CristianBee scrie:Ce am învățat este că trebuie să pun banii in locurile care aduc bani.
Buna asta! Am prins-o tardiv anul asta.
CristianBee scrie:Ce am învățat este că trebuie să pun banii in locurile care aduc bani.
CristianBee scrie:Concluziile anului 2014 ca nou venit în piață : producția pt primul an a fost acceptabilă ( 36 kg ) formată din tei ( 15 kg ) restul floarea soarelui . Am avut de aface cu familii slabe luate la 4 aprilie ratând rapița desi dacă nu aveam atâta umiditate , totodată si vreme cam rece s-ar fi dezvoltat altfel apoi a venit S1 care nu a fost si a dus la depopulari dar fără roiri , au picat din matcile bătrâne , mai apoi a început fluxul la tei si fs care a fost satisfăcător . Ce am învățat este că trebuie să pun banii in locurile care aduc bani. Trebuie să mecanizez putin operațiunile ca să nu mai depind de alții , am pierdut minim 15 % . Trebuie să investesc în material biologic performant care să permită să uniformizez perf stupilor de producție , matci la rezervă , nuclee de 6r pt dezvoltare ca nr , 3r uniți în toamnă pt schimbat matcile mai bătrâne sau necomforme , micronuclee pt împerecheat , o locație pt asta , vetre la rapița 1 si 2 (dacă e ) S1 si apoi S2 , tei fâneață , fs ( posibil ) dacă nu separat si apoi pe vatra de iernare , deci un semipastoral . Per total trebuie să am un plan pt orice fac . Momentan 50 fam ME , pt 2015 , 70 fam , si 110 nuclee ( roiuri ) , 50 micronuclee ,ceva nuclee de 3r si aducerea de mat biologic nou și selecție , încerc să ma extind . Om trăi si om vedea , asta e planul .
CristianBee scrie: acum am 50 dar în 5 ani voi avea 250-300 poate si echipamentul nu îl schimb imediat ci cu anumite costuri .
Closcutz scrie:cristi_vidican scrie:Partea bună e că am prins mierea la cel mai bun preț și zahărul la cel mai mic preț.
La ce pret a fost mierea de FLS?
alt stupar scrie:CristianBee scrie: acum am 50 dar în 5 ani voi avea 250-300 poate si echipamentul nu îl schimb imediat ci cu anumite costuri .
sanatosi sa fim, ca de planuri nu ducem lipsa
cristi_vidican scrie: Așa preț la FS ca în acesta an când a mai fost? Mă refer la en-gros!
cristi arad scrie:un an pe jumatate; fara tei si fara salcam; productie medie 27kg/familie (rapitza si floare)
alt stupar scrie:E prea mult de scris si povestit, pe bune !
Si, la o adica, ceea ce este sustenabil intro anumita zona, tinand cont de asezarea geografica, baza melifera, cerea pietii, logistica, etc. poate fi complet nepotrivit in alta parte. Fiecare stie (sau ar trebui sa stie) ce si cum i se potriveste mai bine, fiecare-si face (sau AR TREBUI SA-SI FACA ) propiul business-plan cat de realist cu putinta, ca vremurile apiculturii romantice au cam apus si dansand descult intr-un joc al economiei de piata riscul e mare sa falsezi si usor te poti trezi pe tusa !
Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 36 vizitatori