italianu scrie:Trintorii,ar fii 50%,din patrimoniu.
italianu scrie: În stupina am/aveam carnice si f putine ligustice(pe undeva am spus,pina-n 10). Acum am de la 3 la 5 ligustice,restul carnice si bk(~60% din DK si 40% din Austria)
Bambucha scrie:Cum as face eu?
La o stupina de 200 fam de productie, as lua 2 buc F0 si vreo 20 de F1 la 10-20 euro. As incerca sa gasesc un loc izolat si as infinta stupina de reproducere cu aceste unitati, in ultimile as creste masiv trantori. Dupa aia as testa rezultatul 2 ani in pastoral (mai conteaza si anul). Poate facem o greseala sa tinem stupina de productie si reproductie la un loc!?
jonny_it scrie:balasbebe scrie:Wagner este unul din crescatorii de matci Buckfast. Am avut o discutie cu el privind obtinerea de regine fice din BF. Am inteles ca nu se pot face matci de calitate. Din hibrid nu poti sa mai tragi nimica.
Anul acesta am incercat sa trec cu o stupina pe matci carnica,cumparand doar botci, dar cu trantori din stupina mea. Trantorii sunt din tot felul de matci, adica ceva corcituri.
Se pare ca va trebui sa umblam pe la selectie daca mai vrem sa avem si ceva productie de miere sau polen.
BK-ul se tot formeaza de cateva zeci de ani, aproape 100 mai exact.
Daca va documentati mai atent o sa aflati ca pentru a obtine matci buckfast aveti nevoie de o matca buckfast si trantori buckfast, nu este o incrucisare intre o rasa anume si alta rasa, incrucisarile alea s-au facut acum multi ani.
Cu observatia ca unii incruciseaza buckfast cu alte rase/hibrizi pentru a obtine hibrizi(doar pentru productie) specializati pentru un anumit cules. De exemplu in Germania nemtii incrucizeaza buckfast cu caucaziata pentru a obtine familii de albine specializate pentru polenizarea lucernei si a trifoiului. Din astfel de hibrizi doar crescatorii si institutele de crestere cresc uneori matci pentru ca rezultatul nu este intotdeauna cel mai bun.
Bambucha scrie:italianu scrie:Trintorii,ar fii 50%,din patrimoniu.
Sigur?italianu scrie: În stupina am/aveam carnice si f putine ligustice(pe undeva am spus,pina-n 10). Acum am de la 3 la 5 ligustice,restul carnice si bk(~60% din DK si 40% din Austria)
Un curcubeu in toata regula! Oricum, in general in ziua de azi parca prea nu mai avem rabdare sa observam si sa asteptam rezultate.
balasbebe scrie:Poate am ramas in urma cu acest aspect.
Stiu si s-a discutat pe acesta tema mult. Stiu doar ca BK este un hibrid, iar din hibrid nu se poate scoate ceva bun.
Incearca sa pui o samanta de la o planta sau un fruct hibrid sau altoit sa vezi ce iese, sau daca iese ce durata de viata are. Ceea ce se vinde este un surogat colorat din care poti sa tragi ce vrei, daca nu esti pretentios.
sau mai puțin.jonny_it scrie: avem nevoie de o regina buckfast si de trantori buckfast, nimic mai mult
TDI scrie:sau mai puțin.jonny_it scrie: avem nevoie de o regina buckfast si de trantori buckfast, nimic mai mult
Nu vad cum se poate stabiliza o linie din orice rasa, cu atât mai puțin Buckast, fără zone izolate si Împerechere Artificiala.
Per total, jonny_it, consideri ca ai reușit sa faci asa ceva? Sa continui sa produci regine si respectiv colonii Buckfast?
Mai devreme anul asta spuneai ca vinzi toate coloniile cu matci carpatine, ai reușit?
italianu scrie:Jonny,nu-i greu sa faci roi,familii,regine etc, mai greu cu mierea!
Bambucha scrie:Din pacate nu va iesi mare branza daca e lasata sa se impuieze cu trantorii de pe crengile patriei. Cel mult va avea cazuri razlete de f1 peste rezultatele parintilor dupa care se va deteriora culminand cu un hibrid degenerat ce va avea foarte multe "calitati" nedorite, urmand ca in final sa se traga concluzii pripite.
Ameliorare versus deteriorare genetica! De ce multi nu vor sa ia in considerare trantorii pentru mine ramane un mister.
Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 54 vizitatori