de delorin I » 01 Sep 2014, 08:53
Neata! Am fost plecat cateva zile din tara! Fara calculator, fara telefon! Doar cand pleci din tara iti dai seama ce inseamna ...Europa! Nu cred ca poti sa intelegi valoarea acestei constructii cu adevarat decat atunci cand treci prin frontiere intre state ca prin branza! Oricum, la intoarcere aseara am avut inca o data sentimentul ca fac parte dintr-o natie de isterici! Am facut sute de kilometri pe teritoriul bulgar- nimeni nu a dat nici macar un claxon! Venind dinspre sud cum am intersectat autostrada Varnei, la vreo 50 de km de Ruse au inceput! Claxoane - era noapte si mergeam cu 70 la ora! Flash-uri! Depasiri pe linie dubla continua, in curba, in panta! Nici macar un Bulgar! TOTI BUCURESTENI! Apoi cativa din TR! E putin jenant! Navigam cu numar de Bucuresti dar chiar atat de ISTERICI OM FI? In Burgas intr-o scurta pauza - la fel! Cineva parasea parcarea - si dadea cu spatele! Imediat se aude un claxon nervos! Cine credeti ca era total lipsit de rabdare si intelegere? Nevasta lui Mitica! O masina de Bucuresti! Deci pana la urma suntem afectati cumva in profunzime! Suntem o natie de frustrati, nervosi si complexati! Cumva Miticii pe care i-am ales, sunt si ei ai nostri, cetateni cu aparente de ELEGANTA! Oricum incomparabil! Drumuri mai bune, reguli de trafic mult mai lejere, mult mai putina politie! Parca nu am avut niciodata senzatia asta ca bulgarii sunt mai civilizati ca noi!(Asta pana in vama cand am vrut sa platesc taxa de pod- care apropo, este mult mai ieftina la bulgari decat la noi, culmea pentru acelasi pod, mai avem 2 leva si in rest lei! Si a inceput ala, bulgarul de data asta, sa faca crize, ca daca vreau sa platesc cu lei trebuie sa ma duc la Silistra, ca la ei nu se poate decat cu leva sau euro! Asa am avut senzatia unei zadarnicii a evolutiei europene, doar din cauza comoditatii unor functionari care nu au avut de gand sa-si complice existenta tinand contabilitatea si in lei! In mod paradoxal Podul Prieteniei in plina constructie europeana e un pod al separatiei! Cu zeci de comisii si comitete romano-bulgare, intr-o zona de granita unde moneda celor 2 tari marginase ar trebui sa circule pe ambele maluri ale Dunarii, atat LEUL probabil ca si LEVA, se pare ca PUT! TRIST! FOARTE TRIST! Si din pacate- acesta e putin gustul final al unei vacante mult mai reusite si incomparabil mult mai ieftina decat cea pe care am facut-o cu putina vreme in urma in Mamaia! )
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!
“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)