Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Concluzii ale anului 2013-2014

Mesajde Florin Dobre » 06 Sep 2014, 15:55

CristianBee scrie:Ce am învățat este că trebuie să pun banii in locurile care aduc bani.

Buna asta! Am prins-o tardiv anul asta. :D
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Closcutz » 06 Sep 2014, 16:36

CristianBee scrie:Concluziile anului 2014 ca nou venit în piață : producția pt primul an a fost acceptabilă ( 36 kg ) formată din tei ( 15 kg ) restul floarea soarelui . Am avut de aface cu familii slabe luate la 4 aprilie ratând rapița desi dacă nu aveam atâta umiditate , totodată si vreme cam rece s-ar fi dezvoltat altfel apoi a venit S1 care nu a fost si a dus la depopulari dar fără roiri , au picat din matcile bătrâne , mai apoi a început fluxul la tei si fs care a fost satisfăcător . Ce am învățat este că trebuie să pun banii in locurile care aduc bani. Trebuie să mecanizez putin operațiunile ca să nu mai depind de alții , am pierdut minim 15 % . Trebuie să investesc în material biologic performant care să permită să uniformizez perf stupilor de producție , matci la rezervă , nuclee de 6r pt dezvoltare ca nr , 3r uniți în toamnă pt schimbat matcile mai bătrâne sau necomforme , micronuclee pt împerecheat , o locație pt asta , vetre la rapița 1 si 2 (dacă e ) S1 si apoi S2 , tei fâneață , fs ( posibil ) dacă nu separat si apoi pe vatra de iernare , deci un semipastoral . Per total trebuie să am un plan pt orice fac . Momentan 50 fam ME , pt 2015 , 70 fam , si 110 nuclee ( roiuri ) , 50 micronuclee ,ceva nuclee de 3r si aducerea de mat biologic nou și selecție , încerc să ma extind . Om trăi si om vedea , asta e planul .

Avand in vedere productia de miere marfa de anul asta(36kg), nu-s cam idealiste planurile pentru 2015? Cum ramane cu banii care trebuie pusi in locurile care aduc bani? (O parere: nucleele, micronucleele si materialul biologic nu vor aduce bani decat in mod indirect, adica abia in 2016 cel mai devreme.)
Closcutz

Mesajde CristianBee » 06 Sep 2014, 18:01

Uite cum vad eu treaba . 1. Nu am avut cu ce muta stupii si puteam să fac cu 15% mai multă miere zic eu dacă eram mecanizat . 2. Nuclee sau roiuri cum le-o mai zice pe care le preconizez au scopul de a mari capacitatea de producție pe viitor (2016) . 3. Despre nucleele pe 3r folosesc puțina albina iar toamna ori le folosesc pt a înlocui matcile neconforme ori unesc 3 din ele si fac o familie dacă nu mai am nevoie de ele . 4. Legat de mininuclee , eu anul acesta am fost în criza de matci , mi-au picat cam 17 buc ( nu au roit ) erau bătrâne , pontă redusă , nemarcate , riscând ca la orice mutare de rame să o omor ( multe rame strâmbe ).Am depins de producătorul de mătci care nu a mai livrat si am schimbat matcile cu o lună si jumătate mai târziu deci am pierdut ceva albină plus că cei 17 au stat fără matci până si-au făcut de SV , acum aveam 1 interval în plus pt iarnă . Fără să încerc să integrez toate lucrurile astea nu voi fi eficient și voi pierde bani printr-o productie micsorată în condițiile unui an în limite normale . Dacă ar fi un an bun 2015 să zic eu teoretic am un start mai greoi pt că intru în iarnă cu albină mai puțină . Dacă aș sta să privesc asa doar pt ziua de maine aș zice ce ai zis și tu , dar trebuie gândit în perspectivă . Când am luat centrifuga de 12 r mulți mi-au spus că ce am eu nevoie de asa mare la doar 50 de stupi , acum am 50 dar în 5 ani voi avea 250-300 poate si echipamentul nu îl schimb imediat ci cu anumite costuri .
CristianBee

Mesajde zip2006 » 06 Sep 2014, 18:52

Vrabia malai viseaza si calicul praznic .....
zip2006

Mesajde alt stupar » 06 Sep 2014, 21:51

CristianBee scrie: acum am 50 dar în 5 ani voi avea 250-300 poate si echipamentul nu îl schimb imediat ci cu anumite costuri .

sanatosi sa fim, ca de planuri nu ducem lipsa :D
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde cristi_vidican » 07 Sep 2014, 08:01

Closcutz scrie:
cristi_vidican scrie:Partea bună e că am prins mierea la cel mai bun preț și zahărul la cel mai mic preț.

La ce pret a fost mierea de FLS?

A mea la 20 de lei kg. Procesatorii au oferit 12 lei. Alții au vântu en-gros chiar mai bine. Așa preț la FS ca în acesta an când a mai fost? Mă refer la en-gros!
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde CristianBee » 07 Sep 2014, 09:02

alt stupar scrie:
CristianBee scrie: acum am 50 dar în 5 ani voi avea 250-300 poate si echipamentul nu îl schimb imediat ci cu anumite costuri .

sanatosi sa fim, ca de planuri nu ducem lipsa :D

Asa este , dar niste ideii despre ce sa facem trebuie sa avem ca altfel "spargem banii" . :D
CristianBee

Mesajde lucky5strike » 08 Sep 2014, 10:19

cristi_vidican scrie: Așa preț la FS ca în acesta an când a mai fost? Mă refer la en-gros!

O fi, dar ia in calcul motorina, euro, impozitul, taxele nou aparute, foamea de anul asta, recolta de floare, cu nimic deosebita fata de alti ani...

Ei?

:roll:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde TDI » 08 Sep 2014, 12:11

Asa este, domnule Răduț.
Dar mai discutam in 2015 in aceeasi perioadă.
TDI

Mesajde cristi arad » 08 Sep 2014, 13:02

un an pe jumatate; fara tei si fara salcam; productie medie 27kg/familie (rapitza si floare)
cristi arad

Mesajde cosming » 08 Sep 2014, 13:16

cristi arad scrie:un an pe jumatate; fara tei si fara salcam; productie medie 27kg/familie (rapitza si floare)

Pai si nu e bine?
cosming

Mesajde jonny_it » 08 Sep 2014, 15:37

2 vetre in Neamt:
- salcam/faneata: 0kg
- tei(mutat in Vaslui): bine, chiar daca in primele zile nu a dat nectar
- floarea soarelui+faneata: a ramas pt iarna toata cu toate ca a fost un cules destul de bun

1 in Vaslui
- cules foarte foarte bun la salcam(am prins cateva calde zile intre ploi + a inflorit un pic mai tarziu fata de sud)
- la tei si mai bine tinand cont ca familiile care au fost aici au stat "in priza"
- floarea soarelui + faneata a ramas tot in familii si la rezerva

In general a fost un an acceptabil, adica am iesit poate un pic mai bine fata de ce aud/vad la altii, totusi daca tin cont de puterea familiilor in primavara a fost cel mai prost an posibil.

Fericit ca am facut cativa roi si ca stau bine cu rezervele pt iarna.

In 2015 o sa ma apuc serios de pastoral, sigur o sa merg la rapita si sper sa prind 2 culesuri de salcam :D + tei apoi o deplasare la floarea soarelui. .. planuri, sa vad si cat timp liber o sa am :lol:
jonny_it

Mesajde Adrian Galofteanu » 08 Sep 2014, 22:42

alt stupar scrie:E prea mult de scris si povestit, pe bune !
Si, la o adica, ceea ce este sustenabil intro anumita zona, tinand cont de asezarea geografica, baza melifera, cerea pietii, logistica, etc. poate fi complet nepotrivit in alta parte. Fiecare stie (sau ar trebui sa stie) ce si cum i se potriveste mai bine, fiecare-si face (sau AR TREBUI SA-SI FACA ) propiul business-plan cat de realist cu putinta, ca vremurile apiculturii romantice au cam apus si dansand descult intr-un joc al economiei de piata riscul e mare sa falsezi si usor te poti trezi pe tusa !

Da, ai dreptate......eu cred ca esti unul din greii de pe forum si de aceea am considerat ca unele "secrete" dezvaluite intr-un an dificil cum a fost 2014 ar fi prins bine. Uite de ex am vazut o postare a ta pe un topic despre cum ai procedat cu hranirea de stimulare cu sirop neinvertit in septembrie........jos cu palaria!

Asta cu "apicultura romantica" si cu "stuparul descult" este de fapt caracterizarea cea mai buna a realitatii in stuparitul de la noi. Evident - exceptiile intaresc regula!
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde macnelu » 09 Sep 2014, 21:30

Salut.
Am intrat in iarna cu 22 fam reusind sa ies din iarna cu tot efectivul, pe care leam transportat la pastorala pe raza comunei la circa 3 km de vatra de stationare unde am facut trei culesuri respectiv, - Culesul de rapita a fost foarte bun ,productie 16,5 kg/fam si am facut 10 roi, - a urmat culesul de salcam , cu productie de 14,5 kg / fam.,am facut 12 roi cu matci din crescatoria proprie , - si culesul de tei cu o productie totala de 150 kg ,si inca 3 roi,am revenit pe vatra unde a urmat culesul de floarea soarelui unde am scos o productie totala de 140 kg. . La aceasta data am 44 f.a deoarece trei roi s-au bezmeticit dupa salcam.Stupina este situata in comuna Viisoara.Acesta este bilantul la mine la Vaslui.
macnelu

Mesajde teinegru64 » 09 Sep 2014, 21:39

bine ai venit .am o nelamurire ...esti vechiul mac7 si nu mai stiu cat ?
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde macnelu » 09 Sep 2014, 21:51

Salut omule.Da eu sunt,nu am mai reusit sa intru cu vechea adresa si am apelat la una noua,nu stiu care este cauza.Ce mai faci, ai mai fost la rapa cu perji?
macnelu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE