Bun gasit la aceasta rubrica!
Numele meu este Mihai si locuiesc in Bucuresti.
Momentan sunt posesorul cutiilor din acest topic: viewtopic.php?f=18&t=4063 , pe care le-am construit anul trecut + o cutie de calitate foarte buna pe care am achizitionat-o de la un producator din Oradea, tot sub forma de kit.De asemena am achizitionat in timp, un hanorac cu masca, o dalta si o perie.De asemena posed un entuziasm fantastic si o dorinta puternica in a deveni stupar, dar despre asta poate vom vorbi alta data.Motivul pentru care am hotarat sa postez aici este ca doresc catev pareri din partea celor care au experienta in vederea abordarii urmatorilor pasi in infintare unei stupine.
Stupina pe care doresc sa o infintez va fi amplasata in judetul Giurgiu, la aproximativ 45 km de Bucuresti.Detin posibilitatea amplasarii a cel putin 30-35 de familii, dar deocamdata as vrea sa ma limitez la numarul de lazi pe care il am pana gasesc un model convenabil cu un raport pret-calitate cat mai bun.Fiind tipicar si avand o inclinatie deosebita spre detaliu nu ma pot impaca cu gandul ca "nu conteaza lada, conteaza ce e in lada" Mai degraba as spune ca "o conta ce e in lada, dar daca mie nu imi place cum se lucreaza cu ea nu e buna pentru mine".Consider ca deocamdat cele cinci lazi pe care le am sunt suficient de bune pentru inceput,urmand sa schimb ulterior modelul.De precizaat este faptul ca doresc sa folosesc deocamdata lazi de tip Dadant pe 10 rame + magzie.
Dupa aceast scurt introduere urmeaza si cateva intrebari:
Avand in vedere ca in momentul de fata nu detin rame si sunt hotarat sa rezolv aceasta problema in cat mai scurt timp as dori sa stiu ce esenta de lemn sa aleg pentru rame?
Din cate am citit pana acum am doua variante:
1. Tei - mai scump,mai rezistent la patrunderea sarmei, mai putine aschii,mai greu, mai vulnerabil la mucegai
2. Brad-mai ieftin,necesita capse la insarmare?,mai multe aschii (am vazut in anunturile de vanzare de pe internet niste ingrozitor de nefinisate), mai rezistent la mucegai.
De asemenea sunt interesat de achizitionarea familiilor de albine in aceasta primavara.Rubrica de anunturi nu a aparut inca, dar probabil ca voi reusi sa gasesc ceva contacte la tragurile apicole ce urmeaza la Slobozia si Campina.As dori sa gasesc totusi undeva in zona mea.
Intrebarile legate de achizitionarea albinelor ar fi urmatoarea:
Sa achizitionez roiuri sau direct famili?
Personal am luat in calcul si varianta combinata de tipul doua familii + doua roiuri pe care sa le intaresc ulterior cu rame cu puiet de la cele doua familii.Exista posibilitatea ca din aceasta varianta combinata sa pot ridica suficient aceste familii astfel incat pana la sfarsitul sezonului sa obtin inca 2 roiuri pentru a popula toate cele 6 cutii existente? Mi-ar placea ca la sfrasitul zezonului sa iernez 6 familii distincte.