Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Septembrie- Pregatirile de toamna

Mesajde gh.pana » 08 Sep 2014, 23:34

Fac pe naiba. Nu pot face mare lucru. Albinele mele cara in draci polen de parca ar fi luna mai si nu septembrie. Ramele din cuib au coroane de miere bunicele dar nu de dimensiuni suficiente pentru a asigura linistea mea pe toata iarna.
Sub coroane exista mult puiet capacit si mai ales necapacit , larve de 3-4 zile. La multe familii am constatat rame cu oua de 2 - 3 zile. Cand sa mai ecluzioneze albina ? Ca uite acum (2-3 saptamani ) racoarea noptilor va obliga albina sa se stanga in ghem si eu nu pot nici macar sa restrang ramele corespunzator puterii familiilor.
Multi sustinem ca a fost o vara atipica. Toamna care a inceput cum se prefigureaza ? Dupa cum au demarat lucrurile ma intreb, voi apuca sa fac tratamentul cu varachet la momentul cand in cuib nu va mai exista puiet ? Ma rog, sa dea domnul, ca vremea buna sa tina pana dupa Craciun !! Altfel, este vai de capul meu toata iarna.
gh.pana

Mesajde andrei_calinescu » 09 Sep 2014, 00:02

D-le Pana,

Unde este problema?
Daca vine proteina de afara si poate si nectar de intretinere, ati vrea ca matcile sa isi puna centura de castitate ca asa vrea stuparul?
Si la mine oua unde eclozioneaza, 4-5 rame cu puiet la fam din care 3 larvar-oua, matcile sunt hranite ca la rapita.
Pe mine ma bucura abundenta asta. Si daca e bine in natura si implicit in stupi, tot fatalismul ne preocupa.
andrei_calinescu

Mesajde Florin Dobre » 09 Sep 2014, 00:09

Chiar daca le-as mai fi stimulat, ale mele au redus motoarele. Este polen si ceva nectar dar...o fi de vina pozitia lunii. :D
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde ignatov andrei » 09 Sep 2014, 07:25

gh.pana scrie:si eu nu pot nici macar sa restrang ramele corespunzator puterii familiilor.

Lasati doar ramele cu puiet si descapaciti dupa diafragma. Veti bloca spatiul de ouat si usor, usor, veti reusi sa configurati cuiburile pentru iarna !

andrei_calinescu scrie:D-le Pana,

Unde este problema?
Si daca e bine in natura si implicit in stupi, tot fatalismul ne preocupa.

Puietul tarziu (mai ales mult) nu este bun !
ignatov andrei

Mesajde andrei_calinescu » 09 Sep 2014, 12:15

Sunt de acord cu tine Andrei.
Dar in conditiile actuale de secretie proteica si nectar, matcile nu au de ales.
Bineinteles asta e legat de zona in care sunt stupii.
Intre noptile de la Mures si Dridu sunt mari diferente.
Dar daca la vremea asta era seceta generalizata, plangeam si ne vaitam.
andrei_calinescu

Mesajde gh.pana » 09 Sep 2014, 20:27

Un adevar axiomatic este ca albina ecluzionata toamna tarziu nu este pregatita corespunzator pentru iarna, mai ales daca aceasta se va instala devreme si va pleca tarziu in primavara. Urmarile le intuim chiar le bine stim.
Matca ideala este cea care stie sa-si regleze ponta dupa calendarul ancestral si mai putin dupa conditiile meteo care uneori pot fi inselatoare in deosebi primavara timpuriu si toanma tarziu.
Eu am vrut sa prezint doar situatia cu care ma confrunt in acest moment si nicidecum sa ma lamentez. Cunoastem ca pentru fiecare problema exista cel putin o solutie. Nu cad in povestea drobului de sare, dar nici sa nu ne facem ca nu exista pericolul unei ierni timpurii si lungi. Vorba lui nea Gica - fie-i tarana usoara ! - sa nu te pui cu dumnezeu......
gh.pana

Mesajde Leru » 09 Sep 2014, 22:21

Cred ca aproape toti stuparii se confrunta in toamna aceasta cu o activitate prelungita a matcilor, adica avem in stupi de la oua pina la puiet capacit destul de numeros .Acest fapt nu trebuie sa ne impiedice in pregatirea stupilor pentru iarna,in pricipal cu asigurarea rezervelor de hrana necesare iernarii,tratamentele antivaroa,etc.Cineva a ridicat problema acoperirii complete a ramelor cu miere si pastura in special de la jumatate in sus; si se intreba daca trece albina si pe cealalta parte a ramei,pe deasupra sau prin lateral...Eu am rezolvat aceasta problema in felul urmator: la reducerea cuibului am efectuat in rame o gaura de aproximativ 2 cm. diametru la mijloc si la doua treimi distanta de jos in sus.Astfel ghemul se formeaza in aceste goluri,albinele se alimenteaza mult mai usor cu miere si pastura,consumul se reduce caci au posibilitatea in aceste conditii sa se incalzeasca mult mai usor si mai bine. De cind practic acest procedeu,nu am avut nici o pierdere in primavara. Momentan am familii unde locul vizat gaurii este ocupat cu puiet capacit si trebuie sa mai astept putin pina se elibereaza.Recomand cu caldura acest procedeu.
Leru
Leru

Mesajde ignatov andrei » 09 Sep 2014, 23:56

gh.pana scrie:Un adevar axiomatic este ca albina ecluzionata toamna tarziu nu este pregatita corespunzator pentru iarna, mai ales daca aceasta se va instala devreme si va pleca tarziu in primavara. Urmarile le intuim chiar le bine stim.
. Vorba lui nea Gica - fie-i tarana usoara ! - sa nu te pui cu dumnezeu......

Da... te rog, explicatia... "albina pregatita corespunzator" pentru iarna !!
Daca esti APICULTOR BAZAT, nu este nevoie sa dai exemplu ceea ce au spus inaintasii nostri (nn. Nea Gica - D-zeu sa-l odihneasca) !!

In concluzie: ori stii, ori le bajbai !!
Ultima oară modificat de ignatov andrei pe 10 Sep 2014, 00:00, modificat 1 dată în total.
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 09 Sep 2014, 23:58

Leru scrie:Cred ca aproape toti stuparii se confrunta in toamna aceasta cu o activitate prelungita a matcilor, adica avem in stupi de la oua pina la puiet capacit destul de numeros .Acest fapt nu trebuie sa ne impiedice in pregatirea stupilor pentru iarna,in pricipal cu asigurarea rezervelor de hrana necesare iernarii,tratamentele antivaroa,etc.Cineva a ridicat problema acoperirii complete a ramelor cu miere si pastura in special de la jumatate in sus; si se intreba daca trece albina si pe cealalta parte a ramei,pe deasupra sau prin lateral...Eu am rezolvat aceasta problema in felul urmator: la reducerea cuibului am efectuat in rame o gaura de aproximativ 2 cm. diametru la mijloc si la doua treimi distanta de jos in sus.Astfel ghemul se formeaza in aceste goluri,albinele se alimenteaza mult mai usor cu miere si pastura,consumul se reduce caci au posibilitatea in aceste conditii sa se incalzeasca mult mai usor si mai bine. De cind practic acest procedeu,nu am avut nici o pierdere in primavara. Momentan am familii unde locul vizat gaurii este ocupat cu puiet capacit si trebuie sa mai astept putin pina se elibereaza.Recomand cu caldura acest procedeu.
Leru

Matale... prea le dai din carti...! :?
ignatov andrei

Mesajde cosming » 10 Sep 2014, 00:03

[quote=same. gnatov andrei"]
gh.pana scrie:si eu nu pot nici macar sa restrang ramele corespunzator puterii familiilor.

Lasati doar ramele cu puiet si descapaciti dupa diafragma. Veti bloca spatiul de ouat si usor, usor, veti reusi sa configurati cuiburile pentru iarna !

andrei_calinescu scrie:D-le Pana,

Unde este problema?
Si daca e bine in natura si implicit in stupi, tot fatalismul ne preocupa.

Puietul tarziu (mai ales mult) nu este bun ![/quote]

Adica sa umple ramele de tot cu miere? Pe langa coronite(nefericit termen)in partea de sus sa avem si cerculete de miere jos chiar si necapacite ca se consuma rpd. Suna bine plus ca 'mizeria' din capaceala cade mai tarziu in capu' albinei ce formeaza partea de jos a ghemului(minimizam pierderea due caldura)
cosming

Mesajde ignatov andrei » 10 Sep 2014, 00:35

"Cosming-e", tu stii cum arata o familie pregatita de iarna ????
ignatov andrei

Mesajde cosming » 10 Sep 2014, 08:50

ignatov andrei scrie:"Cosming-e", tu stii cum arata o familie pregatita de iarna ????

Te scuz ca ai gresit punctuatia !!!
cosming

Mesajde ignatov andrei » 10 Sep 2014, 09:12

cosming scrie:Te scuz ca ai gresit punctuatia !!!

Stiam eu ca esti baiat bun si intelegator ! :)

Nu reuseste sa le umple "de tot" (bine ar fi), dar scapa de puietul care - cu cat inainteaza - devine nefolositor !
ignatov andrei

Mesajde cosming » 10 Sep 2014, 12:22

Mosule facusi ce facusi si iar ai punctat un lucru de belea adica important imi vine sa te strang in brate de drag ce-mi esti. Mierea pusa in locul puietului si eventual necapacita dar adusa la umiditatea adecvata poate asigura necesarul de papa o buna bucata din iarna in special pentru mentinerea caldurii iar rezervele din partea superioara a ramelor sa fie folosite cu putin inainte de dezmortirea matcii si cresterea puietului. Avantajul este ca albina nu consuma energie cu rosul capacelor sa ajunga la miere iar ghemul nu se desface pentru a pierde caldura odata cu eliminarea rosaturii. Singura logica pe care o vad cu practicarea gaurilor in rame este daca apare frigul brusc si albinele trebuie sa se compacteze repede cu toate ca in natura faguri gauriti n-o sa vedem.(de revazut si http://stuparitul.com/forum/viewtopic.p ... d2f61163bc)
Cine a vazut faguri (construiti in afara stupului :mrgreen: am vazut eu pe plasa antivarroa :mrgreen: ) a observat ca albina construieste in forma de elipsoid cu faguri din ce in ce mai mici catre extremitati cel mai mare fagure fiind la mijloc. Asta spune ca acea caldura produsa in cantitate mai mare de mai multe albine din mijloc se imprastie(conductie, convectie) in tot volumul de iernat; albinele de la extremitati beneficiaza de aceasta caldura si consuma mai putina hrana. Hopa deci central pe verticala consumul ar fi mai mare hai sa bagam la mijloc rame cu mai multa miere si mai putina pe extremitati. Mai mos Andrei ceva nu e bine, nu cumva albina din extremitati produce cea mai multa caldura cu toate ca e mai putina consumand aparent mai multa miere astfel incat elipsoidul din povestea noastra ajunge tangent la marginea superioara cel mai bine la mijloc de februarie?
Observat de mine iarna trecuta fara a putea trage o concluzie rosatura pe tablitele de sub stup astfel:
1. stup iernat pe 5 rame adapostit in stanga si spate de un gard cu urdinis orientat catre s-e rosatura identica sub fiecare rama cat o tinut iarna rame cu miere de la stanga la dreapta descrescator catre centru cu miere rama din dreapta urdinisului cu cevapastura
2.stup pe 4-5 rame protejat cu gard in spate cu urdinis mic orientat catre s-e, stanga dreapta il cam sufla vantul, rosatura mai multa in dreapta urdinisului.
cosming

Mesajde andrei_calinescu » 10 Sep 2014, 12:59

ignatov andrei scrie:
cosming scrie:Te scuz ca ai gresit punctuatia !!!

Stiam eu ca esti baiat bun si intelegator ! :)

Nu reuseste sa le umple "de tot" (bine ar fi), dar scapa de puietul care - cu cat inainteaza - devine nefolositor !

Prea devreme sau prea tarziu.
Andrei, de la ce data consideri ca puietul eclozionat e degeaba?
Generic vorbind, caci iar revenim la zona.
andrei_calinescu

Mesajde jonny_it » 10 Sep 2014, 13:18

Legat de pregatirile pentru iarna si unele texte de prin cartile de apicultura("Manualul apicultorului") aveti grija cu puietul. Lasati puietul la locul lui sau daca vreti neaparat sa scapati de el scoateti rama si topiti tot, in nici un caz nu descapaciti puietul; este metoda cea mai sigura de a obtine boli ale puietului.

Am destul de multi stupi dadant, cand ramele din centru sunt pline cu puiet le dau pace pana iese tot. Cand nu mai este puiet le pun dupa diafragma si las in cuib doar ramele pline cu miere.
La ME este simplu, sus miere, jos puiet/polen si un pic de miere.

Anul acesta nu prea este cazul dar in zonele unde este lipsa de polen posibil sa va treziti fara prea multe albine pt iarna chiar daca a fost mult puiet. Asta deoarece nu au cu ce sa isi formeze corpul gras.

+ Atentie mare la varroa, este anul cand in primavara indiferent de cum va fi iarna multi o sa iasa cu familii mai putine daca nu au grija la tratamente.
jonny_it

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR