Doamna Irina (domnisoara..)Din curiozitate am folosit odata dar m-am lecuit de folie,iar acuma doar ca experiment am impachetat doi stupi,strinsi bine cu folie.Indiferent ca stupi sint in pat cald s-au rece ,daca deasupra nu se lasa citeva orificii pe unde sa dreneze vapori din stup ,primavara se lasa cu cintec.Nu am nimic cu cei care impacheteaza cu folie ,fiecare face cum doreste, si nu doresc sa le stirbesc obtiunea.
Cu imapchetatul mereu sint controverse ,iar eu va expun cum procedez eu.
In primul rind string stupi foarte mult ,ca ramele sa fie batute de albine de sus si pina jos ,iar stratul de albine sa fie gros ca daca sint rasfirate nu acopera bine ramele cind se stringe in ghem.
Deci urmaresc ca si ultima rama chiar daca este plina cu muncare si constituie ram de inchidere a cuibului si aceasta sa fie plina de albine ,ca la formarea ghemului ,albinele sa cuprinda toate ramele chiar daca la extremitati pe prima si ultima rama albinele din ghem se subtiaza adica devin mai putine ,faptul ca ramamele au albine pe ele ,temperatura se tine mai ridicata ,si nu se formeaza vapori de apa in cantitati mari ca sa umezeasca ramele,s-au pereti stupilor,ca in primavara sa le gasim mucegaite.
Lucrul acesta il fac de fiecare data si chiar daca iernez si pe rame mai putine ,daca sint strinse la adevarata cantitate de albine si are mincare din belsug trecerea peste iarna este asigurata.
La impachetare nu este nici un secret ,nu folosesc nici un fel de plastic.
Am folosit multi ani saltelutele de papura,dar imbracate cu pinza de sac ,caci altfel se degradau mai repede ,pernute de paie ,iar acuma mai modern folosesc polistirenul ,dar nu sint atit de multumit ca nu absoarbe vapori de apa in comparatie cu saltelutele.,desi izoleaza foarte bine.La Urziceni si de obicei in sud sint vinteri puternice ,la fel si curenti de aer ,care-si schimba directia destul de des,si atunci am fost abligat sa impachetez mult mai bine fata dea alta vatra ,care o detin la Patirlagele.Pe pavilion am prezentat anul trecut cum impachetez iar pe ce de jos impachetarea clsica ,Depinde foarte mult de materialele folosite la impachetare ,si eu prefer sa fie ceva absorbant.Consumul peste iarna se incadreaza in limite normale si de putine ori am fost nevoit sa intrevin cu turte.Din momentul impachetari definitive si pina la inceputul luni martie ,si atunci numai daca conditiile atmosferice permite nu umblu in stupi.Pe parcursul ierni le asigur linistea ,le ascult la urdinis si daca ceva mi se pare in neregula intevin.Asa procedez eu cu iernarea stupilor dar cu siguranta mi-a mai scapat ceva ,si daca aveti intrebari punctuale cu placere va raspund.