Mosule facusi ce facusi si iar ai punctat un lucru de belea adica important imi vine sa te strang in brate de drag ce-mi esti. Mierea pusa in locul puietului si eventual necapacita dar adusa la umiditatea adecvata poate asigura necesarul de papa o buna bucata din iarna in special pentru mentinerea caldurii iar rezervele din partea superioara a ramelor sa fie folosite cu putin inainte de dezmortirea matcii si cresterea puietului. Avantajul este ca albina nu consuma energie cu rosul capacelor sa ajunga la miere iar ghemul nu se desface pentru a pierde caldura odata cu eliminarea rosaturii. Singura logica pe care o vad cu practicarea gaurilor in rame este daca apare frigul brusc si albinele trebuie sa se compacteze repede cu toate ca in natura faguri gauriti n-o sa vedem.(de revazut si
http://stuparitul.com/forum/viewtopic.p ... d2f61163bc)
Cine a vazut faguri (construiti in afara stupului

am vazut eu pe plasa antivarroa

) a observat ca albina construieste in forma de elipsoid cu faguri din ce in ce mai mici catre extremitati cel mai mare fagure fiind la mijloc. Asta spune ca acea caldura produsa in cantitate mai mare de mai multe albine din mijloc se imprastie(conductie, convectie) in tot volumul de iernat; albinele de la extremitati beneficiaza de aceasta caldura si consuma mai putina hrana. Hopa deci central pe verticala consumul ar fi mai mare hai sa bagam la mijloc rame cu mai multa miere si mai putina pe extremitati. Mai mos Andrei ceva nu e bine, nu cumva albina din extremitati produce cea mai multa caldura cu toate ca e mai putina consumand aparent mai multa miere astfel incat elipsoidul din povestea noastra ajunge tangent la marginea superioara cel mai bine la mijloc de februarie?
Observat de mine iarna trecuta fara a putea trage o concluzie rosatura pe tablitele de sub stup astfel:
1. stup iernat pe 5 rame adapostit in stanga si spate de un gard cu urdinis orientat catre s-e rosatura identica sub fiecare rama cat o tinut iarna rame cu miere de la stanga la dreapta descrescator catre centru cu miere rama din dreapta urdinisului cu cevapastura
2.stup pe 4-5 rame protejat cu gard in spate cu urdinis mic orientat catre s-e, stanga dreapta il cam sufla vantul, rosatura mai multa in dreapta urdinisului.