era si acul putin scos (sau asa o fi el dar nu l-am vazut eu pana acum). Ce semnificatie are pozitia asta?

:mrgreen: atunci cand vremea este nefavorabila ,timpul este sub 11/12 grade albinele ishi schimba compartamentul
dorindafi

Mesajde alt stupar » 06 Noi 2011, 22:14

victor s scrie:intrebare- exista posibilitatea sa gasesc albinele de dupa diafragma, moarte de foame pana la primavara....

Da, exista !

Pri 2005 mut niste stupi pe alt loc la inceput de decembrie. Zic - gata, de acum e iarna plina, pana-n primavara nu mai zboara.
De Craciun zbor de curatire. Dupa zbor, in prima lada de langa vechiu loc al celor mutate, puzderie de albina, 6 rame full si multa albina dincolo de diafragma, pur si simplu nu aveau loc pe rame.Intre diafragma si podisor distanta mica, se circula pe lateralele diafragmei.
Tot ce a fost dincolo, a murit de foame in gerul bobotezei...desi pe rame - miere garla.
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Dila Daniel » 06 Noi 2011, 23:27

pin scrie:Vreau sa va intreb ceva. Pe rama de dupa diafragma albinele erau cu fundul arcuit in sus si mi s-a parut ca era si acul putin scos (sau asa o fi el dar nu l-am vazut eu pana acum). Ce semnificatie are pozitia asta?

aceasta pozitie au luat-o dupa ce ai ridicat podisorul(zgomot-vibratii) si au simtit "pericol".Este o reactie normala si des intalnita.
Daca ramele dupa diafragma mai au urme de miere sau pastura,si distantza fata de cuib este relativ mica,albinele formeaza un ghem afanat cu scopul de a avea acces la acea/acele rama/e ,si la temperaturi mai scazute, sa care sau sa consume ce mai gasesc acolo.
In functie de variatiile de temperatura(cat de bruste sunt)pot ramane sau nu acolo.Deaceea este de evitat lasarea ramelor cu urme de hrana(cat de neinsemnate)dincolo de diafragma,pe timpul iernii.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde CATALIN » 07 Noi 2011, 00:42

deci eu acum 2 saptamani am fost sfatuit ca ramele cu putina mancare sa le las (dupa diafragma) sa inteleg ca nu prea era bine.......
si cat mai aproape de cuib cam la o rama distanta........????
In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”
CATALIN

Mesajde Dila Daniel » 07 Noi 2011, 06:56

care parte din expresia "pe timpul iernii" nu iti este clara? :) octombrie este mijlocul toamnei...
care parte din expresia "cu urme de hrana " nu iti este clara? pana la iarna,ale tale fomiste mananca si rama(cadrul) de lemn...:)
P.S. daca-mi dadeai un telefon in privat ca altele j'de mii de pana acum,aflai asta tot in privat... :lol:
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde teinegru64 » 07 Noi 2011, 07:20

O noapte am fost invidios pe colegii care au albine ,,idioate,, ori ,,cineva,, sa le dea sfaturi.Nu ca mine...dupa ce comit una ,mare cat 10 incepatori la un loc, sunt nevoit sa recunosc....ma, da prost mai sunt...sau.... oare eram beat???
Pe unde o fi.... estu???
Fişiere ataşate
P1060480.JPG
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde jenica67 » 07 Noi 2011, 08:17

Na exact ca la mine. Au facut cuibul, cat mai departe de urdinisul deschis. La mine cel putin aveam FA, dar tot asa departe de urdinis, au ales sa isi mute cuibul, chiar daca mierea era dincolo.
jenica67

Mesajde victor s » 07 Noi 2011, 09:23

Dila Daniel scrie:Deaceea este de evitat lasarea ramelor cu urme de hrana(cat de neinsemnate)dincolo de diafragma,pe timpul iernii.

asa este...asta era ideea...!
victor s

Mesajde proapis13 » 07 Noi 2011, 09:30

Dupa cat de verde si frumoasa e iarba in poza lui teinegru nu vorbim despre
lasarea ramelor dupa diafragma ,,pe timpul iernii''.
Acolo s-a facut o restrangere a cuibului undeva prin septembrie cand inca era timp frumos
iar temperaturile diurne se ridicau peste 20 grade celsius.
Este normal ca albina sa-si faca de cap si sa inceapa sa construiasca dupa diafragma
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR