de FLORINELU » 17 Oct 2014, 19:58
eu iti spun cum fac eu unificarile si nu este obligatoriu sa faci si tu la fel,face fiecare cum vrea: inainte de unificare hotarasc care e stupul de baza si care va fi adus in complectare la el,e important ca unul din ei sa aiba matca,daca au amandoi nu e nici o problema,am solutia de apa cu tuica pregatita,deschid amandoi stupii ii stropesc bine cu solutia apa-tuica apoi aduc ramele cu puiet daca mai sant din stupul 2 in stupul1 si le intercalez printr celelalte cu puiet le mai stropesc cate un pic,odata cu ramele aduc si albina de pe ele bineinteles.las in lada nr.1 rame cu miere mai putine ,iar celelalte le trec dupa diafragma sau in capat si le descapacesc pe rand.albina care a mai ramas in lada 2 o scutur in lada 1 dupa ce i-am dat cu solutie. nu ma intereseaza matcile,daca e una singura e in regula,daca sant doua se autoelimina una pe alta si ramane cea mai puternica,asta e si scopul meu,selectia speciei. am unificat asa multi stupi in multi ani si sincer nu imi amintesc sa fi dat gres,dar fiecare face cum poate,vrea si stie.
era sa uit ultima operatiune: dau pe gat solutia ramasa ca doar nu o sa o arunc si am grija sa pregatesc intotdeauna mai mult decat necesar.
inca o problema: dupa umila mea parere e cam tarziu pentru unificari,eu ti-m spus doar cum le fac,pe ale mele le-am facut la sfarsitul lui august si asa le fac deobicei.