Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: ponta mai devreme in iarna asta decat iernile trecute??

Mesajde un OM » 30 Ian 2015, 12:04

O depinde de temperatura? Ce zici de asta?
un OM

Mesajde hntrnth@mailinator.com » 30 Ian 2015, 12:16

Pai daca te sti cu musca pe caciula ref. la papa atunci umbli ca n-ai ce face. Daca e doar capacul chiar nu vad o problema in asta.

Ponta canci si la mine pe langa Sibiu, la munte. Interesant ca la 2 in 1 au ouat f. putin pe fata ramei care da spre diafragma despartitoare. Am controlat ramele la unul dintre cei iernati sub forma asta si au miere suficienta sa treaca luna Martie cel putin: nu prea au treaba cu candy-ul.
Cu adevarat este un sistem bun de iernare la roi tarzii (ca sa nu zicem familii slabe :D). Am iernat experimental roi slabi si intr-o lada. Diferentele nu par sa fie mari totusi la consum insa deocamdata nu ma pot pronunta ca nu am avut sansa sa umblu prin toti.
hntrnth@mailinator.com

Mesajde alexx » 30 Ian 2015, 12:20

la mine capacesc in prostie asta langa slatina asta in conditile de 5-8 grade ziua si -1 0 noaptea ziua sa mai marit de acum e absolut normal sa fie puiet in mijlocul ghemului parerea mea
alexx

Mesajde alt stupar » 30 Ian 2015, 12:35

tudorascu scrie:Nu inteleg cum unii sustin ca iarna nu se umbla in stupi(nici sa ridici capacul si daca se poate sa umbli prin aer pe langa ei).

Nu te lua dupa ei... nu stiu ce vorbesc!
Tu cauta linistit in ei... cauta zilnic, sa nu care cumva sa-ti scape vreun eveniment important din viata familiei de albine... cum ar fi: eclozionarea primelor albinutze cu varooa aferenta in spinare, primele pete printre rame cauza nosema, primul puiet racit si (cel mai important de urmarit! ) obstescul sfarsit, ca sa stii data precisa de comemorat.
Cauta-i, nu-i lasa sa doarma, sa se leneveasca!!! ;)
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde alexx » 30 Ian 2015, 13:53

alt stupar scrie:
tudorascu scrie:Nu inteleg cum unii sustin ca iarna nu se umbla in stupi(nici sa ridici capacul si daca se poate sa umbli prin aer pe langa ei).

Tu cauta linistit in ei... cauta zilnic, sa nu care cumva sa-ti scape vreun eveniment important din viata familiei de albine... cum ar fi: eclozionarea primelor albinutze cu varooa aferenta in spinare, primele pete printre rame cauza nosema, primul puiet racit si (cel mai important de urmarit! ) obstescul sfarsit, ca sa stii data precisa de comemorat.

:lol:
alexx

Mesajde Bambucha » 30 Ian 2015, 13:53

:lol: Scuze, dar nu ma pot abtine. :lol:
n-am mai ras asa decand:

Ioan Guist scrie:Cel mai bun prieten al apicultorului e loca si paduchele calare pe nosema.
Traiasca Varoa !! traiasca loca.Traiasca nosemosa.! Oricum astea traiesc de mi de ani.

Buy E.U.
Bambucha

Mesajde tiih » 30 Ian 2015, 16:00

alexx scrie:
alt stupar scrie:

D-le tudorescu,apicultura e o meserie ca oricare alta,iti trebuie timp 2...5 ani,carti,spirit de observatie,dorinta de a expermenta,o scoala sau un mentor,talent.In toti acesti ani ai voie sa expermentezi,sa faci ce scrie de bine in carti si ce scrie de rau,sa cunosti pe propia piele toate rezultatele experientelor.....Si eu am apicat stimulari din ianuarie dupa A.Malaiu,pregatirea de iarna incepand cu luna septembrie octombrie....verificarea puietului in februarie....
Dupa zeci de ani de apicultura,dupa mii de stupi pregatiti pentru iernare(cumulat) iti formezi un STIL,functie de zona in care esti,rasa de albina,timpul de care dispui si ajutoarele de care dispui.
Se poate si asa sa ii pregatesti pentru iernare din luna MAI pana in OCTOMBRIE si sa nu mai ridici capacul pana dupa 1 martie cand are loc zborul de curatenie total
CU CAT MAI PUTINE INTERVENTII CU ATAT MAI MARI PRODUCTII, era mottoul unui cunocut apicultor din jud vaslui,presedinte de asociatie,in anii 80,intr/un articol aparut in revista de apicultura....
Crezi dumita ca cei care au unificat in decembrie!!!,cei care au tratat cu AO in ianuarie!!chiar daca au salvat niste mortaciuni(si niste focare de boala),rezultatul in planul productiei pe anul 2015 este mai mare decat"frectia la un picior de lemn?"
Cand s/a interzis prezenta antibioticelor in mierea de albine,incepand cu anul 2000,tu ca producator a sute sau tone de miere nu ai nici o sansa sa supravietuiesti decat prin SELECTIA celor mai bune familii de albine rezistente la iernare si boli si GAZAREA tuturor focarelor de infectie urmate de dezinfectia materialului apicol,lazi,rame...
PS .Iarna e cel mai bun anotimp si pentru selectia familiilor de albine si pentu selectia ...apicultorilor
PS2.Mi-au murit in ianuarie 2 nuclei pe 3 rame 1/1,din cauza gerului din saptamana 1...7 ianuarie cand a fost noaptea temperaturi de minus 20...21 grade celsius,,culmea alti 7 nuclei pe 3,,,4 rame de 1/2 supravietuiesc ,la restul pana la 200,doar la numar albinele moarte de la urdinis,cei care au peste 150--200 albine moarte pe iarna au matcile cu zilele numarate,pt ca matcile vor fi in locuite inainte de roire tocmai cu matcile nucleelor care supravietuiesc in conditii vitrege!
tiih

Mesajde tudorascu » 30 Ian 2015, 19:07

alt stupar scrie:

Eu nu m-am referit sa umbli in cuib(nicaieri). Si totusi asa cum te crezi tu destept mie nu mi-au murit niciodata stupi peste iarna. Eu m-am referit la destepti asa ca tine care zic ca nici umbla printre stupi iarna. Am mai vazut eu de-astia care se lauda ca ei cunosc totul fara sa ridice capacul nici vara. Si extrag tot asa fara sa ridice capacul. Cand o sa scrie unul ca tine vreo carte documentata atunci sa vorbeasca,pana atunci pasteaza-ti sfaturile pentru tine.
tudorascu

Mesajde alt stupar » 30 Ian 2015, 20:42

Ui mah, ce s-o atacat ! :lol:
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde danielmihai » 30 Ian 2015, 20:50

:lol: :lol:
danielmihai

Mesajde nae » 30 Ian 2015, 20:53

alt stupar scrie:Ui mah, ce s-a atacat ! :lol:

Daca lipesti borderourile de achizitie(predare ) din ultimii 10 ani se strange de o carte . :lol:
nae

Mesajde vlad » 30 Ian 2015, 21:14

..... ce fel de carte ? ;)
vlad

Mesajde paul » 30 Ian 2015, 21:40

tudorascu scrie:Eu nu m-am referit sa umbli in cuib(nicaieri). Si totusi asa cum te crezi tu destept mie nu mi-au murit niciodata stupi peste iarna. Eu m-am referit la destepti asa ca tine care zic ca nici umbla printre stupi iarna. Am mai vazut eu de-astia care se lauda ca ei cunosc totul fara sa ridice capacul nici vara. Si extrag tot asa fara sa ridice capacul. Cand o sa scrie unul ca tine vreo carte documentata atunci sa vorbeasca,pana atunci pasteaza-ti sfaturile pentru tine.

Asa Toderas, nu te lasa calcat pe bombeuri !
Alt stupar asta se da cam artist pe aici si sa stii ca lui i-o mai murit stupi peste iarna (era lemnul scopt) . Nici nu miroase pe langa tine care nu ti-a murit nici un stup in nici o iarna ! 8-) Apropos ... cati stupi ai ? De cate ierni ai stupii ??? Bunicul lui bunicu avea niste cufere (stupi) in care tinea albine si pana acum nu i-a murit niciunul (cufar). ;)
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde cucubau » 30 Ian 2015, 21:52

Si totusi am o intrebare , cum iti dai seama daca matcile au inceput sa fete daca nu umblii in stupi, poate puietul ramane ratacit pe vre-o marginasa si moare racit . Nu trebuie sa intervii si sa micsorezi cuibul ca sa nu raceasca?
........
cucubau

Mesajde nae » 30 Ian 2015, 22:04

cucubau scrie:Si totusi am o intrebare , cum iti dai seama daca matcile au inceput sa fete daca nu umblii in stupi, poate puietul ramane ratacit pe vre-o marginasa si moare racit . Nu trebuie sa intervii si sa micsorezi cuibul ca sa nu raceasca?

Fata si ea in dormitor(unde are soba ) nu in sura sa raceasca ;) .
Cuibul se micsoreaza-mareste functie de puterea fam ; in cazul expus de d-ta fam se trateaza/distruge nu se unifica = ne incerci? :roll:
nae

Mesajde FLORINELU » 31 Ian 2015, 07:09

cucubau scrie:Si totusi am o intrebare , cum iti dai seama daca matcile au inceput sa fete daca nu umblii in stupi, poate puietul ramane ratacit pe vre-o marginasa si moare racit . Nu trebuie sa intervii si sa micsorezi cuibul ca sa nu raceasca?

de ce e asa interesant de stiut data precisa cand "FATA" matca?(eu stiiam ca matca oua si vaca fata),ca doar nu mergi la primarie sa declari noul nascut? ,nu ca sant curios dar tare as vrea sa stiu si eu.
apropo,nici mie nu prea au obiceiul sa imi moara familiile de albine iarna si sa stiti ca nu le deranjez pana in martie,asa am iateles eu de prin cartile de apicultura,alea serioase.
FLORINELU

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR