Prima pagină OFF TOPIC CASA SI GRADINA

Totul despre casa si gradina !
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: DE PRIN TARA ADUNATE- RETETE CULINARE

Mesajde Cristian IONITA » 22 Noi 2011, 08:32

mibu scrie:
victor s scrie:daca tot a-ti adus vorba de acele ''bilute''...nu cred sa existe prajituri de casa mai bune decat acestea (cu renumita visina din visinata la mijloc), mai ales ca nu sufera tratament termic. este ceva gen ''salam de biscuiti''
promit sa ma interesez de reteta si eventual chiar o sa-mi rog sotia sa o si ''aplice'' !

dar de o reteta de prajitura cu miere ce zici ?

hmmm .... vad ca nu se ingramadeste nimeni, eu fac des o prajitura in masina de facut paine in care in loc de zahar folosesc miere, este foarte simplu de facut iar rerzultatul extrem de gustos, ingrediente:

1. oua de la 4 la 6 bucati, depinde de marimea oului;
2. faina - 1/2 Kg faina de patiserie, merge si faina de la moara dar iese mai "aspra";
3. umplutura: ameste de nuca, rahat taiat bucati, ciocolata de gatit maruntita (fulgi), stafide, etc - cam 200 ml (ca si volum)
4. unt: 200 grame, cica merge margarina dar eu nu folosesc
5. miere: cam 200 ml = > 350 grame, eu din galetusa de 1 Kg impart la 3 - sau zahar in accelasi volum
6. zahar vanilat - 1 pachet;
7. praf de copt: 1 pachet.

se pun in cuva masini de facut paine, avand grija ca faina sa fie penultima iar praful de copt ultimul (sa nu intre direct in lichid praful de copt) si se apasa pe buton, se urmareste in primele minute daca amestecul are consistenta care trebuie (cam ca si compozitia de chec), daca e prea groasa se subtiaza cu inca un ou sau cateva picaturi de lapte, daca e prea subtire se mai adauga faina.
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde echo » 22 Noi 2011, 08:44

Si iese un fel de briosa?? hmhmhmhm.. imi ploua in gura !!! :P

am doar cafeaua in mana acum dar imi inchipui cam cum ar merge chestia asta la cafea...
Un PET dispare in 800 de ani. Un nesimtit nu dispare niciodata, desi e biodegradabil !!!
echo

Mesajde Cristian IONITA » 22 Noi 2011, 09:17

echo scrie:Si iese un fel de briosa?? hmhmhmhm.. imi ploua in gura !!! :P

am doar cafeaua in mana acum dar imi inchipui cam cum ar merge chestia asta la cafea...

ceva de genu .... si da merge de minune la cafea ....
Cristian IONITA

Mesajde echo » 22 Noi 2011, 10:29

ghitacusman scrie:o reteta simpla.Miel la protap.Timp de preparare, intre5 si 6 ore.

Unde-i reteta?? :shock: :shock:
Un PET dispare in 800 de ani. Un nesimtit nu dispare niciodata, desi e biodegradabil !!!
echo

Mesajde echo » 22 Noi 2011, 11:41

O reteta de Pui Shanghai

(mancam pe vremuri, in Regie, la Shorley asa ceva, era atunci o "delicasa" inca nu aparusera fast-food-urile.)

Deci:
- 1 piept de pui fara piele.
- 2 oua
- apa
- faina
- mustar
- cascaval ras (cam 3-4 linguri)
- sare
- 1 leg de marar
- 2-3 catei de usturoi

pieptul de pui se taie in fasii subtiri, de max 1 cm si se sareaza

se bat oualele, pestecare se adauga cantitate egala de apa, sare dupa gust, mustar (cam jumatate de lingurita), cascavalul ras, mararul tocat marunt si cateii de usturoi pisati.
Dupa ce s-a facut acest amestec, se adauga faina incat sa se aduca consistenta amestecului ceva mai groasa decat compozitia de clatite.

Intr-un tuci, vas mai inalt, etc, se pune cam 0.5 l ulei si se incinge.

Se iau fasiile de piept de pui, se dau mai intai prin faina si apoi prin compozitia pregatita, avand grija sa se acopere bine cu compozite apoi se pun in uleiul incins. Dupa cateva secunde vor incepe sa pluteasca si se vor praji pe ambele parti pana cand aluatul va deveni usor crocant. Ca si indiciu, daca este galben inca, odata racit, va fi moale, daca incepe sa se inroseasca va fi usor crocant. (Gradul de mai mult sau mai putin crocant il va da cantitatea de cascaval).

Dintr-un piept de pui iese circa...o gramada :) eu am incercat si cu carne de vita, a iesit perfect.

Mai jos fotografia, jumate gata (din care deja mancat jumatate) cealalta parte inca la prajit.

Pui Shanghai.jpg
echo

Mesajde echo » 22 Noi 2011, 14:55

ghitacusman scrie:salut echo .Iata si reteta. Maruntaiele mielului se fierb si se introduc in burta milului si se coase [mielul fiind in teapa].pentru coacere trebuie mult jar .exclus flacara.rotirea trebuie facuta f lent.cand incepe sa faca coaje se prepara o solutie din apa si sare cu care se unge .cand este gata se pune pe masa si se rupe haiduceste.pofta buna.

eu as mai intreba:
    care maruntaie? matele inclusiv sau doar organele?? (de ex eu folosesc matele de miel la ciorba sau la drob, mai ales la drob),
    condimente ceva in burta mielului sau doar sare??
    pe exterior se unge mielul cu ceva (ulei, sare, piper)?
    cum fixati mielul sa nu se invarta tepusa singura??
    jarul - de unde? mai faceti un foc separat care sa va dea jar de-a lungul coacerii, sau folositi carbuni??
    solutia de uns mielulm, e doar apa cu sare? nimic altceva?

scuze ca sunt insistent, dar bucataria consta mai ales in detalii...
echo

Mesajde liviu1965 » 26 Noi 2011, 21:39

Echo,

" O reteta de Pui Shanghai "

maine o bag in lucru

Cu tot respectul, va propun la toti sa dam o nota retetelor prezentate de colegi. Mergem pe principiul ca " gusturile nu se discuta "
liviu1965

Mesajde liviu1965 » 26 Noi 2011, 21:55

Uite, ca sa nu spuneti ca sunt incorect , postez o reteta:

Ingrediente pentru 4 portii:

- 16 aripioare de pui
- 80g faina
- 2 linguri praf de usturoi
- sare dupa gust
- 2 linguri de chili ( sau piper cayene)
- ulei pentru tava
- 200g unt topit
- 1 cana sos picant
- 2 linguri de otet

Daca gasesti de cumparat un sos picant. Daca nu, il faci tu: 1 cana suc de rosii +
picanterii (piper, ardei iute, boia iute).

Spalam bine aripioarele, le curatam, le taiem varfurile si apoi le taiem in jumatate.
Amestecam faina, sarea, usturoiul si chilli intr-o punga cu fermoar.

Aripioarele se spala in apa rece si se sterg foarte bine cu un servetel.
Trebuie sa fie complet uscate cand le punem in punga cu amestecul de faina.
Inchidem punga si amestecam foarte bine, astfel incat aripioarele sa fie complet acoperite cu faina.

Le scuturam putin pentru a indeparta excesul de faina si le asezam intr-o tava tapetata cu folie de
aluminiu sau hartie de copt. Se pot folosi si tavi de aluminiu de unica folosinta.
Lasam aripioarele la frigider timp de o ora.

Intre timp, amestecam intr-o alta punga untul topit, pasta picanta si otetul.
Dupa ce a trecut ora de stat la frigider, scoatem aripioarele si le punem in punga cu sosul picant.
Amestecam bine, pentru ca fiecare aripioara sa fie acoperita cu sos.

Le asezam in tava pe care, in prealabil, am uns-o cu putin ulei (1-2 linguri) si le dam la cuptorul
preincalzit la 200 grade. Le coacem 20-25 de minute pe fiecare parte.

Este o reteta primita de la un prieten.
Se poate face si in tava normala, fara aluminiu, nu conteaza cate grade sunt la cuptor, important sa le verifici sa nu se arda
Eu am facut-o si a iesit ok
liviu1965

Mesajde iunicu » 26 Noi 2011, 21:57

Am facut in seara asta o tochitura din carne de porc cu carne de pui.
Tochitura este un preparat moldovenesc care nu seamana la origine cu cea pe care o cunoastem noi astazi.
La taierea porcului ca in toate gospodariile din tara, moldovenii aruncau intrun tuci ceva carne cu tot cu grasime la prajit sa se "tochiasca" grasimea si sa se faca jumarii. Pe parcursul timpului s-a tot adaugat in "tochitura" aia in care fierbeau bucatile, tot felul de mirodenii si ingrediente pana s-a ajuns la preparatul de astazi cunoscut ca si tochitura.
DSC00425 (Large).jpg

Am pus sa se prajeasca ceva bucatele de grasime din care am obtinut jumari.

DSC00426 (Large).jpg

DSC00432 (Large).jpg

In untura am aruncat sa se prajeasca bine cubulete de carne de porc si pui, pe care le-am rumenit bine.

DSC00433 (Large).jpg

Dupa ce carnea a inceput sa capete culoare am aruncat la prajit peste ia cativa catei de usturoi tocati si o lingurita de boia sa se rumeneasca putin si am stins cu o cutie de rosii cubulete in bulion si un pahar de vin alb.
Se arunca intr-o doara o lingurita rasa de cimbru, un praf de sare si unul de piper.
Dupa 10 minute se stinge focul si se imprastie pe deasupra patrunjel proaspat tocat mai grosier.
Se serveste in jurul unei gramajoare de mamaliguta si langa un pahar de vin rosu de tara.

Si daca tot am inceput, ma laud si cu scula cea mai pretioasa din bucatarie. Este un cuţit francez Lion Sabatier , fără îndoială cel mai bun pe care am pus vreodata mana; este un cuţit în stil european, cu guler (îngroşare a lamei în zona mânerului) care îi dă greutate şi îi conferă un echilibru deosebit. Lama este forjată în întregime, oţelul este un aliaj de crom, vanadiu şi molibden, extrem de rezistent. Mânerul nu este turnat pe lamă, aceasta este încastrată în mâner şi este fixată cu nituri. Are aproape 30 de cm lungime şi taie ca briciul. Lama încastrată în mâner, prinsă cu nituri şi existenţa gulerului la lamă sunt semne de calitate pentru un cuţit.
Varsta acestei scule o depaseste cu mult pe a mea, asadar il tratez cu tot respectul datorat varstei.

DSC01178.jpg
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
iunicu

Mesajde iunicu » 26 Noi 2011, 22:01

liviu1965 scrie:Se poate face si in tava normala, fara aluminiu, nu conteaza cate grade sunt la cuptor, important sa le verifici sa nu se arda
Eu am facut-o si a iesit ok

De preferat sa evitam ca aluminiul sa intre in contact direct cu preparatele care sunt sub tratament termic. Oxidul de aluminiu este deosebit de toxic.
iunicu

Mesajde liviu1965 » 26 Noi 2011, 22:03

ghitacusman,

Sincer, sunt un impatimit a ceea ce ai postat. Am citit dialogul cu Echo si nu-mi ramane decat sa ma autoinvit la tine.Vorba lui Echo, sunt multe " descantece " acolo la tine..... pe care le secretizezi......
liviu1965

Mesajde liviu1965 » 26 Noi 2011, 22:11

iunicu,

Bun venit in aceasta sectiune a forumului.
La origini esti de-alui Fane Babanul ..... tochitura.... colesterol..... ce zici nea Gica ? buna reteta , nu ?

Ma bazez pe tine , ca si fan tochitura, sa sustii acest post cu retete.

PS: nu cutitul conteaza, " glanda lui Pavlov " e importanta si dupa aia vin sculele.

Aaa, am uitat, m-am luat cu ce ai postat si am uitat: 100% de acord cu tine cu folia de aluminiu. Eu am respectat reteta si pot sa spun ca ... mai bine NU aluminiu
liviu1965

Mesajde iunicu » 26 Noi 2011, 22:18

Multumesc de primire!
Ai pus vreodata mana pe un cutit profesional? Cutitul e cea mai importanta scula din bucatarie.
E ca si cum as spune ca in stup matca e fix pix findca albina aduce mierea.
iunicu

Mesajde liviu1965 » 26 Noi 2011, 23:55

Scuze, chiar ca esti de aici.

Continua..........

Nu uita sa dai note
liviu1965

Mesajde liviu1965 » 28 Noi 2011, 12:39

Echo, am facut ieri reteta ta: "O reteta de Pui Shanghai "
Dupa reactia ficiorului ( cam sclifosit cu mancarea ) : nota 10 cu un minus.
Minusul ( dupa gustul meu ): mergea si cu piper sau boia iute....

Se pare ca duminica viitoare o fac din nou.

O zi buna,
liviu1965

Mesajde Cristian IONITA » 28 Noi 2011, 12:41

@iunicu - la tochitura nu merg puse ficat si ceva mezeluri (carnaciori)?
Cristian IONITA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CASA SI GRADINA