Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA POZE

Sectiune pentru poze , unde poti incarca diferite poze care au ca subiect apicultura.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Dispozitive apicole

Mesajde Dicu Ion » 27 Oct 2014, 18:38

Doamna Irina (domnisoara..)Din curiozitate am folosit odata dar m-am lecuit de folie,iar acuma doar ca experiment am impachetat doi stupi,strinsi bine cu folie.Indiferent ca stupi sint in pat cald s-au rece ,daca deasupra nu se lasa citeva orificii pe unde sa dreneze vapori din stup ,primavara se lasa cu cintec.Nu am nimic cu cei care impacheteaza cu folie ,fiecare face cum doreste, si nu doresc sa le stirbesc obtiunea.
Cu imapchetatul mereu sint controverse ,iar eu va expun cum procedez eu.
In primul rind string stupi foarte mult ,ca ramele sa fie batute de albine de sus si pina jos ,iar stratul de albine sa fie gros ca daca sint rasfirate nu acopera bine ramele cind se stringe in ghem.
Deci urmaresc ca si ultima rama chiar daca este plina cu muncare si constituie ram de inchidere a cuibului si aceasta sa fie plina de albine ,ca la formarea ghemului ,albinele sa cuprinda toate ramele chiar daca la extremitati pe prima si ultima rama albinele din ghem se subtiaza adica devin mai putine ,faptul ca ramamele au albine pe ele ,temperatura se tine mai ridicata ,si nu se formeaza vapori de apa in cantitati mari ca sa umezeasca ramele,s-au pereti stupilor,ca in primavara sa le gasim mucegaite.
Lucrul acesta il fac de fiecare data si chiar daca iernez si pe rame mai putine ,daca sint strinse la adevarata cantitate de albine si are mincare din belsug trecerea peste iarna este asigurata.
La impachetare nu este nici un secret ,nu folosesc nici un fel de plastic.
Am folosit multi ani saltelutele de papura,dar imbracate cu pinza de sac ,caci altfel se degradau mai repede ,pernute de paie ,iar acuma mai modern folosesc polistirenul ,dar nu sint atit de multumit ca nu absoarbe vapori de apa in comparatie cu saltelutele.,desi izoleaza foarte bine.La Urziceni si de obicei in sud sint vinteri puternice ,la fel si curenti de aer ,care-si schimba directia destul de des,si atunci am fost abligat sa impachetez mult mai bine fata dea alta vatra ,care o detin la Patirlagele.Pe pavilion am prezentat anul trecut cum impachetez iar pe ce de jos impachetarea clsica ,Depinde foarte mult de materialele folosite la impachetare ,si eu prefer sa fie ceva absorbant.Consumul peste iarna se incadreaza in limite normale si de putine ori am fost nevoit sa intrevin cu turte.Din momentul impachetari definitive si pina la inceputul luni martie ,si atunci numai daca conditiile atmosferice permite nu umblu in stupi.Pe parcursul ierni le asigur linistea ,le ascult la urdinis si daca ceva mi se pare in neregula intevin.Asa procedez eu cu iernarea stupilor dar cu siguranta mi-a mai scapat ceva ,si daca aveti intrebari punctuale cu placere va raspund.
Dicu Ion

Mesajde Dicu Ion » 27 Oct 2014, 18:52

Domnul Nae cu pisica am patito si eu,sarea pe stupi ,si dupa stupi peste gard la vecinul Pina primavara nu am dat importanta dar cind am verificat stupul era plin de diaree din cauza ca pisica sarea pe capac face zomot.Se mai intimpla.
Domnul Nae am la stupi tot ce trebuie ,si aeresire in capace etc.etc. dar co folia eu nu ma impac.
Le spun colegilor sa foloseasca tot ce crede ca le-a dat rezultate si sa nu sa ia dupa mine ,caci apicultura nu are un sablon ,care sa se aplice peste tot iar apicultori ,au fiecare mersul lor ,si fac treburile cum cred de cuviinta .Iernare usoara
Dicu Ion

Mesajde nae » 27 Oct 2014, 18:59

Dicu Ion scrie:Domnul Nae cu pisica am patito si eu,sarea pe stupi ,si dupa stupi peste gard la vecinul Pina primavara nu am dat importanta dar cind am verificat stupul era plin de diaree din cauza ca pisica sarea pe capac face zomot.Se mai intimpla.
Domnul Nae am la stupi tot ce trebuie ,si aeresire in capace etc.etc. dar co folia eu nu ma impac.
Le spun colegilor sa foloseasca tot ce crede ca le-a dat rezultate si sa nu sa ia dupa mine ,caci apicultura nu are un sablon ,care sa se aplice peste tot iar apicultori ,au fiecare mersul lor ,si fac treburile cum cred de cuviinta .Iernare usoara

Fetita e catel =sapa niste transee de zici ca-i porc , in prima faza nu mi-am dat seama dar stupul vecin avea placa de zor ''inchisa'' ,cand m-am aplecat am vazut ce-i sub ei :oops:
Stupii cu fam in cat 1/1 si cu fund fix sunt tot experiment , pana acum merg bine .
nae

Mesajde andrei_calinescu » 27 Oct 2014, 19:56

irina scrie:
Dicu Ion scrie: Ramine la aprecierea dv care inca nu a-ti terminat de impachetat ,ce varianta folositi.

Dumneavoastra ce varianta folositi? Va intreb pentru ca si eu am avut probleme cu condensul, desi n-am folosit folie iar urdinisul a ramas deschis pe toata lungimea.Stupii sunt tot cu fund plin.

Irina, daca urdinisul a fost deschis total, ce model de podisoare folosesti?
La ce vreme a aparut condnsul(ma refer la puiet).
andrei_calinescu

Mesajde jenica67 » 27 Oct 2014, 19:57

Domnu Dicu, condensul a aparut datorita aerisirii din capac. Daca inchideti aerisirea si puneti un polestiren cat capacul intre folie si caac, sigur nu o sa mai apara condens. Dar fara ziare si altele, ca dupa aceia nu mai etaseaza perfect polestirenul capacul si iarasi intra frig si apare condens. Cand ai folie, este bina sa ai capacul foarte bine izolat si toata aerisirea sa se faca prin partea de jos. Cum sus nu este etans, apare condens chiar daca ai fund AV.
jenica67

Mesajde andrei_calinescu » 27 Oct 2014, 20:34

De acord, eu las urdinisul larg deschis, in podisor am 1/3 sita pe care o obturez cu 2 coli de ziare, peste care asez un sac de iuta.
Pana da puietul masiv, atunci cand pun folia, nu exista condens.
andrei_calinescu

Mesajde Dicu Ion » 27 Oct 2014, 21:03

Domnul Jenica ,i-mi face placere dialogul cu toti colegi ca fiecare are ceva de spus ,si bineinteles ca apreciez foarte mult diversitaea de idei ,mai ales ca sint lesinat dupa noutati.In felul dv toti aveti drepatate ,si niciodata nu voi comenta in contradictoriu cu vreunul dintre dv ,iar daca am ceva nemultumiri vorbim in privat.Asa cum am spus cu nailoanele nu ma impac,dar nici sa zic ca nu sint bune ca nu pun si eu,asta nu o fac din moment ce multi foloseste.Iernare usoara.
Ultima oară modificat de Dicu Ion pe 27 Oct 2014, 21:07, modificat 1 dată în total.
Dicu Ion

Mesajde Dicu Ion » 27 Oct 2014, 21:06

Anderei ,atunci este alta treaba ,se mai incalzeste vremea,iar tu speculezi foarte bine acest lucru.Bravo.
Dicu Ion

Mesajde Dicu Ion » 27 Oct 2014, 21:16

Succes cu experimentul.Domnul Nae cit o sa aveti albine tot o sa expermentati cite ceva.La ani mei desi nu sint asa de batrin ,multi colegi din Urzicemi mereu i-mi spune ce-ti mai trebuie tie forum ,s-au sa mai fac cite ceva nou.Daca omul este lasat de Dumnezeu ca toata viata sa faca ceva ,apoi face,si cel putin eu nu obosesc cautind ceva nou.
Dicu Ion

Mesajde irina » 28 Oct 2014, 10:49

Dicu Ion scrie:Doamna Irina (domnisoara..).........

Multumesc pentru raspuns.
Am inteles ca folia a fost un experiment.De-asta v-am si intrebat de metoda clasica pe care o folositi.Dumneavoastra spuneti „ca Indiferent ca stupi sint in pat cald s-au rece ,daca deasupra nu se lasa citeva orificii pe unde sa dreneze vapori din stup ,primavara se lasa cu cintec”.Aici am eu o problema.Capacul e din tabla.Fara schelet din lemn, fara orificii....doar tabla.Si ne-am gandit sa schimbam capacele,in ideea ca impiedicam( sau macar reducem) formarea condensului.Aici m-ati putea ajuta cu un sfat.Ca sa nu va incarc pagina cu .....stupii mei, gasiti o imagine cu noul capac pe pagina mea .Orice sfat mi-ar prinde bine.In primul rand despre podisor si capac, dar nu numai.
Probabil ca devin cam...pisaloaga cu problema asta a condensului.....dar as vrea sa aleg solutia optima daca tot e sa modific capacele.
Irina
irina

Mesajde andrei_calinescu » 28 Oct 2014, 12:09

irina scrie:
Dicu Ion scrie:Doamna Irina (domnisoara..).........

Multumesc pentru raspuns.
Am inteles ca folia a fost un experiment.De-asta v-am si intrebat de metoda clasica pe care o folositi.Dumneavoastra spuneti „ca Indiferent ca stupi sint in pat cald s-au rece ,daca deasupra nu se lasa citeva orificii pe unde sa dreneze vapori din stup ,primavara se lasa cu cintec”.Aici am eu o problema.Capacul e din tabla.Fara schelet din lemn, fara orificii....doar tabla.Si ne-am gandit sa schimbam capacele,in ideea ca impiedicam( sau macar reducem) formarea condensului.Aici m-ati putea ajuta cu un sfat.Ca sa nu va incarc pagina cu .....stupii mei, gasiti o imagine cu noul capac pe pagina mea .Orice sfat mi-ar prinde bine.In primul rand despre podisor si capac, dar nu numai.
Probabil ca devin cam...pisaloaga cu problema asta a condensului.....dar as vrea sa aleg solutia optima daca tot e sa modific capacele.
Irina

Irina,
Aceea e explicatia pentru care ai avut condens , chiar daca urdinisul era deschis la max.
Capacul neizolat e problema, sau si mai bine lipsa de izolatie superioara.
Poti folosi capacele vechi, numai cu tabla, punand sus ceva termoizolant:
- o buc polistiren
- 2 coli ziar + un mat izolant(varianta mai ieftina).
Bineinteles lasi urdinisul larg deschis.
Toate bune, Andrei
andrei_calinescu

Mesajde Dicu Ion » 28 Oct 2014, 18:58

Astazi am instalat perdelele de protectie impotriva vintului si a curentilor de aer.
Fişiere ataşate
phpN0MITpAM.jpg
Dicu Ion

Mesajde Gheorghevici Iulian » 28 Oct 2014, 20:10

Dicu Ion scrie:Astazi am instalat perdelele de protectie impotriva vintului si a curentilor de aer.

L-ati pus in vânt pe Micul Titulescu :lol:
Gheorghevici Iulian

Mesajde Dicu Ion » 29 Oct 2014, 06:53

Ce sa fac domnul Iulian,am pus ce am gasit . Tine bine la vint ca are decupaturile acelea si cind bate vintul nu le darma de tot ,ca pina sa fac rost de benere puneam presuri ,prelati dar cind batea vintul mai tare le darima asa ca acuma stau cu ochi pe oameni care le stringe ,mai cer sa fac stocul.
Scopul scuza mijloacele ,si acestea tine mai mult ca chiar daca se uda nu are nimic.Oricum sint necesare ca pina sa pun aceste perdele ,pina primavara se depopulau masiv mai ales rindurile de sus , unde curenti de aer sint mai mari ,de aceia multi pavilionari ierneaza stupi pe jos.Va doresc si dv iernare usoara.
Dicu Ion

Mesajde Gheorghevici Iulian » 29 Oct 2014, 08:12

Domnule Dicu eu vă urmăresc cu mult interes postările, am foarte mult de învăţat de la dumneavoastră, eu sunt începător - am doar 3 ani de apicultură. Şi eu vă doresc iernare uşoară şi vă aştept postările cu mare interes. Benerele să îşi facă treaba, nu contează culoarea lor politică. ;)
Gheorghevici Iulian

Mesajde jenica67 » 29 Oct 2014, 09:11

Domnul Dicu daca nu va suparati, eu asi pune doua propte la stalpii laterali din ambele parti, sa suporte mai usor vantul si contracurentii. Ca asa partea de sus, fiind in consola, este supusa la eforturi mari care o sa vi rupa, sau sa ii scoata din pamant.
jenica67

AnteriorUrmătorul

Înapoi la POZE