Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Entuziasm,vointa si dorinta de a deveni stupar

Mesajde MihaiC » 03 Feb 2014, 00:34

Bun gasit la aceasta rubrica!
Numele meu este Mihai si locuiesc in Bucuresti.

Momentan sunt posesorul cutiilor din acest topic: viewtopic.php?f=18&t=4063 , pe care le-am construit anul trecut + o cutie de calitate foarte buna pe care am achizitionat-o de la un producator din Oradea, tot sub forma de kit.De asemena am achizitionat in timp, un hanorac cu masca, o dalta si o perie.De asemena posed un entuziasm fantastic si o dorinta puternica in a deveni stupar, dar despre asta poate vom vorbi alta data.Motivul pentru care am hotarat sa postez aici este ca doresc catev pareri din partea celor care au experienta in vederea abordarii urmatorilor pasi in infintare unei stupine.

Stupina pe care doresc sa o infintez va fi amplasata in judetul Giurgiu, la aproximativ 45 km de Bucuresti.Detin posibilitatea amplasarii a cel putin 30-35 de familii, dar deocamdata as vrea sa ma limitez la numarul de lazi pe care il am pana gasesc un model convenabil cu un raport pret-calitate cat mai bun.Fiind tipicar si avand o inclinatie deosebita spre detaliu nu ma pot impaca cu gandul ca "nu conteaza lada, conteaza ce e in lada" Mai degraba as spune ca "o conta ce e in lada, dar daca mie nu imi place cum se lucreaza cu ea nu e buna pentru mine".Consider ca deocamdat cele cinci lazi pe care le am sunt suficient de bune pentru inceput,urmand sa schimb ulterior modelul.De precizaat este faptul ca doresc sa folosesc deocamdata lazi de tip Dadant pe 10 rame + magzie.

Dupa aceast scurt introduere urmeaza si cateva intrebari:

Avand in vedere ca in momentul de fata nu detin rame si sunt hotarat sa rezolv aceasta problema in cat mai scurt timp as dori sa stiu ce esenta de lemn sa aleg pentru rame?

Din cate am citit pana acum am doua variante:

1. Tei - mai scump,mai rezistent la patrunderea sarmei, mai putine aschii,mai greu, mai vulnerabil la mucegai
2. Brad-mai ieftin,necesita capse la insarmare?,mai multe aschii (am vazut in anunturile de vanzare de pe internet niste ingrozitor de nefinisate), mai rezistent la mucegai.

De asemenea sunt interesat de achizitionarea familiilor de albine in aceasta primavara.Rubrica de anunturi nu a aparut inca, dar probabil ca voi reusi sa gasesc ceva contacte la tragurile apicole ce urmeaza la Slobozia si Campina.As dori sa gasesc totusi undeva in zona mea.

Intrebarile legate de achizitionarea albinelor ar fi urmatoarea:

Sa achizitionez roiuri sau direct famili?

Personal am luat in calcul si varianta combinata de tipul doua familii + doua roiuri pe care sa le intaresc ulterior cu rame cu puiet de la cele doua familii.Exista posibilitatea ca din aceasta varianta combinata sa pot ridica suficient aceste familii astfel incat pana la sfarsitul sezonului sa obtin inca 2 roiuri pentru a popula toate cele 6 cutii existente? Mi-ar placea ca la sfrasitul zezonului sa iernez 6 familii distincte.
MihaiC

Re: Entuziasm,vointa si dorinta de a deveni stupar

Mesajde redoo » 03 Feb 2014, 08:33

Salut si bine ai venit. La 45 km in Giurgiu unde mai exact?
Life is BEE...utiful!!!
http://e-redoo.ro/
redoo

Mesajde Dila Daniel » 03 Feb 2014, 08:52

bun venit MihaiC!
cat priveste ramele,atata timp cat esti mai tipicar,cred ca cele de tei ti se potrivesc.
Cat priveste achizitionarea familiilor de albine,daca iti permiti financiar,ia-ti trei familii bune si faci din ele roiuri
Astfel castigi experientza si vei avea si satisfactii mai mari.Vei avea si "o lingura" de miere,si familii de albine,care tu "le-ai dat viatza".
Daca nu pui accentul pe miere,sigur vei face dintr-o familie un roi care sa intre puternic in iarna.Deci ai sanse sa intri cu 6 familii in iarna.
Sa ai spor in toate!
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde MihaiC » 03 Feb 2014, 09:13

@redoo: mai exact in satul Vlad Tepes.

@Dila Daniel: Pentru moment nu stiu in ce masura imi permit financiar, caci nu am un ordin de marime exact pentru pretul famillilor neexistand anunturi in directia aceasta.Luasem in considerare si varianta 3 famili bune sau 6 roiuri pe care sa incerc sa le bag in iarna urmatoare.

Acum in ceea ce priveste calitatea unei familii, imi va fi greu sa ma decid in alegerea acestora.Neavand experienta ma tem ca as putea achizitiona un material genetic slab calitativ.Aceasta decizie naste si alte intrebari printe care si acestea: Ma pot orienta in achizitionarea familiilor la sfarsitul lunii martie ? Mi-as dori ca pana la 15 aprilie sa zburde albinele prin curte si sa ma ocup de ingrijirea lor pe tot parcursul sezonului in vederea acumularii de experienta.Daca da atunci care este puterea medie a unei familii in aceasta perioada , demna de luat in calcu in vederea achizitiei, avand in vedere ca la iesirea din iarna teoretic cuiburile sunt restranse,si e putin probabil sa gasesc familii cu 9-10 rame acoperite de albine.?
MihaiC

Mesajde Dila Daniel » 03 Feb 2014, 09:31

primavara,familiile de albine au un moment de schimbare de generatii.
Inaintea acestui moment,este o usoara depopulare,apoi incepe "explozia".Adica momentul in care numarul albinelor ce se nasc,este mai mare decat a celor care mor.
Recomandarea mea,este ca abia atunci sa cumperi.Sigur nu vei mai avea probleme sau riscuri,daca pot sa zic asa.
Si schimbul de generatii,difera de la an la an si de la zona la zona.
Cred ca inceput de aprilie sau jumatatea lunii,ar fi mai indicat.Dar stai sa vedem cand vine primavara.
Cat priveste puterea familiilor,ca numar de rame,si asta depinde de la cine cumperi.Si bineinteles ca una este in martie,alta in aprilie,
Incearca sa nu te duci singur sa cumperi,daca nu cunosti vanzatorul.Apeleaza la un apicultor mai experimentat.
Pana una alta,aici pe forum,la pagina apicultorului incepator,ai multe de citit,de invatat.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde proapis13 » 03 Feb 2014, 09:41

Bun venit pe forum si sa ai parte numai de realizari :!:
Preferabil ar fi sa cumperi familii de albine gata pregatite pentru culesul de salcam sa stii pe ce dai banii
Dupa fructificarea culesului cu surplusul de albina poti face 2 roi pe care ii poti ajuta cu puiet capacit pentru intarire
Dupa culesul de floarea soarelui cele doua familii mai pot da doi roi artificiali la care le dai doua regine imperecheate
Targetul fiind atins cu completarile de rigoare poti baga in iarna 6 unitati biologice
Asta inseamna bani si timp investit....mai multe info or sa apara pe parcurs in timp ce o sa te lovesti de multe necunoscute
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde MihaiC » 10 Iun 2014, 22:17

Coana Mare de oua facatoare.Prima matca marcata de mine, freehand asa...fara dispozitiv ca n-am avut.
Fişiere ataşate
stupi001.JPG
MihaiC

Mesajde MihaiC » 10 Iun 2014, 22:20

Stupina mea la inceput de iunie.
Fişiere ataşate
stupi017.JPG
MihaiC

Mesajde ves.lucian.zabrani » 10 Iun 2014, 22:34

Nu stiu cum de te-am scapat !!!
Bine ai venit printre noi !!!
Sanatate maxima tie si familiei tale !!!
:P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde State » 10 Iun 2014, 22:36

Frumos!
De unde ai luat sablonul pentru numere ?
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde MIHAI BALS » 11 Iun 2014, 00:04

MihaiC scrie:Coana Mare de oua facatoare.Prima matca marcata de mine, freehand asa...fara dispozitiv ca n-am avut.

coana MICA,vrei sa spui,nu?
mergi pe botci de salvare?
MIHAI BALS

Mesajde MIHAI BALS » 11 Iun 2014, 00:06

MihaiC scrie:Stupina mea la inceput de iunie.

frumoase cutii!!!
MIHAI BALS

Mesajde MihaiC » 11 Iun 2014, 08:49

Coana mica provine dintr-un roi, adunat din pom ( o alta premiera pentru mine ), si oua rama intreaga de sus pana jos.Cutiile sunt noi, cumparate bucati si asamblate de mine.podisoarele hranitor, si capacele sunt facute tot de mine, mai putin capacul stupului verde, care l-am cumparat gata dar pe care vreau sa-l schimb deoarece e mare si greu.
MihaiC

Mesajde MihaiC » 11 Iun 2014, 08:51

Sabloanele pentru numere sunt facute din carton mai gros, taiate cu un cutter ascutit cu rigla de metal si cu un florar, acolo unde sunt curbe.
MihaiC

Mesajde MihaiC » 31 Dec 2014, 20:23

Am postat in rubrica de jurnal ceea ce voiam sa postez aici asa ca pun un link catre intr'acolo.Sper sa nu fie cu suparare:
viewtopic.php?f=16&t=5005&start=32

La multi ani! si un An Nou plin de bucurie , impliniri si sanatate! tuturor iubitorilor de albine.
Iernare usoara si uscata, butoaie pline in 2015, matci outoare si familii neroitoare!

La anul si La Multi Ani!

Mihai Cianu
Fişiere ataşate
201431.jpg
In ultima zi din 2014 in drum spre stupina.
MihaiC

Mesajde MihaiC » 21 Mai 2015, 12:03

Ieri am controlat situatia dupa culesul de salcam.Familiile mai puternice au umplut catul , asa ca am adaugat inca un cat intre cuib si cel deja completat.Catul intermediar este plin cu rame crescute si rame cu FA , intercalate.Sper ca dorul de munca si restul de nectar care mai vine sa le faca sa cladeasca si ce am pus acum.
Familiile care nu au fost suficient dezvoltate inainte de culesul de salcam, s-au dezvoltat puternic, au cladit deasupra ramelor, si au umplut fiecare celula libera cu nectar.Am ridicat rame marginase si am adugat in mijlocul cuibului rame bune pentru ouat sau FA dupa caz. cu ocazia aceasta am scos complet suberele pentru aerisire maxima si posibilitatea ventilarii si maturarii nectarului.Sper ca am procedat corect.
Pana la vremea aceasta in cuiburile verificate nu au aparut botci de roire, insa de acum, avand in vedere ca este nectar in toate ramele pe unde s-a putut baga ( la un stup e nectar si pe fagurlele de trantor din rama claditoare) ma astept sa inceapa si frigurile.

Avand in vedere ca am creeat un pic de spatiu, si am marit aerisirea, ce altceva as mai putea face pentru a impiedica.formarea botcilor. Nectarul nu il pot scoate acum din cuiburi caci inca nu este capacit...Sper ca in 8-10 zile sa fie capacit si atunci voi extrage si voi face ceva mai mult loc in cuiburi.
Fişiere ataşate
IMG_20150520_200758.jpg
Stupina
IMG_20150520_184730.jpg
Un cat foarte greu.
MihaiC

Următorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?