Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: cum topim ceara !

Mesajde Dicu Ion » 25 Ian 2015, 14:26

Domnul Jenica ,anul trecut cind am postata foto cu topitorul meu de ceara ,am spus ca lucrez la unul si mai mare .Am reusit sa-l fac dar rezultatele au fost nesadifacatore.In primul rind lua timp mult la topire,Raminea ceara multa in bostina,iar lemne ardeam foarte multe.Capcitatea era de 80 de rame.Ce concluzii am tras de aici. Cu cit se incarca mai multe rame,cu atit topirea se face mai greu .Se infunda sita cu bostina,iar ceara curge greu in vasul de colectare.Un topitor,in care intra pina la 25-30 rame,la o incarcare faguri se topeste foarte bine,iar in bostina ramine ceara putina.Un asemenea topitor se preteaza la stupine medii ,100-150 de stupi.Si eu as vrea sa vad un topitor de mare capacitate dar cu posibilitatea sa se poata realiza in regie proprie.Topitoare industriale am vazut ,dar nr de stupi care ii detin ma folosesc bine de topitorul care il am.
Dicu Ion

Mesajde proapis13 » 25 Ian 2015, 14:34

jenica67 scrie:Probabil ca supapa de presiune de intrare, este in insurubarea de conexiune a spiralei cu cealalta teava, care vine de la boiler. Nu imi dau exact seama.

Deci in principiu se poate face si adapta prntru nevoile noastre...
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde proapis13 » 25 Ian 2015, 14:44

Arhivistu scrie:In cazul unui apicultor cu 10 15 stupi ar fi ok un topitor mic,cum se gaseste in anuntul de mai jos?,,,

Cu cel mic nu ai randament,am luat de model un topitor cu aburi ACA si am rugat un tablagiu sa mi-l faca mai mare
Sunt supermultumit de ce am acum,intra lejer fagurii de la peste 30 rame si daca il etanseizez bine cu pap sau banda izoliera si nu pierde abur nu mai ramane nimic in bostina,merita sa incerci
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde catalin.profiri » 29 Ian 2015, 16:19

Cum va dati seama daca mai ramane ceara in bostina? eu am luat un topitor sh, cu aburi, de pe anunturi.
E din aluminiu. Deocamdata sunt multumit de el (il am de 2 ani) dar pe viitor sigur ma voi orienta spre ceva mai mare
„În conformitate cu Sfintele Scripturi, capătul posibilităţilor umane este frecvent locul de întâlnire cu Dumnezeu.”
catalin.profiri

Mesajde cristi_vidican » 29 Ian 2015, 16:30

catalin.profiri scrie:Cum va dati seama daca mai ramane ceara in bostina? eu am luat un topitor sh, cu aburi, de pe anunturi.
E din aluminiu. Deocamdata sunt multumit de el (il am de 2 ani) dar pe viitor sigur ma voi orienta spre ceva mai mare

Iei boștina în mână și dacă este sfărâmicioasă, atunci nu mai are ceară în ea. Dacă se leagă atunci când o strângi în pumn, este ceară. Ceara leagă. Să fie ceva temperatură, că altfel, ceara e casantă
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Arhivistu » 29 Ian 2015, 21:54

catalin.profiri scrie:Cum va dati seama daca mai ramane ceara in bostina? eu am luat un topitor sh, cu aburi, de pe anunturi.

Ai o poza, ceva?..sau vreun link?...vreau sa iau si eu unu dinasta mai mic si nu prea ma hotarasc ce model :D ..mersi
Nu încerca sa faci un lucru cu exceptia cazului în care esti sigur de tine, dar nu renunta pur si simplu deoarece altcineva nu este sigur de tine.
Arhivistu

Re: se poate baga rama oarba ?

Mesajde ovidiu8403 » 04 Feb 2015, 11:35

1. Cand vine vb de topitul cerii din fagurii vechi de reformat e necesara / benefica/ obligatorie sa ii tin la macerat in apa de ploaie 2-3 zile cu invartit in ei , sau acest lucru se aplica cand fierbi in oala si storci bostina ?
2. Fagurii din rama oarba / claditoare (cei de ceara pura - galbena) care sunt insemintati cu larve , pupe capacite le bag asa direct in topitor sau tre sa-i scot afara pe rezidentii din cellule ?
3. Se separa respectivii de calupul de ceara ?
4. Bostina rezultata din proces mai contine ceara ?
5. Trebuie presata bostina fierbinte sau se poate si cumula din doua ture rezultate din topitorul pe abur ?

Insist , nu am gasit raspunsuri pertinente la intrebarile mele .Multumesc .
Cu cat inveti mai mult cu atat iti dai seama ca sti mai putin...
ovidiu8403

Mesajde Florin Dobre » 04 Feb 2015, 14:44

Incerc cateva raspunsuri...

1. Nu-i obligatoriu sa fie tinuti fagurii la macerat. Se tin in apa ca sa se desprinda mai bine camasuielile de fagure. Astfel va rezulta mai multa ceara la tine si mai putina ceara ramasa in bostina;
2. Bagati direct in topitor;
3. Da;
4. Da;
5. As scoate bostina dupa fiecare tura de topire.

Colegii mai experimentati poate vor fi mai exacti.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde duma » 04 Feb 2015, 17:44

Am butoi de 60 de litri sau de 200 ce ma sfatuiti si cum sa o fac si eu ...mentionez ca am putine rame .....am citi topicul de 2 ori dar imi da cu virgula :?
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde Florin Dobre » 04 Feb 2015, 18:05

Am un butoi de plastic de 200 de litri in care am indesat fagurii pentru reforma...cu apa de ploaie.
Inca folosesc pentru topit un tuci pe pirostrii si strecor ceara printr-o sita metalica in 2-3 galeti. Dupa o zi le rastorn, curat calupul si aia e. Ramane multa ceara in bostina dar deocamdata asta e situatia.
Pe viitor o sa-mi iau si eu un topitor pe aburi si poate unul solar pentru zilele toride.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde duma » 04 Feb 2015, 18:34

daca , dupa ce las la inmuiat 24 de ore ii iau si ii bag intr-un sac de rafie si ii fierb dupa care incerc sa presez sacul cu ceva mai greut , dupa care ce iese la suprafata strecor intr-o galeata ??
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde Florin Dobre » 04 Feb 2015, 19:04

Uite cum face nea Marin!
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde duma » 04 Feb 2015, 19:17

Asta cred , ca ma coafeaza !!!!
duma

Mesajde Gicuta » 04 Feb 2015, 19:45

duma scrie:Am butoi de 60 de litri sau de 200 ce ma sfatuiti si cum sa o fac si eu ...mentionez ca am putine rame .....am citi topicul de 2 ori dar imi da cu virgula :?

Eu am pus un butoi de 200 deasupra focului. In el am pus trei caramizi in triunghi peste care am turnat apa (fara sa le acopere). Peste caramizi am pus un lighean peste care am pus o sita si, in fine, peste ea ramele in picioare. Rezultate satisfacatoare. Mentionez ca diametrul ligheanului este aproape de cel al butoiului. Misai un capac bun deasupra!! :). Toate cele bune!!
(..) nu conteaza atat de mult soiul (de albine), ci prostul din spatele soiului. (Kamy)
Gicuta

Mesajde duma » 04 Feb 2015, 20:08

Bun si Bostina ? ...retine si ea ceva ceara , nu o mai presezi ? ramane asa ?
Multumesc !
duma

Mesajde Gicuta » 05 Feb 2015, 16:54

Depinde cat de vechi este fagurele. Cei foarte vechi retin ceara si bostina trebuie stoarsa.
(..) nu conteaza atat de mult soiul (de albine), ci prostul din spatele soiului. (Kamy)
Gicuta

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE