Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Intretinere familii puternice.

Mesajde cosming » 29 Oct 2014, 12:47

Citind mesajele de mai sus nu pot sa raspund la urmatoarele intrebari. Care e diferenta intre un cuib pe 10 rame 1/1 sau 12 astfel de rame? Cand adoptam 12 cand 10? Se are in vedere doar capacitatea de ponta a matcii? Se tine cont de o eventuala tendinta de blocare a cuibului? Doar un simplu calcul matematic ca lateralele sunt cu miere si pastura iar restul pentru cresterea puietului? Tendinta albinei de a forma un elipsoid in perioada de iernare mai pronuntat la cel cu 12 rame?
cosming

Mesajde geangu » 29 Oct 2014, 12:54

Dupa cum s a mai spus ,cel pe 12 rame este un orizontal ratat iar cel pe 10 este un vertical clasic.Fiecare alege modelul in functie de necesitati.
Despre avantaje si dezavantaje sunt discutate pagini intregi, ramane doar sa alegi.
geangu

Mesajde mircea » 29 Oct 2014, 13:09

ignatov andrei scrie:
lucky5strike scrie:Trebuie mentinute active, trebuie sa aiba de lucru... Nu le dam, isi dau singure.

Bai... L5S..., tu cand dracu' ai sa recunosti ca nu esti decat un "purtator de cuvant" ?!?
Vrei sa scot "de la arhiva", dumele apicole pe care le-ai debitat... ?!?

D-le Andrei, cata dreptate aveti.
Ce este in definitiv un stupar ? Un purtator de cuvant al albinelor.
Pacat insa de partea a doua a mesajului , vadit rautacioasa.

Mergem mai departe cu bune si rele .
Din nou...La buna citire !
Nu am vazut niciodata o salbaticiune, tanguindu-se. O pasare, care moare inghetata pe o creanga, cade fara sa-si planga vreodata de mila !
www.stuparitul.com
Facebook Grup Stuparitul
mircea
Site Admin

Mesajde cosming » 29 Oct 2014, 13:12

http://www.youtube.com/watch?v=m3PYp3Z13N8

Ce roi perfect. Priviti doar urdinisul la min1:16. Cam maricel, sigur il prindea iarna si ingheta. Vedeti ca si 3/4 din rame(scuzati faguri) sunt negre. Noroc ca a fost salvat si a primit casa noua....hiuuuuuu. Si copacul acela subred, cu o gaura echivalent app. 10 x1/1 asta sigur roia direct in balta. :mrgreen:
cosming

Mesajde cosming » 29 Oct 2014, 13:59

geangu scrie:Dupa cum s a mai spus ,cel pe 12 rame este un orizontal ratat iar cel pe 10 este un vertical clasic.Fiecare alege modelul in functie de necesitati.
Despre avantaje si dezavantaje sunt discutate pagini intregi, ramane doar sa alegi.

Clar dau cu banul, ba nu, iau matci care in aprilie mai iunie ponteaza echivalentul a 6 rame 1/1 capacit si le bag pe 12 rame cu cat(uri) de 1/2 si 3/4. Ma uit sa aiba rama si miere in partea de sus deci uite vreo 9 rame de puiet capacit...Nici un stup nu pot spune ca e un rateu chiar si metaforic...Sa zic ca ma orientez catre stupul care intretine albine cu cel mai mic procent de roire. Care sa fie?
cosming

Mesajde geangu » 29 Oct 2014, 14:53

Roitul nu tine de cutie, albinele roiesc din vina apicultorului.Cat despre matci sa nu crezi ca cineva poate garanta cate rame de puiet va avea o familie la un moment dat, de foarte multe ori cantitatea de puiet tine tot de apicultor.
PS. Sincer, cred ca nu realizezi ce inseamna 9 rame de puiet dadant capacite.
geangu

Mesajde cosming » 29 Oct 2014, 15:27

geangu scrie:Roitul nu tine de cutie, albinele roiesc din vina apicultorului.Cat despre matci sa nu crezi ca cineva poate garanta cate rame de puiet va avea o familie la un moment dat, de foarte multe ori cantitatea de puiet tine tot de apicultor.
PS. Sincer, cred ca nu realizezi ce inseamna 9 rame de puiet dadant capacite.

Cum ce inseamna, visul oricarui stupar? Daca nu 'subliniai 'dadant mai sus as fi crezut ca ai inteles. Daca faci un mic calcul vei observa ca in paralel doar echivalent 5 rame poti avea capacite(app.2000 ponta matcii si sa zicem 8000 celule pe rama) de sus pana jos. Daca ai si miere in rame proportia se schimba tinde catre cele 9. Ce se intampla cu albina rezultata clar tine si de stupar. Ramane intrebarea 12 sau 10 ? Vinde-mi ceva, da-mi argumente de ce 12 e dadant ratat? Sa fie 10 rame cuibul perfect?
cosming

Mesajde geangu » 29 Oct 2014, 18:58

La tine in a cata zi albinele capacesc puietul?
geangu

Mesajde Mircea_63 » 29 Oct 2014, 19:43

cosming scrie: Ramane intrebarea 12 sau 10 ? Vinde-mi ceva, da-mi argumente de ce 12 e dadant ratat? Sa fie 10 rame cuibul perfect?

10 e putin, 12 e mult... nu stiu de ce nu este pe 11, probabil din obisnuinta si tipizare.

12 e Dadant ratat... este deja prea mult orizontal pentru ceva ce se vrea vertical. La 10 rame, ca sa mai adaugi spatiu, vii cu un cat. Daca e 1/1 maresti cu 100% volumul. Eventual umblii cu artificii, folie etc insa asta inseamna manopera suplimentara. Daca e 1/2 si totusi e vorba de cuib... lucrezi cu doua tipuri de rame.

Se poate ca 10 rame sa fie absolut suficient, insa asta inseamna ca familiile sa nu fie atat de puternice pe cat ne-am dori.

Fiecare tip de stup are si dezavantaje. Ca la alegeri, votezi pentru dezavantajul care te aranjeaza cel mai bine.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde cosming » 29 Oct 2014, 23:00

geangu scrie:La tine in a cata zi albinele capacesc puietul?

Perspicace, 5 rame puiet toate varstele :mrgreen: 3 capacite simultan, greseala mea. Bun, in ziua 40 toate cele 10 rame au fost ouate iar primele 5 au eclozat deja ocupand alte 15 rame, de exempu un cat 1/1 si unul de1/2. Nu am pus pierderile si faptul ca albina poate trai mai mult de 40 de zile. Din punct de vedere al spatiului pare ca 10 rame cuib ar fi suficient. Albina mai aduce si miere, pastura dar n-o aseaza cum vrem noi si atunci cele doua rame, cuib de 12, s-ar justifica? Ce facem cu matcile care au varfuri de 3000oua pe zi facem cuibul in volumul echivalent al 15 rame 1/1? Pare ca spatiul asigurat de un vertical de 10 rame pentru o astfel de matca duce la roit.
cosming

Mesajde lucky5strike » 30 Oct 2014, 00:55

Afara-s 6 grade. Cum ar trebui sa arate o familie buna la ora aceasta? :roll:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde LUCIAN AVRAM » 30 Oct 2014, 01:07

ar trebui sa arate ca are destul zaibar pana la primavara :lol:
LUCIAN AVRAM

Mesajde proapis13 » 30 Oct 2014, 01:14

lucky5strike scrie:Afara-s 6 grade. Cum ar trebui sa arate o familie buna la ora aceasta? :roll:

Nu ar trebui sa se vada aripa de albina cand te uiti printre rame ;)
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde peterneamt » 30 Oct 2014, 09:14

Din păcate, ramele cu rezerve, cantitatea de albine... şi poziţionarea corectă a ghemului nu sunt suficiente pentru a estima cum va decurge iernarea.....La fel de mult contează dacă albinele intrate la iernat au acumulat rezerve corporale (vitelogenin ) adică, după ecluzionare au avut păstură şi polen de calitate, nu au crescut puiet, nu au invertit zaharoză, nu au fost supte de varooa şi nu au participat la cules.....Mai contează şi calitatea hranei din rame, precum şi tratamentele aplicate de apicultor şi nu în ultimul rând vârsta şi calitatea mătcilor.
Altţi factori, deloc de neglijat sunt..... microclimatul în stupină......expunerea la curenţi de aer.....umiditatea aerului.....zgomote şi vibraţii....şoarecii şi păsările.....temperaturile diurne şi nocturne....expunerea la soare....aerisirea cuibului ...poluarea aerului ......etc.
Şi cum toţi anii sunt excepţionali......eu vă doresc iernare uşoară ! ;)
peterneamt

Mesajde TDI » 30 Oct 2014, 09:24

proapis13 scrie:
lucky5strike scrie:Afara-s 6 grade. Cum ar trebui sa arate o familie buna la ora aceasta? :roll:

Nu ar trebui sa se vada aripa de albina cand te uiti printre rame ;)

Dacă nu se vede aripa de albina sunt 2 variante, ori nu este populatie, ori nu a fost strâns cum trebuie. :D E o tautologie dar reflecta foarte bine starea de fapt.
Ultima oară modificat de TDI pe 30 Oct 2014, 09:39, modificat 1 dată în total.
TDI

Mesajde teinegru64 » 30 Oct 2014, 09:34

In trecut ,oricine imi vizita stupina iarna...se alarma...sunt deasupra, pune turte.Eu zambeam.In acest an ...am intrat si eu in comunitate ,nu sunt albine sus...dar am un morcov jos.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR