Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupul lui Antonescu - MEA

Mesajde activ » 17 Oct 2014, 21:01

activ scrie:
ignatov andrei scrie: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Eu consider ca pe aceasta pagina s-au spus unele lucruri, mai mult sau mai putin cu statut de teorema, dar sa veniti cu prostiile voastre, deja ati sarit calul !!!

Nu mai aveti loc pe la MER- ele voastre ?!?
Terminati-o, ca ma apuca dracii !!!
Ce-ati zis voi:
- si asa este "parloaga", stapanul nu mai cultiva, deci...

Deci ... daca tot s-au scris pe aceasta pagina personala lucruri, mai mult sau mai putin, cu statut de teorema, ... cu ingaduinta si bunavointa dumneavoastra, de care ati dat dovada de'alungul timpului pe acest forum, ... consider ca ar mai fi loc macar de una (TEOREMA), ca un raspuns la intrebarea dumneavoastra citata mai jos :
ignatov andrei scrie:De unde dracu' ati scos voi ca o rama mai mica... face si culegatoare mai multa?!?

Dati-mi voie sa va raspund, cu subiect si predicat, la aceasta intrebare, citata mai sus : ... din experienta !

TEOREMA : " Nu rama mai mica ca suprafata (gen: Delon, MEA, MER sau MER redus etc.), direct si nemijlocit, face culegatoare mai multa, ... ci suprafata (aria) orizontala a stupului la interior mai mica (ex. supi ca DELON, MEA, poate chiar ME8rame ETC.), determina un numar de culegatoare mai mare fata de alte tipuri de stupi (ex.: Dadant de 10-12 rame chiar si in formele lui DERIVATE ca lungtime de rama: ME, MER si MER redus).
Practic : MEA-ul are aproximativ 2/3 din suprafata orizontala la interior a stupului Dadant pe 10 rame.
MEA 9rame = 34cm * 34cm = 1156 cmp.
DADANT 10rame = 45cm * 38cm = 1710 cmp.

1710 cmp Dadant 10rame . . . . . . . 100%
1156 cmp MEA 9rame . . . . . . . . . X %
X = 1156 * 100 / 1710 = 67,6% (2/3)

Pentru informatii, detalii si demonstratie, ... domnule Andrei, ... va stau la dispozitie, cu predilectie, la intalnirea de la Craiova, ... la care am auzit cu bucurie, ca o sa participati. Puteti s-o luati ca pe o provocare, pe teme apicole. :)

Pentru dezbateri ulterioare rog colegii sa mutam discutia pe topicul "Stupul lui Antonescu - MEA", unde isi are locul.

COPY.
NIMENI nu le ştie pe TOATE ! ... Ascultă-i pe TOŢI şi fă cum e mai bine pentru TINE !
activ

Mesajde joohny » 17 Oct 2014, 21:21

activ scrie:[
TEOREMA[/color] : " Nu rama mai mica ca suprafata (gen: Delon, MEA, MER sau MER redus etc.), direct si nemijlocit, face culegatoare mai multa, ... ci suprafata (aria) orizontala a stupului la interior mai mica (ex. supi ca DELON, MEA, poate chiar ME8rame ETC.), determina un numar de culegatoare mai mare fata de alte tipuri de stupi (ex.: Dadant de 10-12 rame chiar si in formele lui DERIVATE ca lungtime de rama: ME, MER si MER redus).
Practic : MEA-ul are aproximativ 2/3 din suprafata orizontala la interior a stupului Dadant pe 10 rame.

Pentru informatii, detalii si demonstratie, ... domnule Andrei, ... va stau la dispozitie, cu predilectie, la intalnirea de la Craiova, ... la care am auzit cu bucurie, ca o sa participati. Puteti s-o luati ca pe o provocare, pe teme apicole. :)

Pentru dezbateri ulterioare rog colegii sa mutam discutia pe topicul "Stupul lui Antonescu - MEA", unde isi are locul.

COPY.[/quote]

Va salut.Nu prea pricep aceasta regula de 3 simple.Si daca am avea un stup cu A=30*30=900 => X-ul nu ar fi mai avantajos?Dar dupa parerea d-tra ce reprezinta X-ul ?Dar daca am pune:
1156*cmp Mea 9 rame.........100%
1710 cmp Dadant 10 rame.....X
Deci,puteti sa fiti un pedagog bun si pt. mine?Multumesc.Sanatate.
joohny

Mesajde Jean Valjean » 17 Oct 2014, 21:37

activ scrie: " Nu rama mai mica ca suprafata face culegatoare mai multa, ... ci suprafata orizontala a stupului la interior mai mica determina un numar de culegatoare mai mare fata de alte tipuri de stupi

Activule, am selectat doar atat din ce ai zis tu, dar si daca iau in considerare toata postarea, tot nu vad unde-i logica in ceea ce spui (desi presimt ca exista o logica).
Tu vrei sa spui ca o arie mai mica a stupului determina, in genere, un numar mai mare de culegatoare?
Sau un numar mai mare de culegatoare raportat la acea arie? Care normal ca e mai mare din moment ce suprafata e mai mica.
Daca e valabila prima varianta, trebuie sa aduci si alte argumente in afara de experienta ca sa putem discuta. Daca vrei, bineinteles.
Daca e valabila a doua, nu are nicio relevanta.
Cel mai mare risc in viata este sa nu-ti asumi nici un risc!
Jean Valjean

Mesajde nae » 17 Oct 2014, 21:59

Cuibul la DB =1 corp ,cuibul la MEA =2 corpuri = volum mai mare care feliat (integrale )da o suprafata mai mare ..., doar atat si ai mai multa albina +climatul mai ''bland'' si echilibrat = ;)
nae

Mesajde Closcutz » 17 Oct 2014, 22:03

E tentant Mea , dar problema cu transportul o vad mai spinoasa la Mea decat la dadant 10 r.
Closcutz

Mesajde activ » 17 Oct 2014, 22:06

joohny scrie:
activ scrie:[
TEOREMA[/color] : " Nu rama mai mica ca suprafata (gen: Delon, MEA, MER sau MER redus etc.), direct si nemijlocit, face culegatoare mai multa, ... ci suprafata (aria) orizontala a stupului la interior mai mica (ex. supi ca DELON, MEA, poate chiar ME8rame ETC.), determina un numar de culegatoare mai mare fata de alte tipuri de stupi (ex.: Dadant de 10-12 rame chiar si in formele lui DERIVATE ca lungtime de rama: ME, MER si MER redus).

COPY.

Va salut.Nu prea pricep aceasta regula de 3 simple.Si daca am avea un stup cu A=30*30=900 => X-ul nu ar fi mai avantajos?Dar dupa parerea d-tra ce reprezinta X-ul ?Dar daca am pune:
1156*cmp Mea 9 rame.........100%
1710 cmp Dadant 10 rame.....X
Deci,puteti sa fiti un pedagog bun si pt. mine?Multumesc.Sanatate.[/quote]

900 cmp ........ X %
1710 cmp ......100% X = 900 * 100 / 1710 = 90000/1710 = 52,6 % din suprafata orizontal interioara a stupului Dadant.
In cazul de fata X reprezinta suprafata interioara a stupului tau cu laturile interioare de 30 * 30 cm, exprimate in procente , raportat la suprafata orizontal interioara a dadantului pe 10 rame (45 * 38 cm).
NIMENI nu le ştie pe TOATE ! ... Ascultă-i pe TOŢI şi fă cum e mai bine pentru TINE !
activ

Mesajde nae » 17 Oct 2014, 22:12

Closcutz scrie:E tentant Mea , dar problema cu transportul o vad mai spinoasa la Mea decat la dadant 10 r.

Masina 7m L/2.4l
Exterior MEA 0.4x0.4
Exterior DB 0.4x0.5
MEA 17x5=85
DB 17x4=68
Aproximativ.
Dar sa nu bata vantul rau si sa ai 8 corpuri .
nae

Mesajde joohny » 17 Oct 2014, 22:14

Va salut.Ok,si cum se deduce ca=>mai multe culegatoare.Multumesc.Sanatate.
joohny

Mesajde Closcutz » 17 Oct 2014, 22:16

Nu-i vorba doar de spatiul ocupat in masina ci si de ansamblul numit stup: la Db de 10 r ii pun piciore rabatabile care la transport servesc ca si manere, la Mea se exclude varianta asta si trebuie roaba apicola... La Db 10 r in maina 3,66m L si 2,10 m l imi intra 24 de stupi, iar daca n-au cat si pun inaltator pot sa bag 48 de stupi...la Mea hiiiiimmmm...
Closcutz

Mesajde Florin Dobre » 17 Oct 2014, 23:08

activ scrie: " Nu rama mai mica ca suprafata face culegatoare mai multa, ... ci suprafata orizontala a stupului la interior mai mica determina un numar de culegatoare mai mare fata de alte tipuri de stupi

Sincer, nu pricep.
Din ce-am citit, numarul de culegatoare e dat de cuantumul si componenta populatiei in stup(in functie de matca, cat puiet este in grija, varsta albinelor si intensitatea culesului)....adica asa zice cartea. Poate n-am citit ce trebuia. :?
Inteleg ca lada poate ajuta dar doar in sensul de usurare a muncii apicultorului(mentenanta, sistematizare, manipulare) si de asigurare a conditiilor optime(adapost) pentru dezvoltarea coloniei.
:?:
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde nae » 17 Oct 2014, 23:18

Florin Dobre scrie:Sincer, nu pricep.
Din ce-am citit, numarul de culegatoare e dat de cuantumul si componenta populatiei in stup(in functie de matca, cat puiet este in grija, varsta albinelor si intensitatea culesului)....adica asa zice cartea. Poate n-am citit ce trebuia. :?
Inteleg ca lada poate ajuta dar doar in sensul de usurare a muncii apicultorului(mentenanta, sistematizare, manipulare) si de asigurare a conditiilor optime(adapost) pentru dezvoltarea coloniei.
:?:

Ai dreptate . Nu mai stiu de unde a inceput si...
Eu am abordat-o doar matematic , ca mic nu inseamna neaparat mic ...., ca 2 r mica > 1 Rmare .
Turnul lu' DM nu poti sa-l tii intr-un orizontal , sa zicem, de 100 rame, indif de conditii .
Lada influenteaza , cred eu .
nae

Mesajde Florin Dobre » 17 Oct 2014, 23:23

nae scrie:Turnul lu' DM nu poti sa-l tii intr-un orizontal , sa zicem, de 100 rame, indif de conditii .

Aici e alta discutie. Eu nu cred ca turnul ala are 100 de rame cu albina. Nu cred ca-i posibil. Orice colonie are un punct maxim de dezvoltare...totusi.
Acolo sunt caturi adaugate pe masura ce sunt umplute cele existente. E vorba doar de o inmagazinare a caturilor(sub controlul coloniei) pana vine tirul. :idea:
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Florin Dobre » 17 Oct 2014, 23:31

nae scrie:Lada influenteaza , cred eu .

Clar ca lada influenteaza., ca altfel am tine si acum buduroaie.
Momentan raman la parerea ca intre Dadant, ME, MER, MEA diferenta apare in exploatare.
Ca sa fiu mai precis...as fi curios de un studiu facut experimental intre tipurile de lazi enuntate. Toate sa fie populate la acelasi nivel, cu aceeasi structura a populatiei si in aceleasi conditii de cules.
Activ ne poate lamuri...detine si si. Concret ce-a observat si constatat...populatii, productie, ergonomie. :)
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde nae » 17 Oct 2014, 23:34

Florin Dobre scrie:...(sub controlul coloniei) pana vine tirul. :idea:

Sa ne inchipuim unul pe orizontala ''pana vine tirul'' . ;)
DB < ME , mai slab .
ME in anii vitregi te arde la buzunar .
MEA rezolva cazul , e mic sau MARE = cum poate omul .
Cutia e importanta .
nae

Mesajde SorinDaniel » 17 Oct 2014, 23:40

O incerc sa descriu putin ce vad altii "mici" si "ne-nsemnati" si am sa incerc sa nu comentez "sferele inalte" prin care se invart unii care au uitat sa fie cuvinciosi. Pacatul lor ...

Nu este gluma cu rama mai mica, se pare ca rezultatele apar la fiecare pas. Activ, cei care folosesc rama de 1/2, Alt Stupar, Adi Hodis, Cristi Vidican, Ves.Lucian si lista sigur poate continua.

Asa ca avem :
1. Rama mica inseamna volum mai bine adaptat la necesitatile cerute de moment.
Este o prostie fara rost sa afirmam ca pe rama mica nu poti obtine mai multa albina culegatoare decat pe rama 1/1. Rama mica nu inseamna volum mic , chiar din potriva inseamna volum mai bine adaptat la necesitatile cerute de moment. Volumul cuibului nu este limitat , el se poate obtine din 1,2 sau poate chiar 3 corpuri.
2. Iernare mai buna pe rama mica
Ghemul de iernare acopera mai bine un cuib pe rama mica decat pe rama 1/1, in conditiile de clima din tara noastra. Raman spatii mai mici neacoperite de albina ceea ce permite familiei o temperatura mai buna si un consum mai mic de miere.
3. Dezvoltare rapida in primavara.
Suprafata pe care albina trebuie sa o incalzeasca este mai mica, Puiet mai bine ingrijit si in caz de ceva cules va putea sa participe albina mai multa.
4. Manevrare mai simpla si eficienta.
Tendinta este sa se lucreze cu catul si nu cu rama.
5. Miere de mai buna calitate
Albina umple mai repede un cat de ME,1/2 sau MEA, Mierea este mai repede capacita . De regula nu este puiet pe rama de miere.
6. Avantajele ramei unice
7. O rama mica se cladeste mai usor
Dezvoltarea familiei se face mai cursiv, fara sincopele datorate unei rame 1/1 care in anumite situatii poate crea prea mult spatiu neacoperit de albine.

Probabil mai sunt si alte avantaje, poate mai completeaza cineva.

Intrebarea mea, la care as fi dorit sa primesc raspuns viza urmatorul aspect :
Matca ponteaza mai bine pe o rama 1/1 ? Se simte mai bine, parcurge mai eficient celula cu celula schimband mai rar rama ?
Prefera mai bine marirea cuibului pe orizontala decat trecand la corpul 2 sau coborand pe corpul 1 ?
Care este dinamica familiei de albine pe o rama mica? Cate rame de albine intra la iernare le regasim si in primavara? Cat scade populatie , compenseaza matca mai usor in primavara pe rama mica decat pe rama 1/1?
In fine, am vazut ce bine stau albinele lui Alin (Activ) in rama MEA. As vrea sa vad un cuib de MER in primavara cam cum arata. Cu toate cele zise raman in continuare adeptul stupului de 12 rame 1/1 cu caturi reduse de 1/2 . Sa vedem pana cand ...
SorinDaniel

Mesajde Florin Dobre » 17 Oct 2014, 23:46

nae scrie:Sa ne inchipuim unul pe orizontala ''pana vine tirul'' . ;)
...
Cutia e importanta .

Evident ca tendinta de dezvoltare a coloniei este pe verticala. Pe orizontala e limitata. Sa nu vorbim de orizontal...si la astia exista varianta catului. :)
Cat despre DB/ME/MER/MEA...sunt multietajati(chiar si Dadantul) si ca atare au avantajul ramei unice.
Avantajul(pe asta il consider eu important) la rama mica apare atunci cand dam spatiu/catul. Una e sa dublezi spatiul(Dadant) si alta e sa adaugi 1/2 sau 1/3 sau 1/4.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR