Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Buckfast Denmark

Mesajde Florin Dobre » 09 Sep 2014, 20:24

Trantorii?
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde italianu » 09 Sep 2014, 20:49

Trintorii,ar fii 50%,din patrimoniu. În stupina am/aveam carnice si f putine ligustice(pe undeva am spus,pina-n 10). Acum am de la 3 la 5 ligustice,restul carnice si bk(~60% din DK si 40% din Austria)
Intelepciunea vine (o)data cu virsta,...dar nu la toti!
italianu

Mesajde Bambucha » 09 Sep 2014, 23:09

italianu scrie:Trintorii,ar fii 50%,din patrimoniu.

Sigur?

italianu scrie: În stupina am/aveam carnice si f putine ligustice(pe undeva am spus,pina-n 10). Acum am de la 3 la 5 ligustice,restul carnice si bk(~60% din DK si 40% din Austria)

Un curcubeu in toata regula! Oricum, in general in ziua de azi parca prea nu mai avem rabdare sa observam si sa asteptam rezultate.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Bambucha » 09 Sep 2014, 23:15

Cum as face eu?

La o stupina de 200 fam de productie, as lua 2 buc F0 si vreo 20 de F1 la 10-20 euro. As incerca sa gasesc un loc izolat si as infinta stupina de reproducere cu aceste unitati, in ultimile as creste masiv trantori. Dupa aia as testa rezultatul 2 ani in pastoral (mai conteaza si anul). Poate facem o greseala sa tinem stupina de productie si reproductie la un loc!?
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde ignatov andrei » 10 Sep 2014, 00:10

Bambucha scrie:Cum as face eu?

La o stupina de 200 fam de productie, as lua 2 buc F0 si vreo 20 de F1 la 10-20 euro. As incerca sa gasesc un loc izolat si as infinta stupina de reproducere cu aceste unitati, in ultimile as creste masiv trantori. Dupa aia as testa rezultatul 2 ani in pastoral (mai conteaza si anul). Poate facem o greseala sa tinem stupina de productie si reproductie la un loc!?

Si... uite asa...ramai tu TANAR SI NELINISTIT, nu trec anii peste tine, dar ne explici cum dracu'... e cu matcile BK!

Mihai33, de ce nu spui tu, asa, pe romaneste, cate probleme sunt cu roitul... ????

Despre ce BUKFAST vorbiti fratilor !!??

Eu mai stiu pe "unii" care au luat matci "caucaziene", adica, ORIGINARE din rasarit, dar... crescute in... VEST !!!!

"MA LESI" ?!?!
ignatov andrei

Mesajde balasbebe » 10 Sep 2014, 07:17

jonny_it scrie:
balasbebe scrie:Wagner este unul din crescatorii de matci Buckfast. Am avut o discutie cu el privind obtinerea de regine fice din BF. Am inteles ca nu se pot face matci de calitate. Din hibrid nu poti sa mai tragi nimica.

Anul acesta am incercat sa trec cu o stupina pe matci carnica,cumparand doar botci, dar cu trantori din stupina mea. Trantorii sunt din tot felul de matci, adica ceva corcituri.
Se pare ca va trebui sa umblam pe la selectie daca mai vrem sa avem si ceva productie de miere sau polen.

BK-ul se tot formeaza de cateva zeci de ani, aproape 100 mai exact.
Daca va documentati mai atent o sa aflati ca pentru a obtine matci buckfast aveti nevoie de o matca buckfast si trantori buckfast, nu este o incrucisare intre o rasa anume si alta rasa, incrucisarile alea s-au facut acum multi ani.

Cu observatia ca unii incruciseaza buckfast cu alte rase/hibrizi pentru a obtine hibrizi(doar pentru productie) specializati pentru un anumit cules. De exemplu in Germania nemtii incrucizeaza buckfast cu caucaziata pentru a obtine familii de albine specializate pentru polenizarea lucernei si a trifoiului. Din astfel de hibrizi doar crescatorii si institutele de crestere cresc uneori matci pentru ca rezultatul nu este intotdeauna cel mai bun.

Poate am ramas in urma cu acest aspect.
Stiu si s-a discutat pe acesta tema mult. Stiu doar ca BK este un hibrid, iar din hibrid nu se poate scoate ceva bun.
Incearca sa pui o samanta de la o planta sau un fruct hibrid sau altoit sa vezi ce iese, sau daca iese ce durata de viata are. Ceea ce se vinde este un surogat colorat din care poti sa tragi ce vrei, daca nu esti pretentios.
balasbebe

Mesajde italianu » 10 Sep 2014, 08:32

Bambucha scrie:
italianu scrie:Trintorii,ar fii 50%,din patrimoniu.

Sigur?

italianu scrie: În stupina am/aveam carnice si f putine ligustice(pe undeva am spus,pina-n 10). Acum am de la 3 la 5 ligustice,restul carnice si bk(~60% din DK si 40% din Austria)

Un curcubeu in toata regula! Oricum, in general in ziua de azi parca prea nu mai avem rabdare sa observam si sa asteptam rezultate.

Mai ,Bambucha,problema e ca eu nu am albine ,,din ziua de azi",si cu rabdarea am asteptat 14 ani in lucrind in stupine de mii de stupi,cu diverse rase,si daca la un moment dat am vrut sa incerc bk e pentru ca o lauda multi.
Am fostul sef,care se deplaseaza personal cind isi cumpara ,,mamele" buckfast pina-n Austria sau in alta parte,deoarece reproducatorul nu le trimite prin curier,platindu-le la preturi inaccesibile pentru mine.
Ma intreb tu cu citi stupi lucrezi,si ce mai faci pe linga ei?Sper sa nu fii un alt apicultor din taste!

@Balasbebe cu hibridul nu-i chiar asa,F1 merge bine,F2 da rateuri destul de multe. Mai departe nu are rost sa mergem!
italianu

Mesajde italianu » 10 Sep 2014, 09:08

Cu trintorii, e chiar 50%!
italianu

Mesajde jonny_it » 10 Sep 2014, 09:33

balasbebe scrie:Poate am ramas in urma cu acest aspect.
Stiu si s-a discutat pe acesta tema mult. Stiu doar ca BK este un hibrid, iar din hibrid nu se poate scoate ceva bun.
Incearca sa pui o samanta de la o planta sau un fruct hibrid sau altoit sa vezi ce iese, sau daca iese ce durata de viata are. Ceea ce se vinde este un surogat colorat din care poti sa tragi ce vrei, daca nu esti pretentios.

Pentru a obtine buckfast avem nevoie de o regina buckfast si de trantori buckfast, nimic mai mult, nu trebuie incrucisate cu alte rase sau nu este o incrucisare anume. Cred ca ma repet dar acele combinatii au fost facute acum multi ani si acum se fac doar pentru a obtine albine si mai bune; cand insusirile sunt stabile(adica se transmit la urmasi) se creeaza o noua linie.

Ce este scris pe pagina grupului crescatorilor de buckfast: The correctly bred Buckfast lines breed true because they are genetically stable, if Buckfast queens are mated to Buckfast drones, of course, the result will be Buckfast.

Puteti folosi google translate.

Tot articolul este aici: http://www.buckfastbeekeepersgroup.co.uk/
jonny_it

Mesajde TDI » 10 Sep 2014, 09:42

jonny_it scrie: avem nevoie de o regina buckfast si de trantori buckfast, nimic mai mult
sau mai puțin.
Nu vad cum se poate stabiliza o linie din orice rasa, cu atât mai puțin Buckast, fără zone izolate si Împerechere Artificiala.
Per total, jonny_it, consideri ca ai reușit sa faci asa ceva? Sa continui sa produci regine si respectiv colonii Buckfast?
Mai devreme anul asta spuneai ca vinzi toate coloniile cu matci carpatine, ai reușit?
TDI

Mesajde jonny_it » 10 Sep 2014, 10:46

TDI scrie:
jonny_it scrie: avem nevoie de o regina buckfast si de trantori buckfast, nimic mai mult
sau mai puțin.
Nu vad cum se poate stabiliza o linie din orice rasa, cu atât mai puțin Buckast, fără zone izolate si Împerechere Artificiala.
Per total, jonny_it, consideri ca ai reușit sa faci asa ceva? Sa continui sa produci regine si respectiv colonii Buckfast?
Mai devreme anul asta spuneai ca vinzi toate coloniile cu matci carpatine, ai reușit?

Exista zone izolate, nasol este ca astfel de zone sunt pe vaile muntilor la altitudine destul de mare si vremea nu este cea mai potrivita(vorbesc din experienta :roll: ).
.. sau imperechere artificiala, care deja este ceva obligatoriu pentru orice crescator de matci.
Eu cred ca am reusit sa obtin buckfast prin imperechere artificiala si prin imperecheri controlate, cele din urma matci inca sunt in "teste" dar daca tinem cont de albinele rezultate se pare ca am reusit.

Nu am mai vandut familii dar schimb matci, o sa postez cat de curand un filmulet. Pana in toamna lui 2015 vrem sa depasim 300 de familii si de aceea nu am mai vandut. :)
jonny_it

Mesajde italianu » 10 Sep 2014, 11:27

Jonny,nu-i greu sa faci roi,familii,regine etc, mai greu cu mierea! :lol:
italianu

Mesajde jonny_it » 10 Sep 2014, 13:05

italianu scrie:Jonny,nu-i greu sa faci roi,familii,regine etc, mai greu cu mierea! :lol:

Nu este atat de greu, teoretic la fiecare 2 familii trebuie sa fac un roi. Putina completare in august si gata :)
jonny_it

Mesajde balasbebe » 10 Sep 2014, 19:04

Am un prieten cu bani. Poate sa cumpere usor cateva regine BK. O sa comand la anul de la d-l Wagner si sa vad ce iese. Daca din BK se pot scoate urmasi de calitate ce usor ar fi.

Intre Valea lui Mihai si Debreten pe la km 14 sunt amplasate trei pavilioane cu stupi "nagybotonade". Stupii sunt cu rame patrate, bihorenii stiu cum arata, si pe 12 rame cu una sau doua caturi de recolta. El spunea ca fuge de BK, si nici nu vrea sa auda.
balasbebe

Mesajde Bambucha » 10 Sep 2014, 19:48

Din pacate nu va iesi mare branza daca e lasata sa se impuieze cu trantorii de pe crengile patriei. Cel mult va avea cazuri razlete de f1 peste rezultatele parintilor dupa care se va deteriora culminand cu un hibrid degenerat ce va avea foarte multe "calitati" nedorite, urmand ca in final sa se traga concluzii pripite.
Ameliorare versus deteriorare genetica! De ce multi nu vor sa ia in considerare trantorii pentru mine ramane un mister.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde jonny_it » 10 Sep 2014, 21:56

Bambucha scrie:Din pacate nu va iesi mare branza daca e lasata sa se impuieze cu trantorii de pe crengile patriei. Cel mult va avea cazuri razlete de f1 peste rezultatele parintilor dupa care se va deteriora culminand cu un hibrid degenerat ce va avea foarte multe "calitati" nedorite, urmand ca in final sa se traga concluzii pripite.
Ameliorare versus deteriorare genetica! De ce multi nu vor sa ia in considerare trantorii pentru mine ramane un mister.

Cea mai puternica familie pe care o am acum are o regina buckfast imperecheata aiurea. Testez si fiice de la ea .. vedem ce iese din corcitura :lol:
jonny_it

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE